Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 499
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 2 945
благодаря и браво Simple Smile днес мернах, че някой прави шунка и в крок-пот... явно и това е трети вариант  Peace

# 586
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 065
 Есенен терин с три вида месо в крок-пот.

# 587
  • here and now
  • Мнения: 5 566
Може ли рецепта? Изглежда много апетитно (меко казано).

# 588
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 065
Здравейте!Сместа е 800Гр бут,400гр плешка 300 гр дроб свнски.26 гр сол,две супени л.накълцан розмарин и малко черен пипер.400 гр пушен бекон за завиване.Бекона се подрежда в плик за печене сипва се ситно накълцаната смес и се завива.Стяга се с конец и сместа престоява за 24 часа.Пече  на водна баня в крок-пот  за 3 часа и половина на ниска степен.После се охлажда поне денонощие.

Последна редакция: сб, 21 ное 2015, 09:33 от иланг-иланг

# 589
  • Мнения: 2 152
Сместа е 800Гр бут,400гр плешка 200 гр дроб пилешки.26 гр сол,две супени л.накълцан розмарин и малко черен пипер.400 гр пушен бекон за завиване.Бекона се подрежда в плик за печене сипва се ситно накълцаната смес и се завива.Стяга се с конец и се пече.После се охлажда


стратно изпълнение Иланг-Иланг. Много ми хареса - ще се пробва bouquet

# 590
  • София
  • Мнения: 17 652

Първи опит.





Забравихме изобщо захарта и желатина от рецептата...  Embarassed Мисля, че може би с малко повече сол би ни се харесало повече, а също може би и с малко по-мазно месо за основа, но като за първи път... мммм.
Твърдо е, не сме вадили резачката за пробата, но напълно чудесно ще си се теже - като истинско. Мирише на салам Камчия...
Без нитритна сол (цветът си е, ами, какъвто си стане).

# 591
  • София
  • Мнения: 8 502
...захарта и желатина от рецептата...  

Захарта се слага за да поддържа свежест на месото. Желатина обаче не разбирам кака му е ролята или поне аз не го използвам.

# 592
  • София
  • Мнения: 17 652
Е, от де да го знам за какво е - влизаше в рецептата... ма го забравихме.

# 593
  • София
  • Мнения: 8 502
Е, от де да го знам за какво е - влизаше в рецептата... ма го забравихме.

И видя, че стана без него. Слага се за спойка. Ама при този притискащ уред като щунковара, желето е излишно. В краен случай може да го заместите с натурално нишесте.

# 594
  • Мнения: 2 152
Желатина наистина се слага за спойка, но не е необходим, ако месото е подходящо. Па за нишестето, може, ама защо? - нали гледаме да е по-далече от готовите неща ?

# 595
  • София
  • Мнения: 8 502
Желатина наистина се слага за спойка, но не е необходим, ако месото е подходящо. Па за нишестето, може, ама защо? - нали гледаме да е по-далече от готовите неща ?

Ами да повторя, понякога за по-добро слепване е препоръчително течността да е мляко и да се добави малко нишесте (нали ме четеш - малко, а не да заместваш месото с нишесте). Това се прави за по-добра спойка.

# 596
  • Мнения: 2 152
абе и аз така си предположих, че става реч за лъжичка-две максимум, ама - дет викал оня - да си попитам?
Още повече, че не съм слагал...
Четох по руските сайтове за сухо мляко - пробвах с лъжичка, но не видях разлика. Пробвал ли си?

# 597
  • София
  • Мнения: 8 502
абе и аз така си предположих, че става реч за лъжичка-две максимум, ама - дет викал оня - да си попитам?
Още повече, че не съм слагал...
Четох по руските сайтове за сухо мляко - пробвах с лъжичка, но не видях разлика. Пробвал ли си?


Не - не съм слагал, най-малкото, че не държа сухо мляко у нас.

# 598
  • Мнения: 2 152
по случайност ми се намираше.
В момента правя луканков бабек - след малко ще го пълня и ще висва на терасата, че както духа, направо ще го "издуха" за ден - два

# 599
  • София
  • Мнения: 8 502
по случайност ми се намираше.
В момента правя луканков бабек - след малко ще го пълня и ще висва на терасата, че както духа, направо ще го "издуха" за ден - два


Суровините от къде си набавяш.

Общи условия

Активация на акаунт