СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 691
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
Въпрос на моя близка

записани са от септември миналата година в СДЯ, но реално детенцето не е било проходило първите 3 месеца, после пък боледувало, ходи няколко дни, после пак вкъщи, та малко е ходило.

От кога се броят 6 месеца посещение, от записването ли, от реалното ходене ли, и може ли да ползва 1 т.?

# 391
  • Ку-куландия
Да не коментирам, че доколкото помня, майчинството за гледане на близнаци е в единичен размер, но никой не е дошъл да плаче, че взима същата сума за едно дете, както и майките на близнаци за две.
Малко е извън темата, но "...еднократната помощ  при раждане на близнаци 2*600 лв, отделно се отпуска помощ от държавата за отглеждане на близнаци  2*1200 лв." или на куп 3600 лв като отделно от тази сума си се изплаща и  майчнство (ако жената е работила) изчислено на база осигурителен доход.

# 392
  • София
Близнаци и многодетни са с предимство, това е социална политика.

Социална политика за насърчаване раждането на близнаци? Не мисля, че има логика в това! Нито пък че семействата с близнаци трябва да се третират като многодетни!
Социалното в случая е подпомагането на семейства с родени вече близнаци, не в насърчаване раждането на такива.  ooooh!Едва ли има човек, който си мисли, че гледането на две деца на една възраст е съизмеримо с гледането на едно. Нито физически, нито финансово. Замислете се дори само ако родителят трябва да плаща две такси за ЧДГ. И това не е въпрос на избор.

# 393
  • София
Замислете се дори само ако родителят трябва да плаща две такси за ЧДГ. И това не е въпрос на избор.

Замислям се. Това ме чака от наесен, въпреки, че не са близнаци.

# 394
Въпрос на моя близка

записани са от септември миналата година в СДЯ, но реално детенцето не е било проходило първите 3 месеца, после пък боледувало, ходи няколко дни, после пак вкъщи, та малко е ходило.

От кога се броят 6 месеца посещение, от записването ли, от реалното ходене ли, и може ли да ползва 1 т.?
Ако детето е записано, системата автоматично начислява точката, ако им се полага преди класирането.

# 395
Близнаци и многодетни са с предимство, това е социална политика.

Социална политика за насърчаване раждането на близнаци? Не мисля, че има логика в това! Нито пък че семействата с близнаци трябва да се третират като многодетни!
Социалното в случая е подпомагането на семейства с родени вече близнаци, не в насърчаване раждането на такива.  ooooh!Едва ли има човек, който си мисли, че гледането на две деца на една възраст е съизмеримо с гледането на едно. Нито физически, нито финансово. Замислете се дори само ако родителят трябва да плаща две такси за ЧДГ. И това не е въпрос на избор.

Не разбирам с какво е по-различно гледането на деца на еднаква възраст от гледането на деца с 2-3-4 години разлика, особено когато говорим за предучилищна възраст.

Ако трябва да задълбаваме на тема избор и семейно планиране, напомням, че раждането на близнаци в голяма степен е генетично предопределено.

# 396
  • София
Социалното в случая е подпомагането на семейства с родени вече близнаци, не в насърчаване раждането на такива.  ooooh!
И аз съм на това мнение. А и не виждам как би се насърчавало раждането на близнаци. Те не се получават по поръчка.

Според мен няма разлика в гледането на близнаци и деца с малка разлика във възрастта.
Моите са с голяма разлика, но ми беше нанагорно - 1вокласничка и бебе Simple Smile

# 397
Не разбирам с какво е по-различно гледането на деца на еднаква възраст от гледането на деца с 2-3-4 години разлика, особено когато говорим за предучилищна възраст.

Ако трябва да задълбаваме на тема избор и семейно планиране, напомням, че раждането на близнаци в голяма степен е генетично предопределено.

Теорията за генетичното предопределене е само теория и се отнася за двуяйчните близнаци. Еднояйчните не подлежат на никакво семейно планиране (не че двучайчните се планират дори и да знаеш, че пра-баба ти е имала близнаци), за разлика от породените деца. Дали е по-лесно или трудно да се гледат деца с малка разлика или близнаци не мога да кажа, но предимствата за близнаци ги има за всички нива на образованието. Ако ще си говорим за теории всички знаят и теорията, че близнаците имат особена връзка, която не е редно да се прекъсва.

# 398
  • София
Замислете се дори само ако родителят трябва да плаща две такси за ЧДГ. И това не е въпрос на избор.

Това е било твой личен избор, при близнаците просто се раждат две или три.

# 399
  • София

Това е било твой личен избор, при близнаците просто се раждат две или три.

Те и хората с повече от 2 деца, не-близнаци също имат избор, но ползват допълнителни точки за прием.
А в случая аз нямам избор никакъв, предоставен от държавата, защото искам-неискам, големия трябва да ходи на предучилищна от наесен. Като няма място в общинска градина, трябва да посещава частна. А аз пари за 2 такси нямам. Т.е. трябва да си стоя вкъщи, за да гледам едното, за да може другото да ходи на ЧДГ.

# 400
  • София
Ариана, повярвай ми, разбираме те, но места няма за всички.

# 401
А в случая аз нямам избор никакъв, предоставен от държавата, защото искам-неискам, големия трябва да ходи на предучилищна от наесен. Като няма място в общинска градина, трябва да посещава частна. А аз пари за 2 такси нямам. Т.е. трябва да си стоя вкъщи, за да гледам едното, за да може другото да ходи на ЧДГ.
Само да попитам - поне доколкото аз знам - за деца в предучилищна възраст, ако няма места в държавните детски градини, не се ли осигуряват места в училищата - нямате ли възможност на такъв вариант? Не е както в детска градина наистина, ама поне от финансова гледна точка не е ли по-добре?

# 402
Предучилищната в училищата е само до обяд.

# 403
  • София
Само да попитам - поне доколкото аз знам - за деца в предучилищна възраст, ако няма места в държавните детски градини, не се ли осигуряват места в училищата - нямате ли възможност на такъв вариант? Не е както в детска градина наистина, ама поне от финансова гледна точка не е ли по-добре?

В училище, но за няколко часа. А после кой ще го гледа?

И като места няма за всички, да си е помислил Великия Законодател защо прави въпросното образование задължително. В такъв случай искам или да ми осигурят място на детето безплатно, или да не подлежа на санкция.

# 404
  • София
Момичета, защо ги дъвчете близнаците? Едно че те се 'случват', едно че поне е ясно откъде им идват точките.

Трудно е и близнаци, и с деца с малка разлика, и с деца с голяма разлика. Майката е една във всичките случаи, а децата са повече от едно. Не виждам смисъл да мерим на коя е по-по-най трудно.

Просто проблемът е в липсата на места и в приема на ХЗ от дир-ките.

Anathema, да, това е вариант. Миналата година имаше съобщение на сайта къде има предучилищна за 5-годишните.
Но май не е целодневно обучението...

Общи условия

Активация на акаунт