Пости 2013

  • 80 698
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 565
Ето още една прекрасна статия.
"Постенето не е закон, то е просто едно средство с определена цел. „Защо вие православните постите?” – попитал един англиканин някога един руски философ, който на свой ред дал съвършен отговор: „Защото това ни помага да се молим.” Постенето разтапя сърцето ти. Постенето докосва сърцето ти от камък и го разтапя до сърце от плът. Опитай се да изчистиш животинските мазнини, здравото пиене и олиото от тялото си и нещо вътре в теб се променя. Почваш да усещаш и радостта, и болката по-остро от преди. Очите ти се изпълват със сълзи. Старите рани, отдавна покрити с белези, се отварят и тогава ти просветва: ние всичките сме изпонаранени. Ние всичките сме само едни ужасени и гладни деца, които се препъваме в мрака. Когато всичките маски на месото и виното бъдат свалени и те оголят – истинския теб, уплашен и наранен, който дотогава се е крил зад безчувствуното си изражение, единствената молитва, която ти остава, е: „Боже, бъди милостив към мене, грешника.”

За заместител на яйцата се ползваше и лененото семе. Ето тук има и други предложения за заместители. А и самата рецепта не е за изпускане  Grinning

# 256
  • София
  • Мнения: 7 987
Ето още една прекрасна статия.
...
За заместител на яйцата се ползваше и лененото семе. Ето тук има и други предложения за заместители. А и самата рецепта не е за изпускане  Grinning

Днес я прочетох и тая статия и наистина е добра.

Тая идея за ябълковото пюре ми хваща окото и ще взема да я изпробвам някой път.

# 257
  • Мнения: 17
Ето и моята рецепта за постен козунак.

 Постен козунак

1/3 чаша топла вода
Във водата се разтварят 2 и 1/2 чаени лъжички суха мая
1 чаша кокосово мляко
3 суп. лъж. олио
8 суп. лъж. захар
1/4 ч. лъж. сол
3 и 1/4 чаши брашно
Кората на 1 лимон

Слагам всичко в машината и наблюдавам тестото в началото - ако е много меко се добавя брашно, ако пък е сухо - малко водичка.
Пекох на 175 градуса.
Този път дори не му слагах плънка, защото не знаех какво сте се получи, а то стана разкошен козунак, пухкав и мек.

# 258
  • София
  • Мнения: 7 987
Ето и моята рецепта за постен козунак.

Постен козунак
...
1 чаша кокосово мляко
...


Чудя се ако пробвам с бадемово мляко (щото си го правя у нас) дали ще се получи. То е ясно, че ще предаде бадемов аромат на козунака, ама това едва ли може да се отчете като дефект.

# 259
  • Мнения: 64
Страхотни сте! Благодаря Ви за рецептите за постният козунак, спасявате ме! Така и аз по мой си начин ще празнувам Католическия Великден! Още веднъж , благодаря.Съжалявам само, че дядо хаджия  е закрил блога си, от там си бях откраднала и рецептата за ориз с праз и маслини / без бъркане/ - голяма вкусотия.  bouquet

# 260
  • София
  • Мнения: 7 987
Страхотни сте! Благодаря Ви за рецептите за постният козунак, спасявате ме! Така и аз по мой си начин ще празнувам Католическия Великден! Още веднъж , благодаря.Съжалявам само, че дядо хаджия  е закрил блога си, от там си бях откраднала и рецептата за ориз с праз и маслини / без бъркане/ - голяма вкусотия.  bouquet

Блога не е закрит, а не се поддържа (ще рече, че не пиша вече в него). Иначе каквото е било публикувано там си стои.

# 261
# 262
  • Мнения: 1 438
Петт -непременно ще пробвам постния козунак!

Това е любимата ми копривена супа, ако не се сервира с маслото е подходяща за пости.

Копривена супа



И салата за 3 минути



на снимката е с моцарела, но може да се замести с тофу или маслини, или жълти доматчета.

# 263
  • Мнения: 508
Здравейте!
Вчера "варих" пшеница, защото моите хора много обичат да си я хапват с мед, та се сетих да ви кажа един трик за приготвянето й, който пести много време и ел. енергия. А пшеницата всички знаем, че става и за пост и за строг пост.
Изчиствате си пшеницата, измивате я и я слагате в термос с широко гърло. Заливате я с вряла вода и затваряте термоса за 2 часа и 10 минути. Не е необходимо да разклащате. Просто си оставяте термоса затворен. След като времето изтече, отваряте изцеждате водата и това е... пшеницата е готова за ядене.

# 264
  • Мнения: 129
Записвам се при вас.
  bouquet

# 265
  • Мнения: 11 830
И аз при вас! Hug

# 266
  • Мнения: 12
Скоро започват Великденските пости и искам тази година / ще се опитам/ да ги спазя. Имам такъв въпрос . Ядките постна храна ли са и разрешени ли са ? Става въпрос във времето когото е разрешено олио и риба.

# 267
  • Мнения: 2 545
katelinka, много интересен метод споделяш.
Задължително ще се изпробва.

А аз да докладвам - за втори път се запасявам с кисело зеле.
Явно не бях предвидила големия ми апетит към зелето, така че се наложи отново да зареждам бидона Laughing. Надявам се до началото на поста да съм готова с новата партида.  Peace
Обичам да го ям и сурово и сготвено, а и доколкото знам е пълно с витамин "С". Тъкмо да заредим организма за пролетта.

# 268
  • Мнения: 363
ето една рецепна с жито от моята приятелка Ванилка:

http://vanillka.com/2013/03/04/wheat-cake/

има много вкусни неща:-)

# 269
  • София
  • Мнения: 7 987
Скоро започват Великденските пости и искам тази година / ще се опитам/ да ги спазя. Имам такъв въпрос . Ядките постна храна ли са и разрешени ли са ? Става въпрос във времето когото е разрешено олио и риба.

Ядките са постна храна и са позволени през всичките дни на поста (вкл. и през тези през, които не е разрешено олио и риба).

Общи условия

Активация на акаунт