Пости 2013

  • 80 701
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 026
Хубава тема Peace Запис да ви следя:)

# 136
  • Мнения: 1 110
rtyu, не ми се предоверявай, моля те  Grinning Hug.
simpatikonia и аз така - стопли ли се си търся зеленкото. Ама съм само аз у дома с такива пориви Grinning. Сподели моля те, как приготвяш спаначената/копривена/лападена супа. Майка ми и свекърва ми я готвят по коренно различен начин и в нито един от двата варианта не ми допада съвсем. Все имам чувството, че има някаква "дупка" във вкуса. Не мога да го обясня точно, но като че ли още нещичко й трябва.

# 137
  • Мнения: 2 545
Спаначената супа си я готвя по мой си начин - леко екцентричен.
Ще го споделя с удоволствие, може пък и да ти допадне Laughing.

Най-напред обработвам спанака.
Измивам го добре и го бланширам за няколко минути с кипяща вода. След това водата хвърлям, а спанака нарязвам на ситно. Смятам, че така е по-удобно да се нареже, а и се запазват най-добре качествата му. С тази цел го добавям в последните 15-20 минути от готвенето - цветът му остава ярко зелен, а и той самият е по-сочен и леко хрупкав.

В супата задължително трябва да има лук (праз лук) и морков. Понякога слагам и глава от целина на кубчета. Задушавам ги в малко олио с червен пипер и сол за кратко, след което добавям вода, за да не става остра запръжката. След това добавям нужното количество вода за супата и слагам ориз - обикновено 1 каф. чаша. Като поври малко добавям и спанака. За подправка на супата слагам 1 суп.л. джоджен - много харесвам спанака с джоджен и си мисля, че именно това е подправката, която му подхожда.

Ако не е пост, супата се застройва с кис. мляко и яйце Laughing. Ами това е.

Може и вие да споделите вашите тайни за хубава спаначена супа.

# 138
  • Мнения: 1 438
За днес съм замислила обикновена спаначена супа.
С наближаване на пролетта ми се засилва желанието да хапвам зеленийки, не знам как е с вас.
И тъй като не е постен ден, ще добавя към менюто си и други непостни вкусотийки Laughing.

BiankaD продължава да ни засрамя с вкусни и красиви неща Hug
Приготвих бърз щрудел с ябълка по нейна рецепта - получи се много вкусно, макар и не чак толкова красиво и ефектно. Ще продължавам да се трудя над тази рецепта. Бях опитвала подобен сладкиш преди време, но стоеше някак по-пухкав и ефирен. И имаше добавена към ябълката настъргана дюля - невероятен аромат.

BiankaD , много обичам мъфини. Би ли споделила и други рецепти за солени мъфини. Ще ми бъде интересно да ги пробвам.



Благодаря ти!  Определено този мързелив щрудел не е от най-фотогеничните.Но пък може да се поднесе студен със сметана , както аз съм снимала или горещ с топка сладолед.Това се прави у нас с първата тава...Много го обичаме, въпреки неглижираната визия. Струва ми се, че за пухкав и ефирен сладкиш ще трябва да се разбива нещо с нещо  ...

Ще има и други солени мъфини, но не знам доколко ще са веган и постни-т.е. без животински продукти. Пробвала ли си малай? Влажни, царевични, но са със сирене, яйца и мляко.

Ще споделя как правя аз супа от коприва, лапад, спанак или киселец. Това е любимата ми супа от детството и я правя както моята баба. Дали за това ми е любима не знам, но за мен си е класика....-в моята кухня. Може да ви хареса. Няма да давам пропорции, защото никога не съм теглила нищо. Винаги става една и съща.. Grinning Ако правя скоро ще взема да си  запиша точно всичко...

Попарени и отцедени някои от изброените по-горе листа.Нарязани.Остъклявам лук в олио.Поръсвам брашно, разбърквам.Поръсвам червен пипер, разбърквам и наливам вода. Може и гореща- за по-бързо завиране. Когато водата заври пускам попарените листа.ОСтавям да ври 10 - ина минути. Добавям ориз и когато се свари, поръсвам джоджен и мента-стрити, сушени.Имат определено по-силен аромат.

По желание може да се застрои с разбит в кисело мляко жълтък. Домавям веднага след като сваля от огъня. Отдавна не съм застройвала обаче. Поднасям я задължително с лимон и краве масло. Това ми е най-сладката супа.
Най-вкусна ми е от коприва и киселец, най-не вкусена с лапад.Но това е за мен.Мога да я ям всеки ден.

# 139
  • Мнения: 1 438
ха,SI, двете едновременно сме писали

# 140
  • Мнения: 1 110
Мда, благодаря и на двете   bouquet.
Вероятно ключа е в джоджена/ментата. Свеки я приготвя с чубрица и ми е адски "остра" така.
Майка ми я готви с джоджен, но слага и други зелении, от които вкуса на свежест се размива.
И съм забелязала, че става по-вкусна с праз-лук.

Ще се радвам и на други рецепти.  Simple Smile

# 141
  • София
  • Мнения: 7 988
Привет! Аз съм мома англичанка и нямам за кого да готвя тази седмица Laughing.
Утре ще карам на сандвичи с риба тон в невероятната и изумителна комбинация със салата от стъргана ряпа и морков Mr. Green.
Мисля всеки кулинар ще оцени перфекният избор на продукти, който съм си спретнала Laughing.

Альоооууууу англичанкатааааа - таз ряпа така газогонно как действа, че аз нящо имам известни проблеми с нея нали.

# 142
  • Мнения: 1 438
Мда, благодаря и на двете   bouquet.
Вероятно ключа е в джоджена/ментата. Свеки я приготвя с чубрица и ми е адски "остра" така.
Майка ми я готви с джоджен, но слага и други зелении, от които вкуса на свежест се размива.
И съм забелязала, че става по-вкусна с праз-лук.

Ще се радвам и на други рецепти.  Simple Smile

с чубрица! Sick #Crazy !
НЕ знам какво да кажа-тя направо убива тази супа #2gunfire
Но разни хора, разни вкусове...на мен са ми поднасяли с лющян-девесил. Същия ужас  Sad
А иначе девесила си е супер примерно за агнешка, рибена, бобена чорбица....

# 143
  • Мнения: 2 545
Доколкото виждам с BiankaD приготвяме супата по сходен начин.

Да си призная и аз обичам супата с коприва, докато лапада го предпочитам на фурна с ориз.
Преди време някой ми беше споделил рецепта за мързеливи сарми с лапад. Всъщност не се завиват сарми, а лападовите листа, предварително бланширани се редят в тава, а между тях се слага ред от оризовата смес и така се пече. Много е вкусно, а като прибавим, че се пести и много време - рецептата си е супер ценна Hug.

Като гледам сериозно сме се отворили на тема зелено...
Не е зле да позатегнем малко редиците, че постът наближава Wink.

Дали да не открием дискусия на тема зелени гозби? newsm78

# 144
  • Мнения: 1 438
мързеливи, мързеливи, ....колко да са мързеливи, трябва да набереш лапада, после да го измиеш индивидуално, да го почистиш, че тогава бланширане....но пък има време да мислиш за други неща. Wink

# 145
  • Мнения: 1 110
Дядо хаджия Laughing, мда, аз за това казах горе да не ми се предоверява момичето Grinning.

Аз по темата със зелениите само мога да чета. Опита ми се очертава само до салати и тук-таме някоя супка. За мен ще е интересно и полезно, ако се постват рецепти.
Изводи, които съм си направила - на супите им върви много заквасена сметана. В поста замествам с бял балсамико - по-нежен и мек вкус има. Маслото е незаменимо като аромат, обогатява и уплътнява много вкуса. Него не мога да го заместя с нищо, не искам да ползвам маргарин или ароматиризано олио.

BiankaD, баш си е мързелешко. Забравяш навиването Laughing.


# 146
  • Мнения: 1 438
Жалко, че не можем да се комбинираме, ти по почистването, аз по навиването.
Сметаната, е супер наистина, като добавка, омекотява вкуса. А пробвала ли си с топено сиренце в супа от броколи например.Най-ми харесва на Кри-Кри..
Баба ми, таз жена днес за кой път я споменавам,  има една манджичка от лапад, както не обичам аз, си облизвам пръстите.
Ох трябва да стана от компа..

# 147
  • The point of no return
  • Мнения: 823
Roya,благодаря!  bouquet
Ще ми е интересно как го правиш.
Аз предварително замразявам бананите, нарязани на по-едри парчета.Слагам после в блендера и с малко мед ги блендирам. Забелязах, че с меда се хомогенизира сместа и може да се загребе на топка с подходящата лъжица-за сладолед.

Точно по същия начин го направих и аз  Peace Само където добавих и замразени ягоди, и в крайна сметка ми нагарчаше като цяло, не знам от тях ли  newsm78

# 148
  • Мнения: 1 438
Вероятно от ягодите. Миналата година си купих едни горски ягоди от Кауфланд, и ми нагарчаха, може би защото бяха не добре узрели..

# 149
  • София
  • Мнения: 795
Хайде и аз....след 2 годишно прекъсване по здравословни причини, тази година се завръщам към постещите  Hug

Общи условия

Активация на акаунт