За правата на децата ни! - тема 6

• 90 555
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Мими, просто новия ТЕЛК ще ви е с дата 16ти.
Вероятно е трябвало по-рано да подадете молба, за да минете в по-ранна дата.
Ти каквото получаваш със стария ТЕЛК то ще е за м. 10, включително, така че за м. 11 нали пак ще подаваш документи в социалните с новия ТЕЛК, тогава няма да губиш месеци, та май не е страшно...освен ако не обжалваш, тогава ще тр да изчакаш 14-дневен срок и то м. 11 ще си замине..

# 301
  • софия
Здравейте,

картите за градския транспорт, които се издават с ТЕЛК задължително ли са обвързани с онова определение `с чужда помощ`? Подновихме телка на детето тази година и освен, че процента е доста налоду (от 78 на 51%) са махнали и това за чуждата помощ..а ние с нея се придвижваме предимно с градския транспорт

# 302
Сетих се за нещо, което ми бяха казали преди 1-2 год...някой, ако може да даде подробности  Praynig
Учениците с ТЕЛК, имащи право на стипендия какво и как трябва да подадат?
* Стипендия се отпуска за успех над 5.50
* Стипендия се отпуска за успех над 4.50 и някакъв доход, за който трябва да се представят документи
...и тук мисля има някаква стипендия за ученици, които имат Решение на ТЕЛК.

# 303
Да децата с телк посещаващи училище ,но навършили 16години имат право на стипендия мисля че бе 21,00лв- за нея доходите не се гледат.

# 304
 Hug Нончето, благодаря, това имах предвид, но какво като документи се представя, вероятно копието от Решението.  newsm78
Ще се поровя още или ще питам направо шефът на у-щето.

пп
Намерих в някакъв училищен сайт, ето ако е необходимо и на друг:

Скрит текст:
СТИПЕНДИИ

1. Стипендии се отпускат  на ученици в дневна (присъствена) форма на обучение.
2. Стипендиите се отпускат от началото на всяка учебна година и отначалото на втория учебен срок и се изплащат за времето от 1 октомври до 30 юни включително.
3. Отпуснатите стипендии се преразглеждат след първия учебен срок въз основа
на успеха от първия срок и нова декларация за дохода.
4. На ученици  без родители или само с един родител стипендия се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването й, и се изплаща за 12 месеца.
5. Стипендиите могат да се получат най-късно до 3 месеца считано от края на
месеца, за който се полагат.
6. Учениците губят правото си на стипендия, когато:
-  прекъснат или повтарят учебната година с изключение на повтарящи поради
болест;
- имат наложено наказание с решение на педагогическия съвет - до изтичане
срока на наказанието.
7. Стипендия се отпуска след завършване на основно образование:
-  на ученици със специални образователни потребности независимо от степента на инвалидност и на ученици без родители или с един родител - в размер на 21 лв.;
-  на ученици с месечен доход на член от семейството под установената за страната минимална работна заплата, ако имат успех не по-нисък от много добър 4,50 –
в размер  на18 лв.;
- на ученици с успех не по-нисък от отличен 5,50 – в размер на 21 лв.;
Когато ученикът отговаря едновременно на две или на всички условия, той
получава по избор само една от стипендиите
8. Членове на семейството на ученика са бащата, майката, непълнолетните братя
и сестри или пълнолетните, ако са учащи се, включително и на платено обучение,
войници или нетрудоспособни. В случаите на повторен брак на майката или бащата за
член на семейството се счита новият съпруг (съпруга).
9. Месечният доход на член от семейството се определя като среден за предходните
6/шест/ месеца въз основа на молба-декларация съгласно приложението.
Размерът на минималната работна заплата, приет за база при изчисляване на месечния
доход на член от семейството, е среден за предходните 6 месеца.
10. В сумата на доходите, получени от отделните членове на семейството, се
включват всички получени през предходните 6 месеца суми от: заплати, включително
обезщетения за временна нетрудоспособност; пенсии, без добавките за чужда помощ на
инвалидите; обезщетения за безработица и социални помощи; компенсации към всички
видове плащания; месечни добавки и месечни помощи за деца; наеми; присъдени
издръжки; хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора по силата на това
постановление; търговия; продажба на селскостопанска продукция; занятия; дивиденти
от акции и други доходи. Молбата-декларация за дохода на семейството трябва да бъде
подписана и от родителя (попечителя) на ученика и към нея да се приложат
съответните документи.
11.При отпускане на стипендия от началото на учебната година се взема предвид
успехът от предходната учебна година, а при отпускане на стипендия от втория учебен
срок - успехът от предходния срок.
12. Подалите декларация с невярно съдържание се лишават от стипендия до края
на обучението.
13.Ученици, които са напуснали обучението по собствено желание или са
изключени и не продължават обучението си, дължат връщане на получаваните суми за стипендии. Изключение се допуска само по здравословни причини.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА СТИПЕНДИИ
1. ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ   С НАНЕСЕН УСПЕХ ЗА ПРЕДХОДНАТА УЧЕБНА ГОДИНА И ЗАВЕРЕН С ПОДПИС НА КЛАСЕН РЪКОВОДИТЕЛ
2. ДОКУМЕНТИ ЗА БРУТЕН ДОХОД НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО(ДОМАКИНСТВОТО) ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА (изписани по месечно и с идентификационен номер на фирмата, която издава служебната бележка) - ОТ МЕСЕЦ АПРИЛ 2010 ГОД. ДО МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2010 ГОД.( последните шест получени заплати);
3. БЕЛЕЖКА ОТ СОЦИАЛНИ ГРИЖИ ЗА ПОЛУЧЕНИТЕ  ОТ МЕСЕЦ АПРИЛ 2010 ГОД. ДО МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2010 ГОД. СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА
4. АКТ ЗА РАЖДАНЕ - КСЕРОКОПИЕ  (при неизвестни родители);
5. КСЕРОКОПИЕ ОТ АКТ ЗА СМЪРТ И НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ (при починали родители);
6. УВЕРЕНИЯ ОТ УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НА БРАТЯ И СЕСТРИ, АКО СА УЧЕНИЦИ ИЛИ СТУДЕНТИ (стипендията на учащите не се смята за доход);
7. КСЕРОКОПИЕ ОТ ДОКУМЕНТ НА ТЕЛК (при инвалидност над 70%);
8. КСЕРОКОПИЕ ОТ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ и ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА (при разведени родители);
9. ДОКУМЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ПО ЗАЕТОСТТА  /ако съответният родител е регистриран в Бюрото по труда и получава обезщетение за безработица/ И ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ОБРАЗЕЦ – за безработен родител
10. Други документи удостоверяващи получаването на други доходи /наеми, дивиденти и т. н./

В сумата на доходите, получени от отделните членове на семейството, се
включват всички получени през предходните 6 месеца суми от: заплати, включително
обезщетения за временна нетрудоспособност; пенсии, без добавките за чужда помощ на
инвалидите; обезщетения за безработица и социални помощи; компенсации към всички
видове плащания; месечни добавки и месечни помощи за деца; наеми; присъдени
издръжки; хонорари; стипендии, без получаваните от декларатора по силата на това
постановление; търговия; продажба на селскостопанска продукция; занятия; дивиденти
от акции и други доходи. Молбата-декларация за дохода на семейството трябва да бъде
подписана и от родителя (попечителя) на ученика и към нея да се приложат
съответните документи.

http://www.javorov.com/index.php?option=com_content&view=art … 110&Itemid=57

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 14:12 от anny_

# 305
Ние сме на 17 и взимаме стипендия. Отпуска се само един вид стипендия. Ако детето е с ТЕЛК,, навършило 16г. има право на стипендия ЦЕЛОГОДИШНО. Телка трябва да е над 50%. Другия вид стипендия е за отличници, за която се кандидатства всеки срок. И за двата вида стипендии не се изисква доход. За телковите стипендии се подава само копие от ТЕЛК, съответно при директор, зам. директор или секретарка, зависи от изискването на училището. Ние изпуснахме доста, но в крайна сметка вече взимаме. Мами, търсете си правата! При подаване на документите се попълва и декларация от детето, като там са заложени и доходите, но аз лично не съм ги попълвала, защото не са ми ги искали, а детето има право да взима великите 21лв. и без да ги декларирам. Поздрави!

# 306
  • Добрич
Нашият ТЕЛК е до 01.01.2013г., мислих в началото на ноември да подам документите, според вас рано ли е или късно, защото за предното преосвидетелстване ми се накараха, че много рано сме си подали документите, тогава ТЕЛК-а ни беше до месец март 2010г., а аз ги подадох не си спомням октомври ли беше, ноември ли, та и сега се чудя кога да ги подам  newsm78

# 307
  • Sofia
Нашият ТЕЛК е до 01.01.2013г., мислих в началото на ноември да подам документите, според вас рано ли е или късно, защото за предното преосвидетелстване ми се накараха, че много рано сме си подали документите, тогава ТЕЛК-а ни беше до месец март 2010г., а аз ги подадох не си спомням октомври ли беше, ноември ли, та и сега се чудя кога да ги подам  newsm78
Нашият ТЕЛК беше до 1.7.2012 аз подадох документите за преосвидетелстване на 23.4 и ни викнха да се явим на 5.6.Така нямах никакво прекьсване и никой нищо не ми е казал че е рано или  кьсно.Подай си ги че има декември месц доста не работни дни вероятно ще ви викнат като нас малко по рано но това пьк дообре за нас че нямаме прекьсване не че няма да ни ги изплатят на куп следващият месец.  bouquet

# 308
Нашият телк изтича на 1,11,2012 аз отидох на 26,09, и подадох молба за преосвидетелстване и днес получих писмо да се явим на 26,11,2012,При нас е гадно че се явяваме на два телка и минава доста време докато минем и на двата.Така че ноември месец е хубаво да пуснете молба.

# 309
  • Добрич
Благодаря момичета  Hug наистина има много празнични дни през декември и може още в края на октомври да подам документите, а пък който иска да си мърмори

# 310
Искам да попитам знаете ли дали при хоспитализация се заплаща пълната такса за придружител, когато придружаваният е дете с ТЕЛК с ч. п.? Платихме по 25 лв. за придружител, казаха, че няма такива отстъпки...А ми се струва логично да има-както се ползва за придружаване в санаториум например. Вие плащате ли пълни такси в болница, когато детето е с чужда помощ?

# 311
Искам да попитам знаете ли дали при хоспитализация се заплаща пълната такса за придружител, когато придружаваният е дете с ТЕЛК с ч. п.? Платихме по 25 лв. за придружител, казаха, че няма такива отстъпки...А ми се струва логично да има-както се ползва за придружаване в санаториум например. Вие плащате ли пълни такси в болница, когато детето е с чужда помощ?

Преди 3 години в неврохирургия плащах за придружител, но имах легло /не помня точно колко платих/. Тогава детето ми беше 95% с придружител. Тази година /ТЕЛК-а беше изтекъл, а новия беше в процедура/ не платих нищо, но нямах легло. Един път в детско отделение, един път в Св.Наум - София.
Не ми е известно законът какво казва по въпроса.

# 312
И аз не намерих, затова питам тук. Не са малко пари-по 25 на ден..., та ако има нещо нормативно уредено, ще се радвам да знам. Дано не се налага, де.

# 313
  • BG

И аз плащах пълна такса за придружител, а сина ми беше със 100% чужда помощ. Навсякъде цените са различни. Например, аз платих тази година в 3-та градска по 15лв на ден и имах собствено легло.

# 314
Благодаря да отговора.Разбирам,че няма такива отстъпки.
Stephy, моите съболезнования!

Общи условия

Активация на акаунт