КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 640
  • 764
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
infiniТy, благодаря! 
Прилична цена!
Ако се намира и по другите вериги магазини... Simple Smile

# 466
  • Варна
  • Мнения: 1 249
Нели, за твое място с този опит, сега бих се спряла на традиционния козунак.
Ето ти  рецептата за такъв от учебника по сладкрство на 8стр. на темата:
Благодаря Морена bouquet ще направя по рецептата ,която ми препоръча и ще пиша. Стискайте палци !

# 467
  • Мнения: 3 020
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Organic-Extra-Virgin-Coconu … -32-oz-946-g/7227
аз поръчвам това
Много е хубаво, много ароматно.  Peace
Това е студено пресовано и е да не кажа - най-доброто. В смисъл най-добро качество.

Не мога да видя горното какво е точно.
Защото според мен е добре да се дадат малко повече пари, но да си струва и да е полезно.
Това е малко като зехтините - екстра върджън и помачето. Не си струва за вторите да се дават пари. По-добре олио.
Моето е от първите.  Peace

# 468
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Успех, Нели, късмет и ако имаш чуденки/питанки - тук сме.  Hug
Шастлива, онова, което показа Инфинити е масло, на калъп/ пакетче.
Права си по принцип, аз обаче първо трябва да видя как ще се приеме вкъщи, та няма да се изхвърлям ни с пари, ни с количество, за начало.  Благодаря за линка!  Hug

Обмислям да забъркам едни кифлички днес.  Thinking   Имам още 15ина мин. да се почудя, че после трябва да ходя за детето...
 

# 469
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 686
normas, благодаря, пак заповядай!  Hug

Я кажете моля, къде го има това кокосово масло, какви пари е?  Simple Smile
a.l.e.n.a, в хляба, който си правила с него, придава ли вкус или аромат?  Изобщо как и дали се усеща?

До момента съм купувала два вида кокосово масло - едното е това:



То има богат кокосов аромат и е подходящо за готвене.

Другото е показаното от метро, аз го поръчах от един бг сайт - "Моята ферма":



То е без никакъв аромат и според мен нe става за сладкиши, може би за пържене на картофи Simple Smile

Аз понеже не пържа картофи, а мъжът ми се затръшка, че му се прияждали - заръча преди време да му намеря кокосово масло и бях поръчала първото - без да зная, че има видове - само проверих дали е за готвене, да не е за козм. цели Simple Smile След като отлежа у нас половин година и ММ не си опържи и един картоф  Mr. Green реших да не ми се пречка из хладилника и да направя един сладък хляб по рецепта на пекарната. Е, уханието беше неописуемо и никога не ми се е случвало нещо да се изяде толкова светкавично  Twisted Evil ....

Толкова бях впечатлена, че попитах тука в бързата тема дали в БГ се продава някъде кокосово масло и ме насочиха към калъпа. Купих 5-6 бр и като направих пак сладък хляб - нищо общо Sad Реших да го ползвам за месеници - нали ги знаете онези дето си разтегляш 5-6 топки на тънки листа с дърпане, между тях мазнина, яйца и сирене и после се посукват на фитили и така мазнинка си отива ....Е, пак не ми хареса, не защото не миришеше, а някак тежко става  Thinking натъртва ми, усещам го. Правих милинки, абе доста пъти пробвах да го употребя, ама не ми допада, явно ще стои за пържене  Mr. Green , държа го във фризера - да не граняса Simple Smile



И така, според мен - за сладкиши е хубаво да се ползва ароматно кокосово масло. Чела съм, че животинските мазнини, нали са с наситени мастни киселини - дават по-сочен вкус на изделието, а ако се ползват с ненаситени - растителните - става по-сухо. Затова с чудя моето кокосово масло - дали да не го смеся с малко мас и краве масло и олио  Rolling Eyes



И още нещо за кокоса в тестените - преди време кумовете ни ходиха по Карибския басейн и след това правиха карибска вечер. Имаше изумителен хляб по местна рецепта - при все, че аз не ям нищо тестено - бях силно впечатлена. Кумата ме светна, че е обикновен хляб, но има кокосови стърготини. Не е сладък, но има много специфичен вкус със запомнящо се ухание.

От тогава - често слагам стърготини - като правя нещо тестено. Изделието няма вкус на "кокоски", няма натъртване, но всеки опитал се впечатлява Simple Smile Да кажем на килограм брашно - около 100 мл кокосови сърготини  Peace

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 11:22 от a.l.e.n.a

# 470
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Нел, а за коричката - хубаво е да се внимава с печенето. А там съвети не се наемам да давам, защото всички фурни са различни. На моята ѝ свикнах след няколко неуспешни питки, козунаци и тутманици.

# 471
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Ще се радвам да споделиш за него - рецепта, месене, печене и т.н. Simple Smile

Какво кокосово масло ще ползваш? Предполагам от ароматното Rolling Eyes Аз докато разбера, че има 2 вида за готвене - се набълбуках с няколко калъпа от неароматното  Mr. Green

Рецептата и технологията са същите, няма нищо за споделяне. Само мазнината е различна. И аз ползвах това от iHerb, но ми остана малко - около 50 гр и вчера беше на промоция  за 25 лева това и си поръчах:
http://zelenbio.com/product/3535/kokosovo-maslo-studenopresovano-bio-1l.html

Аз си пия кафето с кокосово масло, за друго не го ползвам, но сега може да опитам в козунак.

# 472
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
УАУ, a.l.e.n.a, супер полезен и изчерпаем пост, много ти благодаря!  bouquet  Hug

...Чела съм, че животинските мазнини, нали са с наситени мастни киселини - дават по-сочен вкус на изделието, а ако се ползват с ненаситени - растителните - става по-сухо. Затова с чудя моето кокосово масло - дали да не го смеся с малко мас и краве масло и олио  Rolling Eyes

Значи кокосовото (растително) бих смесила с масло и мас. Не ти трябва още едно растително, според мен. Simple Smile
А по принцип аз смесвам равни части мас и масло и по-малко олио.

# 473
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Кокосовото е с 20 % наситени мастни киселини. Peace Палмовото също. Тези, които имат твърда консистенция съдържат наситени мастни киселини, ненаситените са течни.

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 11:30 от Джемма

# 474
  • Мнения: 3 020
Алена, и аз скоро правих печен десерт и по моя преценка сложих кокосови стърготини - нещо не се одобри сладкиша. Кокосът вътре беше като препечен и не беше добър вкусът му.

Морена, аз имах предвид, че за кокосовото е добре да се гледа да е студено пресовано, иначе не си струва да се купува. По-добре обикновено краве масло. А не да поръчаш моето от линка.  Peace

Джемма, то си пише в рецептите 'лимонов сок', но моя позната казва, че го замества с оцет за по-добро месене и т.н. Затова споделих, че и аз опитах един път  Sick и после си продъжих с лимонов сок.

# 475
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Джемма, то си пише в рецептите 'лимонов сок', но моя позната казва, че го замества с оцет за по-добро месене и т.н.

Само тя така си мисли. Grinning С нищо не е по-добро от лимоновия сок. И аз не бих сложила.

# 476
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 686
И аз много благодаря за коментарите - губеше ми се дали твърдите масла са с наситени мастни киселини или животинските, логично е да е твърдите  Blush С Ваша помощ - моят пъзел започва да се подрежда Simple Smile

Джемма, това от българския сайт, което си взела е ароматно, нали?

# 477
  • София
  • Мнения: 12 579
Днес или е по-студено от вчера или заквасената сметана е толкова мазна, че тестото ми втасва като бавноразвиващо се  hahaha

# 478
  • Sofia
  • Мнения: 22 576
Обмислям да забъркам едни кифлички днес.  Thinking   Имам още 15ина мин. да се почудя, че после трябва да ходя за детето...
Мислих, мислих... речно - сторено.  Crazy
Не мога да трая до събота... пък и тогава ще ми е по-натоварено, та май днес ще си доставя удоволствието.  Grinning

Маяното тесто.

  клик

# 479
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Джемма, това от българския сайт, което си взела е ароматно, нали?

Надявам се, мисля, че в друга тема споделиха, че е с аромат, да. Студенопресовано е.  Аз заради аромата мисля да го слагам в козунака, не за друго. Понеже в кафето ми харесва страшно много ароматът. Още не съм го получила, вчера го поръчах. Мислих пак да вземам от iHerb, но това ми е по-изгодно като цена. Не знам утре дали Еконт работи, дано пристигне, че в събота ще меся. Ако не ще сложа колкото имам от другото, което е действително страшно ароматно и хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт