за ТРЕТИ КЛАС - 3

• 63 136
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Judy, малкият ли е втори клас? Казваш, че обича интересно предадената биология. Занимавала ли си го досега с такава? По какъв начин? Ползваш ли някакви книжки?

Да, малкият. Книжките на "Златно пате" сме ги подарявали на големия и ни свършиха добра работа.
малкият обича много образователни предавания за животни. Имаме вкъщи този албум от моето детство, също:
както и енциклопедии за животни и за човешкото тяло.

Що се касае до селскостопански растения той си прави разсади- домати, краставици, тикви, пикираме и след това садим в дворно място. Миналата година беше гадна- влажна, студена, доматът не стана, но имахме една добра реколта от краставички, да речем.  Simple Smile Започнахме, обаче, късно. Сега сме със селскостопанския календар. В момента пикираните домати седят на топло в стаите, че навън зимата се върна и ще измръзнат.

# 361
Здравейте  Grinning

Искам да ви попитам няколко неща, за да си сверя часовника с вас, както се казва. Предполагам, че нещата може би са обсъждани, затова се извинявам предварително, ако предлагам за обсъждане вече дискутирани неща.

1. Давате ли джобни пари на вашите второкласници и ако да, по колко?
Аз давам по 5 лева в началото на седмицата и дъщеря ми решава дали ще си вземе нещо от лавката или ще си ги събира. В повечето случаи парите за седмицата остават непокътнати и си ги пази за нещо, което иска да си купи.

2. Ограничавате ли гледането на телевизия и игрите на телефон/лаптоп/таблет?
Аз съм въвела ограничения, но пак имам чувството, че времето, прекарано пред телевизора, е повече, токолко трябва.

3. Какви задължения имат вашите деца?
Дъщеря ми си оправя леглото сутрин, измива си приборите, които е използвала по време на ядене (не винаги), чисти прах, сгъва и подрежда в гардероба своите дрехи, след като изсъхнат след пране.

4. По колко време на ден децата ви отделят за четене на книги и всеки ден ли го правят? Вие ли настоявате да четат книги или те сами поемат инициативата?

Благодаря предварително на всички, които се включат   bouquet

Аз се връщам да чета темите назад, защото чак сега ги открих, а със сигурност са полезни  Simple Smile

# 362
Привет   bouquet

Аз давам по 5 лева в началото на седмицата и дъщеря ми решава дали ще си вземе нещо от лавката или ще си ги събира. В повечето случаи парите за седмицата остават непокътнати и си ги пази за нещо, което иска да си купи.
По лев на ден му даваме, той преценява кога и за какво да ги харчи.

Аз съм въвела ограничения, но пак имам чувството, че времето, прекарано пред телевизора, е повече, токолко трябва.
Силно казано ограничение....просто от време на време му виквам : Стани най-накрая от този комп  Laughing, той може да стои цял ден, цък из гугъл да види нещо което му е интересно, някоя дума да провери в преводача, музика слуша, клипове гледа, играе...като цяло прекалява. Но е до дете, дребната, ако не подражава на батко си може и 3 дни да не се сети за комп.

Дъщеря ми си оправя леглото сутрин, измива си приборите, които е използвала по време на ядене (не винаги), чисти прах, сгъва и подрежда в гардероба своите дрехи, след като изсъхнат след пране.
Нищо от споменатите неща  Blush, от време на време се сеща да си вдигне чинията от масата. Прибира си стаята.

4. По колко време на ден децата ви отделят за четене на книги и всеки ден ли го правят? Вие ли настоявате да четат книги или те сами поемат инициативата?
Инициатива? Да чете? Нееее. Определено със зор сяда да чете. Сега съм поставила ултиматум : първо чете 3 стр от "Пет приказки" и тогава може да ползва  комп или тел за игра  Naughty. Или ще намрази четенето за цял живот или ще му стане интересно, не знам.

Благодаря предварително на всички, които се включат   bouquet
Моля  Laughing. Интересно ми е какво ще напишат другите. Точка 3 ми стана много интересна, не се бях замисляла, че отглеждам мързеливковци  Rolling Eyes

# 363
  • у дома

Аз давам по 1 лв на ден,рядко не ги е изхарчил-и по 5лв да му давам на ден пак ще ги изхарчи,та затова и 1 лв му е достатъчен-уточнявам,че не е на занималня и закусва у дома...

Ако си е научил и написал домашните не въвеждам ограничения,но ако не е не разрешавам .

Най-вече пазарува от близкия магазин хляб или други неща,които съм пропуснала да взема...Леглото и стаята ще си оправи ако повторя поне 100 пъти Twisted Evil

Миналата година му напомнях да чете и то всеки ден макар и по мъничко-тази вече не се налага-чете си всекидневно и с удоволствие и то доста бързо.

# 364
1. Давам по 2 лв. на ден. Винаги са изхарчени. Празно няма. Ядосвам се, защото има храна, но не я яде , а за да е като другите си купува храна от лафката.

2.През седмицата почти няма време за телевизия или компютър. Давам му да играе , защото през целия ден е ангажиран - училище, занималня, тренировки, понякога дописване вечер. През почивните дни гледа и играе без ограничение.
п.п Това не означава че е постоянно.

3. Няма задължения. Понякога тримата мъже у дома ме отменят с вдигането на масата след вечеря, събират си дрехите от сушилника, пускат  прахосмукачката.Като цяло ми помагат,  но не е точно определено кой какво да върши.

4.Не чете. Не обича. Аз и друг път съм го споделяла тук. Чете само задължителната книга / в училище четат книги и всички деца имат едно и също заглавие, всеки си чете, вади си непознатите думи и после ги коментират/  без мрънкане.Дори сам си сяда , ако не си е прочел.Но само това, нищо странично.

# 365
  • София

Има 2-3 лева в чантата, но ги харчи само, когато съм му казала да си купи нещо на обяд, защото не съм оставила вкъщи нищо за обяд, например. Иначе не ги харчи. Та, може да се каже, че няма джобни.

Не, стига да си е свършил работата, за която сме се разбрали. И вечер през седмицата ляга в 22,00-22,30. В петък и събота вечер нямаше ограничения за лягането, но започна да стои до 2,00-3,00 и затова го ограничих до полунощ.

Няма задължения, освен 5-минутно подреждане вечер на стаята си.

Чете по 20-30 минути, но не всеки ден. Може би през ден-два. Някой път се налага да го подсещам да почете малко, не всеки път се сеща сам.

# 366
1. Дала съм съм й 2-3 лв. да има в чантата, за да си купи нещо, ако иска или забравя да й сложа храна/вода - така си стоят вече цяла година. Не двам зор.  Laughing
2. Няма време за такива неща, само в петък вечер си правим домашно кино - гледаме всички пълнометражен детски филм, децата правят билети. На комп. играе макс. веднъж седмично /ако се сети да поиска/, след като е готова с чантата и домашните.
3. Май няма задължения, понякога се сеща сама да сгъва дрехи и чорапи и да ги прибира. Определено има желание да ми помага, но аз трудно намирам нещо за нея. Задълженията й са свързани с учебния материал.
4. Не чете дебели книги. Но съм сигурна, че веднъж да започне и ще тръгнат нещата. В момента пробваме различни тактики за побутване на тая тема. В никакъв случай не мисля да я карам на сила да го прави.

# 367

5 лв. на седмица, но не са за храна, т.к. си носи закуска от къщи и обядва на стола в училище. Той си ги събира в касичка и като си събере повече си купува обикновено конструктор на Равел.

Ние нямаме много време за ТВ, а когато гледаме, гледаме това, което не бих му забранила- научно популярно- развлекателни програми. Току- що гледахме по НГ за деянията на апостолите. Таблета ограничавам до час на ден, но ако е хубаво времето не са нужни ограничения- навън е.

Оправяне на стая и легло, сервиране и отсервиране, пазаруване, изхвърляне на кофа, чистене с прахосмукачка, хранене на кота  Sunglasses, дрехите си влизат в оправянето на стаята.

Време не засичам. Когато му е интересно чете по 1-3 глави от книга. "Без дом" така я захапа, например. От "Том Сойер" сега е на по глава дневно, т.к. през ваканцията много играе на шах и на бикове и крави. Аз настоявам, ако го мързи в даден ден. Ако не- няма нужда да настоявам. Wink

# 368
1. Джобни не давам, не ми е и искал. Сутрин закусва вкъщи, до обяд е на училище. Следобед, след тренировка иска да си купува закуска, но тогава пък аз съм с него.Има събрани пари в касичка, които си ги къта и още не е решил какво да си купи с тях.

2. Таблет давах до скоро само събота и неделя, защото прекалява. От тази седмица го давам всекидневно, но за половин час - 30 минути играе единият, след това 30 минути другият. За мое учудване успяват да го оставят без драми, когато им свърши времето (по-рано това беше съпроводено с неистово мрънкане и сърдене) Или му се насити или най-сетне взе да пораства.
Спирам детските канали от време на време, най-вече когато започнат прекалено много да се драчат и да се бият. Като демонстрират добро поведение ги пускам отново. В момента работят и се надявам, че няма да ми се наложи отново да въвеждам ограничителни мерки.

3. Понякога помага със сервиране. Там проблемът е, че те обикновено не вечерят и няма всъщност какво да сервират. Сгъват си пижамите сутрин. Прибиране на играчки. Това обикновено го прави малкият, баткото все намира начин да изклинчи. Къпят се сами.

4. Чете, ако го подсетя. За мое съжаление хич не му се чете. Реално обаче и няма много време - училище, тренировки, домашни, малко телевизия и то станало време за лягане. Сега като почнат да играят и навън, сигурно още по-малко ще чете.

# 369
  • София
1. Давам по 2лв, понякога ги харчи за 1 ден, понякога й стигат за 3 дена, не са й необходимим за храна, защото закусва сутрин в нас, винаги има сандвич и чай за училище, има и купон за стола, на занималня не ходи. Често си купува боклучки от книжарницата, радва ме, че взима и за сестра си Simple Smile

2. У нас телевизорите работят за звуков фон Simple Smile След като си е научила и написала, може да си пусне телевизора или да играе на таблета, нейна работа си е какво ще прави докато си почива, на лаптопа не играе, защото аз работя от вкъщи на него и не съм ок да го ровичка, затова си има таблет.

3. Оправя си стаята, когато се наложи и повторя няколко пъти Simple Smile Помага за сестра си и при сервиране и раздигане на масата, в общи линии това е основоното. На пазар не я пращам, нямаме удобен магазин наблизо, боклука го изхвърляме като излизаме ежедневно.

4. Чете всеки ден, имат за домашно почти винаги и по извънкласно четене, не се преумпорява но по половин - един час на ден й се събират.

# 370
  • София
Не, не давам. Има хранителни алергии и знае, че не може да яде всичко. Поради тази причина не смее сам да си купува неща от лафката. Носи си нещо за голямото междучасие. Не е на занималня и засега проблемът с изхранването е решен. Но като гледам децата какви боклуци си купуват през междучасията, силно се замислям дали бих давала пари при други обстоятелства.

Засега не го ограничавам, тъй като няма особен интерес към електронни игри. Отвреме навреме играе или гледа филм на лаптопа.

Прибира си играчките и книгите в стаята. Понякога помага за подреждането на масата. Иначе не го включвам в други домакински дейности  Embarassed Може да пусне сам пералня и сушилня, ако се наложи. Но до магазин не бих посмяла да го пратя. Много е разсеян на улицата. Сеща се да се огледа, като стигне до средата на платното... (карам го отвреме навреме да ме води до вкъщи, за да го видя как ще пресича и съвсем определено не бих го оставила сам да се прибира засега)

ЧЕТЕ - в огромни количества, за каквото се сети. Повече чете, отколкото играе. Непрекъснато е заровен в нещо - енциклопедия, речник или книга. Но с голям зор попълва читателски дневник. Направо му е наказание.

# 371
  • софия
Здравейте,
1. Давам му по 1 лев на ден, за вода или каквото иска да си купи.
2. Блона тема, прекалява със таблета, но това е защото беше болен и му бях спряла тренировките , от утре започва и няма да има много време, гледа клипове на Майнкрафт и е започнал да говори ужасно, гаси, кво, брат ......., явно започва да тинейджерства. Rolling Eyes
3.Прави закуска сутрин за него и сестра му, отсервира си ,бърше прах, чисти си стаята с прахосмукачка, прави си сандвич за училище newsm78
4.чете всеки ден напоследък с часове, вечер му донасям книга и ако му е интересна за 2 дни я е прочел, сега сме на вълна:https://www.e-zona.bg/search?keywords=%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D … cQCFacSwwodtn0AJw

# 372
 tzvetihc , и моя син ми говори за тоя Дръндьо от два дни. Казах му да я впише в списъка с подаръци за РД , който наближава.

Аз имам един въпрос: приключи ли записването за великденското състезание и има ли някъде инфо в кои училища ще се провежда по градове? Аз не успявам да намеря нищо в нета. Днес питах и в училище и от там нищо не знаят.

И да отговоря на поставените интересни въпроси:
Давам му по 1лв само като видя че е изхарчил предходния.

Ограничавам когато има да учи.

Оправя си леглото и каквото още се сетя на момента. Като нищо не е строго задължително.

Обича да чете енциклопедии и чете винаги когато има нова. Няма определено време на ден през което трябва да чете. Чете толкова колкото му е приятно. само списъка с книги през ваканцията е задължителен.

# 373
  • София
Аз имам един въпрос: приключи ли записването за великденското състезание и има ли някъде инфо в кои училища ще се провежда по градове? Аз не успявам да намеря нищо в нета. Днес питах и в училище и от там нищо не знаят.

За София записването е до днес. Не знам за Шумен. В ПМГ-то ви защо не се обадиш да питаш? Предполагам, там ще са най-наясно по въпроса (или в секцията на СМБ в Шумен)

# 374
Хм, оказа се че в Шумен не се провежда, а се е подготвил!
Сега се чудя дали да не пътуваме до друг град, ама чак пък толкова!

Общи условия

Активация на акаунт