(Био)зеленчукова градина - тема 32

• 82 566
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Русе
  Ние връзваме с една много удобна машинка като голям телбод.

https://www.youtube.com/watch?v=bRK2rWAXqEA

Амбер,страхотни гъби!Нямах особен успех с кладницата!Дадоха една малка реколта и това беше!Върху какво е мицела?
 Вземаме тогов материал в чувал и само поливаме с впръскване.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 17:41 от A m b e r

# 466
Да около 24-5 са голямите и 5-6 малки , телен конец и свински опашки ( така им казваме по нашия край ) пак едни неща за захващане  -ти си прецени , аз имам по малко домати и се старая да се получат нещата и за това ги купих , че не знаех как да ги закрепя за тела  който комшийте ми казаха как да го опъна между колците ( абе сложно си е това с доматите и не само това  Embarassed в градинката , но  Sunglasses мисля да се справя  #Crazy)
При нас ....лошо време , ветрове , едва ли не торнадо .... Joy падна ми високия парник ( оня от снимките на краката , ...отрязах ги с едно трионче и вече е на земята ) а .....салатките и репичките дето бяха в него  ги засадих отново , дано да ги бъде някак си  Laughing
За утре и в други ден дават минусуви  температури  - нощни  Shocked скокнах набързо и завих -краставиците , тиквичките и боба  дано имат шанс .Доматките ги оставих на произвола на съдбата само с агривелото ...тия навън който са , ако не има още под навеса ще ги слагам пак  Blush
Уча се  #Crazy
Граха ми е цъфнал , ще кача снимки утре , че сега пак на работа ( като ходя до градинката когато трябва и не трябва ...така е ...отработвам си  Laughing)
Баклата найстина и тя след  2-3 дена ще цъфти ... Heart Eyes
Това е ...

# 467
  • Пазете Гор
...Искам носачки. Искам и за месо.

За носачки препоръчвам "износени" кокошчици от някой професионален пилчарник. Там ги заменят за година, но и през втората са истински машини за яйца. При това е много приятно да се наблюдава как инак проскубаните носачки в новото дворче наежват гребени, оперяват се и стават чудни и на вид. За пример: един комшия-циганин купуваше износени носачки от един пилчарник наблизо. В мах'лата ги взимат за ядене, че са по 1,50 бройката, или нещо такова. Та докара ги с едно ремарке на москвича, и докато дойдат клиентите, докато си намерят колички, докато се пазарят, тия кокошчици напълниха кафезите с яйца. Сигурно три кори събра след тях.

Разбира се, още по-добре е да се вземат "нови"носачки, но след два-три неуспешни опита вече се доверявам на избора на професионалистите.

За месо
два пъти годишно зареждаме бройлери - няма друго толкова ефективно оползотворяващо храната животинче, освен може би пуйчето. Гледаме ги повече дни от стандарта във фермите, на закрито, но доста по-широко. Вкусът е доста по-добър от този на "купешките" бройлери, и рандеманът е просто чудесен. Варират между 2,56 и 3 кг, а засега рекордът е 4,200 кг чисти тегло! След седмица ще обработим първата партида - колкото за пълен фризер.

Има породи "кръстоска" - с прилична носливост и приемлив рандеман, но това си е малко като всесезонните гуми. Не става хем така, хем инак. Бутчетата на тези модели донякъде наподобяват сврачешки, особено сравнени с бройлерните...

Да не забравяме, че трябва и да се мисли за хубав и гласовит петел!

Тоя път рискът от слани е голям. Утре сутрин не, но в четвъртък препоръчвам който с каквото може  - да позавие. При мен априлска слана е правило, и то почти задължително, а помня и слани на 9 май. Баща ми помни слана на 24 май! Затова и основният ми разсад е прицелен да е навън след 1 май.

# 468
Куркума,както винаги си с полезно инфо  и много навреме bouquet
от месец се чудим с мм дали да не си купим малки пиленца ,но ме е страх,че ще ги уморим.Идея си нямаме как се гледат,това с "износените" и пораснали кокошки ми се струва най-добре като за начинаещи

# 469
  • Пазете Гор
По пазарите има пилета на различна възраст - 5 дни, 20 дни и прочие. На много места има търговци, които работят по заявка - обяснете им какво търсите. Ще намерите пиленца на възраст, на която не е лесно "да гиуморите". Кокошите пилета са сравнително издръжливи (в сравнение с пуйчетата) и много оправни създания. Взимали сме двудневни - колкото едър орех, жълти пухкави и писукащи, но смело кълвящи и крачещи насам нататък с неправдоподобно големите си крака. Много забавна гледка.

Един познат непрекъснато ме амбицира - той отглежда пъдпъдъци. Дребнички са за моя вкус, но пък стават за броени дни. Аз имам голям мерак за пуйки - ама искам да ги гледма полупасищно, отделяйки им някакво каре от бахчата. Ще го обособя с леки прегради, ще живеят там и цяло лято да чистят от троскот и пирей, докато мислят за световните работи. На следващия сезон пуйки ще има на друго каре, пък на обработеното от тях ще градинарствам. На третата година - на трето място и така, докато не се върнат на първото.

Комшията пуска пуйките в градината си през октомври, като си загражда праза и зелето. Там обикалят до Рождество, а и след това, макар и в намален състав. Разликата е очебийна - неговият двор допреди месец беше чист като самолетна писта, оплевен и наторен, и човекът си профилираше с часовникарска лекота, а в моя тревата е до коляно. Коренища, буци, бурен, сека с мотиката, блъскам и край няма.

Друг мерак са ми патенца в градината, ама това ще почака много. Те са много полезни, защото не ровят и не кълват зарзавата, но обират попови прасета, плужеци и прочие нежелани обитатели. Всички идеолози на пермакултурата, пък и аз, де, горещо ги препоръчват за борба с вредителите и дискретно наторяване.

# 470
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз да се метна с въпросите  Blush
къде се намират тези износени носачки?
лятото моите хора ще са селяни и мога да им дам поръчение да обгрижват десетина кокошчици.  Blush

да им сипват водица и по някое зрънце вечер, денем ще си кълват по двора и ще ми чистят тревата, че като гледам - очистване няма  ooooh! освен ако не платя някой багер да изгребе трева и коренища и да заравни терена  ooooh!

# 471
Да попитам - имате ли проблем с кърлежи? Пръскате ли и с какво?

На нашето място не стига, че няма почти никаква трева, за втори път ми се забива кърлеж.  Sad Сега има да се притеснявам да не ми е пренесъл някаква болест...  Sad

# 472

На нашето място не стига, че няма почти никаква трева, за втори път ми се забива кърлеж.  Sad Сега има да се притеснявам да не ми е пренесъл някаква болест...  Sad

консултирай се с ЛЛ колко трябва да се изчака и си направи изследване за лаймска болест (мисля, че беше 6 месеца, но беше за детето и ми е много объркано).

за пръскане по тялото има всякакви препарати, ние използвахме един комбиниран за комари и кърлежи.
Скрит текст:
за терена платихме на фирма за ДДД  Peace

много ме е страх от болести. не за мен, за малчо. може би прекалявам с пазенето, но...

# 473
Гледах в една ферма кокоши трактори. Представляваха мрежести постройки , които се местеха от място на място и кокошките изкълваваха тревата в тях.

Добри, къде ви е новото местенце?

Утро, веднага след забиването може да се вземе еднократко хомеопатичното Ледум 30. Но само веднага след него и да не се повтаря. Дано да няма нищо притеснително. Трябва да следиш местата за кръгово зачервяване, както и себе си за грипоподобни симптоми до две  седмици след ухапването (не съм сигурна дали бяха точно две). Ако си запазила кърлежите, може да ги дадеш да се изследват евентуално.

И мен много ме е страх от кърлежи. Купих две опаковки Айкън, но вкъщи видях, че всяка е само за 100кв.м. Ще ми трябват поне 6-7, за да напръскам всичко. А полезните буболечки не умират ли от него?

# 474
ж пръскахме с нещо против мравки, когато нахвърляхме райграса. То не би ли следвало и кърлежите да се уморят? Явно не.  newsm78

Тия фирми за дезинсекция дали ще дойдат извън града?

# 475
  • Варна

На нашето място не стига, че няма почти никаква трева, за втори път ми се забива кърлеж.  Sad Сега има да се притеснявам да не ми е пренесъл някаква болест...  Sad

консултирай се с ЛЛ колко трябва да се изчака и си направи изследване за лаймска болест (мисля, че беше 6 месеца, но беше за детето и ми е много объркано).

за пръскане по тялото има всякакви препарати, ние използвахме един комбиниран за комари и кърлежи.
Скрит текст:
за терена платихме на фирма за ДДД  Peace

много ме е страх от болести. не за мен, за малчо. може би прекалявам с пазенето, но...
Първите симптоми на лаймска болест се проявяват след около 15 дни. Зачервяване на ухапаното място,сърбеж, парене,общо неразположение,непоносимост към слънчева светлина. В тази фаза ( води се първа) се лекува съвсем лесно. На мен изследването ми показа положителен резултат месец след ухапването.

# 476
Гледах в една ферма кокоши трактори. Представляваха мрежести постройки , които се местеха от място на място и кокошките изкълваваха тревата в тях.

Добри, къде ви е новото местенце?

Скрит текст:
Утро, веднага след забиването може да се вземе еднократко хомеопатичното Ледум 30. Но само веднага след него и да не се повтаря. Дано да няма нищо притеснително. Трябва да следиш местата за кръгово зачервяване, както и себе си за грипоподобни симптоми до две  седмици след ухапването (не съм сигурна дали бяха точно две). Ако си запазила кърлежите, може да ги дадеш да се изследват евентуално.

И мен много ме е страх от кърлежи. Купих две опаковки Айкън, но вкъщи видях, че всяка е само за 100кв.м. Ще ми трябват поне 6-7, за да напръскам всичко. А полезните буболечки не умират ли от него?

кокошият трактор беше стара идея Simple Smile с кокошки "под наем"от съседите и мрежеста "кутия от половинката. но се разсъхна, както повечето от моите идеи, щом опрат до работа от бащицата  Blush

между Перник и Брезник е новото местенце. Mr. Green връх на Антарктическия полуостров е кръстен на селото, но не знам каква е връзката.
Simple Smile всяка събота неделя гледаме планеристи на върха и чакаме няой да се приземи у дома  Mr. Green

# 477
ЗаСлон, виж дали твоя домашен любимец го има на тези снимки.

# 478
  • Перник
...

между Перник и Брезник е новото местенце. Mr. Green връх на Антарктическия полуостров е кръстен на селото, но не знам каква е връзката.
Simple Smile всяка събота неделя гледаме планеристи на върха и чакаме няой да се приземи у дома  Mr. Green

Добри, че вие сте ни почти съседи  Simple Smile Има много хубави места между Перник и Брезник. Кажи кое е селото, че да не разгъвам довечера картата на Антарктида  Crazy В момента се сещам за Витановци и Мещица по този маршрут.

Сутринта при нас прехвърчаше сняг. Аз си спомням и натрупал сняг на 24.05.

# 479
бррр, сняг  Confused ще настине буля Гандювица  Mr. Green
дано поне за Великден е малко по-добро времето.

Общи условия

Активация на акаунт