Искам да кажа ... (101)

• 56 058
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Кате, честит нов дом. От там ли ни каза наздраве снощи?

# 241
  • Пазете Гор
Хубаво е да се знае: кое е по църковния канон, и кое - по фолклорна традиция. Просто да се знае, пък дали, кое и доколко се следва, е личен избор на всеки.

Всяка нова къща бива обилно да се полива, щото да не съсъхва неравномерно.

# 242
  • София
Бърди, на вентилатор ли печеш питката?

Не, на нормална фурна. Така и не го харесах това печене с вентилатор.

# 243
  • До морето
Съни на мен ли говориш или по принцип? Защото ако говориш на мен, смятам, че е  доста хмммм да смяташ, че знаеш в какво вярвам или не вярвам аз. Ето, съвсем в духа на Коледа се получи.....
Не, Сесили каза, че е лицемерно да искаме изцяло постно меню, ако не сме постили, а за мен е лицемерно да посрещам уж Бъдни вечер, без да спазя канона.

Извинявам се тогава  bouquet

# 244
  • София
То не е и толкова до канон, колкото до традиция - на мен ми харесва да имаме традиции и да ги спазваме, носи ми уют и спокойствие, приятно ми е.

# 245
Аз смятам, че всеки трябва да намери неговия начин да посреща празниците. Ако иска да е постно, нека е постно, ако реши, че иска да е блажно, нека е блажно, а не да е ни рак, ни щука, както се казва Simple Smile

# 246
Ами Сесил, аз пък точно това си викам - като не сме спазвали целия пост, поне на 24ти може да го направим  Rolling Eyes

И аз така смятам  Peace
От 10 години празнуваме с приятели по хотели, къщи за гости и т.н., но винаги менюто си е постно  Peace Дори мъжете го спазват, който иска пържолка след 12  Wink

Кати, само хубави моменти в новото жилище да имате  Heart Eyes

# 247
  • Ямбол
Екатерина, честит ви нов дом. Да го напълните с уют и хубави емоции.

Аз не празнувам християнски празници и рядко спазвам традиции, но не отказвам поводи за събиране с приятели, затова и на бъдни вечер, и на Коледа ще ни е пълна къщата с приятели. Тази година на нас се пада честта да посрещаме гости. За Коледа има вероятност да съберем около 30 души, може и повече да станат, още от обяд. Малко ми е притеснено, че ще е уморително, но като знам колко е весело в тази компания, се успокоявам.

# 248
Аз вече писах, че ако ще се спазва канон, то той не включва само 24ти декември, а започва месец по-рано.
Другото са просто традиции, а не канон. Правете разлика.
Иначе не ме вълнува кой какво яде на Бъдни вечер, Коледа и т.н.
Казах си мнението, че просто ми е странно за 1вечер да се правят хората на набожни, пък след 12ч. да си ядат пържолите.

# 249
Не правя содена питка, защото не обичам, иначе винаги имаме такава служебна де  Mr. Green

Вчера обаче попаднах на една тема тук за успешната такава.
Съветите на спецовете бяха: да се сложи купичка с вода на дъното на фурната, ставала хрупкава коричката по този начин и още гореща питката да се поръси с вода и да се увие в кърпа.

# 250
Ако трябва да сме точни, започва 41 дни по-рано, защото Коледният пост е 42 дни.
Но нека всеки яде и приготвя, каквото иска, без да го наричаме лицемерно.

# 251
Аз вече писах, че ако ще се спазва канон, то той не включва само 24ти декември, а започва месец по-рано.
Другото са просто традиции, а не канон. Правете разлика.
Иначе не ме вълнува кой какво яде на Бъдни вечер, Коледа и т.н.
Казах си мнението, че просто ми е странно за 1вечер да се правят хората на набожни, пък след 12ч. да си ядат пържолите.

После се чудиш що така те репликират. В случая цитираш мен.
После казваш, че не те вълнува...ами ОК, чухме  Peace
Боядисваш ли яйца за Великден, като не си спазвала великденски пост?

Всеки празник си е тематичен. От нас зависи дали ще го направим специален или просто още една вечеря  Peace

# 252
Да ме репликират както искат, всеки е свободен да си изкаже мнението.
Аз казах моето, като предварително бях наясно, че всички ще наскачат и ще се възмутят.

От 2г. не боядисвам яйца, защото съм на работа. Бабите ги боядисват с децата.
Това удовлетворява ли те като отговор?

# 253
Честно ли- не ме вълнува  Peace
Кой работи по тия празници? Официално се почива 4 дни тогава  newsm78

То и аз работя де, и 90 процента от пишещите тук  Peace

# 254
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Захирче, дай рецептата за доматената супа, моля.

Марипозка, рецепта за печен боб:
2 чаши зрял боб се накисват от вечерта в гореща вода с 1ч.л. сода.
На другия ден измиваш боба, слагаш нова вода и си го сваряваш. Аз го варя в тенджера под налягане - трябва да се внимава да не се превари и стане на каша.
Нарязваш на ситно 3-4 глави лук, задушаваш ги в олио или зехтин, прибавяш 1 с-л-брашно (аз готвя боб винаги със зехтин, на нас ни е вкусно), добавяш съвсем малко домати или пюре - около 2-3- лъжици домати, ако е пюре - една, дърпаш от огъня, слагаш 1-2- лъжици червен пипер (зависи коло червено обичате), чаена лъжичка сол и наливаш една чаша вода, разбъркваш. Сварения боб, прецеден, го изсипваш в глинен гювеч или тава, изсипваш отгоре запръжката, добавяш една шепа стрит сух джоджен и  хубаво разбъркваш всичко. Може да ръснеш отгоре малко зехтин или олио, ако ти е била малко мазнината при  пърженето и пак да разбъркаш. Този боб си иска мазнина, иначе стои промито ястието.
Слагаш съда във фурната на  дъното, фурната на мах,като заври, намаляваш на 180 и го оставяш така около час поне. Водата трябва почти да изври и отгоре да се получи приятна коричка.

Общи условия

Активация на акаунт