***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 3

• 127 912
  • 765
  •   1
Отговори
# 150
sunny-n , не съм попълвала декларацията, те ще я попълнят срещу 12 лв, които ще им платя когато отида да си взема пратката, заедно с още една такса от 3.50лв и 20% ДДС.  Wink

# 151
  • София
Информация за тези, които ще искат някъде другаде да им се попълни декларация (без посредничеството на Бг пощи) и да ходят на митница сами, че вече и това не става. Ако се отиде в някое бюро за митнически услуги те трябва да бъдат упълномощени с нотариално пълномощно от клиента и да пуснат декларацията електронно към системата на митницата. Не може вече да я разпечатат на бланка, да качат файла на флашка или дискета и клиента да ходи на гишето. Всичко вече се подава по ел. път. Затова вариантите са или с БГ пощи или човек сам да попълва в сайта на митниците и да си я пусне със собствен ел. подпис.
Това важи и за куриерските пратки на Аерогарата.
Разбрах, че в някои митници все още се допуска флашка/дискета, ако пратката е на физическо лице. Но не знам дали е навсякъде и дали ще остане така занапред.

# 152
  • София
Плюс това БП могат в момента да действат единствено като представител, а не като агент, защото програмата им още не работи, а и да проработи, пак ще трябва нотариално заверено пълномощно от страна на клиента.

# 153
  • София
Ужас, просто! От всичко до сега разбрах, че всеки трябва да има едни пари, за да упълномощи некой си,  но не е ясно дали и това ще помогне ooooh! ooooh! ooooh!

# 154
Информация за тези, които ще искат някъде другаде да им се попълни декларация (без посредничеството на Бг пощи) и да ходят на митница сами, че вече и това не става. Ако се отиде в някое бюро за митнически услуги те трябва да бъдат упълномощени с нотариално пълномощно от клиента и да пуснат декларацията електронно към системата на митницата. Не може вече да я разпечатат на бланка, да качат файла на флашка или дискета и клиента да ходи на гишето. Всичко вече се подава по ел. път. Затова вариантите са или с БГ пощи или човек сам да попълва в сайта на митниците и да си я пусне със собствен ел. подпис.
Това важи и за куриерските пратки на Аерогарата.
Разбрах, че в някои митници все още се допуска флашка/дискета, ако пратката е на физическо лице. Но не знам дали е навсякъде и дали ще остане така занапред.

Става но трябва да имаш електронен подпис и ако имаш документа в xml трябва само да го импортнеш.
Въпроса ми е къде е най-изгодно да се попълни мит. декларация и дали ще дадат xml файла

# 155
  • София
Йордане, тия неща, които питаш повечето митнически бюра изобщо не са ги чували. Там се попълват документи на фирми със стоки за хиляди левове и се прави представителство на тия фирми, работата е предостатъчна и понякога свръх. Затова и никой не е стигнал до идеята да се замисли как да прати на някого xml-a. Изобщо не им е на дневен ред. Много от служителите, попълващи документи са обикновени машинописки и работят на автомат неща, които са запаметили и с които са свикнали, те не схващат, че файла може да се запамети на десктопа и да се прати на имейл. Ако си намериш бюро, където да не са толкова заети и да им обясниш как се прави, тогава може и да свършиш работа. За изгодно нямам идея, всеки си има ценоразпис и не го дели на физически и юридически лица.

# 156
Всеки от по-нормалните софтуери които ползват имат export в xml натискат един бутон и готово.Но ако са закоравели с разбирането че всичко е много сложно и скъпо не съм съгласен въобще да се занимавам с тях. Чета в момента H17 и тези дни ще видим колко е сложно.

Последна редакция: чт, 11 авг 2016, 21:54 от Iordan Alexandrov

# 157
  • София
Всичко се експортира, но не им е било нужно да го правят и затова не се знае. Попълващите документи обикновено са служители във фирмата, които работят без да мислят. Всеки, който има служители ще се съгласи, че мислещ и способен да взема решения човек трудно се намира за работник. Затова обикновено си правят, това което са запаметили, работят без свое мислене и при най-малкия проблем става блокаж. Разговаряла съм с такива хора по същия въпрос още преди доста време, затова ти го казвам. Не че не е възможно, като го обясних на някои схванаха, пробваха и о, чудо взе че стана. Но има други, които се боят да натиснат някое друго копче на клавиатурата, да не вземе да гръмне.

# 158
  • Пловдив
И аз тука в очакване да разбера как сама да си попълвам и подавам митническата декларация с ел.подпис  newsm78
Ел.подпис имам перфектно се справям със всякакви софтуери , но не познавам реда за действие  и кой е този софтуер за митницата newsm78

Става но трябва да имаш електронен подпис и ако имаш документа в xml трябва само да го импортнеш.
Въпроса ми е къде е най-изгодно да се попълни мит. декларация и дали ще дадат xml файла

Последна редакция: пт, 12 авг 2016, 10:04 от MAMA GALQ

# 159
  • София
Ужас, просто! От всичко до сега разбрах, че всеки трябва да има едни пари, за да упълномощи некой си,  но не е ясно дали и това ще помогне ooooh! ooooh! ooooh!
Най- лесно, евтино и с най-малките ядове е процедурата Митническо представителство на БГ Пощи, според мен.
Аз имах само една поръчка, отишла на митница, не планирам повече такива покупки и затова не съм се пробвала да си вадя КЕП. За мен е безпредметно.
При мен случая беше уникален, наложи се да използвам жокер "обади се на приятел", за да си взема изобщо пакета...

# 160
Еее...Имейла,който ми дадоха,за да пратя копие от поръчката е невалиден.Няколко пъти го повторихме по телефона,а ето че не става.Каза ми да пратя на PMS.Burgas@BGPOST.BG , търсих в нета,но такова чудо няма.Повече няма да поръчам нищо,то пък няма такива разправии за нищо...  Crossing Arms

PMS - предменструален синдром  Grinning
Избудалкала те е нещо служителката. PSM e  отпред - пощенска станция (при) митница

# 161
Ако митническото ми известие е с дата 09.08, на 16.08 късно ли ще е да подам документите към БП?

# 162
  • София
Ако митническото ми известие е с дата 09.08, на 16.08 късно ли ще е да подам документите към БП?

Не е късно. Срокът е 20 дни

# 163
И аз тука в очакване да разбера как сама да си попълвам и подавам митническата декларация с ел.подпис  newsm78
Ел.подпис имам перфектно се справям със всякакви софтуери , но не познавам реда за действие  и кой е този софтуер за митницата newsm78

Декларацията се попълва директно в сайта на Агенция Митници. Миническите агенти имат софуер който попълва и съотвено може да експортне попълнената декларация в xml format.

# 164
Най- лесно, евтино и с най-малките ядове е процедурата Митническо представителство на БГ Пощи, според мен.
Аз имах само една поръчка, отишла на митница, не планирам повече такива покупки и затова не съм се пробвала да си вадя КЕП. За мен е безпредметно.
При мен случая беше уникален, наложи се да използвам жокер "обади се на приятел", за да си взема изобщо пакета...
За една прака може и да си права, но повечето от нас пазаруват редовно и за 3-20 пратки си е пладнешки грабеж. Плащаш за всяка по 12лева още като докумените са почти еднакви с малка разлика( пазарувам предимно от  iherb) Даже всичко да събера на куп в една пратка и с DHL ще ми излезе същите пари. Ако имаш електронен подпис и успееш да подадеш електронна деклация спестяваш таз хранилка на български пощи.

Общи условия

Активация на акаунт