Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Индукция, керамика или инфрачервени котлони???

  • 6 862
  • 25
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 49
Здравейте!

Каква е разликата между керамичните, индукционните и и котлоните с инфра-червени лъчи които напоследък се предлагат в търговската мрежа?Във икономически и практически смисъл, като подмяна на съдове( за индукцията), поддръжка и консумация на ел. енергия?
Предварително благодаря!

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Здравейте!

Каква е разликата между керамичните, индукционните и и котлоните с инфра-червени лъчи които напоследък се предлагат в търговската мрежа?Във икономически и практически смисъл, като подмяна на съдове( за индукцията), поддръжка и консумация на ел. енергия?
Предварително благодаря!

Керамичните са чиста работа, индукционните трябва да сменяш всички тигани тенджери и т.н., но ако имаш малки деца е по-добре, защото не грее докато не сложиш съда, общо взето е по безопасно, инфрачервените изобщо не съм ги чувал даже... От към консумация не знам, поддръжката им е горе долу еднаква, те индукционните пак са с керамично покритие.

# 2
  • Мнения: 15 736
Някой да слее темите. Има не знам колко теми все със същото питане, на мен не ми се пише отново.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 49
Някой да слее темите. Има не знам колко теми все със същото питане, на мен не ми се пише отново.

Нищо лично, защо тогава пишеш изобщо???...можеше само линк да пратиш към някое твое мнение което би свършило работа...

# 4
  • Варна
  • Мнения: 49
Керамичните са чиста работа, индукционните трябва да сменяш всички тигани тенджери и т.н., но ако имаш малки деца е по-добре, защото не грее докато не сложиш съда, общо взето е по безопасно, инфрачервените изобщо не съм ги чувал даже... От към консумация не знам, поддръжката им е горе долу еднаква, те индукционните пак са с керамично покритие.

Благодаря, все пак ми е интересно инфрачервените да ми се обяснят понеже и в магаззина не могат-...ами така, с инфрачервени лъчи са... и край- трябва вече всичко да ми е ясно!!!!!

# 5
  • София
  • Мнения: 9 912
Алекс, недей да подскачаш като ощипана мома. Черна станция с право ти е казала, че би било по-практично да беше погледнала първо дали има такива теми /а то има/ и тогава да пускаш следващата. Това се преви с цел, следващите, които си търсят уред, да отворят 1 най-много 2 теми и да четат и отсяват какво ще им е полезно, вместо да ровят из целия форум, търсейки дали няма и още една такава тема. Само че такива като теб мислят само за себе си, да си свършат тяхната работа, да намерят хора, които на тях да са им полезни, пък на другите - майната им.
И понеже те мързи, ето ти 2 теми, които ще са ти от полза:
http://old.bg-mamma.com/?topic=723249.1590
http://old.bg-mamma.com/?topic=448657.2490
Приятен ден!

# 6
  • Мнения: 337
За да не отварям нова тема искам да попитам някой използвал ли е подложките, които са за индукционни котлони и има ли ефект от тях?

# 7
  • Мнения: 1 632
ИЧ лъчи=топлина-справка в учебника по физика за 9-ти клас

Какво искаме? Да готвим или да притопляме. А дали ще стане с реотани, или с токове, индуктирани съда е все едно.....Крайният резултат е един и същ-загрято ядене, тоест излъчващо в ИЧ област. Колко разправии имахме за ИЧ отопление! Аз се изморих да обяснявам, че и печката с дърва и въглища е ИЧ! Имаше и подигравки с това! Но все едно да се подиграваме с науката,  наречена оптика. Какво ли не измислят търговците, за да омаят потребителя и да му приберат парите!

# 8
  • Мнения: 15 736
А дали ще стане с реотани, или с токове, индуктирани съда е все едно.....Крайният резултат е един и същ-загрято ядене, тоест излъчващо в ИЧ област.

Не е така. Няма спор, че загрятата тенджера ще излъчва в инфрачервената област, както прави всяко топло тяло. Но тук говорим не за вторичното излъчване от тенджерата, а за това как се нагрява тази тенджера, а там вече съвсем не е все едно и също. Физиката ни учи, че топлина се предава по три начина - топлообмен (при допир), конвекция и излъчване. Сега вярно е, че в някаква степен всички котлони с реотани в основата си отопляват чрез излъчване, защото така се нагрява самата контактна плоча, а след това имаме и топлообмен при допира между плочата и тенджерата. Ако гледаме обаче на котлоните като на черна кутия и се интересуваме само какво излиза от нея, всички котлони с реотан са на принципа на топлообмен между плоча и тенджера.
Индукционните котлони обаче не са така, а работят на съвсем различен принцип - нямаме нито излъчване на топлина, нито топлообмен по отношение на тенджерата (вече какво става вътре в тенджерата е друга работа), а топлината се генерира директно в самата тенджера чрез индукция и затова самата плоча на котлона е относително студена (затопля се вторично от допира със самата тенджера, но до много по-ниска температура от един котлон). Тук на практика лъчение няма никакво (освен вторичното излъчване на горещата тенджера, както споменахме по-горе), няма и топлообмен никакъв по отношение на тенджерата (манджата вътре се готви от топлообмен и конвекция, но това пак е друго).

# 9
  • Варна
  • Мнения: 49
Blush
Алекс, недей да подскачаш като ощипана мома. Черна станция с право ти е казала, че би било по-практично да беше погледнала първо дали има такива теми /а то има/ и тогава да пускаш следващата. Това се преви с цел, следващите, които си търсят уред, да отворят 1 най-много 2 теми и да четат и отсяват какво ще им е полезно, вместо да ровят из целия форум, търсейки дали няма и още една такава тема. Само че такива като теб мислят само за себе си, да си свършат тяхната работа, да намерят хора, които на тях да са им полезни, пък на другите - майната им.
И понеже те мързи, ето ти 2 теми, които ще са ти от полза:
http://old.bg-mamma.com/?topic=723249.1590
http://old.bg-mamma.com/?topic=448657.2490
Приятен ден!

Не съм мома от много години, освен това съм Скорпион и който ме ощипе после не му е добре.
И така моето питане беше(понеже вече си сложих главата в торбата с нещо което имам в къщи и познавам)  за котлон, а линковете към които ме пращаш са "Вградена фурна и плот за вграждане-марка и модел!'" и " Бяла техника-климатици, сушилни, съдомиялни, перални, хладилници!", първата със 107, а втората с 166 страници.Ако трябва да изчета всичко за да срещна нещо за единичен котлон за балкона....няма как да стане, просто няма смисъл от форумите.Ако беше ми дала линк към тема визираща котлони-аз писах в няколко вариации за всеки един вид котлон или за трите типа едновременно, но не излиза нищо- щях да се извиня и приема ...-И понеже те мързи, ето ти 2 теми,...., но сега съжалявам не мога!
И сега след последното обяснение на Черната кутия пак нищо не разбрах-
.....Индукционните котлони обаче не са така, а работят на съвсем различен принцип - нямаме нито излъчване на топлина, нито топлообмен по отношение на тенджерата (вече какво става вътре в тенджерата е друга работа), а топлината се генерира директно в самата тенджера чрез индукция и затова самата плоча на котлона е относително студена (затопля се вторично от допира със самата тенджера, но до много по-ниска температура от един котлон). ......- какво значи до много по-ниска температура от обикновен котлон-само ще се притопля ли, аз знам, че се готви на тях????
И така явно няма да може никой да обясни нещо смислено и vl е права, че търговците измислят какво ли не за да ни вземат парите, а в магазините работят отчайващо некомпетентни продавачи.

Нищо лично към никого...Скорпионче съм Stuck Out Tongue Winking Eye

# 10
  • Мнения: 15 736
И сега след последното обяснение на Черната кутия пак нищо не разбрах-
.....Индукционните котлони обаче не са така, а работят на съвсем различен принцип - нямаме нито излъчване на топлина, нито топлообмен по отношение на тенджерата (вече какво става вътре в тенджерата е друга работа), а топлината се генерира директно в самата тенджера чрез индукция и затова самата плоча на котлона е относително студена (затопля се вторично от допира със самата тенджера, но до много по-ниска температура от един котлон). ......- какво значи до много по-ниска температура от обикновен котлон-само ще се притопля ли, аз знам, че се готви на тях????
И така явно няма да може никой да обясни нещо смислено и vl е права, че търговците измислят какво ли не за да ни вземат парите, а в магазините работят отчайващо некомпетентни продавачи.

Нищо лично към никого...Скорпионче съм Stuck Out Tongue Winking Eye

Явно скорпионите са толкова заети да жилят, че не им остава капацитет да вникнат в написаното Mr. Green

Дали става дума за котлон, или плот е все едно. Принципите са едни и същи.

Ще опитам да смеля и обясня за теб написаното за индукционните котлони. При обикновените  имаме реотан, който чрез излъчване нагрява плочата на котлона (дали от старите метални плочи или керамичен плот, все тая). Това може да се нарече и инфрачервено нагряване. После вече нагорещената плоча чрез топлообмен нагрява допиращото се до нея дъно на тенджерата. И там вече тенджерата предава топлина на супата пак чрез топлообмен и конвекция.

При индукционните котлони няма реотани, а бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле. Това поле се затваря през дъното на тенджерата (трябва да е от феритен материал, най-лесно за обяснение - да лепи магнит). И в самото дъно на тенджерата това поле създава вихрови токове, които имат топлинен ефект. Т.е. топлината не се предава нито от реотан, нито от плота, а се генерира направо в самата тенджера. И после вече супата се нагрява с топлообмен и конвекция. Топлината е предостатъчна за готвене, но е самов  тенджерата, не в плота, понеже нямаме нагряваща повърхност, а топлим директно тенджерата. Така плотът остава относително студен (затопля се вторично от тенджерата, даже може да се опариш, но не и да се изгориш). Това го прави по-безопасен от една страна, а от друга ако покапе храна не загаря и се чисти лесно. И поради липсата на пренос на топлинна енергия по веригата "реотан-плоча-тенджера" готвенето е два пъти по-икономично, а и по-бързо. За икономията помага и това, че размерът на нагряваната площ се самонагажда до размера на дъното на тенджерата и отпадат ситуациите при обикновените котлони, когато нагряващата зона е по-голяма или по-малка от тенджерата. Тук нищо, което е извън тенджерата не се нагрява. И последно, може доста по-точно да се регулира температурата.

По-добре не мога да обясня. Ето и картинки за илюстрация:









# 11
  • Мнения: 15 736
П.П. Инфрачервени котлони няма. Сигурно казват така на керамичните, защото там преносът на топлина до загряващата плоча е основно на този принцип, но тогава приеми, че керамичен и инфрачервен е едно и също.  Иначе има инфрачервени печки, които ти топлят гръбчето с лъчение, но за котлони ми е странно да се използва терминът.

# 12
  • Мнения: X
Някои продавачи се изхвърлят  в стремежа си да кажат че плота е инфрачервен а не просто керамичен (а те всички са керамични дори и индукционните). Разчитат на това че реотана свети отдолу червен и от там....
Иначе относно индукцията най-простото обяснение е че нямаш реотан в плота. Самото дъно на тенджерата се превръща в реотан когато я поставиш на плота.
При моя избор на плот преди 2 години много ми помогна една тема от тук. Скед много ожсъждания и перипетии 26 страници потребителката, а и аз си ползваме индукцията от сума време.
Ето това е темата, надявам се да се отваря защото съм през телефона и не знам линка дали е правилен
http://m.bg-mamma.com/?topic=588988

# 13
  • Мнения: 1 632
Обясненията ви са добри, както за индукционните, така и за ИЧ. Всички котлони, които не са индукционни, са ИЧ въпреки, че това понятие не се е наложило. Сега някои го употребяват, за да омаят нещастния и полуобразован потребител, както написах вчера. Същото се отнася и до печките. Всички са ИЧ. Само микровълновите не са, но крайният резултат и там е ИЧ поради разтрептяването на водните молекули от СВЧ облъчването.

Какво още ни казва оптиката за ИЧ-те лъчи? Всяко тяло, намиращо се при температура, различна от абсолютната нула излъчва в ИЧ област. Поради това е възможно нощното виждане с ИЧ камери. Но колкото е по-висока температурата, толкова по-силно е ИЧ излъчването.

Последна редакция: ср, 29 ное 2017, 23:38 от vl

# 14
  • Countryside
  • Мнения: 10 643
Индукцион - загрява за секунди, регулира се прецизно и се чисти супер лесно. Единственото неудобство е че може да се наложи да сменяш тенджерите частично или изцяло. И цената разбира се. Черна станция ти е обяснила много добре нещата, дано ги прочетеш, че много остро реагираш нещо.

Общи условия

Активация на акаунт