Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 887
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Подкрепям за славянската етимология на Мецово от мечка.

добрушанка И аз, повече от ясно е, че баба Меца е дала името на Мецово. Но по подобни въпроси с грък и македонец не може да се спори. Все едно да попиташ какво прави паметника на цар Самуил в кичозния център на Скопие ? По-добре недей, защото аз питах и стана страшно....

Позволявам си преди да потеглим, да отговоря и на един въпрос от лични тук, да е полезно за всички.
Има ли къде да се нощува на остров Ахил в малката Преспа ?
Да, има, ето:

Хотел Agios Achillios...Вижда се и телефона....
ОЩЕ СНИМКИ
Лек ден на всички, продължаваме пътуването......

# 346
Ех, че прекрасна тема! Опитах се да я изчета на екс, но не попаднах на местенцето, към което сме се запътили.
Нашата цел за майските празници е Парга, но чуденките ми са по-скоро около придвижването до там. Мисля да тръгнем рано сутринта към 4ч, но сме с малки деца и ще е добре да измисля място по средата на пътя за разходка, не просто за почивка. Едеса много ще ни удължи пътя, Мецово пък е вече почти към крайната точка. Дали имате друга идея за малко отклонение за час-два.
Всъщност, ако все пак се отклоним към Едеса и после се върнем обратно на магистралата колко време трябва да предвидя. И пътят с много завои ли е?
На връщане ще разделим пътя с нощувка на Метеора и сега по препоръка на Bled обмислям дали да не продължим по пътя през Лариса и Катерини. Kато км е горе-долу същото, гледам, но да питам завоите как са? Никога не сме минавали от там и също ще ми е полезно да ми посочите място за разглеждане за час-два.
Предварително благодаря на всички, които пишат!

# 347
  • Sofia
Fata,

Завоите са предимно между Едеса и Метеора.
От магистралата до Едеса си е почти прав път, минава се през няколко села или градчета. там може да се отбиете.
От Метеора до Лариса и после до Солун си е направо скучен пътя (имай предвид прав и равен). Не си заслужава да обикаляте през Лариса, освен ако специално не искате да видите града.

# 348
Tari Tasartir,
В Лариса няма да спираме, но нали по този път споменавате разни неща за разглеждане като например изворите на Афродита (някъде около Катерини, или се лъжа?), а и върви покрай морето, затова си мислех да разнообразим. Иначе за завоите от магистралата до Метеора, ще трябва някак да изморим малкото и да ги проспи, иначе няма успеем да стигнем до там.  newsm45
Затова за следващия ден мисля да тръгнем към Лариса и ако няма толкова завои, това е нашата посока.

# 349
  • гр. София
Fata, по пътя от Метеора - Лариса - Катерини - Солун няма завой, а е една магистрала. Тя свързва Атина със Солун и по тая причина след Лариса започват такси. До Солун са пет пункта - общо за около 10 евро. Не знам има ли по самото крайбрежие второкласен път без такси... 

# 350
  • София
Fata Да караме подред, пътувате за Парга, искаш да спрете някъде по пътя на отиване и на връщане през Метеора, нали така ?
Предлагам ти на отиване със съвсем малко отклонение/8-10км./ да се разсеете във Вергина, до Верия. Приятно, туристическо градче, свързано с Филип Македонски, ако трябват подробности ще ти дам.
На връщане пътувате от Парга към Метеора. На магистралата се отбивате на Panagia към Kalabaka. Точно тук имате около 45 км. планински път и завой. Пътя не е лош и е красив, детенце ще поспи.
След това тръгвате от Метеора към Трикала и Лариса, лек, прав път.
След като излезете на магистралата, не след много ще навлезете в дефилето на река Pineios, където не е магистрала. Пътя е много хубав, има завой, но леки, наоколо е много красиво. Тук точно са изворите на Афродита, спирате на паркинга в дясно, на който ще видите най-много коли. Изпуснете ли го, връщането е трудно.
Не след дълго започва Олимпийска ривиера и има много места на които може да спрете.
Ето част от тях:
Това, което казахме, изворите на Афродита в дефилето на река Pineios, Tempi Valley
Древния град Дион.
Също така древното селище Скотинас.
До Платанамонас е византийската  крепост от XIII век, вижда се отдалеч.
Около Лептокария е Ливитра, древна местност, гърците мислят, че това е родното място на Орфей.
Близо се намира и манастирът Каналон.
Обсерватория Неа Агатуполи до Метхони, наблюдение на птици.
Седалището на боговете, планината Олимп.
Отделно крайбрежие и плажове.....

Избирате си нещо за почивка и после към България.
Ако имаш въпроси съм насреща/вечер,ако мога/ защото пътуваме.

Скрит текст:
Поздрави от Албания…
Tushemisht, Pogradec
Хотел Millennium, на брега на езерото.
Казвам го заради невероятните цени тук.
30 евро/двама, 4 звезди.
Интернет, закуска, паркинг-безплатно.

# 351
Малко инфо за цените на хапването и пийването в Гърция   chef

# 352
  • София
Малко инфо за цените на хапването и пийването в Гърция   chef

AlexZ Това съм написала преди дни......
Скрит текст:
Много пъти сме писали за цените. Робува мнението да се смята по две, спрямо България. Но не винаги е точно така. Намират се продукти на по-ниски цени от нашите в супермаркети.
Относно изхранването, зависи от това къде и какво ще използвате.
В заведения, таверни посещение за двама, без изхвърляне, може да се нахраните от 25 до 50 евро.
Специалитети и повечко алкохол може да похарчите повече. Ако си поръчвате риба се смята на кг., около 30 до 60 евро кг. Салати 3-4-5 евро, пържоли 7-9 евро и т.н.
Бързи закуски, гирос/2-3/, пици/5-10/, цените започват от 2-3 нагоре. Кафета, фрапета 2-3 евро и т.н.

# 353
Bled ,
Съвсем точно си разбрала плановете ни. Какъв списък само си ми дала! Сега ще разглеждам. Друго си е някой опитен да ти даде идейки.

Благодарности!

# 354
  • Sofia, Bulgaria
Непременно трябва да се види гробницата на Филип Втори във Вергина, по-точно те са четири гробници. Гърците са експонирали съкровищата по невероятен начин, а самите предмети са уникални и доста сходни с нашите тракийските съкровища. Не си спомням колко евро беше входът. Не мога да намеря хубави картинки, просто трябва да се види.
http://www.visitgreece.gr/en/culture/archaeological_sites/vergina

# 355
  • в града на вечния купон
Здравейте,

Живот и здраве във вторник тръгваме за Корфу, първо ще разгледаме езерето Керкини, после Метеора, ще спим в Каламбака.
Благодаря на Блед за всички съвети и помощ.
Искам да питам за актуална информация за цени на :
-магистрални такси и колко от Солун до Каламбака и после от там до Игуменица?
-цените на безнина
-къде до пътя има безиностанции
Като препрочетох темата си набелязах Едеса-Блед е писала какво може да се види.
Виждам, че и тя пътува , но се надявам да се включи.

# 356
  • София
Здравейте,

Живот и здраве във вторник тръгваме за Корфу, първо ще разгледаме езерето Керкини, после Метеора, ще спим в Каламбака.
Благодаря на Блед за всички съвети и помощ.
Искам да питам за актуална информация за цени на :
1.-магистрални такси и колко от Солун до Каламбака и после от там до Игуменица?
2.-цените на безнина
3.-къде до пътя има безиностанции
Като препрочетох темата си набелязах Едеса-Блед е писала какво може да се види.
Виждам, че и тя пътува , но се надявам да се включи.

1. Точните магистрални такси ми е трудно да ги кажа, но не са много - на няколко пъти ни искаха по 1-2 евро. Според това - http://www.egnatia.eu/page/default.asp?la=2&id=3429  са общо 6 пункта (2-та не ви засягат, защото са за участъка Солун-Кавала-Комотини) и са по 2,40 евро. Но споменът ми от октомври месец е, че са различни като суми. Може би не съм запомнила добре.  Sad

2. http://dvigateli.info/fuel_price/  цените на бензина не само в Гърция. На място варират +/- 10 цента в зависимост от бензиностанцията и местонахождението ѝ. В градовете обикновено е малко по-евтин от тези на пътя.

3. На самата магистрала бензиностанции почти няма. Сещам се за една малко след Солун с място за почивка и то, защото е на участъка от магистралата, който съществува от години. Ако ви трябва бензин, излизате от магистралата към някое населено място. Излизането/влизането от/в магистралата не се плаща като на други места (веднага се сещам за турските магистрали, които са завардени от всякъде) и това не бива да ви притеснява.

Пожелавам ви хубаво време и прекрасни преживявания!

# 357
  • София

3. На самата магистрала бензиностанции почти няма. Сещам се за една малко след Солун с място за почивка и то, защото е на участъка от магистралата, който съществува от години. Ако ви трябва бензин, излизате от магистралата към някое населено място. Излизането/влизането от/в магистралата не се плаща като на други места (веднага се сещам за турските магистрали, които са завардени от всякъде) и това не бива да ви притеснява.

Пожелавам ви хубаво време и прекрасни преживявания!

Мястото след Солун за разтъпкване е http://www.olympusplaza.gr/en/
Спокойно може да ви мине 1 час, че и повече. По магистралата има изградени и тоалетни. Имах късмет и след Янина попаднах на много чистичка. Simple Smile
Иначе за допълнително посещение на някакво градче пътьом до Парга в един ден с малки деца ми се вижда уморително. Ако се раздели пътя някъде с преспиване е друго нещо. Опциите за интересни места за разглеждане са много, но не наведнъж. Peace
Има и една магистрална такса след Солун, преди да се разделите от Атинската и се отклоните по Егнатия Одос, та около към 9- 10 евра в посока са магистралните такси.
Миналия септември, като ходихме до Парга на Петрич доляхме отново резервоара до дупка. На връщане заредихме 20-тина литра в Игуменица за всеки случай, но може и в Парга. Общо два резервоара бензин ни стигнаха, после пак в БГ, но бяхме само за 3 дена.

Приятно пътуване!

Последна редакция: сб, 26 апр 2014, 15:20 от bibi_2

# 358
  • в града на вечния купон
Мерси на всички за отговорите!
Проблемът е, че ще сме с малката кола-фиеста, че ми е чисто нова , а е малък резервоара.

# 359
Непременно трябва да се види гробницата на Филип Втори във Вергина, по-точно те са четири гробници. Гърците са експонирали съкровищата по невероятен начин, а самите предмети са уникални и доста сходни с нашите тракийските съкровища. Не си спомням колко евро беше входът. Не мога да намеря хубави картинки, просто трябва да се види.
http://www.visitgreece.gr/en/culture/archaeological_sites/vergina

Входът е 8 евро на човек

Общи условия

Активация на акаунт