Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 023
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • София
  • Мнения: 15 831
Devil_Rose, bobson4e, много добри резултати!  newsm10

# 211
  • Мнения: 3 428
Хрупкава коричка само ако се пече във фурната. В хлебопекарна не става.
Днес моя хляб толкова хубаво ухаеше на едновремешните фурни, разкошотия направо.
И отгоре коричката се нацепи както хлябовете от детството ми. Ех, защо по рано не се сетих за тази тенджера, разкошни хлебчета се пекат вътре. И вече не правя точната рецепта за капама, замесвам всякакви теста,с  какво ли не вътре , както ме посъветва Ердинч и всички стават успешни, а и по-бързо. Вечер замесвам тестото за 20мин и го слагам в хладилника. Сутринта го вадя и докато семотая насам натам, то се поотпуснало, кратък боксов мач с тестото и айде в тенджерата и във фурната да си втасва 1 час. после за 40мин е опечен Peace

# 212
  • Мнения: 5 383
Мерси Тайна - интересувам се от изпитана рецепта за царевичен и френски хляб.
Кифличките са по рецепта на Marabu - не са за машина, но станаха и в нея перфектно(брашното е 320гр.). Меря всичко с ел. везна.
на мен ми прави впечатление, че домашния хляб е много по-засищащ. то ясно, че купения е с много добавки, ама излиза, че е основно набухватели - лично мнение.

# 213
  • Мнения: 5
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ

# 214
  • Мнения: 5
ЗАБРАВИХ-РАЗРЕЗ

# 215
  • Мнения: 92
Сушито,точно тази рецепта търсех Peace HugОгромно благодаря!!!  bouquet
Кливия,селският хляб на Ердиня в хлебопекарната Мулинекс 5023 си става точно с дебела хрупкава коричка.Е,вярно,че отгоре не се получава такава,но от всички други страни е суперрр...Явно е заради двата реолтана в машинката PeaceСамо дето трябва да се науча да вадя бъркалките преди последното втасване,че ми писна да играя на "падни,падни,хлебче" с казанчето след това Joy
Пепа Илкова,хлебните изделия в хипер маркетите ги пекат в специални конвектомати за хляб.Освен това,всичките им хлебни изделия са в готов замразен вид-бухнали,оформени и замразени.След това само се слагат за няколко минути в конвектомата и са готови.Не се прехласвай по тях-като качество са пълен боклук,но с добър търговски вид.Страшно много се дебелее от тях,понеже реколтата на брашната,с които се правят е не знам каква си там,с много Т-та и...общо взето е доста,ама доста генномодифицирана работата StopАко знаеш колко много хляб от този по хипер маркетите се търкаля по подовете при вадене преди из след изпичане,няма да поискаш никога повече да им купуваш боклуците,повярвай ми!!!
Бонго,нещо не мога да ти изпратя ЛС/май причината е в нета ми/,но да знаеш,че ти благодаря за всичко! HugА препоръчаните от теб брашна на Мелко непременно ще ги вкарам в редовна употреба,щом си така доволен от тях.Аз досега ползвах на Техра,но освен двойната им цена,друго не забелязвам при тях.
Мама Тин,в каква тенджера го печеш тоя прекрасен хляб?Чугунена ли е?

# 216
  • Мнения: 660
Брех, че хубави хлябове сте показали...а ние сме на диета, та правя хляб предимно за децата.

Мама Тин, от вчера се облизвам по твоят хляб - приказно изглежда.

bobson4e, вдъхновена от твоят сусамен хляб поръсих и нашият тази сутрин със сусам - отдавна не бях слагала и да видим на обяд дребните как ще го харесат.

Devil_Rose, кифличките ти и мен ме грабнаха. Peace Има ли специфифа на навиване на тестото, за да се получи този ефект? Ще ми се да направя на дечковците и аз и ще потърся повече информация по въпроса. Thinking

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 21:37 от Tony_st

# 217
  • Мнения: X
Хляба Капама на Ердинч, но само с квас (без мая): 125 г активен квас, 300 г вода, 540 г брашно, 1 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 40 г олио - замесих в машината за около 15 мин., преместих тестото в йена и покрих с прозрачно фолио, загрях фурната на 50 градуса Ц (и изключих), оставих вътре тестото да втасва; след 7 часа се беше надигнало и му изкарах въздуха, сгънах на плик (точно както пише Ердинч), намазах с олио една чугунена тенджера (йената няма капак), сложих тестото вътре и пак във фурната на 50 Ц да втасва, с капак. След 2 часа увеличих на бавно загряване до 230 Ц, така се пече 40 мин. (загряването е 12 мин. и 28 печене), сложих и една чашка с вряла вода (да има  Simple Smile) във фурната, после 15 мин. се пече без капак на 210 Ц.



Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 13:45 от Анонимен

# 218
  • Мнения: 660
alys, приказно изглежда! И това само с 125 гр квас? Браво! Само не разбрах водата я слагаш когато вече хлябът се пече под капак ли?  newsm78

ЕДИТ: Ще редактирам, за да не пускам нов пост. Embarassed Извинявам се, Devil_Rose, сега видях линка... признавам, че не го бях отваряла. Blush Благодаря!

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 14:21 от Tony_st

# 219
  • Мнения: 5 383
Tony_st  в линка към рецептата има и снимки стъпка по стъпка как се навиват кифличките - плънката е с кашкавал, но може и друга. Тестот обаче си е за солена плънка - в него има само 1с.л. захар.

# 220
  • Мнения: X
alys, приказно изглежда! И това само с 125 гр квас? Браво! Само не разбрах водата я слагаш когато вече хлябът се пече под капак ли?  newsm78


Да, сложих чашка с вряла вода на решетката до тенджерата с хляба, когато вече реших, че ще пека. Тя май не е нужна, щом ще пека под капак, но реших, че не пречи  Simple Smile. Ако съм разбрала правилно, водата се слага, когато се пече без капак, за да е по-влажен въздухът при печене.
А квасът ми е на 3 седмици и вече е доста силен. От чаена лъжичка в събота, след някое и друго подхранване, стана 125 г в неделя вечер,

# 221
  • Мнения: 573
alys, чудесен хляб  Grinning  Може ли да се добави и пълнозърнестто брашно към рецептата?

Преди няколко дена пекох един хляб в глинен съд с похлупак и нещо не ми допадна. Имам чувството, че не се наду достатъчно. Дали не греша нещо  newsm78

Кажете къде го намирате това брашно от лимец, хора? Миналият месец пробвах един булгур от двузърнест лимец / Emmer (Triticum dicoccum) от областта Карс в Турция и сега търся някой пътуващ в онази посока да ми донесе булгур или брашно Laughing Извинявайте за спама.

# 222
  • Мнения: 660
Да, сложих чашка с вряла вода на решетката до тенджерата с хляба, когато вече реших, че ще пека. Тя май не е нужна, щом ще пека под капак, но реших, че не пречи  Simple Smile. Ако съм разбрала правилно, водата се слага, когато се пече без капак, за да е по-влажен въздухът при печене.
А квасът ми е на 3 седмици и вече е доста силен. От чаена лъжичка в събота, след някое и друго подхранване, стана 125 г в неделя вечер,

Именно! Аз също пека в предварително нагрята фурна на 220-230 С и като слагам хлябът в нея, изсипвам в метално съдче вода, която се изпарява мигновенно и придава голяма влажност в първите 10-15 мин от изпичането - така се получава прекрасна хрупкава коричка.  Peace Затова се учудих, че слагаш вода и при затворен съд...но пък си права и вероятно не пречи. Wink

# 223
  • Мнения: 3 428
Алис, прекрасен хляб, май ще взема да прочета твоите указания за кваса и да не използвам мая щом и без нея става такъв хубав хляб.

# 224
  • Мнения: 7 779
Кажете къде го намирате това брашно от лимец, хора?
само преди няколко дни някой беше дал линк за някакви брашна. разгледай назад в темата. можеш и в гугъл да напишеш за лимец и ще ти излезнат резултати.

Общи условия

Активация на акаунт