КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 626
  • 764
  •   1
Отговори
# 450
  • София
  • Мнения: 12 222
Помолих за отговор дали 25 г прясна мая се равняват на 11 г суха. Никой не ме отрази, обидена съм,   Crossing Armsно аз пак питам....благодаря! Не ми се върти назад да търся.

# 451
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
О, Марче, сигурно не е видял никой. 7 гр суха = на 20 гр прясна. От тази, която ползваш ти 11 би трябвало да е равна на кубче прясна. Дават я за 1 кг брашно , нали? На Йоткер, 7 гр пакетчето е за 500 гр, две пакетчета за килограм.

# 452
  • София
  • Мнения: 12 222
О, Марче, сигурно не е видял никой. 7 гр суха = на 20 гр прясна. От тази, която ползваш ти 11 би трябвало да е равна на кубче прясна. Дават я за 1 кг брашно , нали?З
Най-сетне се сетихте и за мен, благодаря сърдечно! Зная аз , че си имам приятелки и тук.... Simple Smile Пита ме по телефона  една приятелка, ама като не мога да се сетя, кое колко беше. newsm78  За 1 кг брашно е.

# 453
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, значи се равнява на кубче прясна.

# 454
  • Sofia
  • Мнения: 22 575
normas, на студено в хладилника и ако не ти е мноого маята няма да превтаса - втасва бавно.  Без значение колко е тестото.  Обаче гледай да има място за втасването, нали. Simple Smile  
Аз замесвам и слагам в хладилника възможно най-късно преди да си легна - около 23.30 - 24.00 ч. сутринта около 8.00ч. го изваждам от хладилника.

Душа, аз уж всичко чета, ама някак съм го пропуснала и аз питането ти. newsm78   Иначе...  Hug   
Джема ти е отговорила, аз само ще добавя, че съотношението на свежа : суха мая е 3:1.
Освен, че нали на пакетите си пише за какво количество брашно са маите.  Ама за козунак аз бих слагала малко повече.

# 455
  • София
  • Мнения: 12 222
..................

Душа, аз уж всичко чета, ама някак съм го пропуснала и аз питането ти. newsm78   Иначе...  Hug
Щ`от ме мразиш....ще си отбележа, Джема беше първа и печели червена точка.  Confused
така жестоко ме боли гърба, че не ми е ясно как ще се справя утре с яйцата и в събота с козунаци. Отново съм на инжекции, плача, сълзи роня, идва ми да се отхапя някъде.. Cry  Cry Можеш ли да си представиш да си остана и без яйца и без козунак домашен, а толкова гости чакам , детето ми се прибира от чужбина и Марчев пристига, голяма новина съм им спретнала със себе си.  Така зле не съм се чувствала от години. Няма пък, ще лазя по пода и все нещо ще направя, ако ще и да мрЪ. Болката е повече от жестока. Sad Cry .

# 456
  • Мнения: 366
Morena,няма проблем ,сега всички сме заети..Сега погледнах какви съм ги изчислила ,брашно 750г-тесто 1525г ,мая 25г ,нещо още за съвет Embarassed

# 457
  • Sofia
  • Мнения: 22 575
Душа, мъчно ми е, съчувствам ти.  Hug  Ама нали няма ти да месиш, миксера да свърши тая работа. Щади се, хората ти искат да си добре, не сготвила на всяка цена... смятам аз.
Бих ти метнала един (козунак де) по еконта, ама като го пратя по някое време в събота, 'га ще стигне при теб като са празници...  ooooh!


...Сега погледнах какви съм ги изчислила ,брашно 750г-тесто 1525г ,мая 25г ,нещо още за съвет Embarassed
Добре ти е 25г мая на 750г брашно. Simple Smile

# 458
# 459
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 685
...
Май и аз ще опитам един козунак с кокосово масло, нещо ми се експериментира. Simple Smile

Ще се радвам да споделиш за него - рецепта, месене, печене и т.н. Simple Smile

Какво кокосово масло ще ползваш? Предполагам от ароматното Rolling Eyes Аз докато разбера, че има 2 вида за готвене - се набълбуках с няколко калъпа от неароматното  Mr. Green

# 460
  • Мнения: 2 074
Джемма, браво на Вас bouquet

# 461
  • Sofia
  • Мнения: 22 575
normas, благодаря, пак заповядай!  Hug

Я кажете моля, къде го има това кокосово масло, какви пари е?  Simple Smile
a.l.e.n.a, в хляба, който си правила с него, придава ли вкус или аромат?  Изобщо как и дали се усеща?

# 462
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Здравейте мили момичета! От 3 години се опитвам да правя козунаци, но все нещо им липсва. Правих по различни рецапти и все тая. Стават с дебела тъмна кора отдолу и след като истинат стоят сухи. Не мога за ги докарам като купешките  Embarassed и това си е
Тази година пак се наканих да меся и отново прегледах много рецепти. От цялата работа съвсем се обърках и сега стоя и мисля - коя рецепта да ползвам. Искам да направя два до три козунака и да не меся толкова много, че ме заболяват ръцете. Когато купувам някакви закуски предпочитам да не са препечени, да стоят по- меки отвътре даже и по глетави / ако мога така да се изразя/.
Моля ви мили момичета кажете кои от рецептите не са толкова сложни и са по - лесни , също дайте съвети защо стават сухи - дали пък не ми е малко мазнината? Благодаря предварително! bouquet

# 463
  • Sofia
  • Мнения: 22 575
Нели, за твое място с този опит, сега бих се спряла на традиционния козунак.
Ето ти  рецептата за такъв от учебника по сладкрство на 8стр. на темата:

30г. мая
220мл пр. мляко
5 яйца
150г мазнина (хубаво е да са смесени мас, масло и олио)*
260г захар
1кг брашно  +/-
аромати - ванилия, ром/коняк, лим. кора, др.


* в случая - това в скобите е мой коментар Simple Smile
Както коментират малко по-горе момичетата, с кис. мляко и заквасена сметана им е по-сух, така че не сменяй млякото.  Simple Smile

# 464
  • Мнения: 6 105
Я кажете моля, къде го има това кокосово масло, какви пари е?  Simple Smile
Купувам го от метро. Цената е около 4 лв. Не гледам цени, но мисля че толкова беше.
Изглежда така:


Момичетата може и друго да използват. Продават и в бурканчета, но е в пъти по - скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт