***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 901
  • 765
  •   1
Отговори
# 180
пишещи и свободомислещи и интелигентни хора и с обща помощ да разберем къде и как да се представляваме сами пред въпросната агенция Митници

Само че, когато преди два дена се опитах да организирам подобна инициатива ме квалифицираха като муфтак

Ros@linda (Hug), то дори и да имаше скорошен опит с попълването на декларации, по никакъв начин не си длъжна да се занимаваш и да губиш от ценното си време, помагайки на новорегистрирани муфтаци. Като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят. Не стига, че си толкова полезна с цялата информация, която споделяш тук, в темата, пък само оставаше и да почнеш да попълваш хорските декларации безплатно. Joy

Затова, докато сам не мина по Пътя на Славата, дори 222 лева да ми излезе загубеното време не коментирам нищо Rolling Eyes, защото

Като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят.

# 181
  • Sofia
   Nazgul, не знам защо за пореден път се опитваш да ме адресираш и да привличаш вниманието ми. Simple Smile Мисля, че вече се разбрахме, че с теб "брашно не мелим". При това положение, всякакви допълнителни вметки са напълно излишни. Разбира се, че всеки може да споделя каквато си поиска информация в темата, без да дължи никому отчет за това. Изначалният ми пост беше насочен към авторката на темата (Ros@linda), която безброй пъти е помагала със съвети на всеки, който търси отговори. Този път, обаче, самата тя сподели, че няма как да асистира, та в случая казаното от мен – "като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят" – си е абсолютно в реда на нещата, просто защото тук, в темата, явно няма никой компетентен, който би могъл да помогне и по-важното – който би имал желанието да се ангажира с нещо подобно. Simple Smile Теб не те устройва това положение, разбирам, но никой не ти е виновен. В крайна сметка, никой не те е спрял да се включваш в темата с информация, която считаш за ценна – предназначението на текущата дискусия е именно това. Wink

# 182
  • Пловдив
пишещи и свободомислещи и интелигентни хора и с обща помощ да разберем къде и как да се представляваме сами пред въпросната агенция Митници

Само че, когато преди два дена се опитах да организирам подобна инициатива ме квалифицираха като муфтак

Като са решили да пестят пари и да заобикалят системата, сами ще се оправят.

леле доста груби изказвания  Shocked Shocked Shocked форума май отдавана вече не е място за обмяна на опит и взаимопомощ ..........

Информация за тези, които ще искат някъде другаде да им се попълни декларация (без посредничеството на Бг пощи) и да ходят на митница сами, че вече и това не става. Ако се отиде в някое бюро за митнически услуги те трябва да бъдат упълномощени с нотариално пълномощно от клиента и да пуснат декларацията електронно към системата на митницата. Не може вече да я разпечатат на бланка, да качат файла на флашка или дискета и клиента да ходи на гишето. Всичко вече се подава по ел. път. Затова вариантите са или с БГ пощи или човек сам да попълва в сайта на митниците и да си я пусне със собствен ел. подпис.
Това важи и за куриерските пратки на Аерогарата.
Разбрах, че в някои митници все още се допуска флашка/дискета, ако пратката е на физическо лице. Но не знам дали е навсякъде и дали ще остане така занапред.

значи възможността да се оправяме сами е само на думи на дела не ни се представя такава възможност изобщо  Rolling Eyes
е тва е системата ....... пълна демагогия и изнудване и що да е просто като може да е сложно и гадно

Така и по същество , може ли линк за инструкцията от над 70 страници с удоволствие ще я прочета
Иначе за интересуващите се сериозно а не само забавляващи се в тази тема може това да е от полза
http://www.customs.bg:55080/tariccm/tariccm/calcc_BG?forms_submi … icates.size=0#POS

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 09:00 от MAMA GALQ

# 183
значи възможността да се оправяме сами е само на думи на дела не ни се представя такава възможност изобщо  Rolling Eyes
е тва е системата ....... пълна демагогия и изнудване и що да е просто като може да е сложно и гадно
Така и по същество , може ли линк за инструкцията от над 70 страници с удоволствие ще я прочета
Иначе за интересуващите се сериозно а не само забавляващи се в тази тема може това да е от полза

Не си разбрала. Можеш да се представляваш сама но само с електронно подаване на декларация. Ако наистина имаш желание да се бориш с ЕАД-то започни от това четиво (следобед ще добавя и една картинка на попълнена ЕАД за ориентир по полетата). След като го прочетеш и все още имаш желание да се занимаваш, ще ти дам линковете към анексите, матрицата за попълване при различните режими и условностите по Наредба 17. Но не започвай с нея, много е тежка за четене и с препратки през 30-40 страници.
А сега спама  Joy  Линка ти не е от никаква полза.  

Обещаното за следобеда

Последна редакция: нд, 14 авг 2016, 17:35 от Nazgul

# 184

Не си разбрала. Можеш да се представляваш сама но само с електронно подаване на декларация. Ако наистина имаш желание да се бориш с ЕАД-то започни от това четиво (следобед ще добавя и една картинка на попълнена ЕАД за ориентир по полетата). След като го прочетеш и все още имаш желание да се занимаваш, ще ти дам линковете към анексите, матрицата за попълване при различните режими и условностите по Наредба 17. Но не започвай с нея, много е тежка за четене и с препратки през 30-40 страници.

Потвърждавам че H17 e доста тежка.Благодаря за инфото.

# 185
И всичкото това, за да се спестят десетина лева от доставката  Joy
Не са малко 10лв разбира се, но ако често ви се налага да ги плащате - по-добре си наемете посредник или нещо от сорта. Но за единични поръчки, които се правят отвреме навреме, няма смисъл от тези телодвижения. Пращаш документите на пощите и на цена 12лв си спестяваш всичко това. А ако пък въобще не му се занимава на човек, не поръчва от чужбина  Sunglasses

# 186
  • Добрич
Ясно  ми е, че всичко е заради новата наредба, но не разбирам, след като общата сума е под облагаемия минимум за мито, защо въобще трябва да се подава такава декларация. Нормално би било  да се подава, когато по сумата се дължи митническа такса.

Всъщност у нас има доста нелогични неща, така, че защо ли се чудя... Как иначе ще се напълни хазната?!...

# 187
  • Sofia
Не са малко 10лв разбира се, но ако често ви се налага да ги плащате - по-добре си наемете посредник или нещо от сорта. Но за единични поръчки, които се правят отвреме навреме, няма смисъл от тези телодвижения. Пращаш документите на пощите и на цена 12лв си спестяваш всичко това. А ако пък въобще не му се занимава на човек, не поръчва от чужбина  Sunglasses

Да не коментираме какъв голям % от пратките все така ще продължават да минават между капките, фиктивно декларирани на по-ниска стойност, както досега, и изобщо няма да се стига до казуса с митницата. Peace

# 188
Не са малко 10лв разбира се, но ако често ви се налага да ги плащате - по-добре си наемете посредник или нещо от сорта. Но за единични поръчки, които се правят отвреме навреме, няма смисъл от тези телодвижения

От опашката към главата. Телодвиженията са част от един друг "спорт" който не се обсъжда тук, но може да го обсъдим на лични. А по същество...да по смятаме малко.
Цена на стоката - 30 лева ( прага по закон ). Добавяме едно 12 лева за представителство плюс доколкото си спомням едни 3.50 лв. за пощенска такса или имаме 50% оскъпяване на доставката.  Значи според теб ако всичко това е за да си спестя 50% от цената е безсмисленно? Ами да спра и да пазаря на промоции с 5-10% отстъпка тогава...Извинявай, но ако мога да си спестя дори и 15% от цената на нещо - ще го направя. На 1000 лева месечно това са 150 което ми е сметката за електроенергия.
Посредник се наема когато неговото обслужване ще ти струва под 5% от евентуалния приход. Или ако внасям стоки за над ( груба сметка ) 14500 с предполагаема печалба след данъци 1450 лв. има логика за наемане.

