Коледен пост 2012

  • 36 155
  • 517
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 3 550
Дано от тук стане още по-ясно:
http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_bpc.htm#рождественски
През този пост олио е разрешено през цялото време. Тогава е разрешено и вино. За всеки един от 4-те многодневни пости трябва да питаш конкретно, защото има големи различия.

katelinka, и ти ли постиш с тумбака или готвиш постно за семейството?

# 76
  • София
  • Мнения: 1 456
 Менюто за нашата вечеря- салата от печени чушки и яхния от леща. Все още се чудя дали да направя и палачинки  Grinning

# 77
  • Varna
  • Мнения: 5
Здравейте - имам нужда от помощ..

Ще меся хляб и не ми е ясно как точно да смеля лененото семе..
Да го изпека ли на сух тиган първо или да се пробвам да го меля както си е от пакета...(всъщност пробвах и не се получава успешно..) ? newsm78
Хляба, разбира се, ще е без мая..  Wink

Предварително благодаря за отговора!

# 78
  • Мнения: 1 517
Здравейте и от мен!
Ще се опитам и аз да постя,макар и само една седмица.
Намерих тази статия дано е полезна,само не разбрах нали поста започва от утре,а днес за последно се яде месо?! Thinking
Ето и датите на Коледните пости през 2012 година:

15 ноември - Една седмица до 22 ноември поста е растителна топла храна с олио.

Изключение прави:

21 ноември - Въведение Богородично. Тогава се празнува деня на християнското семейство. Може да се яде риба.

23 ноември - Една седмица до 29 ноември е разрешена рибата.

30 ноември - Отново една седмица до 6 декември (Никулден) се разрешава риба.

7 декември - До 13 декември се разрешава риба.

14 декември - Пак до 19 декември се разрешава риба.

20 декември (Игнажден) - От тази дата започва Предпразненство на Рождество Христово(Коледа). До 24 декември (Бъдни вечер) трябва да се консумира само растителна храна с олио.

25 декември (Рождество Христово, (Коледа)- тогава се блажи, дори и да е сряда или петък.

# 79
  • София
  • Мнения: 565
Tekkn0, аз винаги съм го смилала така, както си е от пакета. Като го изпечеш на тиган се губят повечето от полезните вещества. Ти с какво го мелиш? Аз използвам чопър. Може и с машинка за мелене на кафе. А колкото до маята, мисля, че няма проблем с нея.

# 80
  • Мнения: 3 550
Слънчице 76, ако имаш духовник, когото да попиташ е най-добре. Мисля, че месо, мляко, яйца се ядяха за последно вчера. Но днес е сряда 14.11. извън поста и би трябвало да е разрешена риба.

# 81
  • Varna
  • Мнения: 5
Tekkn0, аз винаги съм го смилала така, както си е от пакета. Като го изпечеш на тиган се губят повечето от полезните вещества. Ти с какво го мелиш? Аз използвам чопър. Може и с машинка за мелене на кафе. А колкото до маята, мисля, че няма проблем с нея.

Лененото семе - с мелничка за пипер, но ще пробвам и с кафената сега - дано да стане, че понеже е много дребно и все изпада...

Благодаря !

# 82
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 272
Хоп троп и аз тук  Hug. Радвам се, че сме заедно в пречистването. Днес до тук консумирах чай, после кафе без сметана /защото не съм сигурна какъв е произхода и/, овесена каша, шепа орехи, 2 печени чушки, 1 домат и купичка маслини. За сега не чувствам глад Flutter, но до довечера незнам как ще е. Мисля да си направя червена леща с чушки. Искам да споделя с вас, че преди време направих едни великденски пости /т.е 50 дни/ и напълнях 3-4 кг. Но тогава ядях и тестени продукти и сладко а сега мисля да не ги ям. Тъй като съм привърженичка на Дюкан и не ям бързи въглехидрати се чудя дали ще издържа сега без сирене към салатите. Защото по принцип не ям месо, но без млечни продукти ми е трудно.  Tired Успех на всички и дано станем по-добри! Praynig

# 83
  • София
  • Мнения: 1 456
 мартина, на мен най- трудно ми е да се въздържам от сиренето, затова след някой друг ден, когато вече ми е многоооооооооо трудно посягам към тофуто. Не го харесвах преди, но след като започнах да си го ''мариновам'' мнението ми се промени  Wink

# 84
  • Мнения: 1 517
Steisi, благодаря!Аз вчера разговарях с духовник по телефона и незнам дали го разбрах добре,затова питам и тук.Той ми каза,че днес мога да ям риба,четвъртък и петък без олио,а събота и неделя с олио.
Не ми е удобно пак да звъня,дано съм разбрала правилно!  bouquet

# 85
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Маята се смята за напълно постен продукт и не виждам проблем да се яде по време на пости.

Ева, сподели за тофуто - как го мариноваш? Че и на мен млечните са ми голям проблем, а тофу и соево мляко съм опитвала по веднъж и не посмях да повторя никога...  Sick Sick Sick

# 86
  • През девет планини в десета...
  • Мнения: 1 272
Ева, би ли споделила как точно го "мариноваш" тофуто, че и на мен ми е неприятно да го ям така чисто.

# 87
  • Мнения: X
Тофуто , "чисто" е много безвкусно.
Аз го мариновам в лимонов сок, чесън , соев сос, зехтин....може и други подправки, каквито обичате.
После запечено на фурна, или в намазнен тиган.
Става също и като добавка към паста.

ето и малко рецепти
http://hihonas.blogspot.com/2012/08/blog-post_11.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_17.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_04.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html

http://hihonas.blogspot.com/2011/07/blog-post_08.html

http://hihonas.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html


Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 15:17 от Анонимен

# 88
  • Мнения: 226
Аз за пръв път постя от днес нали, както схванах от тази тема, но наистина много противоречиви сведения относно кога да се яде риба и кога не...Сега нямам идея как да преценя за себе си... Кое според какво е...
Това, че 4 пъти може, е според църковния календар, така ли?
Което се различава от това, което казват свещениците - без сряда и петък с изкл. на 21 и там нали някакви др дати, а един пост имаше пък по цели седмици, че се яде риба, значи вкл. сряда и петък...Моля някой да помогне, иначе трябва да питам баба ми и ще има 3 часово подробно обяснение  Mr. Green

И един въпрос за храни - коя паста не съдържа яйца? Нещо като марка, вид...

# 89
  • София
  • Мнения: 1 456
Краси е дала примери, аз ще допълня. Нарязвам на много ситно печени чушки, окусявам ги със зехтин и балсамико, и ги изливам върху тофуто. Слагам го хладилника и когато си правя салатка си добавям и овкусеното тофу. Тъй като от скоро съм фен и на козето сирене с мед, мисля да пробвам да запека тофу полято е мед, а също да направя топчета от тофу, оваляни в сусам, семки, пипер и др. Ама ще споделям като го направя  Wink
 Соево и кокосово мляко ползвам за палачинки и празнични десерти, макар че гледам да ги избягвам. Харесвам соевото мляко с вкус на ванилия.

Общи условия

Активация на акаунт