Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 028
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 2
Bitter(^_^)Moon - Относно хляба в хипермаркетите може би си права НО, в Билла имат пекарна която правят хляб от брашно, вода, мая и т.н. В Билата на бул. България например (и в други техни магазини в провинцията съм виждал) се вижда зад витрината на хляба в ъгълчето. Даже съм ги гледал как го правят. Най интересно е как се правят франзелите през една машина дето пускаш кръгла топка тесто и излиза франзела.
Хубаво е че споделяме опит. Решил съм да правя закваска от Нахут. Само дето не знам от къде да взема такова брашно? Кажете някой ако е срещал в БълХария?

# 226
  • Мнения: X
alys, чудесен хляб  Grinning  Може ли да се добави и пълнозърнестто брашно към рецептата?

Преди няколко дена пекох един хляб в глинен съд с похлупак и нещо не ми допадна. Имам чувството, че не се наду достатъчно. Дали не греша нещо  newsm78


Оригиналната рецепта е с пълнозърнесто брашно, но е с мая. Реших да пробвам едновременно две неща - хляб с квас във фурната, но да е печен по технологията на Ердинч за капама-хляб. Разбира се, че може да се пече всякакъв хляб, важното е да се следи втасването. Щом не се е надул, значи е трябвало повече време да го изчакаш. Моят втасва през нощта. Оставих го във фурната, защото е с квас и исках да не стане кисел. Ако е с мая - препоръката е дълго втасване в хладилник. Ето рецептата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676959.msg22889022#msg22889022.

Тони,  Hug нали накрая 15 мин. се пече без капак, та рекох да не му е сухо (както писах, не пречи, вероятно водичката).

Мама Тин, приятно занимание! Печи, когато усетиш, че квасът е активен. Ще го разбереш, като почне да расте като луд. Докато стане силен, ползвай го като добавка в хляба, за да не хвърляш квас. Не пречи и не се усеща по никакъв начин.

# 227
  • Мнения: 24

Да се похваля и аз с първото си хлебче, което се получи доста добре - бухнало, с хрупкава коричка. Направих го по рецептата за Селски хляб на Ердинч. Благодаря на всички, които ми помогнаха в избора на машина /в крайна сметка купих Midea THD30AK-S/ и ми дадоха безценни съвети в приготвянето на домашен хляб!

# 228
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
LaKate, браво! Много добре ти се е получил.
Да кажа че моята нова хлебопекарна дойде. Поръчах тази http://electron.bg/gorenje-bm1200bk-p-184450.html?keywords=%F5%E … E5%EA%E0%F0%ED%E0 Меси, много добре, но дори на най-тъмната степен едва зачервява коричката на хляба. За да се изпече нормално му трябват още 12-15 мин допичане. Чудя се дали да я връщам  newsm78 Не печа често на отложен старт, но е дразнещо нова машинка да не пече както трябва   Confused

# 229
  • Мнения: 7 779
направи още 1-2 хляба на други програми и виж има ли го този проблем. ако и при тях се получи така значи машината не пече както трябва. ако искаш може и да я върнеш, макар че може да се намери частично решение на този проблем.

# 230
  • Мнения: 5 383
LaKate  newsm10 и аз ще чета за селския хляб, че утре трябва да правя пак.
Linkata аз имам Gorenje BM 1400 от скоро - твоята хлебопекарна има ли различни размери на хляба? При моята като направих хляб в големия казан, хляба стана нисък и дълъг, коричката отгоре не се запече много. Но след като правих хляб в двойния съд - там хляба става висок и е по-близо до капака се запече добре. Мисълта ми е, ако имаш опция за размера опитай с по-големия хляб дали ще се запече нормално. В противен случай според начина на покупката се възползвай от опцията да върнеш уреда и да ти върнат парите. Щом не си удовлетворена от продукта си в правото да го върнеш.

# 231
  • Мнения: 8 559
               Devil_Rose,ето това е първият ми пълнозърнест хляб от голямото казанче.Изпълни го та даже в левия край едва не опря капака.Така,че може да не ти е втасал добре  хлябът в големия съд.Коричката е на средното изпичане и при "тъмна" е още по изпечена.

# 232
  • Мнения: 5 383
Didia възможно е, аз правих по рецепта за 750гр. но хляба беше тухличка - прекалено плътен, като го сравнявам с следващите. Моя 1 стана наполовина висок в сравнение с твоя. Сега събирам успешно станалите рецепти - ще задобрявам   bouquet

# 233
  • Мнения: 51

Много добре изглежда lidi51, Давай и подробности  Thinking


Браво alys, свалям шапка   Hug



Браво Didia & LaKate като за начало много е добре  Peace

 Hug

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 21:48 от Ердинч

# 234
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Мерси за съветите  Hug Аз също реших да изпеча още няколко хляба и след това да преценя. Devil_Rose, моята има само едно, голямо казанче. Пека на програма Селски хляб, по-големия размер хляб.
Страхотни хлябове показвате. Peace

# 235
  • Мнения: 7 779
Мерси за съветите  Hug Аз също реших да изпеча още няколко хляба и след това да преценя. Devil_Rose, моята има само едно, голямо казанче. Пека на програма Селски хляб, по-големия размер хляб.
Страхотни хлябове показвате. Peace
абе опитай нормален хляб на нормална (основна,базисна) програма

# 236
  • Мнения: X
Ердинч, при учител като тебе, няма как да не се получи (колкото и калпави да са понякога учениците  Wink)! Благодаря   bouquet

# 237
  • София
  • Мнения: 1 600
Мулинекс и Горение ли са машините с най-добра гаранционна поддръжка? След неволите ми с намирането на ново казанче за моята, иначе работеща машина, явно ще трябва да купувам нова и ми се ще да се намират резервни части, ако се наложи в бъдеще. Бях се насочила към лидълската машина - знаете ли как е поддръжката там? Или може би някой мулинекс, но не от скъпите.

# 238
  • София
  • Мнения: 8 504
...
Хубаво е че споделяме опит. Решил съм да правя закваска от Нахут. Само дето не знам от къде да взема такова брашно? Кажете някой ако е срещал в БълХария?

Нахутено брашно се продава в диетичните магазини и в някои хипермаркети (аз например съм го срещал във Фантастико).

Моля ако не уважавате родината си, това да остане за Ваша сметка. Не съм съгласен да обиждате страната в която съм се родил и израстнал. Тук не е място да си показвате политическите си възгледи и да се правите на остроумен (остроумна).

# 239
  • Мнения: 1 934
Да се похваля, че правя вече втори хляб със закваска и съм много доволна от вкуса  Heart Eyes

Мързелива съм и не съм снимала нищо  Embarassed, но и това ще стане.

Закваската ми е от винени дрожди, първо от суха питка захванах кваса, после от тестото оставям. Нямам кой знае какви шупли големи в хляба, защото е предимно ръж, грахам и съвсеем малко типово.


Алис, надига ли ти се на теб квасения хляб преди печене и колко см? Но всъщност е важно с какви брашна.

Общи условия

Активация на акаунт