Консултации с адвокат

• 132 526
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте,имам един въпрос,и се надявам да ми помогнете.Може ли бащата на децата ми да си оттегли пълномощното за пътуване в чужбина,което е безсрочно,без да има копие от пълномощното,а само чрез ЕГН-та на децата?Благодаря предварително.  bouquetИ още нещо,ако е оттеглил пълномощното каква е процедурата чрез дело и съд,да бъде издадено разрешение на децата да пътуват.До сега всяко лято ходят на гости на моите родители в чужбина,но сега имам съмнения,че баща им за да ми прави на пук си е оттеглил пълномощното.Какви могат да бъдат условията на съда за издаване на такъв вид документ?
нали има цяла тема за това  newsm78

# 241
  • Варна.....
въпрос 1Може ли бащата на децата ми да си оттегли пълномощното за пътуване в чужбина,което е безсрочно,без да има копие от пълномощното,а само чрез ЕГН-та на децата?Благодаря предварително.  
Въпрос 2:И още нещо,ако е оттеглил пълномощното каква е процедурата чрез дело и съд,да бъде издадено разрешение на децата да пътуват..Какви могат да бъдат условията на съда за издаване на такъв вид документ?
Отговор 1 Да може, пред Нотариуса, който го е заверил.
Отговор 2 Да, чрез съд е процедурата. За подробности потърсете адвокат от Вашият град.

# 242
въпрос 1Може ли бащата на децата ми да си оттегли пълномощното за пътуване в чужбина,което е безсрочно,без да има копие от пълномощното,а само чрез ЕГН-та на децата?Благодаря предварително.  
Въпрос 2:И още нещо,ако е оттеглил пълномощното каква е процедурата чрез дело и съд,да бъде издадено разрешение на децата да пътуват..Какви могат да бъдат условията на съда за издаване на такъв вид документ?
Отговор 1 Да може, пред Нотариуса, който го е заверил.
Отговор 2 Да, чрез съд е процедурата. За подробности потърсете адвокат от Вашият град.
Благодаря,много  bouquet

# 243
Здравейте, искам да попитам къде се подава молба за защита по ЗЗДН и какво значи едномесечен срок от акт на насилие? Как се доказва този акт, ако насилието е психическо т.е заплаха за убийство и то нееднократно по телефона?
Багодаря предварително   bouquet

# 244
  • Варна.....
Здравейте, искам да попитам къде се подава молба за защита по ЗЗДН и какво значи едномесечен срок от акт на насилие? Как се доказва този акт, ако насилието е психическо т.е заплаха за убийство и то нееднократно по телефона?
Багодаря предварително   bouquet
До Районният съд се подава молбата за защита.
Едномесечен срок е едномесечен срок. Кое не е ясно?
Доказването- с всички допустими доказателствени средства, вкл. свидетелски показания.

# 245
да кажем, че тормоза е психически и се изразява само в заплахи по телефона, но няколко месеца преди това е имало и физически, та как да докажем, че в едномесечен срок е имало заплаха за убийство по телефона?

# 246
  • В градината...
1. Здравейте, искам да попитам къде се подава молба за защита по ЗЗДН
2. какво значи едномесечен срок от акт на насилие?
3. Как се доказва този акт, ако насилието е психическо т.е заплаха за убийство и то нееднократно по телефона?

1.В съда. Може и в полицията, при данни за пряка опасност за живота или здравето, те са длъжни да я препратят в съда.
2. Ясно е казано. Посочва се точно на коя дата са те притеснявали.
3. Трудно. Към молбата се прилага и декларация за дом.насилие. Трябват обаче и други доказателства, ако другата страна се яви и оспори твърденията ти. Намери си свидетели. Можеш да отидеш и при психиатър, да споделиш притесненията си и ако ти се е отразило на психиката и се налага да вземаш медикаменти, да ти издадат амбулаторен лист, който да използваш. В него се посочват оплакванията, диагноза, лекарства. В молбата можеш да опишеш и минали събития, свързани и с физически тормоз.

# 247
 tais, perunika благодаря  Hug

# 248
А какво следва след като има съдебно решение за издръжка, тя не се плаща 8 години, издадено е прокурорско постановление след жалба, след което е платена половината с лихвите и после...нито стотинка?

# 249
  • В градината...
А какво следва след като има съдебно решение за издръжка, тя не се плаща 8 години, издадено е прокурорско постановление след жалба, след което е платена половината с лихвите и после...нито стотинка?
A изпълнително дело завели ли сте?

# 250
Не, но дали има смисъл, след като сам се осигурява и няма нищо на свое име?  Thinking

# 251
Здравейте! Не съм много веща във форума и не знам къде точно е мястото на моят въпрос, но се надявам да ме разберете и ако греша да ме насочите към кого да се обърна  Hug
Та значи на кратко: Майка съм на 6 годично момченце, с бащата сме разделени от няколко години (не сме имали брак, детето е припознато от него, съдът определи детето да остане при мен) Преди няколко месеца се запознах с българин с немско гражданство, живеещ и работещ в Германия. За коледните и новогодишни празници той покани мен и синът ми да му гостуваме, но бащата на детето отказва да ми даде пълномощно за детето да напусне страната. Последствие приятелят ми от Германия ми каза, че ако сключим граждански брак, такова пълномощно няма вече да е необходимо, тъй като детето законно ще се изисква там където е законният настойник (в случая при мен).
1.Вярно ли е това?
2.И ако е вярно каква е процедурата?

# 252
  • В градината...
че ако сключим граждански брак, такова пълномощно няма вече да е необходимо, тъй като детето законно ще се изисква там където е законният настойник (в случая при мен).
1.Вярно ли е това?
2.И ако е вярно каква е процедурата?
1.Не. Можете да заведете дело за заместващо съгласие.

# 253
В една друга тема прочетох и не знам къде да потърся източника на тази информация. Става дума за  "2 % данък /местни данъци и такси/ на 3 годишния размер на издръжката"    изглежда ми нелепо?  Това върху сумата за издръжката на децата ли е за три години напред? Кога се плаща и от кого - от двамата родители, или от този който се очаква да плаща издръжка на децата! Предварително се извинявам, ако тази информация е невярна и въпросът ми е некоректен!

# 254
     Илита, това е държавна такса, която съдът присъжда с решението за развод (определението за одобряване на спогодба за издръжка). Не е местен данък. Плаща се по сметка на съда от родителя, който е задължен да плаща издръжка. Ако не се споразумеете, държавната такса е 4% върху 36 - месечните платежи (сбора от сумата за издръжка за 36 месеца).
     Ако искаш лично да прочетеш:
ГПК - чл. 69, т.7, чл. 78, ал.9 (при дела за издръжка таксата не е предварително внесена, а се събира с решението);
ТАРИФА за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК) - т.1, т.7.
     Ако делото е за развод, за него се дължат отделни държавни такси.

Общи условия

Активация на акаунт