Всъщност у нас има доста нелогични неща, така, че защо ли се чудя... Как иначе ще се напълни хазната?!...

Предварително се извинявам, че подхождам с рогата.  Simple Smile
Това, че не виждаш логика не означава, че я няма. ДДС-то не е твое - то е на държавата. И тя ще направи всичко за да си го вземе. Сложила е праг от 30.00 лв. като данъчно облекчение и 150 безмитен внос. Какво повече искаш? 300 на 1500? Simple Smile Шегувам се....

The Black Cat Въпреки, че не мелим брашно заедно и с цялото си уважение ще си позволя отново да те цитирам
Да не коментираме какъв голям % от пратките все така ще продължават да минават между капките, фиктивно декларирани на по-ниска стойност, както досега, и изобщо няма да се стига до казуса с митницата. Peace

Пропуските в прилагането на даден закон не е добре като цяло за да бъде адмирирано. Ако една пратка "мине между капките" това е де юре закононарушение. Което аз в никакъв случай не подкрепям. За да бъде позицията ми напълно ясна ще направя сравнение с един друг много коментиран закон - "Абе с малко съм превишил скоростта, защо ме глобиха?"

Имате свобода на избора при това законно дадена. Не ме иронизирайте, че искам да се възползвам от нея.

Ros@linda Не ми е ясно какво точно се попълва в поле 12 Елементи на стойността. Ще дадеш ли някаква идея?

# 189
Полезна тема! Благодаря!

# 190
  • Пловдив
Не са малко 10лв разбира се, но ако често ви се налага да ги плащате - по-добре си наемете посредник или нещо от сорта. Но за единични поръчки, които се правят отвреме навреме, няма смисъл от тези телодвижения

От опашката към главата. Телодвиженията са част от един друг "спорт" който не се обсъжда тук, но може да го обсъдим на лични. А по същество...да по смятаме малко.
Цена на стоката - 30 лева ( прага по закон ). Добавяме едно 12 лева за представителство плюс доколкото си спомням едни 3.50 лв. за пощенска такса или имаме 50% оскъпяване на доставката.  Значи според теб ако всичко това е за да си спестя 50% от цената е безсмисленно? Ами да спра и да пазаря на промоции с 5-10% отстъпка тогава...Извинявай, но ако мога да си спестя дори и 15% от цената на нещо - ще го направя. На 1000 лева месечно това са 150 което ми е сметката за електроенергия.
Посредник се наема когато неговото обслужване ще ти струва под 5% от евентуалния приход. Или ако внасям стоки за над ( груба сметка ) 14500 с предполагаема печалба след данъци 1450 лв. има логика за наемане.

Така нека към телодвиженията и финансите добавим едни безкрайни губивреме и пари тигели между различните краища на града
1.поща за известие, 2.митница за документи , 3.митница за получаване........
и вероятно ще стане ясно защо няма смисъл да се плащат пари за посредничество за нещо което с един тигел бих могла да си свърша сама, надявам се ,  без да губя ценни време и пари  Peace

Утре ще зачета насоките ОТНОСНО ЕДИННИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН ДОКУМЕНТ
и безкрайно съм щастлива, че в този форум още има интелигентни хора  bouquet bouquet bouquet с които може да се общува по същество , а не само да си чешем езиците и да се показваме кой колко остроумен може да бъде на принципа не е важно аз да съм добре важно е Вуте да е зле

# 191
  • Sofia
Пропуските в прилагането на даден закон не е добре като цяло за да бъде адмирирано. Ако една пратка "мине между капките" това е де юре закононарушение. Което аз в никакъв случай не подкрепям. За да бъде позицията ми напълно ясна ще направя сравнение с един друг много коментиран закон - "Абе с малко съм превишил скоростта, защо ме глобиха?"

Не става въпрос за адмирации, а за това каква е действителността и масовата практика. Доколкото знам, дори и да не бъдат помолени изрично, повечето китайски търговци фиктивно маркират пратката с по-ниска стойност. Е, досега не съм чула някой да е получил скъпоструващата си стока, разминавайки се с плащането на ДДС, и да се е затичал обратно към митничарите, посочвайки им грешката, която са допуснали, и жертвоготовно заплащайки си всички необходими такси. 'Що така? Joy Иначе, относно втората част от поста ти – да, това е вярно – винаги са ми били изключително странни и комични тези (обикновено) новорегистрирани потребители, които периодично се включват в темата, изразявайки дълбокото си възмущение, че пратката им била спряна на митница. Чес'но, повечето звучат така, все едно са изпаднали в пълен амок. Shocked Според мен, когато решиш да поръчваш от чужбина (извън Европа), винаги трябва да включиш всички странични разходи (ДДС, мито, транспортни такси) и да си прецениш дали крайната сума, която евентуално ще ти се наложи да платиш, те удовлетворява. Когато съм получавала скъпа пратка, без начислено ДДС – чудесно; когато е трябвало да освобождавам пратката си от митница – пак чудесно, плащам си, това по никакъв начин не ме дразни, нали съм си получила поръчаните неща.

# 192
  • Burgas, Bulgaria
Като всички останали съм много разочарован от новите наредби. Често ползвам ebay и aliexpress. Малките неща минават, по–обемистите ги спират. И тези 12лв за посредничество са пълна глупост и са общо взето единственият ви вариант.
Какво е решението? Аз прекарвам всичко по–голямо през Англия. Само веднъж направих грешката за една ултразвукова вана да поръчам дотук и се сблъсках с новото безумие на митниците. Има множество фирми за пазаруване през Англия, които всяка седмица имат поне по един курс към България. Таксата е не повече от 3лв/кг, което в сравнение с тукашните такси и разкарването си е направо нищо. Таблети, телефони, всичко по–голямо прекарвам от там от години – никога не са спирали нищо.

# 193
Мен винаги ме е притеснявало ако пратя нещо по-скъпо до адрес на превозвач в Англия и оттам вземе че отиде на митница какво да правим. Предполагам че ако нищо не направим ще я върнат на продавача и ще си върнем парите но е малко рисково. До каква сума сте поръчвали и не е отивало на митница в Англия?

# 194
  • Пловдив

Ros@linda Не ми е ясно какво точно се попълва в поле 12 Елементи на стойността. Ще дадеш ли някаква идея?

Като чета днес - нас ме ми ли интересуват
Клетките, попълвани при внасяне (без режим митническо складиране) са, както следва: 1 (първо и второ подразделение), 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 14, 15, 15а, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34а, 35, 36, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 и 54.   newsm78

Мъча се някак си да конкретизирам инфото  Close

Скрит текст:
Попълване и автоматично изчисляване на Митническа декларация

I.                   Автоматично попълване на кодове.
II.                 Изчисляване на мита, такси, акцизи, вноски, ДДС при попълване на митническа декларация при режим внасяне.
III.              Запис на данните в електронна форма.
IV.              Печат на митническа декларация.

Декларирането на стоки пред митническите учреждения се извършва чрез писмена митническа декларация. Официалният образец на писмена митническа декларация е Единният административен документ (ЕАД).
Съгласно Наредба № 11 от 23.12.1998г. за реда за писмено деклариране на стоки пред митническите учреждения, при попълване на ЕАД и ДЕАД (допълнителен единен административен документ), се спазват определени изисквания, (Приложение 1 - ред за попълване на ЕАД при внасяне, изнасяне, транзит) някои от които са:

1.     Всички дати, които се попълват в ЕАД, се изписват в следния формат: ДДММГГГГ, без разделители, където с ДД се означава денят, с ММ - месецът и с ГГГГ - годината.
2.     Данните, определящи стойността и количеството на стоките, се изписват с цели числа, без десетични знаци след тяхното закръгляне в мерна единица, посочена в ЕАД или в правилата за попълването му.  Когато данните, определящи стойността и количеството са под 0,5, се вписва "1".
3.     При деклариране на повече от една стока се попълва ЕАД и ДЕАД. С ДЕАД се декларират следващите след първата стока.

I. Автоматично попълване на кодове
Една част от  полетата в ЕАД се попълват с кодови означения, съгласно Наредба № 11 и приложенията към нея.
При натискане на десен бутон на мишката върху поле се появява контекстно меню, от което са достъпни следните функции:

- Копирай – копира маркирания текст в буфера
- Отрежи – премества маркирания текст в буфера
- Вмъкни – вмъква в компонента текст от буфера
- Автоматично попълване  - стартира автоматично попълване на компонента
- Намали шрифт  - намалява размера на шрифта в компонента
- Увеличи шрифт – увеличава размера на шрифта в компонента
- “Нормален” шрифт – променя стила на шрифта на “Нормален”
- “Италик” шрифт – променя стила на шрифта на “Италик”
- “Болд” шрифт – променя стила на шрифта на “Болд”
- “Болд и италик” шрифт – променя стила на шрифта на “Болд и италик

Друга възможност за стартиране на функцията “Автоматично попълване” е бутона INSERT. При позициониране на курсора в поле от митническата декларация се натиска бутона INSERT.

Функцията Автоматично попълване  - стартира автоматично попълване на полето към което има таблица с кодове. Полетата, които се попълват с кодове, при различните митнически режими са следните:

Клетка №     Подразделение     Режим           Формуляр   Нормативно основание
1                                  1                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 8 на Наредба №11
1                                  2                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 8 на Наредба №11
1                                  3                      T,EX+T           ЕАД, ДЕАД   Приложение 8 на Наредба №11
11                                1                      EX,IM              ЕАД                Приложения на МТ
15                                                        IM,T                 ЕАД                Приложения на МТ
15а                                                                 IM,T                 ЕАД                Приложения на МТ
16                                                        EX,IM              ЕАД                Приложения на МТ
17                                                                    EX,T               ЕАД                Приложения на МТ
17а                                                     EX,T               ЕАД                Приложения на МТ
18                                            3-то поле       EX,IM,T          ЕАД                Приложения на МТ
19                                                        EX,IM,T          ЕАД                Наредба 11
20                                1                      EX,IM              ЕАД                Приложение 10 на Наредба №11
20                                2                      EX,IM              ЕАД                Приложения на МТ
21                                3-то поле          EX,IM,T          ЕАД                Приложения на МТ
22                                            1                      EX,IM              ЕАД                Приложение 20 на Наредба №11
24                                1                      EX,IM              ЕАД                Приложение 11А на Наредба №11
24                                2                      EX,IM              ЕАД                Приложение 11Б на Наредба №11
25                                1                      EX,IM,T          ЕАД                 Приложение 12 на Наредба №11
26                                                        EX,IM              ЕАД                Приложение 12 на Наредба №11
27                                            1                      EX,IM,T          ЕАД                ЕКАТТЕ
29                                                        EX,IM              ЕАД                Приложение 7 на Наредба №11
33                                1,2                   EX,IM              ЕАД, ДЕАД   МТ
33                                5                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 13 на Наредба №11
34а                                                     EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложения на МТ
36                                                                    IM                    ЕАД, ДЕАД   Приложение 14 на Наредба №11
37                                            1                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 15 на Наредба №11
41                                1                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 9 на Наредба №11
43                                                        IM                    ЕАД, ДЕАД   Наредба № 11
44                   малките полета без
                        последното при внос     EX,IM,T          ЕАД, ДЕАД   Приложение 16 на Наредба №11
45                                            1                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Наредба 11
47                                1                      EX,IM              ЕАД, ДЕАД   Приложение 17 на Наредба №11
47                                            5                      EX,IM              ЕАД,   ДЕАД Приложение 18 на Наредба №11
52                                Код                  T                      ЕАД                Приложение 19 на Наредба №11
53                                                        T,EX+T           ЕАД                Приложение 7 на Наредба №11
54                   най-малкото поле
                        в долния десен ъгъл     EX,IM              ЕАД                Наредба 11

EX - износ
IM - внос
T- транзит
ЕКАТТЕ - Единен класификатор на административно-териториалните и териториалните единици
МТ - Митническа тарифа
II. Изчисляване на мита, такси, акцизи, вноски, ДДС при попълване на митническа декларация при режим внасяне.
1. Натиснете бутон   -  (автоматизирано изчисляване  във формуляр)
2.     Въведете необходимите стойности за извършване на изчислението на мита, такси акцизи, вноски, ДДС:
a)  Брой стоки –  кл. 5  
b)  Тарифен код на първа стока - в кл. 33, първо подразделение се попълват първите 8 цифри от тарифния код. В кл. 33 второ подразделение се попълва последната, 9-та цифра от тарифният код.
c)  Държава на произход на първа стока – кл. 34 а – попълва се цифров   код на държавата на произход на първа стока.
d)  Митническа стойност на първата стока – в кл. 45 се попълва размера на митническата  стойност на стоката в левове, с цели числа. За автоматично изчисление следва да се въведат стойности в кл. 23. Валутен курс и в кл. 42. Цена на стоката. В случай, че не са въведени, програмата издава подканващо съобщение.
3. В клетка 47 на ЕАД се извършва изчислението на дължимите вземания за първата стока след като потребителят въведе необходимите за това данни.
Тази процедура се повтаря за всяка следваща стока. Съответните, на посочените клетки за всяка следваща стока се намират на формуляра ДЕАД, който в Трейд Експерт е втора страница на формуляра ЕАД.
III. Запис на данните в електронна форма
След попълване на ЕАД, (ако е необходимо да се декларират повече от една стоки – ДЕАД) данните трябва да се запишат във файл, за представянето им пред митница в електронна форма.
Записът във файл на данните от ЕАД и ДЕАД се осъществява по следният начин:
1.     Натиснете бутон - запис на данните в електронна форма
2.     (натиснете бутон  за стартиране запис на данните в електронна форма от Митнически манифест)
3.     Изчакайте появата на съобщение: OK
4.     Натиснете OK и въведете име на файл - до 8 знака на латиница.
Забележка: По подразбиране  разширението на този файл е SAD, за Митническа декларация и SMD за Митнически манифест. Това разширение е задължително за електронна форма на подаване на данните от ЕАД и ДЕАД, както и за Митнически манифест пред митница.
5.     Попълнете името на файла в кл. 7 “Справочен номер” на ЕАД. Така попълнената митническа декларация е готова за разпечатване.
6.     Пред митница се представят:
a.     разпечатана митническа декларация;
b.     дискета със записан файл с данни от митническата декларация и митнически манифест.
ІV. Печат на митническа декларация
Най-разпространените на пазара фирми, печатащи бланки на Митническа декларация са:
a)       Мултипринт -  Костинброд, размери на бланката 210х297 мм
b)       ФорКом –  София,  размери на бланката – 212х300 мм
При печат върху бланки от първата фирма не е необходимо да променяте настройките на принтера – тези размери са равни на размерите на формат А4.
При печат върху бланки от втората фирма е необходимо да промените настройките на принтера – размера на хартията трябва да се промени на Custom 212х300 мм.

инфо от Апис , може да е от полза

Ако някой пусне и къде се попълва ЕАД и ДЕАД да ги разгледаме по подробно / а сега видях и разпечатах бланките от Nazgul  bouquet

Всъщност първо трябва човек да има Еори Номер , после ел.подпис и да схване къде и как се поълват тези ЕАД и ДЕАД и декларация за стойността
Скрит текст:
Когато е необходимо да се определи митническата стойност на стоките, получателят е длъжен с подаването на митническата декларация (ЕАД) да представи и Декларация за стойността за съответните стоки.
, друго необходимо да се самопредставя пред митницата има ли
Че това за ЕОРИ номера - разбрах в митницата в деловодството  срещу лична карта даже безплатно ти го издават
Сега съм на вълна ЕАД и ДЕАД ....
Какво още има ??????

Последна редакция: пн, 15 авг 2016, 10:10 от MAMA GALQ

Общи условия

Активация на акаунт