Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 217
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Инфо за чията като заместител на яйцата - http://detoxinista.com/recipes/how-to-make-flax-eggs-or-chia-eggs/

Знаех го за лененото семе, но кой да се сети, че и чията може да се мели в мелничка  Crazy

# 451
Инфо за чията като заместител на яйцата - http://detoxinista.com/recipes/how-to-make-flax-eggs-or-chia-eggs/

Знаех го за лененото семе, но кой да се сети, че и чията може да се мели в мелничка  Crazy

Harpalike , наистина интересно, но мисля по-скоро за възрастните.  Peace Чията (която е близка по състав с лененото семе) е и доста успешен и ползван лаксатив (разхлабително), особено в смлян вид. И също така с високо съдържание на фибри, което също не е оптимален вариант в началото на захранването и за малки бебета.  Peace

Винаги и само  Hug  Heart Eyes Одрински кори Simple Smile Съдържание : Брашно, сол, вода. -> Точка Simple Smile
http://varnamarket.com/index.php?id_product=755&controller=product

препоръчвам и аз, особено тези по-дебелите, кръглите  Simple Smile

# 452

А елдата в мусаката как я слагаш? Сварена?

Абе, хора, кажете в тая мусака елдата варена ли се слага... Августа нещо зачезна...

Извинявай. Сурова я слагам, евентуално да я кисна, ама обикновено само хубаво я мия.

# 453
Днес имам нулев успех с каквато и да е храна. Тоя зъб, дето го чакам вече месец, още не е излязъл и съм го набедила за виновник за всичко - и за ревливото й настроение, и за неяденето, че и за нощното будене да играе.

Силвана, възприе ли Вики кус-куса днес?

# 454
  • София
Fata, сигурно си права  Blush. Чията бих я давала доста по-късно, пък и бебетата си имат идеалната суперхрана - кърмата  Peace. От друга страна не сме вегани, нито има някаква проява на нетолерантност към яйца (жълтък). Някой попита, а случайно попаднах на този линк, та затова...

Моят Черешко напоследък не хапва много - помачква, поомазва, подумква с ръце по масичката и между другото може и да насочи нещо към устата. За зъбчета още няма знаци. Явно наистина са на периоди човечетата.

# 455
Fata, сигурно си права  Blush. Чията бих я давала доста по-късно, пък и бебетата си имат идеалната суперхрана - кърмата  Peace. От друга страна не сме вегани, нито има някаква проява на нетолерантност към яйца (жълтък). Някой попита, а случайно попаднах на този линк, та затова...

Аз давам Чия, но не ни разхлабва. не я меля, ползвам я когато ни мъчи зъбче и хапваме по малко.

# 456
  • София
Шанти, честит първи рожден ден на детенцето ти! Да е здрав и много да ви радва  Simple Smile

Инак да се фукна, че баничките с просо и спанак станаха страхотни! Черешко ги одобри, но по-голямата част все бяха по столчето и пода  Crazy

# 457
Шанти и аз да се включа в поздравите.Нека да ви е жив и здрав,много усмихнат и щастлив  Hug.Нацелувай красавеца от мен.

# 458
Шанти, честит първи рожден ден на детенцето ти! Да е здрав и много да ви радва  Simple Smile

Инак да се фукна, че баничките с просо и спанак станаха страхотни! Черешко ги одобри, но по-голямата част все бяха по столчето и пода  Crazy
Шанти и аз да се включа в поздравите.Нека да ви е жив и здрав,много усмихнат и щастлив  Hug.Нацелувай красавеца от мен.

Благодаря Ви Simple Smile)))  Hug юСтана страхотен рожден ден  Heart Eyes

И баничките станаха чудесни Simple Smile)) 10 пъти давах рецептата   chef Много съм горда и щастлива Simple Smile))

# 459
Здравейте отново.
Моето дете е на годинка вече и  изследванията показаха че желязото му е ниско - 99. Замислям се дали не е от пълнозърнестите храни, които му давам понякога - овесени ядки, брашно от лимец (води се пълнозърнесто, незнам дали има непълнозърнесто), пълнозърнест хляб, когато не съм купила бял. струва ми се че даването на такива храни е повлияло на усвояването на желязо...давам и бял хляб, но не редовно.
Вие какво мислите, давате ли такива храни, от полезните какви давате, които не са пълнозърнести.
Много ще се радвам ако някой вземе отношеное по въпроса ми.

# 460
lyni, фитиновата киселина, която се съдържа в зърнените, ядките и семената, пречи за усвояването на витамините и минералите от храната. Ако не ги киснала в студена вода за около 12 часа, то тя не е неутрализирана. Възможно е да е попречила за усвояването на желязото, но не бих казала, че е само заради пълнозърнестите продукти. 99 не е чаак толкова ниско, давай му червено месо по-често. В червеното цвекло, магданоза и меласата също има много желязо. Все пак имай предвид, че желязото от животински източник се усвоява много по-добре и пълноценно от растителен.

# 461
lyni,Ули ти е дала добър съвет.Витамин Ц също помага за по-добрата асимилация на желязото и е хубаво да се комбинират,храни богати на Витамин Ц с храни,богати на желязо,а най-много желязо се усвоява от кърмата -50-75% Peace
Не се притеснявай,както каза Ули 99 не е чак толкова ниско.Ако имаш съмнения винаги можете да пуснете изследвания.
Нека и Зелено човече да се включи,тя все пак е консултант.
Ние бяхме с нисък хемоглобин на 6 месеца.Другия месец ще видим,но не ме притеснява това,дъщеря ми не яде много,но е много жизнена и не се спира да обикаля.
Успех  Hug

# 462
Здравейте отново.
Моето дете е на годинка вече и  изследванията показаха че желязото му е ниско - 99. Замислям се дали не е от пълнозърнестите храни, които му давам понякога - овесени ядки, брашно от лимец (води се пълнозърнесто, незнам дали има непълнозърнесто), пълнозърнест хляб, когато не съм купила бял. струва ми се че даването на такива храни е повлияло на усвояването на желязо...давам и бял хляб, но не редовно.
Вие какво мислите, давате ли такива храни, от полезните какви давате, които не са пълнозърнести.
Много ще се радвам ако някой вземе отношеное по въпроса ми.

lyni, изследванията с кръв от пръстчето ли са правени? Понякога изследванията от пръстчето дават отклонения. Нещо друго - ако детенцето е било болно или неразположено преди изследванията има вероятност също резултатите да са занижени.
Аз не съм специалист, но хемоглобин 99 на вашата възраст не е съвсем ниска стойност, поне според тази табличка: http://www.medicine.bg/izsledvaniya/hemoglobin-hb/referentni-stoynosti

Какво ви посъветва педиатъра, назначени ли са допълнителни изследвания, евентуално посещение при хематолог?

Както вече са ти писали, кърмените бебета се раждат със запаси от желязо, достатъчни за първите 6 месеца, след това продължават да си набавят нужните количества чрез кърмата (която не съдържа високи стойности на желязо, но е много добре усвоимо) и чрез твърдите храни. По принцип пълнозърнестите храни може да намалят усвояването, но бебенцето ти е и достатъчно голямо, така че това не би трябвало да е голям проблем. Предлагаш ли други храни, богати на желязо - месо (особено червените), жълтък, риба са добри източници от животински произход (хемово желязо),От растителен произход (нехемово желязо) бобовите (леща, нахут, боб), зърнените (киноа, амарант, просо), ядките и сушените плодове, и зеленолистните (спанак, коприва, цвекло,броколи).  Добре е приема да е в съчетание с вит. С за още по-добро усвояване или комбинация хемово-нехемово желязо като източник. 
Какво е горе-долу менюто ви за деня, какви храни обикновено предлагаш или са предпочитани?

# 463
Здравейте, наминавам да споделя едно успешно хапване при нас. Макарони с масло или с масло и обезсолено сирене. Купувам от тези най-големите цилиндърчета, за да може да ги държи лесно, но мисля че и радиаторчетата са подходящи. Много ги харесва и крещи докато му подам следващото.

Аз малко напоследък развалих ЗВБ-то. Понеже обожавам супи, особено зеленчукови, а сега им е сезонът и няма как да не ги споделя с него. И двамата си хапваме. Понякога и той хапва доста.

Пробвах още два вида бисквити и едни пълнозърнести пръчици. С нищо няма успех. Всичките станаха ужасно твърди. Може да им дам по още един шанс  Rolling Eyes

# 464
Fata, благодаря за отговора. Кръвта е взета от пръста, не е бил болен или неразположен. Храни се доколкото е възможно разнообразно, яйца и месо давам редовно, пълнозърнестите сега ги спряхне, със зеленолистните зеленчуци сме малко назад...
Личната изписа Малтофер.Още когато детето беше на 6 месеца аз попитах за допълнителни изследвания, но тя каза че нямало смисъл...просто не мога да преценя трябва ли да търсим хематолог и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт