Брекети - какви, къде, за колко? Тема 4

• 139 646
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 1 035
Аз отидох да гледам "мостри". Не са самолигиращи и двете, но явно самият доктор предпочита нормални. Бях попаднала във форума на мнение от друг доктор точно по този въпрос- че не е вярно, че самолигиращите са по-добри. Не знам и не ме интересува, след като така или иначе и двете ми възможности не са самолигиращи. Но чуденето продължава. Металните са съвсем миниатюрни, керамичните са по-големи. Относно дъгата, и при двете е метална. За жалост обаче, самите лигатури също били само метални. Така че явно ще е нещо като снимката, която постнах по-горе. И въпреки, че металните действително са много по-грозни, май тях ще избера, защото освен че са с 300лв. по-евтини, сестрата каза, че лечението с тях със сигурност е по-кратко, а е възможно дори да става дума за 6 месеца разлика. Тя няма изгода да ми продава по-евтините, посъветва ме съвсем искрено.  Confused

# 1 036
  • Sofia
Разликата според мен е по-скоро 1-2 месеца и то при дълго лечение. Освен това тази разлика е в полза на самолигиращите, въпреки финишинг фазата. А, когато пък самолигиращите са активни при използване на дебели дъги (както е при Clarity SL) то проблем и забавяне с финишинга няма.
Да не се лъжем - използването на брекети с лигатури е изключително евтино за ортодонтите. Най-евтините, метални с лигатури има за по 50на лв. Самите ластичета са стотинки, дъгите са левче бройката. Или казано по друг начин - всички ортодонтски материали общо са под 100лв. За изработване на модел и ритейнъри ето ти още макс 200лв и така всичко като сурови суми ти е МАКС 300лв. От тук насетне всичко останало е заплащане на труда за ортодонта. За това Розичке те питах за цените които са ти предложили, за да си направиш сметка като ти говорят някакви неща да знаеш дали те лъжат в очите или не.

Метални самолигиращи се брекети на Damon 3MX са 290лв, т.е. с 250лв по-скъпи от най-най-евтините. Полуестетичните (самолигиращи) отново на Damon струват около 500лв. Моите брекети (3M Clarity SL) са около 600лв, а Damon Clear е също на сходна на тази цена (според моя ортодонт).

Надявам се, че като цяло ортодонта ти работи на много изгодни за теб цени за да е оправдан избора му. Иначе аз самия съм попадал на шарлатанин, който се опитваше да ме убеждава да ме лекува с най-евтините метални брекети, като твърдеше, че ще отнеме с 1 година повече и ще ми струва с около 1000лв повече спрямо от това обещано на други места.

# 1 037
  • София
Розичката, зависи и от проблема, който ще решавате с брекетите. Аз точно заради причина "време за лечение" предпочетох прозрачни. При мен целта е да бъде бавно и прецизно.

# 1 038
Мерси за мненията, но така или иначе, харесвам си ортодонта и няма да го сменя заради вида на брекетите, още повече, че не разбирам от брекети. 2000лв. на челюст ми е лечението, не е малко, но пък и няма да си поверя зъбите на някой случаен без опит само, защото е по-евтино. Във форумите са писали доста хора, пострадали от некадърни ортодонти. Предпочитам да дам повече пари, но да се чувствам спокойна, а аз имам доверие на ортодонта си. Само че ми е много трудно при избора между двете. Показаха ми ги даже и наживо на две пациентки и естествено, че керамичните бяха по-красиви, ама като им се добави една метална лигатура и както обичам да пия чайове по цял ден, не знам дали няма да е по-добре да съм с метални, отколкото с пожълтели брекети... А иначе за времетраене на лечението, ОД каза около 2 години. Захапката ми е доста дълбока и аз самата не мога да си представя как ще се оправи.

# 1 039
Не знам защо масата от хора залага на "щом е скъпо значи е качествено", в живота си съм имала хиляди примери показващи обратното и закопаващи тази теория от всякъде... Не смятам, че цената определя уменията на специалиста, по - скоро има специалисти, които си дават сметка, в коя държава живеем и могат да си направят цените адекватни, и такива които гледат да ти измъкнат възможно най-много пари, но не е луд този който яде баницата..
И аз самата не се водех по цената, защото можеше да съм при ортодонт с брекети за 1 500 лв, водех се от това, кой повече разбира от работата си и може да ми предложи най-доброто.
Всеки сам взима решенията си, дано твоето да е най-правилно за самата теб. Усех! Simple Smile

# 1 040
  • София
Мерси за мненията, но така или иначе, харесвам си ортодонта и няма да го сменя заради вида на брекетите, още повече, че не разбирам от брекети. 2000лв. на челюст ми е лечението, не е малко, но пък и няма да си поверя зъбите на някой случаен без опит само, защото е по-евтино. Във форумите са писали доста хора, пострадали от некадърни ортодонти. Предпочитам да дам повече пари, но да се чувствам спокойна, а аз имам доверие на ортодонта си. Само че ми е много трудно при избора между двете. Показаха ми ги даже и наживо на две пациентки и естествено, че керамичните бяха по-красиви, ама като им се добави една метална лигатура и както обичам да пия чайове по цял ден, не знам дали няма да е по-добре да съм с метални, отколкото с пожълтели брекети... А иначе за времетраене на лечението, ОД каза около 2 години. Захапката ми е доста дълбока и аз самата не мога да си представя как ще се оправи.

От поставянето на първите брекети на сина ми минаха 7 месеца и 10-ина дни. Метални Деймън са. За моите очи целта е постигната, но явно според ортодонта му има още работа по захапката. Цената е 3000 лева с включено всичко в нея.
Сама си направи сметка какво ти предлага твоят ортодонт в сравнение с други.

# 1 041
От поставянето на първите брекети на сина ми минаха 7 месеца и 10-ина дни. Метални Деймън са. За моите очи целта е постигната, но явно според ортодонта му има още работа по захапката. Цената е 3000 лева с включено всичко в нея.
Сама си направи сметка какво ти предлага твоят ортодонт в сравнение с други.
При мен не е само дълбока захапка, ОД изброи няколко термина, които естествено нито разбрах, нито запомних. Той каза само, че ще е много продължително лечение, аз го попитах "две години ли" и той каза "да". Ама има куп случаи, при които ОД им казва нещо, а после лечението все не свършва и не свършва. Тези неща ще ги коментирам като приключвам лечението, така е справедливо. Да, знам, че са много пари, но аз събирам за брекети от студентските си години и съм подготвена. Преди това бях на консултация при друг ОД, който ми поиска дори повече и отново е "име". Няма как хора с опит да взимат цени като сега започващи да практикуват.
Май клоня към металните. Откровено казано - много са грозни, даже татко се уплаши като му показах снимка и каза в никакъв случай да не ги избирам. Обаче ако наистина ми се удължи лечението с 6 месеца, керамиката пожълтее/и хората да си мислят, че не си мия зъбите/ и лигатурите са метални, то смисъл в естетичните няма. Като ще е гарга, да е рошава. Едно е сигурно обаче - докато не ги махна няма да се усмихвам и ще говоря минимално. На мен всичко ми се отразява на самочувствието и както и да ме окуражават всички, с металните то ще е под нулата.  Tired

# 1 042
  • София
Ако ти е толкова важно ОД да е 'име', то отиди в Клиника "Валор", само 6 хиляди ще ти струва, но пък ще си при най-именития ортодонт в БГ.
Личното ми мнение е, че мислиш в грешна посока.

# 1 043
Не ми е за името, събрах мнения от познати, а за мен това е важно. Освен това имам доверие на ОД.
Аз живея много икономично, винаги пазарувам от промоции и се лишавам от какво ли не, НО има неща, с които не мога да направя компромис, защото ако след 2 години мъки зъбите ми са по-зле от преди, какво значение има колко евтино ми е излязло ??
Уважавам вашите мнения, сигурно и аз отстрани така щях да кажа. Но ОД не е под въпрос, сега ме интересува само вида брекети и съм ви много благодарна за информацията, която ми давате относно двата ми варианта. Ако още някой се изкаже, много ще се радвам, защото следобед ще ми ги слагат.  Flutter

# 1 044
  • София
Последно по темата и спирам - ако ортодонтът ти не може да ти обясни какви са предимствата и недостатъците на видовете брекети, за да можеш да вземеш правилното за теб решение, това говори много за него.

# 1 045
  • Sofia
Очевидно е късно за смяна на ортодонта и повече коментари от мен, за това ти пожелавам успех. Simple Smile

# 1 046
Естествено, че може, но ще ми ги постави непосредствено след това. Затова имах нужда от мненията ви предварително.
Благодаря на всички !  Hug  Все още не съм напълно сигурна за вида брекети, така че събирам мнения, не е късно. Довечера ще пиша какво са ми сложили в крайна сметка.

# 1 047
  • София
Естествено, че може, но ще ми ги постави непосредствено след това. Затова имах нужда от мненията ви предварително.
Благодаря на всички !  Hug  Все още не съм напълно сигурна за вида брекети, така че събирам мнения, не е късно. Довечера ще пиша какво са ми сложили в крайна сметка.

Добрият професионалист дава възможност на пациентите си да размислят достатъчно време преди да вземат решение, а не така от вратата за краката.

Но спирам.

# 1 048
  • Варна

Аз не мога да разбера какво е това пришпорване - ОДто си казва мнението и после ако трябва 1 месец ще мислиш и тогава ще ги сложиш! Все едно го е страх да не му избягаш и те поставя пред свършен факт. Много ми е странно newsm78

Също да ти споделя, че моите брекети са сапфирени горе и долу с метални лигатури. Имам мнооого дълбока захапка. 1во металните лигатури са почти незабележими и брекетите стоят много красиво. Нямам време сега да ти пращам снимки впредвид кратките ти срокове ooooh!
И 2ро - сапфирът наистина е по-твърд от емайла, но никой свестен ОД няма да те остави да си издереш зъбите. За това също си имам методи. На долните 5ти зъби имах метални брекети със силиконови подложки в/у тях, които не позволяват на горните предни зъби да опират долните брекети.

Според мен си дай достатъчно време за размисъл, защото и парите и времето и усилията, които ще отделяш са значителни. Не трябва утре да съжаляваш, че си прибързала. Три пъти мери - един път режи Simple Smile Успех и от мен!

# 1 049
Аз не мога да разбера какво е това пришпорване - ОДто си казва мнението и после ако трябва 1 месец ще мислиш и тогава ще ги сложиш! Все едно го е страх да не му избягаш и те поставя пред свършен факт.
Аз вече се лекувам при него с апаратче, брекетите са следващ етап. Няма как да му бягам, а и нямам желание, както казах- имам му доверие. А това, че не съм разпитала за видовете брекети е мой пропуск. Не знаех, че толкова бързо ще превключим от апарат на брекети. Мерси на всички !   bouquet Аз съм почти сигурна, че ще сложа метални, защото са най-бързо действащи и здрави, но все пак ще попитам и него преди да ме украси.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт