Събраните рецепти на Кана

  • 59 155
  • 160
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 832
Пюре от пащърнак
4 порции

 Добре сварен пащърнак (400 гр), разбит в робота с масло (към 50 гр)

 В29%, 6,30%П, 42,40М - в една порция са 10гр В (общо 4 порции).
 Не са малко, така че не е подходящо ако човек цели под 5% В.
 За разнообразие веднъж месечно става.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 91
  • Мнения: 832
Мусака с тиквички
 
Продукти:
3 средни тиквички
около 400 грама кайма
1-2 домата
доматен сок/пюре
лук - пресен и стар
гъби
чесън
мащерка

Задушаваме каймата с малко доматен сок.
Задушаваме отделно лука (зелен и стар) + гъби, нарязани на много ситно. Слагаме нарязаните на кубчета 3 тиквички + 1-2 домата, също нарязани на кубчета, както и малко нарязан чесън. Когато тиквичките са почти готови, слагаме мащерка.
Разбъркваме всичко заедно в тава, наръсваме с кашкавал и печем до готовност на кашкавала.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 92
  • Мнения: 832
Авокадово масло

75 грама престояло известно време на стайна температура масло
1 зряло авокадо
сол, черен или друг вид пипер
(евентуално малко праз лук)

Всичко се смесва.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0 

# 93
  • Мнения: 832
Кокоски с извара

3 с.л. кокосови стьрготини
1/3 ч.л. бакпулвер
1 голямо яйце
3 с.л. извара
2 с.л. кисело мляко ( изварата ми е доста гьста)
сол

Смесват се кокосовите стьрготини с бакпулвера и яйцето. Оставя се сместа да престои за 1-2 минути. След това се прибавя изварата и киселото мляко и получената смес  се разпределя в малки силиконови формички. Пече се в микровълнова фурна на максимална мощност за 4 - 5 минути.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 94
  • Мнения: 832
Безглутенов нисковъглехидратен хляб

150 гр смлени бадеми
100 гр суров сусам
60 гр кокосови стърготини
5 яйца
100 гр заквасена сметана
100 гр кисело мляко
1 бакпулвер
50 гр краве масло
щипка сол
1/2 ч.л. джинджифил на прах

Маслото  се разтопява и всички съставки без киселото мляко и бакпулвера се разбъркват в голяма купа до хомогенна смес. След това бакпулверът се изсипва при киселото мляко, разбърква се докато шупне и се излива в останалата смес. Тестото се излива в подходяща форма (правоъгълна или кръгла за кекс) и се пече до златистокафяво или суха клечка за зъби на температура 180 градуса.

Много е вкусно и върви на всичко.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 95
  • Мнения: 832
Запеканка с тиквички и извара

3-4 средно големи тиквички
1-2 лъжици олио или зехтин
2 и 1/2ч.ч извара или рикота
1ч.ч кисело мляко
4 яйца
5 тръка зелен лук, почистен и нарязан на ситно
3-4 стръка пресен чесън или 2-3 скилидки чесън, почистен и нарязан на ситно
1/3ч.ч нарязан на стино копър
Сол и черен пипер


Тиквичките се почистват и се нарязнат на шайби с дебелина 4-5мм.
Посоляват се със сол и се оставят настрана за 10 минути.
Изварата(рикотата) се обърква с киселото мляко, яйцата, нарязания зелен лук и чесън, копъра, овкусява си със сол и черен пипер.
Тиквичките се подсушават върву готварска хартия.
Тавичка с размери 33Х23см(13Х9инча) се намазнява с мазнината.
Нареждат се един пласт тиквички върху дъното , покриват се с ¼ от изваренета смес, после пак тиквички, изварена смес и така докато станат 4 пласта тиквички и накрая се зъваршва с пласт изварена смес. Пожелание отгоре може да се поръси с настърган пермезан или кашкавал.
Пече се 1 час при температура 220С(425 Ф) градуса.
Готовото ястие се изважда от фурната и се оставя да поизстине преди да се сервира. (тъй като тиквичките си пускат още вода, може да отрежите и извадите едно парче в единия ъгъл и да оставите леко тавата наклонена към този ъгъл, да се оцеди допълнително).

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 96
  • Мнения: 832
Пюре от тиквички

2 тиквички
1/2 ч настърган пармезан
2 лъжици сметана
50 гр масло
сол, копър, чесън, пипер на вкус
 
Тиквичките измийте, обелете, нарежете на малки кубчета и задушете в маслото и малко вода до омекване. Подправете, посолете и разбъркайте. Сложете тиквичките в блендер заедно със сметаната, пармезана и още подправки на вкус и пюрирайте.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 97
  • Мнения: 832
Кокосов пай

3 яйца
1 1/2 чаша течна сметана/не растителна!/
1/4 чаша разтопено кокосово масло
1 чаша кокосови стърготини
1/2 чаша кокосово брашно
2 ванилии
2-3 пакетчета стевиа или на вкус

Всички продукти се объркват на ръка и се пече 45-50 мин в умерена фурна до златисто и суха клечка. Може да се пече в кръгла тавичка за пай с радиус 23 см.
Кокосовото брашно може да се заменя и с бадемово или ленено или смес от трите.
За шоколадов вариант се добавят няколко лъжици какао.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 98
  • Мнения: 832
Чийзбъргър пай

500 г кайма
1 глава лук
1 1/2 чаша настърган кашкавал
1 чаша течна сметана
3 яйца
сол и ч.пипер на вкус

Каймата и лука се запържват до готовност, слагат се в тавичка за пай 23 см /може и квадрат 20*20/, наръсвате с кашкавала и заливате с разбитите яйца и сметана. Пече се около 40 мин.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 99
  • Мнения: 832
Пай с пилешко и броколи/ карфиол

400 г броколи или карфиол на малки розички
300 г пилешко месо на кубчета (печено или варено)
бекон (нарязан,запържен)
1 глава лук, задушеан в мазнинката от бекона 
1 1/2 чаша настърган кашкавал
1 чаша течна сметана
3 яйца

Слагате пилешкото, бекона, карфиола, лука и кашкавала в намазнена тавичка, заливате с разбитите яйца и сметана и печете.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 100
  • Мнения: 832
Шоколадово-кокосови сиренки

За 4 кексчета:

6 с.л. кокосови стърготини
половин опаковка сирене Филаделфия
2 яйца
към 1/3 ч.л. бакпулвер
(3 ванилии)
100 грама шоколад с 85% какао
20-30 грама масло

Накиснете стърготините в яйцата и сиренето, сложете бакпулвера и ванилията, а междувременно на водна баня разтопете шоколада, заедно с маслото. Накрая излйте разтопения шоколад в сместа, разбъркайте и изпечете 4 кексчета (в силиконова форма) във фурната - на 175 градуса за 15-20 минути.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0 

# 101
  • Мнения: 832
Ароматни пилешки шишчета

За направата са нужни:
500 г пилешко филе
300 г кисело мляко
2-3 смачкани скилидки чесън
сокът на 1/2 лимон
1 с.л. зехтин
настърган пресен джинджифил (парченце с големина 1 см.)
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. сол

Пилешкото филе се нарязва на по-едри парченца и се нанизва на дъвени или метални шишчета.

За маринатата: всички останали продукти се смесват в купа и се разбъркват добре. Можете да увеличите или намалите някоя подправка според вкуса си. Пилешките шишчета се заливат с маринатата и се оставят да престоят няколко часа в хладилника, а най-добре цяла нощ. Колкото по-дълго чакат, толкова по-сочни и ароматни ще бъдат.

Скара или оребрен тиган се намазва с малко зехтин и отлежалите шишчета се изпичат до готовност – по 2-3 мин. от всяка страна.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 102
  • Мнения: 832
Смес за НВ-ВМХ паста или палачинки

2 яйца
Ок. 60 грама сирене "Филаделфия"
3 с.л. ленено семе или към 35 грама фибри или трици
(малко сол)

Разбиват се яйцата по-дълго, за да поемат повече въздух. Добавя се лененото семе и сиренето и се разбива още малко. След това може да се остави да престои известно време или може направо да се разстеле сместа върху тава, покрита с хартия за печене. Разпределя се на тънък слой - целта е да стане с дебелината на платки за лазаня. (Ако се изчака повече време след смесването на всички съставки, например 10-15 минути, е възможно сместа да се сгъсти много и да трябва да се разточи върху тавата - за целта се покрива с втори лист намазнена откъм сместа хартия за печене и отгоре се разточва.) Пече се на 150 градуса за 10 минути. Оставя се няколко минути да изстине, после се отделя внимателно с шпатула от хартията и се нарязва в желаната форма.

От това количество излиза като за една пълна порция паста (на консистенция е горе-долу като пълнозърнестата) или могат да излязат 2 доста големи или 3 по-малки палачинки.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 103
  • Мнения: 832
Салата "Нисоаз"

- домати
- твърдо сварени яйца
- риба тон от кнсерва
- черни маслини
- чесън
- зехтин

Това е задължителната база. Може да се добавят: чушка,лук,краставица.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 104
  • Мнения: 832
Лесна "пица" от кайма  

2-3 яйца
800-1000 гр кайма + подправки + сол на вкус
нарязан на ситно лук
кашкавал
домати
зелени чушки
маслини
масло

Каймата се замесва с яйцата, солта и подправките.
Намазва се тава с масло и каймата се разстила отгоре /става като блат за пица/. Нарязват се доматите на шайби /или по друг начин ако предпочитате/, зелените чушки и се нареждат върху "блата", прибавят се маслините. След като "пицата" е готова, се прибавя настърган /или на парченца/ кашкавал и се оставя да се разтопи/препече.

Рецептата е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

Общи условия

Активация на акаунт