Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 272
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
И аз давам просото в супи. Обаче напоследък й предлагам супите с лъжичка, подадена от мен, иначе трябва все сухи храни да ядем. И забелязвам, че Магдалена също има периоди, в които иска да се храни сама и такива, в които аз да я храня. Съобразявам се, няма как. Днес понеже станахме в 10.30 си изяде закуската на обяд  Joy Коричка с авокадо сирене и жълтък. Довечера ще я пробвам от нашата гозба- картофи със жълт боб и домати на фурна, знам, че домата е алерген, ама нали е готвен?
Иначе през деня й купувам оризовки или геврек Simple Smile На закуска тея дни ядеше само пъпеш, след обяд кайсии.

# 421
Силвана, нека направи за възрастните, тъкмо ще те облекчи Simple Smile.

Аз за рождения ден на Надето хич нямах време, затова менюто беше хапки с разни неща, мини пици (ползвах питки за дюнер за основа), пресни плодове и торта. Имах още 100 идеи, ама сама с дете на ръце не успях. Ако ще са ти от полза идеите, да ги напиша? На мен целта ми беше Надето да може да яде от всичко, което предлагам на гостите.

За обяд днес - огретен от тиквички и картофи, харесахме го и двете Simple Smile.

# 422
Freed, моля те напиши ги, че и аз съм на тази вълна в момента и ще са ми супер полезни   bouquet

# 423
Ули кога е вашият рожден ден?Аз помня,че имахме някакви дни разлика.

# 424
На втори, ей сега ще мине времето, а аз даже не съм решила как да празнуваме.
Нали има, то не е правило, ама да се празнува с толкова деца на колкото години става детето, а това е супер трудно за нас. Та се чудя и аз.

# 425
На втори, ей сега ще мине времето, а аз даже не съм решила как да празнуваме.
Нали има, то не е правило, ама да се празнува с толкова деца на колкото години става детето, а това е супер трудно за нас. Та се чудя и аз.

И ние сме на втори.Супер  Hug.Това не го знаех,но ние няма да каним кой знае кого,предимно роднини.Отсега мисля какво да приготвям,че повечето са по мезетата и софрите,типично по български.

# 426
Някой да е правил бисквити с чия(с цел стягане на тестото и неразпадане)? А какво мислите за пшеничния грис?

# 427
Здравейте Simple Smile

Чия - винаги съм ползвала само сурова, в салата, плодов крем...

До скоро закуската беше само плод, сега е плод и хлебче с бадемова паста, с тахан или с авокадо, или екструдиран камут/ царевица/ просо. Приятелка в България ми каза за екструдирана елда, обаче тук не съм намерила.

От елда правя нещо, което много прилича на мусака - слагам млени или настъргани домати, яйце, лук или чесън и подправки. Отгоре настъргвам хубав пласт кашкавал и вътре елдата се задушава и поема ароматите. Ох, като го пиша и огладнявам, познайте какво ще правя за вечеря Wink Между другото търпи всякакви вариации... А, и нещо важно за елдата - по-добре взимайте бяла/зелена, тази която е непечена, само тя има желязо.

Още една много вкусна идея е сладък картоф (батат), нарязан на както-ви-е-удобно с малко вода и зехтин и много чубрица леко запечен във фурната.

Друга удобна храна са нахутените кюфтенца. Правя ги във фурната. Аз обаче ако слагам яйце, го слагам цяло. А сол по принцип не ползвам...

# 428
  • София
Някой да е правил бисквити с чия(с цел стягане на тестото и неразпадане)? А какво мислите за пшеничния грис?

Чията не съм сигурна, че стяга като е в бисквити, т.е. без да има вода/ течност.

Оризовките колко време след отваряне са ви годни за хапване от бебе? При нас на втория ден стават жилави/ твърди и ме е шубе тиквичко да не направи някоя дивотия. Добре ги затварям, но ориза е вярно супер абсорбент.

Случката днес с моето момче беше готина. Направих му вчера пюре от зелена чушка, която мазах върху домашен сухар от франзела. Вчера си поигра, похапна, нямаше прояви, че му е гадно. Предложих днес същото - подбутна я с пръст, намаза се на върха на пръстчето и взе ту да ме гледа, ту да се разсейва. За първи път никакъв интерес, че и даже леко презрение. Така заприлича на котката ни като неодобрява храната, че направо ме напуши смях  Mr. Green. Предложената след това кайсия се хареса доста - за първи път хапна около 1/4 плод.

# 429
Довечера ще я пробвам от нашата гозба- картофи със жълт боб и домати на фурна, знам, че домата е алерген, ама нали е готвен?

Наистина ли доматът е алерген? Азтези дни дадох по малко суров домат, къде хапна, къде нацапа, но пък сега около устата му е червеничко (2 дена след първия домат)  newsm78

# 430
И аз давах няколко пъти домат вече и той доста го харесва  Rolling Eyes

# 431
Довечера ще я пробвам от нашата гозба- картофи със жълт боб и домати на фурна, знам, че домата е алерген, ама нали е готвен?

Наистина ли доматът е алерген? Азтези дни дадох по малко суров домат, къде хапна, къде нацапа, но пък сега около устата му е червеничко (2 дена след първия домат)  newsm78
Доколкото знам съдържа хистамин.

# 432
От домат на Надето й се зачервява около устата веднага. Тя и не ги яде вече, а и аз не предлагам специално.

За рождения ден на Надето имахме намерение да съберем всички на пикник в Западния парк. Планирах, освен здравословната торта, хапките и мини пиците, да има солени и сладки мъфини, мини банички от бутер тесто, шишчета от плодове, както и от зеленчуци, бонбони с рожково брашно и още 2-3 вариации с бутер тесто.

Идеята за пикника пропадна заради времето, та на самия рожден ден поканихме деца с родителите им, а на следващия събрахме на обяд роднините. За тях менюто беше просто и класическо - салата, мезета, пържоли, картофено пюре и торта (купешка).

# 433
Freed а ти от тортата,която направи на Надето доволна ли си?Какви хапки предложи?

# 434

Доколкото знам съдържа хистамин.

От домат на Надето й се зачервява около устата веднага. Тя и не ги яде вече, а и аз не предлагам специално.

Суровият домат според схемата е от 5-8 месеца. Единствено е по-добре в началото да се предлага без люспата и семките. И като знам какви хубави домашни домати се намират в БГ и сега им е сезон, моментът не е за изпускане.  Simple Smile

Freed, зачервяването около устичката може просто да е защото доматът е по-кисел и дразни нежната кожа. Получава се понякога и с други храни.  Peace

Harpalike , опитвала ли си да сложиш оризовките и в друго найлоново добре затворено пликче? Може би така няма да се овлажняват. А дори и по-жилави, ккто ги описваш, няма проблем да ги дадеш, така или иначе много бързо омекват в устата.  Peace

За РД на децата сега не ми идва сигурно всичко наум, но обикновено правя някакви банички, слагам гризини, има винаги пица  Crazy, давала съм нарязана на ивички краставичка, мини доматчета, грозде, кубченца кашкавал... Торти си правя нормални, че ми е страст  Simple Smile
Това обаче е трапеза детски вариант, ние празнуваме само за децата без трапези за роднини и приятели.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт