Рецепти за домашни пюрета и каши

  • 683 382
  • 1 374
  •   1
Отговори
# 960
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Здравейте,

Решила съм да захраня с каша от ориз, но искам да бъде домашно приготвена. Интересува ме дали мога да сваря ориза и след това да го пасирам или е по-добре да си взема оризово брашно и да направя кашата от него? Кашите от елда, просо, царевична как се приготвят, мога ли и тях от брашно?  newsm78
Мерси   bouquet

# 961
  • Мнения: 372
Здравейте,

Решила съм да захраня с каша от ориз, но искам да бъде домашно приготвена. Интересува ме дали мога да сваря ориза и след това да го пасирам или е по-добре да си взема оризово брашно и да направя кашата от него? Кашите от елда, просо, царевична как се приготвят, мога ли и тях от брашно?  newsm78
Мерси   bouquet

Мисля, че вече съм поствала в тази тема, но пак да си кажа. Аз накупих всякакви видове био брашна -оризово, просо, елда, пшеничено, ръжено, ечемичено, киноа, овес, спелта и т.н. и правя домашни каши. На 2 супени лъжици с връх добавям около 160-180мл вода (зависи колко гъсто искам да стане) и варя като непрекъснато разбърквам докато заври. Когато заври бъркам още няколко минути и изключвам котлона. Става около 100-140гр каша към която добавям половин бурканче плодово пюре.

Само ръженото и ечемиченото брашно искат повечко варене, така че от тях не правя каши, а домашен хляб. Вместо тях давам ръжени или ечемичени ядки, които се киснат във вода от предния ден, след това варя 15 мин и пасирам (което е долу горе същото, само че брашното трябва постоянно да се бърка и много пръска).

Това е! Всеки ден се получава нова каша в зависимост от комбинацията брашна и плодовото пюре, които съм забъркала  Peace

# 962
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Scarly, мерси за отговора   bouquet И аз смятах  така да направя, да накупя различни брашна и да правя каша от тях. Ох, дано бебко ги хареса  Simple Smile

# 963
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Още нещо да попитам. Понеже смятам да започна с оризова каша, после просо и елда и кога мога да дам спелта и киноа  newsm78 и тях ли ги приготвям по същия начин? А брашно от нахут  мога ли да правя на каша?  А конопеното брашно? newsm78

# 964
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
аз един такъв въпрос да задам-от специализирани магазини ли ги намирате тези БИО брашна,или ядки?
В Пловдив някой д ами каже такъв магазин?

и един друг въпрос-слагате ли в зеленчуковото пюре някакъв вид зърнена храна за сгъстяване-например оризов грис-такъв има много често в готовите пюрета???
с първото си дете чета в записките си че съм слагала оризов грис през 8 месец,но не помня как точно съм го правела,и къде съм чела за такова нещо.
И може ли за следобедна закуска да се прави вместо каша/кисел грис -засега оризов,а след като въведа глутена и обикновен грис???

Последна редакция: чт, 02 юни 2011, 13:05 от niko11

# 965
  • Мнения: 372
ivka_007 За нахут и конопено брашно нямам идея  newsm78
Другите са по същия начин  Peace

niko11 Био брашна/зърна има по здравословните щандове на големите вериги от рода на Фантастико, Била и т.н. Ако не намериш брашно може да си вземеш зърна и да вариш и после пасираш или предварително да смелиш с кафемелачка. Има ги и по диетичните магазини.
Може също да си поръчаш и онлайн (като мен Simple Smile) - аз си поръчах от този сайт

http://www.-spam112-/magazin/hrani/brashna/index1.html

Има и други подобни сайтове, този мисля също доставя: http://balevbiomarket.com/

В готовите пюрета не слагам - достатъчно гъсти са, а и комбинацията може да не е подходяща. Ако аз приготвям храната обаче използвам като сгъстител. Правя често овесено брашно с моркови и картофи и някаква мазнина или авокадо. Това много се харесва.
Другото е брашното от просо, което върви много добре с различни видове зеленчуци.
Може да погледнеш този сайт за съвети за приготвянето на различни каши, както и с какво се комбинират: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66

За просото
Цитат
Добри комбинации с просо:
* просо + броколи (витамин С от броколито подпомага усвояването на желязото в просото)
* просо + карфиол (същата причина)
* просо + червена чушка + морков (червените чушки имат 2 пъти повече витамин С от зелените, но е добре да се дават поне след 8 м.; морковът може да се замени с друг зеленчук, в случая допълва комбинацията за вкус и обем)
* просо + спанак + морков (същата причина; комбинацията е за след 8-10 м.)
* просо + всякакви зеленчуци (просото има мек и неутрален вкус, съчетава се добре с всички традиционни зеленчуци)
* просо + месо + зеленчуци (хемовото желязо от месото и нехемовото растително желязо се усвояват по-ефективно, когато се консумират заедно)

# 966
  • Мнения: 63
мами, как да съхраним зеленчукови пюрета за през зимата?

# 967
  • Мнения: 6 788
Момичета,да ви питам нещо -  как мога да давам овесени ядки като каша? Но не ми се иска да ги пасирам, защото стават ужасни така. Rolling Eyes По-скоро да ги меля ли на по-ситно? Вие как процедирате?  bouquet

# 968
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 677
Лурдес, пробвала ли си с фини овесени ядки? Те са малки и след сваряване съвсем омекват. Повечето бебета на възрастта на твоя принц се справят с такава едрина на частиците в храната без проблем Simple Smile

# 969
  • Мнения: 6 788
Лурдес, пробвала ли си с фини овесени ядки? Те са малки и след сваряване съвсем омекват. Повечето бебета на възрастта на твоя принц се справят с такава едрина на частиците в храната без проблем Simple Smile

Бу,мерси за идеята, не се бях сетила. То в такъв случай няма никакъв смисъл да меля ядките на брашно и т.н. Simple Smile Peace

Да питам и още нещо - на 8 месеца как мога да давам банан? В какви комбинации? Сещам се за настърган банан/намачкан плюс бисквита плюс мляко. newsm78

Последна редакция: пт, 10 юни 2011, 18:24 от Лурдес

# 970
  • Мнения: 914
Лурдес,банан можеш да комбинираш и с авокадо,ако решиш да го въвеждаш.
Аз също взех фини овесени ядки,но в момента и избиват кътници-горни два и изчаквам с предлагането.

# 971
  • Пловдив
  • Мнения: 1 122
кайсиите как се правят на пюре?и може ли да си съхраня такова-става ли в фризера?

# 972
  • София
  • Мнения: 167
нико, аз лично кайсийте, както и другите плодове, ги правя леко на пара, да поомекнат, беля им люспата и пасирам с пасатор. за съжаление не се приемат добре  ooooh!

# 973
  • Пловдив
  • Мнения: 698
Момичета, мога ли да дам на бебко зелена чушка (пипер) сварена на пара или печена?

  bouquet

# 974
  • Мнения: 4 358
Някой да е правил бисквитки като тези обикновенните купешките в домашни условия без мляко и яйца- т.н Обикновенни бисквити.
Опитвам се според състава на опаковката да пригодя нещо, но без успех засега Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт