Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

• 110 470
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • в 1001-та нощ
Имам два такива - ти големия ли ползваш и на коя степен?

При мен на 3 тихо къкри, вероятно ан 1 или 2 ще трябва  Thinking На вилата е сложно - там има индукционен и Раховец, а печката сигурно ми е набор и е дала фира - според мен на големия котлон единия кръг не работи и на 1 е най-силно, на 4 най-слабо - има нещо объркано  Mr. Green Там ще е голяма играчка Simple Smile и сигурно ще се вари 5 часа  Mr. Green Докато загрее .....

# 91
Имам два такива - ти големия ли ползваш и на коя степен?

използвам средната част  на 4-та степен  или по-слабомощния единичен котлон на почти първа степен.  първоначално вдигам температурата до към 90 градуса, намалям и после слагам тръбата с месото. то е по-хладко и сваля температурата. след няколко мин. водата се стабилизира.
все пак предварително съм обиграл тактиката  Laughing

# 92
  • в 1001-та нощ
Хм, аз го поставям в незатоплената вода - тенджерата е много тежка и с водата едва я вдигам, затова слагам шунковара - гледам колко вода е нужна, според това каква доза правя и така заедно на котлона. Затопля се до към 80 градуса при работа на котлона на пълна мощност и след това намалявам до минимум  Peace

Веднъж ми се случи температурата да стигне долна граница и веднъж до горна - все пак газов котлон - намаля се на ръка Simple Smile

Сега ще взема да замеся една "шунка" с лук - мислях да се въздържам още една седмица, но мисля, че въздържанието беше достатъчно Simple Smile

Пък може да пробвам и хамбургски колбас, ако намеря рецепта - пиле и кайма имам, само овкусяването е под въпрос Simple Smile но мога да опитам и базово Simple Smile

# 93
  • София
А някой спазвал ли е това предложение първо да се нагрее до 35-40 градуса и да остане 30-на минути така и тогава да се нагрее до 85 градуса?

# 94
водата или мръвката да се загряват първо на тази температура ?

# 95
  • в 1001-та нощ
Аз такова указание не съм срещала. Чела съм само указанията в книжката на моя шуновар Peace

Може би идеята е да се уеднакви температурата в шунковара, след като е изваден от хладилника  Thinking

# 96
  • София
Значи това не е указание, това е идея на някакъв руски технолог Павел Колбаскин (нямам идея дали това му е истинската фамилия, ама съм го засичал на няколко места. Та той пише така, цитирам:

„Загряването трябва да е постоянно. Започнете със студена вода, която трябва да загреете до 35-40 градуса и задръжте 10 - 15 минути (в зависимост от диаметъра на шунковара), а после я дигнете до 80 градуса“

Ето ви източника. Мисля, че даже Джема го беше споменала тук в предходната част на темата.

Пак същия специалист обясняваше, че след достигането на температурата шунковара се вари толкова минути, колкото милиметра е диаметъра му.

# 97
  • София
Пак същия специалист обясняваше, че след достигането на температурата шунковара се вари толкова минути, колкото милиметра е диаметъра му.

Мда... това е добро условие... защото аз се замислих върху зависимостта количество и време за врене  Wink

# 98
а месото къде го изключвате ?  дали 100 гр  и 3 кг месо се приготвят за еднакво време в един и същ уред ?

# 99
  • София
а месото къде го изключвате ?  дали 100 гр  и 3 кг месо се приготвят за еднакво време в един и същ уред ?

Честно казано и аз много замислих за този принцип. Защото едно е да вариш изделие високо 10 см и с диаметър 12 см, а друго е да вариш изделие високо 5 см и с диаметър 12 см. Не ми се вярва да се варят за едно и също време. Верояно обаче той има предвид, че температурата вътре в изделието се увеличава в зависимост от ширината на изделието равномерно по цялата му височина.

# 100
  • София

Ами това е моят първи опит. Сместа е от свински врат и бут. Недостатък при мен обаче е зареждането на шунковара (уплътняване на сместа). Освен класическите продукти сол, захар и вода съм добавил бял и червен пипер. На вкус е добре, въпреки, че приготвих подправки за 3 кг, но след изчистването на месото то реално остана много по-малко.

Между другото уличих си и котлона. Аз съм на печка „Горение“ котлона ми е шест степен и след като постигнах температурата го оставих на 3 и той си я поддържаше. След като приключих с топлинната обработка (2 ч и 30 м) го охладих и го оставих 12 часа в хладилника. Едно парче съм увил със свежо фолио и ще го оставя до утре.

Доволен съм, ще има още опити и усъвършенстване. Приемам заележки.

# 101

Доволен съм, ще има още опити и усъвършенстване. Приемам заележки.

Направо залепнах за екрана - изглежда почти великолепно.
И на цвят е докарана...
Вместо да приемаш забележки, дай по-подробно, че стане и рецепта ...

# 102
пожелай  да му идем неканени гости  hahaha

# 103
пожелай  да му идем неканени гости  hahaha

ако не отговори, нападаме яко онова завитото във фолио - да видим дали опази и питието?

# 104
  • София
Така ... нападайте колкото си искате то от 2 кг шунка вече почти няма нищо.

Значи ... равни количества врат и бут. Поне така ги купих. Ама после почна едно чистене от разни там кожи, жили и ципи, така че нямам идея от двата вида месо колко остана. Грешката е че преди това във вряла вода разтворих за 3 кг смес: 75 гр. обикновена готварска сол, 12 грама захар и приблизително по една чаена лъжичка бял и червен пипер. И после там нали около 700 гр. месо от двата вида отиде в чопъра за кайма и от там нататък по технологията.

Обаче от тоя бут изхвърлих много желе после. Първоначално реших, че шуплите за от неравномерното пълнене, но после пък се замислих, че може да са от желето на месото на бута. То даже като го огтових си имаше силен аромат на русенско варено. Иначе поради липса на нитритна сол, оцветяването е постигнато с червен пипер.

Сега едно парче пробно съм го увил в свежо фолио и съм го скрил в хладилника да престои до утре.

Общи условия

Активация на акаунт