Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 784
  • 762
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Христос Воскресе
Отново решение в последния момент, резервация и тръгване на момента. Още по-добре, след като огромния поток от коли към Гърция се е изнесъл, напълно спокойно пътуване и.......
Поздрави от Кастория......

Хотел Limneon Resort

Хера Приятен път и супер изкарване.....
Tari Tasartir Радвам се за приятното изкарване. Напълно правилно за хотел Fammisi  Eden, прекрасно място и двор, но остаряла база и безлична храна.

Манастир Panagia Mauriotissa

Leila Прекрасно, всички сте доволни.
Разминаваме се някъде по пътя.....
Христос Воскресе

Последна редакция: нд, 20 апр 2014, 23:01 от Bled

# 331
  • София
Флорина, Зимен курорт Бигла, Преспански езера......

Прекрасни места, не знам дали има задръстване по пътя към България, но ние изчакваме да преминат.
Тръгването късно и завръщането още по-късно спестяват нервите по пътя.
Още повече, че има възможност да обиколиш тези невероятни места.

Флорина....

Хотел Phaidon Hotel & Spa....

Бигла....

Преспански езера....

Красота, история и пак красота...
ОЩЕ СНИМКИ
На снимките се вижда Гробът на цар Самуил...
Изоставен, занемарен, не надписан, сълзи капят от очите.....Защо гръцки наши /не/приятели, защо ???
Велик ден продължава и днес...Христос воскресе

# 332
  • София

Toзи пес съм го галила.  Grinning

# 333
Поздравления, Блед! Много хубави снимки. Остров Свети Ахил! Прекрасно място! Трудно ми е с думи да опиша чувството, което изпитвах когато бях на това място, свързано с българската история.
Благодаря ви, Блед и Таня67, че ме върнахте на това прекрасно и свято място. Препоръчвам го на всички, които не са ходили там, да отидат. За съжаление дестинацията до Свети Ахил не е много популярна, а е толкова близо до България и свързано с историята ни.

# 334
  • София
Поздравления, Блед! Много хубави снимки. Остров Свети Ахил! Прекрасно място! Трудно ми е с думи да опиша чувството, което изпитвах когато бях на това място, свързано с българската история.

gabivelkova Благодаря   bouquet  Прекрасни думи, винаги когато посещавам това място, настръхвам и очите ми се пълнят със сълзи.

Но нека не се разстройваме, а да продължим съвсем наблизо....
Обиколката продължава, знаете ли кое е това място ?

Нивици или на гръцки Psarades
След като обиколихме всичко възможно около Малкото Преспанско езеро, навсякъде където се виждаха къщи, Lemos, Герман, Желево, Смърдеш, се отправихме към Голямото езеро. Навсякъде времето беше спряло, тишина, самота и спокойствие/това търсехме/.
Единствено пристигайки на един красив залив на голямото езеро в Нивици се видя живот. Едно място, качвайки се малко на високо, от където едновременно можеш да видиш Гърция, Албания и Македония.
В това прекрасно малко селище, обгърнато от Галичица планина, можеш да чуеш реч от четири държави. Защо четири, а не трите цитирани ? Няма как да не го кажа, това е селище в миналото изцяло българско !!! Няма да се впускам в история, защото и без това в този район доста вътрешна болка изживявам. Ако нещо ви интересува съм насреща…..
Има си всичко магазинчета, ресторанти, подслон. Хапваме в скромно заведение, говорим си за миналото, което те много добре знаят, но трудно признават.
ОЩЕ СНИМКИ
След което наемаме собственика да ни разходи по езерото с лодката си. Стигаме близо до острова с три имена Голем град или Змийския остров или Свети Петър, който е македонски. Изключителен резерват с богата история от пра времена. Няколко църкви, между които Св. Петър/14 век/ в много добро състояние. Посетила съм острова от към Конско, Македония/но това е друга тема/.
След като разбира, че ние знаем доста повече от него, ни казва да се връщаме, вече навлизаме в чужда територия. И тук на средата на езерото, накъдето да погледнеш, виждаш различна държава, а можеше и наше да има…..
Оставаме предоволни, решаваме, че връщане назад няма, Македония е по-близо, потеглихме натам.

# 335
  • Sofia, Bulgaria
Bled, чудесно пътешествие сте направили... и страхотни снимки. Много ми се иска да отида там и да се поклоня на гроба на цар Самуил. Той е май единственият ни средновековен владетел, на когото се знае гробът - най-вероятно - ако не се брои този на цар Калоян в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново. И за него не е съвсем сигурно. Прави впечатление архитектурата на къщите, каменни планински къщи, които доста се различават от тези по островите. Преди време на път за Корфу спахме в Мецово, едно село на връх планината Пинд по магистралата за Игуменица. Препоръчвам на всеки, който пътува в тази посока, да се спре там. Селцето много прилича на нашите балкански възрожденски градчета, било е населено с българи (в уикито пише, че били власи), пък и името му славянско - от мечка - в миналото в околността е имало мечки. Не мога да открия снимки да ви пусна. Но ето една сателитна на езерата от уики.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Ohrid_prespa_nasa.jpg
И за Мецово:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%BE

# 336
  • Пловдив
Здравейте, да попитам - трябва ли да имам зелена карта за Гърция? На едно място ми казват, че искат на границата, на друго, че не ми трябва...А също, че и ако стане произшествие е добре да имам. какво ще ме посъветвате?

# 337
  • Sofia
Вече не искат на границата, за произшествие не знам - какво казва застрахователя?

# 338
  • София
Здравейте, да попитам - трябва ли да имам зелена карта за Гърция?..............

ketiva  Tari е напълно права. Нека да забравим вече Зелените карти, когато става въпрос за ЕС. Всеки, който ви казва, че е нужна в неговите рамки, не е наясно...Също така и в Сърбия, Швейцария и Андора не е необходима.
Нищо не ви пречи обаче, когато взимате ГО да си вземете и Зелена карта, напълно безплатно/без да ви лъжат, че струва пари/. Нашата ГО е валидна изцяло в ЕС, също без да се взимат допълнителни суми за пътуване там.
Защото, ако имате случай като нашия в момента, бяхме в Гърция, от там влязохме в Македония, мислим да влезем и в Албания. Абсолютно необходима ни е в момента, затова е взимаме винаги заедно с гражданската.

Последна редакция: чт, 24 апр 2014, 18:55 от Bled

# 339
  • София
Bled, теоретично е така, но само преди 1-2 месеца се опитаха пак да ни пробутат ГО на Виктория, където със ситни букви пишеше, че важи само за България. Мъжът ми се усети на излизане от офиса, върна се и след скандал му предложиха друга ГО, по-скъпа само с 1 лев, но важаща за страните от ЕС. Трябва да се гледа какво пише в договора и не може да се обобщава. Само не знам как въпросните застрахователни дружества успяват да заобиколят законите? Нали приеха нещо, което забранява такива условия?  newsm78

# 340
  • гр. София
Вече не искат на границата, за произшествие не знам - какво казва застрахователя?

Ние ходихме до Гърция със Зелена карта. Застрахователят каза, че на границата няма да ни я искат /така беше/, но ако стане произшествие може да ни потрябва. Затова за всеки случай взехме. Имаме право на два пъти в годината по 15 дни безплатно и използвахме.  Peace

# 341
Мазол ми излезе на устата.

ГО важи за целия ЕС + 3 други държави... Незаконно е да ви дават по-ниска цена ако няма да пътувате в чужбина и после ако случайно излизате да ви искат доплащане. Зелена карта не ви е необходима на територията на ЕС, а извън него. За да нямате проблеми в чужбина на територията на ЕС(при произшествие недай си боже) изисквайте от застрахователя препис на застраховката на английски (всички текстове да са на английски). Няма право да ви откаже и няма право да ви искат пари за това. За зелена карта (в истинския смисъл и покритие) се заплаща премия извън цената на ГО.

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=110711

# 342
  • София
Bled, чудесно пътешествие сте направили... и страхотни снимки...............................

Merybo  Благодаря   bouquet
Само да не се отплесна по темата, че тя е толкова несигурна и противоречива. Напълно си права относно гробовете на нашите владетели. Открити ли са гробовете на няколко от тях или не?
 Един казва да, друг не, като пример Кубрат, Аспарух/не е сигурно/, Гаврил Радомир, Самуил, Иван Владислав, Калоян, Борис III. Това са, с известни съмнения за някои от тях.
Подкрепям те за прекрасното Мецово, което сме коментирали и в морската гръцка тема. Няколко пъти сме спирали в него.
То също има много богата история, от Византийски времена, Римска империя, християнски и влашки преселници, турски нашественици, и накрая гръцко. В голяма част от съществуването си е управлявано автономно, като до днес е едно от най-китните и запазени селища в Гърция.
Това за името от мечка е славянската версия, но винаги гърците си имат тяхна Meso-Vouni/ средата – планина/, малко съкратено, та става Мецово. Спирам, макар, че има много за казване.

Тaня Напълно си права, трябва да се внимава, направиха ни разногледи. А рошавия Ахилски пес и аз го погалих.................

# 343
Мецово си е ясна етимология от мечка, неслучайно символ на селището е мечката и има паметник неин насред селото Simple Smile

# 344
Подкрепям за славянаската етимология на Мецово от мечка. Според фонетичните закони на гръцкия език няма как от μεσο-/meso-/месо- "средно"  да стане μετσο-/мецо- с "ц". Така че гръцката етимология е ненаучна.

Общи условия

Активация на акаунт