***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 911
  • 765
  •   1
Отговори
# 165
За една прака може и да си права, но повечето от нас пазаруват редовно и за 3-20 пратки си е пладнешки грабеж. Плащаш за всяка по 12лева още като докумените са почти еднакви с малка разлика( пазарувам предимно от  iherb) Даже всичко да събера на куп в една пратка и с DHL ще ми излезе същите пари. Ако имаш електронен подпис и успееш да подадеш електронна деклация спестяваш таз хранилка на български пощи.
Можеш да  поискаш да "обединят" пратките и да ги обработят заедно, но тогава ако общата им
стойност надхвърля 30лв ще дължиш ДДС и др такси ако има. 
Винаги при поръчване от чужбина трябва да се "калкулира" и митническата обработка. Ако пратката не мине през митница ОК - печелиш повече, но в общия случай сметката трябва да се прави с таксите.

# 166
  • Пловдив
И аз тука в очакване да разбера как сама да си попълвам и подавам митническата декларация с ел.подпис  newsm78
Ел.подпис имам перфектно се справям със всякакви софтуери , но не познавам реда за действие  и кой е този софтуер за митницата newsm78

Декларацията се попълва директно в сайта на Агенция Митници. Миническите агенти имат софуер който попълва и съотвено може да експортне попълнената декларация в xml format.

Може ли лин к за декларацията и да разбирам ли че без софтуер не става - а безплатен такъв митницата / за разлика от НАП/ не предлагат ?
и какво следва като попълня декларацията  newsm78

Първо доколкото разбрах ми трябва някакъв номер , който е безплатен и е издава в делоодството на митницата
После попълвам деклрацаията която е някъде на сайта и какво следва ?

http://info.mitnica.com/index.php?p=mitdoc не намирам къде се попълва и какво точно

гледам и това http://info.mitnica.com/index.php?p=mpim но материята ми е чужда

Иначе разчитам на това
"Предвиденото улеснение не изключва възможността получателят на пощенска пратка да може да се представлява сам пред митническите органи, но в тези случаи митническото оформяне следва да се извърши със стандартна митническа декларация, подадена по електронен път."  http://www.customs.bg/bg/page/299

Последна редакция: пт, 12 авг 2016, 15:48 от MAMA GALQ

# 167

Можеш да  поискаш да "обединят" пратките и да ги обработят заедно, но тогава ако общата им
стойност надхвърля 30лв ще дължиш ДДС и др такси ако има. 
Винаги при поръчване от чужбина трябва да се "калкулира" и митническата обработка. Ако пратката не мине през митница ОК - печелиш повече, но в общия случай сметката трябва да се прави с таксите.
По-горе в темата друг човек сподели, че е очаквал "да му обединят" 4 пратки, дошли едновременно от iHerb , още повече го е коментирал с пощите по телефона. Пратил документите за всичко накуп ноооо.... за негова изненада е бил "изсурвакан" 4 пъти по 12 лв за представителството плюс 4 пъти по 3.50 лв "таксата за предоставяне пратка на митница" плюс неотменното ДДС.

Тук всеки си е калкулирал ДДС-то, защото то от години почти не се избягва вече, калкулирал си е и тези 3.50 лв на пратка "за предоставяне на пратка на митницата за проверка", както я обясняват тази такса м ПОЩИТЕ, но тези 12 лв в повече, които тихомълком събират от 01.07.2016 си е направо НАГЛОТИЯ. Още повече, че се разчита, че то това попълването на митнически документи било някакво "свещенодейство", което разбират само митническите агенции (15-20 лв за декларация, и то само за попълването) и богопомазаните (разбирай Държавно подпряни) БГ Пощи, където ти правят "отстъпка" от цената - 12 лв, че даже и те представляват!!!
Ай сиктир от държавни хранилки, баси!!!

# 168
  • Sofia
По-горе в темата друг човек сподели, че е очаквал "да му обединят" 4 пратки, дошли едновременно от iHerb , още повече го е коментирал с пощите по телефона. Пратил документите за всичко накуп ноооо.... за негова изненада е бил "изсурвакан" 4 пъти по 12 лв за представителството плюс 4 пъти по 3.50 лв "таксата за предоставяне пратка на митница" плюс неотменното ДДС.

Ами, не виждам защо се е "изненадал" въпросният човек – то черно на бяло си е написано, че таксата от 12 лв. за представителство е на пратка, а не сумарно. Като четеш и се информираш предварително, няма как да има изненади. Peace

# 169
Ако митническото ми известие е с дата 09.08, на 16.08 късно ли ще е да подам документите към БП?

Не е късно. Срокът е 20 дни
Мерси  bouquet

# 170
  • Пловдив
...........но тези 12 лв в повече, които тихомълком събират от 01.07.2016 си е направо НАГЛОТИЯ. Още повече, че се разчита, че то това попълването на митнически документи било някакво "свещенодейство", което разбират само митническите агенции (15-20 лв за декларация, и то само за попълването) и богопомазаните (разбирай Държавно подпряни) БГ Пощи, където ти правят "отстъпка" от цената - 12 лв, че даже и те представляват!!!

