Коледен пост 2012

  • 36 160
  • 517
  •   1
Отговори
# 90
  • The point of no return
  • Мнения: 822
Здравейте и от мен!
Ще се опитам и аз да постя,макар и само една седмица.
Намерих тази статия дано е полезна,само не разбрах нали поста започва от утре,а днес за последно се яде месо?! Thinking

Ако не се лъжа постите трябва да са 40 дни преди Коледа, като се изброят дните илиза, че се почва от утре.  Peace
Не мисля, че е един ден е супер фатален освен ако не държиш да се придържаш строго към църковния календар.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 16:24 от Roya

# 91
  • Варна
  • Мнения: 924
Steisi,благодаря за отговора!...Въобще,цялата информация в темата ми е много полезна...За меда и аз имах чуденка...
slan4ize_76,въпреки че по принцип Коледните пости започват от 15.ХІ.,на практика,тази година ,започват от днес,понеже е сряда...

По време на постите откривам,колко е вкусна постната и просто приготвена храна...Примерно,днес на обяд си направих сандвич от препечена филийка+препечени кръгчета лук+домат...Толкова вкусно ми се видя! ...Извън постите задължително щях да прибавя сирене или масло,но сега виждам,че става и без тях...И филийката с мед или сладко,пак е вкусна,макар и без масло  Grinning ...

# 92
  • Мнения: 363
Lora-Di, понеже много обичам лук  Simple Smile как ги приготвяш тези кръгчета? Запържваш ли ги? newsm78

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
На всеки пакет с паста пише дали е с яйца или без. Обикновенно тези с яйца имат и нарисувано яйчице на опаковката. Повечето марки имат със и без яйца.
Благодаря за тофуто!  Hug
Дайте идеи за приготвяне на червено цвекло, ако някой знае. Че аз освен на салата от варено цвекло с чесън не знам какво друго да го правя.  newsm78 Пробвах на пюре, но освен че беше странно розово и в къщи ме гледаха интересно (единият ми син отказа да го яде, щото това била момичешка манджа  ooooh!) не беше особено хубаво.  Sick
Отивам да готвя гъби с ориз за утре.   chef

# 94
  • Варна
  • Мнения: 924
Lora-Di, понеже много обичам лук  Simple Smile как ги приготвяш тези кръгчета? Запържваш ли ги? newsm78
Днес ги сложих върху филийки и после ги запекох малко в парти-грила.Но съм пекла лучени кръгчета и в нагорещен сух тиган.Още по-вкусни ще станат,ако в тигана се сложи малко олио ,или зехтин...но днес реших да спазя супер строг пост  Simple Smile ...Смятам да опитам и с праз ...

# 95
  • The point of no return
  • Мнения: 822
Дайте идеи за приготвяне на червено цвекло, ако някой знае.

Пробвай да направиш супа от него - става доста апетитна.  Peace

# 96
  • Мнения: 0
Savina_33, супата с червено цвекло е много вкусна - общо взето слагаш всякакви зеленчуци, може със и без фиде.

Аз цвеклото го ям най-вече на салата - класиката е цвекло, морков и стар лук - редиш лук, цвекло и морков едно върху друго и овкусяваш. Цвеклото омекотява лука и е много вкусно Simple Smile

# 97
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
На салата сурово ли?  newsm78

# 98
  • Мнения: 41
Днес съчетах началото на Коледните пости със фазата на луната, та от снощи съм само на вода и чайчета  Joy
ето и до края на годината фазите
Ноември 2012 г.
последна четвърт – 07.11.2012 , 00:36 часа
новолуние – 13.11.2012 , 22:08 часа
първа четвърт – 20.11.2012 , 14:31 часа
пълнолуние – 28.11.2012 , 14:46 часа

Декември 2012 г.
последна четвърт – 06.12.2012 , 15:31 часа
новолуние – 13.12.2012 , 08:42 часа
първа четвърт – 20.12.2012 , 05:19 часа
пълнолуние – 28.12.2012 , 10:21 часа

# 99
  • Мнения: 115
Здравейте момчета  bouquet!
Днес започнах поста с банан и киви за закуска, за обяд филийка с хумус с печени чушки и салатка от  авокадо, а за вечеря приготвям кафяв ориз с праз и маслини. Аз много го обичам и при сервирането си слагам допълнително риган и лимон. Много ми е любимо дано не се стори странно на някой Embarassed.
 Често си правя салатки с червено цвекло. Правя я по следния начин, настъргвам  в равни количества цвекло и морков или цвекло и ряпа, а по-някога заменям моркова и ряпата с алабаш. Можеш да прибавиш и настъргана глава от целина зависи какво ти харесва. Овкусявам със зехтин и лимон.
Бих се радвала, ако някой сподели подробно как прави супа от червено цвекло, бях чувала за т.нар. Ангелска супа, но не знам точната рецепта.

# 100
  • Мнения: 0
На салата сурово ли?  newsm78

Да, вкусно е  Peace и аз отначало се мръщих, но е ОК Simple Smile

# 101
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Благодаря за идеите!  Hug

# 102
  • Мнения: 3 550
Снежинка, виж страницата на БГПатриаршия.
Генерално сряда и петък са дни за пост през цялата година (с малки изключения). Когато са в период, извън многодневен пост, какъвто е Коледния, през тях се разрешава риба, а се спират месото, млякото и яйцата. Разбира се, в такъв период можеш да ядеш риба и през всеки друг ден от седмицата. Затова ти се е сторило, че може риба през цялата седмица.
През дните на многодневните пости положението става по-строго. Всеки от 4-те годишни поста си има своя специфика. Да се спрем на Коледния, защото той ни вълнува сега. Бразилка добре го е обяснила на първа страница. Това е според Типика на БПЦ. Успех!

# 103
  • София
  • Мнения: 565
Тофуто , "чисто" е много безвкусно.
Аз го мариновам в лимонов сок, чесън , соев сос, зехтин....може и други подправки, каквито обичате.
После запечено на фурна, или в намазнен тиган.
Става също и като добавка към паста.

ето и малко рецепти
http://hihonas.blogspot.com/2012/08/blog-post_11.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_17.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/04/blog-post_04.html

http://hihonas.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html

http://hihonas.blogspot.com/2011/07/blog-post_08.html

http://hihonas.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html

Краси, страхотни рецепти, благодаря! И аз му се мръщя на тофуто, но ще пробвам по този начин и току виж ми харесало  Hug

 Иначе, днес за обяд правих ориз със зеленчуци, сусам и джинджифил. Щеше да бъде с просо, вместо ориз, но ми се стори, че то нагарча и не посмях да го сложа, за да не си разваля манджата. За пръв път готвя с просо и подходих подозрително.
  За вечеря правих задушени картофи и салата от червено цвекло, моркови и много магданоз.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 20:38 от Надето :)

# 104
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 849
Здравейте.Много ще се радвам ,ако ме приемете в темата.Тази година ще постя за първи път.Четох много и накрая съвсем се обърках.Питах и една набожна комшийка,която  ми обясни ситуацията така:днес започва поста/мога да ям постно със олио/.От утре до другата сряда трябва да изкарам строг пост/тоест без олио/ ,за да се причестя.След това продължавам да готвя постно със олио с изключение на сряда и петък.Риба може само на Никулден и Деня на християнското семейство.Можело и да се изкара само тази седмица със строгият пост и ,ако искам повече да не постя.Тук в темата никъде не прочетох такова нещо.Моля споделете как е точно !

Общи условия

Активация на акаунт