Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2010, 09:05 ч.

Майчинството счетоводно - 30

 • 34 800
 • 755
 •   1
Отговори
# 750
 • Козлодуй
 • Мнения: 28
искам да попитам - бременна съм и в момента съм болничен. колко дни имам право да ползвам преди въпросните 45?

# 751
 • София-Младост
 • Мнения: 16 583
Здравейте,
проблема е следният:
На 8 април изтече 2 годишното майчинство на жена ми.
Понеже няма кой да гледа малкия и жена ми беше натрупала 40 дни отпуск за двете години , с разрешение на работодателя ги взехме.
Жена ми не е почвала работа , а направо отпуск.
По време на този отпуск излиза на 3 пъти болнични-ако това е важно.
Сега като и взех заплата-отпускът беше изплатен на минималната заплата.
По член 177 от КТ пише , че се взема последния месец , в който има 10 отработени дни, а той е преди 2 години и е взела 600 лева.
Счетоводителката твърди, че е предния месец , в който е била по майчинство и затова заплатата и е на минималната.
Моля помогнете и посочете член или параграф на който да се позова и да предизвикам ли проверка, а и най вече кой е прав
Благодаря
Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.А болничните, които прекъсват отпуската как се плащат-на минимална или на възнаграждение?
За болничните се взима база от 6 месеца преди месеца на издаване.

# 752
 • Мнения: 66
Здравейте,имам пак едно питане към вас,защото вие по-бързо и по-ясно отговаряте.Ще започна обаче с малко предисловие.По времето,в което бях в отпуск по майчинтсво фирмата,в която работех фалира-таксимерова фирма,диспечер.Бившият ми шеф прехвърлил колите,колежките на друга фирма.Каза,че мястото ми се пази и в интерес на истината макар и не работеща старата фирма ми плащат осигуровки и си получавам парите за отглеждане на дете от 1 до 2 г.Преди един месец бившият ми шеф ми се обади да пита мога ли да се върна по-рано на работа.Отоговора беше-не,не бях дала детето си на ясла все още.Сега вече малкия ще започне да ходи на ясла от 21.06. обаче бившият ми шеф ми каза че са назначили в новата фирма човек,съкращения имало и в момента нямало свободно място.Та въпроса ми е -на 21.06 трябва да се обадя на счетоводителката,за да ми прекратят майчинството.При условие,че не се връщам на работа каво става с мен?Не се знае дали и кога ще освободи място и въобще нищо.Трябва ли да искам да ме съкратят,за да отида на бюрото по труда и въобще как трябва да процедирам?Благодаря предварително,дано сте ме разбрали за какво иде реч!

# 753
 • Майничка
 • Мнения: 7 288
искам да попитам - бременна съм и в момента съм болничен. колко дни имам право да ползвам преди въпросните 45?

180 дни в една календарна година.

Нова тема

Lucia, Anjeelina, прехвърлям въпросите ви в новата тема.

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 22:43 от gargamela

# 754
 • Мнения: 111
Здравейте! Аз имам въпрос: Счупих си ръката и сега няма кой да гледа малкия, та какъв е варианта мъжа ми да излезе в болничен за месец? Личните ни лекарки ни дадоха два различни отговора, единия да си вземе 7 дни и това е а другата че аз мога да прекъсна за месец майчинството и той да е на мое място   newsm78

# 755
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
не видях,че има нова тема

Общи условия

Активация на акаунт