Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 221
  • 742
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте Simple Smile

Чия - винаги съм ползвала само сурова, в салата, плодов крем...

До скоро закуската беше само плод, сега е плод и хлебче с бадемова паста, с тахан или с авокадо, или екструдиран камут/ царевица/ просо. Приятелка в България ми каза за екструдирана елда, обаче тук не съм намерила.

От елда правя нещо, което много прилича на мусака - слагам млени или настъргани домати, яйце, лук или чесън и подправки. Отгоре настъргвам хубав пласт кашкавал и вътре елдата се задушава и поема ароматите. Ох, като го пиша и огладнявам, познайте какво ще правя за вечеря Wink Между другото търпи всякакви вариации... А, и нещо важно за елдата - по-добре взимайте бяла/зелена, тази която е непечена, само тя има желязо.

Още една много вкусна идея е сладък картоф (батат), нарязан на както-ви-е-удобно с малко вода и зехтин и много чубрица леко запечен във фурната.

Друга удобна храна са нахутените кюфтенца. Правя ги във фурната. Аз обаче ако слагам яйце, го слагам цяло. А сол по принцип не ползвам...

Августа, страхотни идеи! Благодаря.
За бататите да добавя, че стават МНОГО бързо - ако нямаш готова вечеря, нарязваш един батат на кръгчета, в печката (дори в мини фурна), и за 10 мин е готова вечерята. Аз им слагам пекарска хартия отгоре и от долу, за да не почерняват.

А елдата в мусаката как я слагаш? Сварена?

# 436
Фата, и на мен ми хрумна, че е възможно да е от киселостта на домата, а не непоносимост. В момента имаме домашни градински доматки, но не ги ще. Ако й попадне някой в ръчичката, хвърля със засилка нанякъде. Та ще ги прояде, когато си поиска.

Аз много искам на Надето рождените дни да са си само с деца, ама бабите ще спретнат драма. А и мъж ми май все още много държи на тия семейни събирания. Та стискам зъби и чакам да мине Simple Smile.

Силвана, тортата тежичка ми дойде. Онази с киселото мляко ми се струва по-подходяща.

# 437
Днес сколасах да употребя просото - сварих го хубаво, отделих малко за Ели и го смесих с намачкана тиквичка. Направих нещо като продълговати кюфтенца и леко ги запекох във фурната за да придобият форма. Естествено, госпожицата ги стисна с всичка сила и се разлетя просо из цялата кухня, чак от моята коса чистих после  Laughing Трите хапки, които успя да изяде, май и харесаха, според мен се отказа не защото не искаше, ами и писна да се мъчи да си го вкара в устата.
Аз си добавих сол, сиренце и масло в моето просо и си го хапнах с кеф.  Mr. Green Определено пак ще направя, но може би ще го сложа в баничка. Тя за момента стиска много силно всяка храна, така че обикновено вместо да отхапва, облизва това, което и се цвръкне между пръстчетата, може бис баничка ще и се получи по-добре.

Идея за рожден ден, която видях наскоро при едни приятели - тънки ивички морковче, накиснати във чашка с малко вода и малко лимон. Вярно, че беше РД на малко по-голямо детенце, но мисля, че лъжица лимонов сок разделена между десетина деца не би била проблем. Също така прословутите чеснови хлебчета на свеки, които могат да се направят и без чесън, а само с масло със зелени подправки - една франзела се нарязва на филийки, но не докрай, и всяка филийка се маже с малко масълце, разбъркано с нарязан магданоз и копър. После франзелата се увива във фолио и се пече малко във фурната. Като стане готова само се маха фолиото и всеки си чупи филийка.

# 438
  • София
Фата, ще пробвам още по-старателно да ги опаковам, пък да видим.

Мили хора, как се оправяте с избора на кори за баница??? Фините кори съдържат минимум 2 консерванта  #2gunfire, а точените са май по-трудни за работа с базови плънки и без спояващите съставки. Не обичам баници (освен тиквеник, но пък той е сезонен и не го правя аз), та не съм се заглеждала какво съдържа толкова уж обикновен продукт!
Утре ще пробвам да му направя банички с круши с точени кори все пак. Ако се получат съм намислила и такива със зеленчукови плънки. Идеята за просото в плънката на Шанти е супер  Simple Smile

# 439
  • София
Емичка, аз дадох печен чесън и нямаше проблеми. Много хубав става печен на фурна с обелката на скелидката, която после се маха. Добавих го в чушковото пюре за мазане на сухарче, което имаше успех само на първото предлагане, както вече споделих.

# 440
За корите - от време на време намирам някои уж без консерванти всписъка със съставки. Ако не, вземам тези, които имат по-малко Е-та и допълнения - има едни, които са само с един вид Е, брашно, сол и вода. Майка ми веднъж точи кори, но не си струва толкова занимавка Sad

# 441
Фата, ще пробвам още по-старателно да ги опаковам, пък да видим.

Мили хора, как се оправяте с избора на кори за баница??? Фините кори съдържат минимум 2 консерванта  #2gunfire, а точените са май по-трудни за работа с базови плънки и без спояващите съставки. Не обичам баници (освен тиквеник, но пък той е сезонен и не го правя аз), та не съм се заглеждала какво съдържа толкова уж обикновен продукт!
Утре ще пробвам да му направя банички с круши с точени кори все пак. Ако се получат съм намислила и такива със зеленчукови плънки. Идеята за просото в плънката на Шанти е супер  Simple Smile

Винаги и само  Hug  Heart Eyes Одрински кори Simple Smile Съдържание : Брашно, сол, вода. -> Точка Simple Smile
http://varnamarket.com/index.php?id_product=755&controller=product

# 442
Здравейте Simple Smile

Чия - винаги съм ползвала само сурова, в салата, плодов крем...

До скоро закуската беше само плод, сега е плод и хлебче с бадемова паста, с тахан или с авокадо, или екструдиран камут/ царевица/ просо. Приятелка в България ми каза за екструдирана елда, обаче тук не съм намерила.

От елда правя нещо, което много прилича на мусака - слагам млени или настъргани домати, яйце, лук или чесън и подправки. Отгоре настъргвам хубав пласт кашкавал и вътре елдата се задушава и поема ароматите. Ох, като го пиша и огладнявам, познайте какво ще правя за вечеря Wink Между другото търпи всякакви вариации... А, и нещо важно за елдата - по-добре взимайте бяла/зелена, тази която е непечена, само тя има желязо.

Още една много вкусна идея е сладък картоф (батат), нарязан на както-ви-е-удобно с малко вода и зехтин и много чубрица леко запечен във фурната.

Друга удобна храна са нахутените кюфтенца. Правя ги във фурната. Аз обаче ако слагам яйце, го слагам цяло. А сол по принцип не ползвам...

Августа, страхотни идеи! Благодаря.
За бататите да добавя, че стават МНОГО бързо - ако нямаш готова вечеря, нарязваш един батат на кръгчета, в печката (дори в мини фурна), и за 10 мин е готова вечерята. Аз им слагам пекарска хартия отгоре и от долу, за да не почерняват.

А елдата в мусаката как я слагаш? Сварена?

Абе, хора, кажете в тая мусака елдата варена ли се слага... Августа нещо зачезна...

# 443
  • София
Благодаря, Шанти. Ако ги засека, ще купя от тях.
Тези, които са уж точени се оказаха фини. Доволна съм - също са само брашно, вода, сол. Марката е Сърбиянка.

# 444
Одринските кори са супер, но в София не съм виждала досега. Шанти, ти откъде  ги купуваш?

# 445
Каня се да пиша днес цял ден и все не мога да сколасам  Grinning .

Freed реши ми дилемата за тортата,много благодаря  Hug

emichka84 чесновите хлебчета ще се пробват задължително,малката много обича чесън.

Одринските кори са чудесни,но и аз трудно ги откривам вече.С тях стават страхотни баници.

Вики от два дена е на щрудел-ябълка,канела,малко масло и кори за баница.
Имам едно самотно авокадо,което трябва утре да му намеря място.

Шанти твоя качамак и него го правя от 3 дена,но утре съм се зарекла да го направя и ще пиша дали Вики го одобрява.

# 446
Силвана, радвам се, че съм ти помогнала. Само имай предвид, че блатовете на тази торта с млякото са много трошливи, ама много! Един не извадих цял, затова се хванах да направя другата торта. Та може да си направиш твои си или компромисно с бисквити да караш.

Замислям днес да пробвам това как ще се котира: http://magi-bg.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html, а другата седмица това: http://kulinar.bg/%D0%9C%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D … _l.r_i.39379.html.

# 447
Freed с риск да решиш,че плагиатствам,реши ми проблема какво да готвя днес  Hug

За блата,ще го измисля,чакай до там да стигнем,или  както казва мъжа ми,когато го питах дали е готов със стаята на малката,един ден преди да ме изпишат от родилното :"Има време"  Joy

# 448
Силвана, дано при вас е пожънал успех кус-кусът. Надето не го отрази. Но днес не й е ден за ядене явно. Отказа дори пъпеш и диня. Само вечерта хапна мъничко тилапия и картофки, но колкото да не ме обиди Simple Smile.

Хаха, това с "Има време" ми е мнооого познато.

# 449
Силвана, дано при вас е пожънал успех кус-кусът. Надето не го отрази. Но днес не й е ден за ядене явно. Отказа дори пъпеш и диня. Само вечерта хапна мъничко тилапия и картофки, но колкото да не ме обиди Simple Smile.

Хаха, това с "Има време" ми е мнооого познато.

Ако под успех разбираш да го размаже по плота значи-да.Мъжете и аз,обаче много го харесахме,благодаря ти,че сподели рецептата.Остана малко и утре ще я видя дали е в по-ящно настроение.

Общи условия

Активация на акаунт