м да затова като изключим платените тролове в сайта БГ Мама , които упорито обясняват как няма от какво да сме възмутени се надявам все още ТУК да има пишещи и свободомислещи и интелигентни хора и с обща помощ да разберем къде и как да се представляваме сами пред въпросната агенция Митници
Защото ако имам този месец 4 пратки ще ида Един път до митницата , а не 4 пъти до Поща-Митница-Митница ............  и няма да платя на някой държавен рекетьор 50лева и да загубя време за още 50лева минимум  Peace

# 171
  • София
...........но тези 12 лв в повече, които тихомълком събират от 01.07.2016 си е направо НАГЛОТИЯ. Още повече, че се разчита, че то това попълването на митнически документи било някакво "свещенодейство", което разбират само митническите агенции (15-20 лв за декларация, и то само за попълването) и богопомазаните (разбирай Държавно подпряни) БГ Пощи, където ти правят "отстъпка" от цената - 12 лв, че даже и те представляват!!!

м да затова като изключим платените тролове в сайта БГ Мама , които упорито обясняват как няма от какво да сме възмутени се надявам все още ТУК да има пишещи и свободомислещи и интелигентни хора и с обща помощ да разберем къде и как да се представляваме сами пред въпросната агенция Митници
Защото ако имам този месец 4 пратки ще ида Един път до митницата , а не 4 пъти до Поща-Митница-Митница ............  и няма да платя на някой държавен рекетьор 50лева и да загубя време за още 50лева минимум  Peace
202uu

# 172
  • Sofia

Ако имаше кой да ми плаща за висенето в Bg-mamma, с мед да го намажеш. Heart Eyes

# 173
  • София
Черна котка, аз не визирах теб. Simple Smile

# 174
  • Sofia

Ааа, аз си пиша просто, не знам кой и дали ме е визирал. Peace Но подкупи не отказвам, меркантилна душа съм, така че ако някой предлага парично възнаграждение срещу активно форумно участие, да не се срами и на лични да ме изкуши (чак и рима има). Mr. Green Joy

# 175
  • Пловдив

аз също - извинявам се,  ако неволно така е прозвучало
Сега четох назад за да видя кой какво  е писал  
иначе да ако един път ще ходят до митницата защо ще взимат 4 пъти таксата  newsm78  вероятно са попълнили 4 декларации при това с едно ходене  , но затова казвам че би трябвало да има начин и ние да си попълваме тези декларации и да не ни принуждават да правим излишни тигели из целия град
На мен лично кварталната поща ми е в един район / взимам от там известието / -търча до другия край на града да го занеса до другия клон и да упълномощя някой си за еди кво си и - Трети път търча да си взема пратката когато всичко е ОК - по голямо безсмислено разкарване , време , нерви , гориво не бях правила скоро ....... и това за всяка пратка , а мога да изчаквам да ми се съберат няколко и с едно ходене да си ги оправям - за това говоря

# 176
  • Sofia

иначе да ако един път ще ходят до митницата защо ще взимат 4 пъти таксата  newsm78  вероятно са попълнили 4 декларации при това с едно ходене  , но затова казвам че би трябвало да има начин и ние да си попълваме тези декларации и да не ни принуждават да правим излишни тигели из целия град

Налице е начин всеки, който има желание, сам да попълни митническата си декларация (това си е узаконена опция), но от Ros@linda, която е доста започната с нещата, знам, че не е толкова лесна работа. Все пак, нека тя се включи и обясни в какво точно се състоят трудностите и пречките. Peace

# 177

аз също - извинявам се,  ако неволно така е прозвучало
Сега четох назад за да видя кой какво  е писал 
иначе да ако един път ще ходят до митницата защо ще взимат 4 пъти таксата  newsm78  вероятно са попълнили 4 декларации при това с едно ходене  , но затова казвам че би трябвало да има начин и ние да си попълваме тези декларации и да не ни принуждават да правим излишни тигели из целия град
На мен лично кварталната поща ми е в един район / взимам от там известието / -търча до другия край на града да го занеса до другия клон и да упълномощя някой си за еди кво си и - Трети път търча да си взема пратката когато всичко е ОК - по голямо безсмислено разкарване , време , нерви , гориво не бях правила скоро ....... и това за всяка пратка , а мога да изчаквам да ми се съберат няколко и с едно ходене да си ги оправям - за това говоря
По-назад в темата е коментирано, а още по-назад има и списък с адресите, телефонине и ИМЕЙЛИТЕ на пощенските станции, където имат дейност с Митниците в БГ.
Може да оформиш и изпратиш по ИМЕЙЛ сканирани всички изисквани в митническото известие и писмото-покана документи, като трябва да попълниш и листа, в който ги уполмононощаваш да те представляват БГ ПОЩИ пред митниците.
В този случай очакваш обаждане, с което ти казват, че всичко е готово да отидеш в пощенския клон към митницата да си платиш таксите + ДДС и си вземеш пратката.
Ако и това разкарване искаш да спестиш - заявяваш доставка на адреса ти по БУЛПОСТ куриера срещу още 6-8 лв.
   Това, което ме притеснява в този случай е (освен ако някой, който е ползвал услугата не ме опровергае), че БГ ПОЩИ нямат тикетинг имейл система все още.  Това ще рече, че твоето писмо отива там в кутията с още десетки (стотици) други писма и не се вдига автоматично тикет (входящ номер все едно) по който служителите там следат до къде е стигнала обработката на твоята завка, а и ти ще можеш да ги питаш с писмо или по телефона  "Извинете, до къде стигнахте с обрабока на заявка номер ххх-хххх, че чакам отговор вече х дни?"
Понеже знам как се обработват около 900 имейл заявки на месец (в моята работа) без тикетинг система.... та знам, че понякога пропускаме нещо важно.... та СЪМ СИГУРЕН, че и при пощите ще се случи... неминуемо е, особено с нарастване на обема заявки по имейл.... Дано не съм прав....

# 178
  • София
Трудно ми е да го обясня, защото нещата са много. Влезте вътре в декларацията и всеки ще разбере за себе си кое му е най-трудно. Инструкцията е дълга 73 страници и ме заболя главата. Има разни подводни камъни, как ще бъдат написани нещата, за да се приеме без грешки от системата. Обаче сега вече не знам кои са конкретните такива места, защото спрях да пиша декларации още през 2007-ма година.
Ще се опитам да дам някакъв пример, да кажем подводните камъни са от сорта дали ще сложиш точка или запетайка между цифрите, дали нещо трябва да се напише с главни букви или с малки, какво да пишеш в клетка 30 Местоположение на стоките (което го сменяха няколко пъти какво да се пише там), какво да пишеш в клетка 24 Вид на сделката и още такива разни дребни неща. Много пъти в различните митници искат да се пише различно и няма да забравя как все питах, като ми се наложи да ходя на митница, където рядко имам работа как го искат там. Много дълго време не се осмелявах да пиша декларация за автомобил, защото там е съвсем различно, аз си бях свикнала с другите стоки.
През 1999 г., когато аз започнах работа тъкмо бяха сменили закона за митниците и излезе нова наредба за попълване на митническите декларации. Спомням си как аз се учех заедно с другите, по-стари колеги (които бяха почнали да се учат предната година, когато беше въведен този нов закон). За всяка клетка четяхме наредбата и като не е ясно питахме в митницата кое как.

Сега много се надявам тази сегашната инструкция от 73 страници да е достатъчно подробно написана, за да може и хора, които не познават законите и регламентите да могат да се справят. Аз не знам и нямам намерение да я изучавам много подробно, само знам как да си допиша нещо в клетките и как да подпиша и да я изпратя. Това ми е достатъчно, защото нямам време да сядам да пиша декларация от самото начало до край, осбено ако е с повече стоки. Предпочитам да пратя документите на колеги, с които си работя и те да ми я напишат.

Има и друго нещо, заради което на мен ми е било трудно. Аз представялявам различни фирми на митницата, преди да си направя офис си бях свикнала с писане на еднотипни декларации за две фирми и ми беше спокойно. Като ми се увеличи работата трябваше да си отворя офис близо до митница, за да не се разкарвам по 5-6 пъти на ден и аз тогава се панирах. Хем исках да се развивам и да имам още клиенти, хем ме беше страх, защото сега трябваше да съм абсолютно перфектна, вече нямаше да са си само моите клиенти, а и такива, на които да напиша декларация и те сами да ходят да се представляват. Не можех да поема такава отговорност, без да съм абсолютно запозната как трябва да се напише, за да не върнат човека. Най-големия кошмар на фирмите е да ги върнат от гишето, защото това означава да дойде пак при мене, да му напиша отново и той пак да ходи да се реди на опашката. През това време шофьора чака в камиона и нервничи, деня си минава, става 17 часа, складовите работници искат да си ходят и няма да има кой да разтовари. При което шофьора изпада в нервна криза, защото утре има да товари за друг курс. И става верижна реакция. Загуба на много време и пари.

Който няма такива проблеми, защото стоката си е негова, не го чака шофьор и може да си позволи да го върнат няколко пъти, тогава няма никакъв проблем. С проба и грешка всичко се научава в крайна сметка. Така се учих и аз в самото начало. Добре че първите ми клиенти не бяха много придирчиви Simple Smile

# 179

Защото ако имам този месец 4 пратки ще ида Един път до митницата , а не 4 пъти до Поща-Митница-Митница ............  и няма да платя на някой държавен рекетьор 50лева и да загубя време за още 50лева минимум  Peace

Нямам идея кого визираш, но намирам тази квалификация за обидна. Тук сме за да си помагаме и всеки има право на мнение и гледна точка според приоритети като време и пари. Ако някой има различно виждане от твоето, това не пречи да си освободиш пратката както намериш за добре. Опции съществуват.  Peace

И аз на опашката, ако някой иска да ми плаща за да изразявам мнението си... ехеее.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт