Експеримент с 4 вида кисело мляко - 2016

  • 7 978
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 212
Здравейте, мами!
Преди 6-7 години гледах тук експеримент за заквасяване на мляко, който ми беше страшно интересен и полезен. И понеже близки от Златоград ме снабдиха с 5 литра истинско  прясно мляко, реших да актуализирам експеримента.

И така – ето моето вихрене около млякото и получените резултати.

Първо получих подробни инструкции от баба как се кваси мляко. И друг път съм квасила, все успешно, но друго е баба да те инструктира  Млякото си го донесох сварено, за да не се развали по път, та се наложи да го загрея. Баба каза – слагаш малкото пръстче в тенджерата и броиш до 10. На 10 вече трябва едва да издържаш топлината. Измиваш хубаво всички буркани, капачки и ползваш различни лъжици за закваската. Изпълнено – готова съм!
Ето млеката, които взех от магазина за целите на експеримента:



Закваската – чаена лъжичка от съответното кисело мляко  размих в половин кафена чашка прясно мляко и изсипах в буркана. Количеството закваска определя киселия вкус – колкото повече закваска, толкова по-кисело става млякото. Баба ми го прави по-сладичко затова се съобразих с количеството закваска – малка чаена лъжичка. Можете да видите и какъв разкошен каймак има прясното ми мляко, а през зимата е още по-маслено!



След това завих бурканите в родопско одеяло и ги оставих за 4 часа. Времето под одеялцето също влияе на киселия вкус. Колкото по-дълго са завити – толкова по-кисело става млякото.


 След  4 часа ги оставих да се охладят и после ги прибрах в хладилника, за да ги дегустирам студени на закуска.

Утрото започва с хапване на кисели млека:
Номер 1 – Бор Чвор! Направо съм впечатлена от каймака, гъстота и вкуса на заквасеното с Бор Чвор мляко. Приятно сладичко, но с достатъчно киселост, гъсто и на вкус точно като на баба ми. Това ми е фаворитът и на вкус, и на консистенция.


Номер 2 – Елена! Чудесно се закваси и с Елена! Млякото е достатъчно гъсто, вкусно, леко по-сладко, отколкото ми допада, но определено е добре. Каймак също си има – най-любимата ми част за хапване Simple Smile


Номер 3 – Димитър Маджаров! Да, става, но няма достатъчно каймак и е малко по-рядко. Като цяло бива, както казват в Златоград. Просто бива = трето място.


Номер 4 – Верея! Съгласна съм с предишния експеримент. При мен не остана напълно течно, но не се закваси добре, определено е воднисто. Консистенцията е странна, като на парцали. На вкус е като размита сметана. Жалко, защото го харесвам като кисело мляко, но за закваска не става.


Е, това е от мен! Хапвайте си повече млекце – полезно е и за фигурата, и за здравето и прекрасно лято!


# 1
  • София
  • Мнения: 4 597
Не ме учудва резултата с Верея-та. Пробвай да й сложиш на тази по БДС захар и поразбъркай. Няма такова лигаво нещо Sick

# 2
  • Мнения: 161
С краве, овче или... прясно мляко е правен експеримента?

# 3
  • Мнения: 212
С краве прясно мляко и краве кисело мляко за закваска Simple Smile Ние сме традиционалисти вкъщи и предпочитаме кравето мляко.

# 4
  • Мнения: 1 878
У дома правим с истинско овче мляко като закваската е с мляко Боженци. Правим го от може би 3-4 години и винаги става уникално Simple Smile Снимка може да пусна малко по-късно.

# 5
  • Мнения: 225
Благодаря ти за труда!
Аз също квася мляко вкъщи, но нещо не ми се получава особено гъсто, прилича на третия ти опит.

Твоят първи буркан изглежда страхотно, дори съм учудена, че закваската е Бор Чвор. Последно пробвах тяхно овче кисело мляко и имаше много изкуствен вкус.

Сега като квася ще пробвам с това мляко и с броенето до 10 на баба ти  Wink и дано да го догодя по-гъстичко, че свекърва ми коментира, че това не било мляко, а айрян  Twisted Evil

# 6
  • Мнения: 212
Dudu, благодаря за оценката! Кваси смело - ще стане със сигурност Simple Smile Освен добра закваска, трябва да имаш и хубаво прясно мляко. Аз бях взимала от един дядо, който се появява пред блока и продава мляко направо от багажника на колата, уж току-що издоено от кравите му. Повече никога няма да се излъжа - разреждано беше и освен това кой знае каква хигиена спазва. А за овчето мляко - и аз го хапвам понякога, но не ми се е струвало с изкуствен вкус. Ще го опитам пак, скоро не съм купувала.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 10 872
И аз квася мляко,но с тези млека не съм опитвала.Сега сме на овче.Напоследък подквасвам с Бор Чвор-Пробиотик.Добре става,но като че ли с Домлян/3,6 %/ по БДС беше по-добре.

# 8
  • Мнения: 2 832
Аз също квася, но досега съм опитвала само с Родопчанка и с Олимпус. И с двата вида става, но последното повече ни хареса.

Общи условия

Активация на акаунт