Автоимунен тиреоидит на Хашимото (25)

• 88 762
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
Merelenda, пазя си всички изследвания откакто съм диагностицирана - ще се разровя и ще пусна малко инфо през какво съм минала, за да кажеш какво мислиш. Помня със сигурност, че ТРАК пусках един-единствен път в живота си, заедно с TSH-рецепторни антитела и то беше когато разбрах, че съм бременна. Всичко според ендокриноложката беше идеално. Иначе ме чака контрола на 4.10. и ще пиша после какво е станало.
Благодаря на всички момичета за подкрепата и, по мое мнение, слушайте повече лекарите си и им имайте доверие! Hug

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 10:25 от I Am Ruth

# 526
  • София
Здравейте момичета, аз се включвам по темата с болничните. Ще ви пиша това, което на мен ми е известно и все пак е хубаво всеки да си провери при личния ендокринолог. Аз съм диспансеризирана от началото на годината при моята ендокриноложка и още когато започнахме лечението тя ми каза, че може да ми даде до 1 година болнични (като разбира се се минава през ЛКК). Явно заболяванията на ЩЖ като хронични и с порцес на дълголечение минават на дългосрочни болнични. И все пак, ще кажа - попитайте лекуващия си лекар. Аз все още не съм се възползвала от болничните, но и се чувствам добре. Последното ТСХ е 2.50. В началото на декември отивам да пусна ТРАК, за да видим дали съм влезнала в ремисия  Praynig

Хубав ден момичета!  bouquet    Hug

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 11:58 от tasy

# 527
Какво е ТРАК и как показва дали болестта е в ремисия??

# 528
  • София
Без да съм сигурна в отговора си, доколкото разбрах от ендото ,ТРАК е контролно изследване, което по-точно показва как се е повлияла жлезата от лечението. Мисля, че Мереленда е по-веща от мен в тези термини и ще може да даде по конкретен отговор.

# 529
Чак по-веща не съм.  Laughing
ТРАК - антитела се изследват при хиперфункция на жлезата (хиперфункция на Хашимото, Тиреотоксикоза, Базедова болест, Хашитоксикоза и т.н.) - обикновено месец и половина от започване на лечението и при спиране на терапията. И по преценка на доктор, разбира се.
Няма отношение към хипофункция Хашимото.
Цитат
ТРАК (ТРАт) – това са стимулиращи антитела, насочени към рецептора за TSH, причина са повишена продукция на тиреоидни хормони при Базедовата болест.

ТСХ рецепторни антитела и ТРАК е едно и също.

И да, показател е за ефекта от провежданото лечение.

Учуди ме нещо - доцент Румен Пандев - хирург, при консултацията ми с него ми обяснява някои неща за ТРАК, които се опитах да запомня, ама сега се оказва, че малко помня. За ТСХ и ТРАК и за еднаквите им рецептори и показатели при изследване. Един вид, да не взимам под голямо внимание изследването на ТРАК за напълно достоверно.

I Am Ruth , когато имаш време, ако искаш и на лични. Hug

# 530
Момичета,здравейте!
Аз имам хиперфункция,пия л-тироксин 75.Между 2 те ми бременности бях в ремисия и 2 месеца след 2-рото раждане,хоп пак с ниско тсх - 0,82 при норма 0,30 до 4,00 . При рутинно изследване доктор видя ,че тсх на 6 годишният ми син е 6 и нагоре ,което е на горната граница.Сега детето ми пие йод и на 1-ви сме на контрола.Говорих с детски ендокринолог и ако има притеснения около новите изследвания отиваме за подробен преглед.В рода   нямаме никой с такива проблеми!Не стига и проблемите с тсх,сега имаме съмнение за дефицит на внимание у детето,т.е. трудно се концентрира,разсеян,понякога нервен,трудно се справя с някои задачи в детската и т.н и т.н.За мен някои симптоми при хипофункция съвпадат с хиперактивност и дефицит на внимание,вие какво мислите?Съвети и мнения приемам всякакви!

# 531
Момичета, не мога да не споделя :Пратих съпругът ми при личната да вземе направление за малката ни дъщеря за изследвания на TSH, тъй като и аз се лекувам с Хашимото, а наскоро  правихме изследвания на каката и се оказа със завишено TSH и ще я водя при Начев , та личната като разбрала доводите ми отговорила: вие насила искате да разболеете детето, нали нищо му няма , няма лаборатория която да му вземе кръв - дори да платиме, какво искаме от малко дете - още не му се били развили хормоните Shocked,  само дето не  ме е изкарала хипохондричка Rolling Eyes и т.н. и т.н.  
Ами има нещо вярно...след като родих и говорих с Начев, в общи линий каза ,че преди пубертета няма смисъл да се ровиме...

Да, обаче на мен ми каза точно обратното. И аз го изпълних! Дъщеря ми беше на 3 години и половина, когато за първи път изследвахме ТСХ  и беше 3,77. Тогава Начев каза да я изследвам след година пак и да му се обадя с резултата. Преди 2 дни я водих на детски ендокринолог и и взеха кръв, след малко и резултатите трябва да са готови. Останах малко разочарована от доцентката, която въпреки че е с дългогодишна практика не си направи труда да я погледне на ехограф. Само и опипа жлезата и заключението и беше, че е с нормален размер, но е със зърниста структура. Което аз долколкото съм чела си е точно признак за Хашимото.
Смятам другата година да изследваме и малката.
Edit: Излязоха резултатите на дъщеря ми и всичко и е в норма!!! Камък ми падна от сърцето  Laughing.

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 16:14 от Nikitali

# 532
  • до една звездичка
Уау...! Rolling Eyes
Как се напипва зърниста структура с мануален преглед, бе хора?!

# 533
  • София
Е не знам вече, другия месец ще ходя при Начев за мене си и пак ще го питам за детето!

# 534
Момичета,здравейте!
Аз имам хиперфункция,пия л-тироксин 75.Между 2 те ми бременности бях в ремисия и 2 месеца след 2-рото раждане,хоп пак с ниско тсх - 0,82 при норма 0,30 до 4,00 . При рутинно изследване доктор видя ,че тсх на 6 годишният ми син е 6 и нагоре ,което е на горната граница.Сега детето ми пие йод и на 1-ви сме на контрола.Говорих с детски ендокринолог и ако има притеснения около новите изследвания отиваме за подробен преглед.В рода   нямаме никой с такива проблеми!Не стига и проблемите с тсх,сега имаме съмнение за дефицит на внимание у детето,т.е. трудно се концентрира,разсеян,понякога нервен,трудно се справя с някои задачи в детската и т.н и т.н.За мен някои симптоми при хипофункция съвпадат с хиперактивност и дефицит на внимание,вие какво мислите?Съвети и мнения приемам всякакви!
Имаш хиперфункция и пиеш л-тироксин, или имаш хипофункция?
След второто раждане ТСХ 0,82 е идеална стойност, а не ниско.
За детето  - бих отишла направо при детски ендокринолог преди да давам каквито и да е лекарства.
Относно хиперактивност и дефицит на внимание, за мен симптомите са по сходни с хиперфункция, отколкото с хипофункция, макар и при двете да има разсеяност и отслабване на паметта.

# 535
  • SOFIA
Да не пропусна да се похваля/не знам дали е за хвалба  Embarassed/

Днес контролното ми TSH - 0.193  , като преди  45 дни беше  6.84.
лошото е че пак си имам едни такива гадни усещния във гърдите и главата.Но, утре на доктор, тъкмо ще се консултирам за децата.

# 536

лошото е че пак си имам едни такива гадни усещния във гърдите и главата.Но, утре на доктор, тъкмо ще се консултирам за децата.
Ти не беше ли на 25 елтироксин?
Пожелавам ти хипофункцията да е била временна и да нямаш нужда от повече лекарства. Hug

# 537
  • SOFIA

Ти не беше ли на 25 елтироксин?
Пожелавам ти хипофункцията да е била временна и да нямаш нужда от повече лекарства. Hug

На 25 еотирокс съм  и 1т. Цефасел.Дано да е била наистина временна и д отшумят тези гадни   усещания, колко пътни съм си мислела че умирам ooooh!

# 538

Усещането в гърдите и в главата ми е много познато, започна при приема на елтироксин и от 50 доктора го намали на 25 и ми каза ,че до 2 седмици ще се почувствам по добре .Работата ми и тя е натоварваща физически ,а може и от това да е . newsm78

# 539
  • София
Записвам се да ви следя. утре ще ходя да пускам ТСХ след раждането, замотах се,ама няма начин с бебето. Пишете какво са ви казали за децата, че това ми е голяма мисъл и страх да не съм го метнала на хлапето от малко.

Общи условия

Активация на акаунт