На море в Гърция 2013 - X

• 64 403
  • 777
  •   1
Отговори
# 510
  • Младост 4
dechy, точно от югозападните най-близки до нас плажове имам най-малко, да не казвам никакви, снимки Embarassed Качих една от Исос с мнооогото пясък, една от МаратЯ (на този му викахме Марафия, но се запознахме с една българка, която работи там, та така научих произношението), една от Аг. Георгиос най-чадърестата част, един залез на Аг. Георгиос и една таверничка със шарени столчета на 5 мин. от нас, която така и не посетихме Simple Smile
Аз днес, вдъхновена от форума, за първи път качих снимки. Не било трудно Laughing

Сали, Лефкада или Кефалония - и двете! Лефкада- информативно, Кефалония- дълга почивка с кеф!
Peace Ще го имам предвид!

Параход, много са хубави снимките ти!

Последна редакция: нд, 08 сеп 2013, 21:46 от Сали

# 511
  • София
Включвам се само да се отчета, че с нежелание се прибрахме. Трафика беше кошмарен. На Благоевград направо си спряхме и така почти до магистралата след Дупница.
Оххх,хубаво беше ама свърши, утре съм на работа, но ще продължавам да си топля душицата в любимата ми тема. На всички тепърва отиващи към Гърция,както и на тези които са там, хубаво време, топло море и лежерна безметежна почивка пожелавам.

# 512
  • София
Преди два дни мъжът ми ми донесе едно списание, сложи пръста си на една снимка и ми каза, че иска следващото лято да почиваме на мястото от снимката. Кефалония, Миртос, това ми показа. Simple Smile Няколко страници по-назад имаше снимки и от Елафонисос. Много, много ще чета назад в темите.... Сигурно сте казали всичко за тези места. Но не мога да не споделя радостта си.  Grinning
Параход, първите ти снимки са от Миртос, нали? Разпознах и Асос, май. Вече съм намерила начин за резервиране на прасковената къща на плажа. Ето тази: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/969263_68 … 1_412012048_n.jpg Simple Smile
От два дни живея с мисълта за Кефалония и само тя ме крепи да се разделя с лятото. Такава " summertime sadness" не си спомням да съм изпитвала някога.

Последна редакция: нд, 08 сеп 2013, 22:22 от Vivi

# 513
  • София
Сали, любимият ми - Керкира  Hug, много хубави снимки!

Параход omm

# 514
Ето ни и нас, прибрахме се преди час и нещо. ooooh! А тръгнахме в 1...
Загубихме се на прибиране. ooooh! Но бързо се оправихме, за сметка на това задръстването беше ужасно в Бг. ooooh!
Иначе и ние бяхме с Ормос Панагиас, наистина цените по таверните там са  Shocked.
Ходехме на плаж на едно и също място, което обаче не знам как се казваше. ooooh! От Ормос, наляво, дълга плажна ивица, около 2 км, пясъчен плаж, невероятна вода. Уж нямало таралежи, то и не видяхме де. Обаче още първият ден настъпих нещо, уж нищо ми нямаше. Ама днес вече не можех да ходя, та на плажа ми извадиха нещо черно от крака. Дано започна да се оправям, че не мога да стъпвам. ooooh!
Ужасно ми хареса мястото, просто се влюбих, догодина пак. Praynig

# 515
Благодаря за добрите думи за снимките, девойки, всъщност не са нищо особено този път - забравихме големия фотоапарат (даже два имаме, и двата забравихме), и се роди идеята на Техномаркет-Сандански, който е на главния път Е-79, да си купим и сапунерка - така и така невинаги ни се мъкне огледално-рефлексен...
----
След успешния тур Кефалония-Лефкада миналия септември (напълно споделям мнението на Ана Бел, описала съм чувствата си от двата острова и преди), отново поехме към западното крайбрежие. Този път на сушата, до голяма степен провокирана от разговорите ни тук в темата Simple Smile Всъщност за пръв път на Парга ме светна една сервитьорка в Йоанина, която каза, че гърците страшно си я харесват и я наричат Ionian princess.

И понеже вкъщи само аз правя маршрутите, речено-сторено. Заминахме както обикновено без резервация, спахме попътно в Мецово. Пристигайки в Парга, само като видяхме какво е от паркирани коли (в шест реда по главния път, предстоеше да се сблъскаме с центъра на града Simple Smile), директно отпрашихме към отстоящото на 2-3 км село Антуса, където бяха 2 от набелязаните места. И където живот и здраве ще отседнат, в съседната къща до нашата, bibi2 - ние също харесахме Василис на пръв поглед в нета, но се отказахме, тъй като стаите му са само с двойно легло - третото е походно, и без кухненски бокс; а в съседната къща/кръчма на Вангелис спахме в разкошен чисто нов апартамент за 40е (къщата дори не е довършена, но няма строителни работи и това по никакъв начин не ни смути).

С оглед на ситуацията в Парга изборът на Антуса се оказа мъдър - автентично село, както се разбра с цели 700 жители, училище и детска градина (въпреки че изглежда много по-малко на пръв поглед), чудесни домакини. Лека планинка, без оси - по плажовете имаше иначе тук-таме, незначително присъствие на комари, е имахме и мрежи все пак за пълен разкош, тишина и сутрешни селски шумове и табиети. Единствената черна точка на селото: в последната ни вечер, когато мислехме да си пийнем узо на спокойствие долу в таверната, у съседа имаше сватба!!! До 3 часа ехтя гръцка чалга с децибелите на излитащ реактивен самолет, ей разгеле, че не бяхме в тази къща...

Самата Парга е абсолютно и тотално най-туристическото място, което съм виждала в Гърция - т.е. не баш по моя вкус, но мъжът ми от време на време мрънкя, че на много затънтени места сме ходили, дъщеря ми чат-пат и тя въпреки крехката си възраст Simple Smile та имах едно наум за подобен риск, като правих организацията, т.е. не се натресохме на нещо, което не сме очаквали. Българи в района - нула, но много италианци, скандинавци, гърци, тук-таме немци, сърби, англичани. Лятото сигурно би било ад. Като изключим този негатив, градчето е оживено, китно и с лек италиански полъх в архитектурата (далеч не толкова директен колкото на Корфу, а пречупен някак през гръцкото усещане за света).

Туристите си правят плаж дори в центъра на града, пред променадата. Паркирането е невъзможно, дори през септември - спира се или на главния път над града, или на плажа Валтос в покрайнините и се ходи с водно такси за 2 евро на глава. Или по много стълби - първо нагоре до крепостта, после надолу. Пробвахме и двата варианта. В жегата не си е работа да качваш Grinning

През деня обаче в тесните хладни сокаци е супер, туристите на плаж, всичко замряло. Това беше и първото място на света, от което си накупих 100 сувенира (признавам половината под давление на дъщеря ми) - имаше истински готини неща, а не само обичайните китайски боклуци. Градът не е голям и се обикаля за един час, въпреки това в сокачетата извън туристическите 1-2 пътеки можеш лесно и приятно да се загубиш...

Към заведенията, които посетихме в района, забележки нямам, обслужване - също. Прекрасна храна навсякъде. Любима ни стана една таверна на Лихнос бийч (Корали) - чуден залив южно от града, но с едър пясък, та ходехме там предимно на кръчма. Запомниха ни още първата вечер и ни глезиха.
Изобщо, плажовете в района са големи, живописни, изрязани в скалите, на сателитни снимки - впечатляващи; но не струват повечето - чакъл, следобед често излиза вятър, вода с "обикновен", нефотогеничен цвят. Платени шезлонги и чадъри на всички "мейнстрийм" плажове, абе пари за нищо с една дума...
За неподправен кеф човек трябва да се мръдне едно 20 км на север или на юг. Крайбрежието предлага много възможности, но на места теренът е много тежък... тук-там Пелион ми се видя лесен релеф Grinning
ПлажЪТ: Амудия - на юг, в малко селце долу в равнината, супер заспало въпреки големия брой къщи за гости, тотален километричен плаж с фин пясък и дълбочина на водата до колене около 200 метра навътре.

Недостатък: няма бийч бар! има някакви 2 заведения, които са примерно на 300-400 метра от бреговата линия и обслужват чадъри... огромна свободна зона и двайсетина каравани под маслините, така и не разбрахме законно ли къмпингуват Simple Smile

На север: примерно от Саракинико нататък почват китните заливчета, някои диви, други със заведение, та чак до Бела врака - местната плажна забележителност, в покрайнините на Сивота (приятно активно село, има си всичко). Достъпна с кола, но с 3 паркоместа накръст: в лошия случай паркираш в центъра на селото, на километър-два оттам по баири. Накрая се слиза по стълби, после се гази лагуната и пеша си на острова отсреща. При все това зорът си струва. Рай. Неописуема природа. Топла, прозрачна вода до коленете, рибета. Само че без бийч бар отново, пресъхнахме Twisted Evil Най-близкият е в грозния хотел на сушата отсреща, стопанисван от англичани. Основно той разваляше чувството, че си в Гърция, а не някъде изгубен в Индийския океан, да речем.
- тук добре се вижда лагуната и как се преминава през водата, кадърът е на почти 5-годишната ми дъщеря Grinning
Утре ще ви разкажа за разходката ни до Керкира за един ден и как не успяхме да видим плажа Дрепано, който е на един дълъг тесен 7-километров полуостров, обрасъл с евкалипти Simple Smile пък и каквото друго се сетя.  Ако искате, де, и не съм ви досадила Grinning
Снимките Flickr-ът благоволява толко малки да ги пусне... за по-големи една страница назад Grinning

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 00:13 от Параход

# 516
  • София
Невероятни снимки и разкази последните страници, напълнихте ми душата!  Heart Eyes

# 517
  • София
Ox, говори ми още, Параход. Това ми е дестинацията за догодина. Набелзах си Амудия още от разказите на 2К и Phile, а сега с вашите пирамиди на пясъка направо си го затвърдих съвсем. Бела Врака също е приказна. Само не ми казвай, че сте пропуснали Паксос и Антипаксос...
Това лято много се изложих с гръцките обиколки - само на Тасос и Керамоти бяхме, за разлика от миналата, когато 5 пъти отскочихме до Гърция. Но плановете си остават и се доразвиват.

# 518
Dechy. Паксос и Антипаксос - само целодневен тур. Предлагат го няколко корабчета и агенции. Тръгва в 10 ч сутринта от Парга, прибира се 17-18 часа. Отказахме се, защото дъщеря ми не би издържала цял ден на малка лодка, а и предвид  паркирането и придвижването в града, трябваше да се вдигнем в 8 ч. най-късно, та да успеем.
Има вариант и с редовни фериботи от Игуменица и Керкира. (По-близо е от Корфу - 40 минути.) Те обаче не са начесто и както и да ги гледах, не става отиване и връщане за един ден. Настаняването на Пакси е много скъпо, умувах и вариант с нощувка. Може би, ако човек спи на Керкира, може да стане.
Друг път ще е Simple Smile Иначе без корабно плаване определено не е същото, някак пътуването по море придава истинска величественост на "морето" Grinning Виж ни само дръзновените погледи на ферибота за Керкира, дето бихме цял ден път да пием по едно кафе на остров Grinning
Амудия наистина е забележителен плаж. Селото обаче е страшно тъпо, единствената таверна изглеждаше затворена, имаше магазинче, гироси до него (които обслужваха примерно половината плажни чадъри) и още едно заведение... Надолу има и други нелоши плажове (ивицата Луца-Врахос), но нещо ми идва в повече съотношението хотели към традиционна архитектура/население.

# 519
  Току се прибираме от събора на селото, в което сме. Хора, зашеметена и поразена съм отново. Този народ е славен! Нищо не може да го срази щом пази така традициите си. В сбутаното кефалонско село, в двора на училището са се събрали на чаша местно бяло вино барем 500 човека. Подредили маси и столове, повикали оркестър, стекли се хора с тукашни корени от цяла Гърция в неделя вечер! Така било на този ден всяка година. Какви кефалонски танци гледах...от 4-5 годишни дечица до 80-годишни старци-всичко танцува местните хора! Танцува от сърце! Ако не ме е срам от отвратителното качество, бих ви пуснала клипче. Купонът продължава още. Музиката, която слушах цяла вечер и още чувам е прекрасна! И след толкова години, чудя се, как Гърция все намира с нещо да ме изненада!

Параход, отново в десетката, както виждам! Чакам и продължението.

Vivi, много добро решение за Кефалония догодина! За прасковената къща...пак ще говорим!

Със снимките ви закъсвам. Искам спокойно да разгледам всички, а все няма време. Каква стана тя, уж съм в отпуск! Утре.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 02:37 от Anna bel

# 520
  • софия
Пълните ми мислите и очите  Hug Нямам търпение да чета новите ви впечатления и открития.

# 521

Честито на печелившите  Mr. Green

прохода Маказа ще свърже Кърджали с гръцкия град КомотиниТрасето е част от трансевропейския коридор номер девет и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море.

http://www.vesti.bg/bulgaria/otkrivat-gkpp-makaza-nimfeia-dnes-5993245

# 522
  • на Мелмак
Привет от Ситония,
Разкошно време, чуден плаж.
Вече и спокойно и пусто Laughing
Имам питане-има ли на Ситония рибари?
в смисъл- да си купим прясна риба?
Или да отидем до Атон- там имам спомен,че се ходеше рано сутрин 5-6ч.
Предварително благодаря!

# 523
Ана бел, ти сигурно и на сватбата при нас би се радвала Grinning мен обаче най-чистосърдечно си ми дойде в повече. Иначе тоолкова хубаво разказваш...!

Не губи време за снимките ни - цяла зима ще има да ги гледаш. Попивай живи гледки!

Последна редакция: пн, 09 сеп 2013, 09:22 от Параход

# 524
  • London
Здравейте, ето и моята почивка в Гърция свърши ... Rolling Eyes
Такаааааа, сега да кажа, че съм за бой дето толкова време отлагахме с мъжа ми тази дестинация!
Бяхме на Касандра , село Полихроно ... ами как се да обясня, че въпреки гадните румънци на мен ми хареса и тоооооо много. Grinning
За една седмица сме навъртяли 700 км из ръкавите ..., но най-много ми хареса на Афитос, там беше моя приятелка и просто селцето много ми хареса.
Обиколихме доста плажове , но Сани най ми легна на сърцето като плаж, все едно се пренесох преди 10 години на Силистар.  bouquet
Така аз съм със слабо сърце относно храната ... и да кажа, че сигурно съм 10 кила отгоре ... просто нямам наяждане в тази Гърция.Да кажа, че плътно съм изпълнявала всички препоръки от тук и даже до село Касандрино ходихме за пусти кокореци ама най ми хареса свинското месо на шиш, просто след турските кокореч тия гръцките бледнеят. Mr. Green
Апартамента в който бяхме се оказа не лош! Собствениците ... ъъъъ тук вече ... ами аз просто едвам намерих на кой да платя и една седмица не им видях очите! Crazy Crazy Crazy
Само дето не разбрах сградата с апартаментите или е в застой от ремонт или е в ремонт, как и да е ,
но за мен размера на стаите, цената и местоположението се оказаха повече от ОК.
Така сега идва гадната част, вчера минахме границата в 14.00, а се прибрахме в София в 22.30 ?????????!!!!!!
Няма такова задръстване, няма такива идиоти шофьори , а бе пълен абсурд!!! И как така се оказа, че най-нахални шофьори са жени, че и катастрофи направили ...
Беше повече от ужасно, а най-нагли бяха румънците!
Равносметката, повече от добре похарчено време, повече за мен от почивка, другата година ще видя как точно да си направя отпуската, но мисля един Зантос ще ми легне на сърце ...

Сега ще си водя записки!!! та другата година да се окажа на някое място по ваша препоръка пълно с безвремие ...
Благодаря Ви за отзивите, ще продължавам да Ви чета и следя малкооооооо повече от близо.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт