По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 457
  • 169
  •   1
Отговори
# 135
  • sofia
  • Мнения: 1 945
Домашно сладко от ягоди от Берковица

продукти: 2.500 кг ягоди, по възможност от Берковица Wink
                    800 гр. желираща захар "Захира"
                    1 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме внимателно ягодите без да ги нараним, слагаме ги в голяма тенджера и ги поръсваме със захарта.Оставяме ги да престоят една нощ, за да пуснат сока си и  да се втвърдят леко. На следващия ден поставяме на слаб котлон тенджерата без да похлупваме с капак и оставяме да заври леко, докато се сгъсти.Отстраняваме получилата се пяна, приготовлението продължава някъде към 40 минути, като към края прибавяме лимонената киселина , която ще го запази за по-дълго.Сипваме сладкото в бурканчета,  затваряме ги и ги кипваме за 5 минути, за да се консервират. Добър Апетит!

# 136
  • Мнения: 427
Любимото ни домашно сладко е от касис.  Плодът и захарта са на око ( да е по-сладко) , прибавям и пръчка канела, която му придава невероятен вкус.

# 137
  • Мнения: 1 333
Любимото ни сладко е от кайсии!
3кг.кайсии
1,500 захар
Лимонтузу
По желание ядки,аз слагам лешници.
Режа на кубчета кайсиите и засипвам от вечерта със захар.На др.ден варя до готовност.Накрая пасирам,насипвам вряло в бурканчета ,слагам лешници,затварям и обръщам бурканчето .

# 138
  • Мнения: 503
Обожавам сладко от ягоди, особено с палачинки. Simple Smile Приготвям го така:Нужните продукти за моето домашно сладко от ягоди са:
два и половина килограма ягоди
800 грама захар
една чаена лъжичка лимонена киселина / лимонтозу /Почистете и измийте ягодите. Отстранете дръжките внимателно. Докато ги миете под течаща вода внимавайте да не нараните ягодите. Трябва да останат цели. За по – лесно може да използвате гевгир.
Внимателно изсипете ягодите в голяма тенджера.
Поръсете ги със захарта. Похлупете с капака. Оставете ги така да престоят за една нощ. Този престой ще накара ягодите да се втвърдят и да пуснат сок.
Поставете тенджерата на слаб котлон и не се отдалечавайте от него. Не похлупвайте тенджерата с капака. Когато вашето домашно сладко заври трябва от време на време да го разбърквате внимателно с голяма дървена лъжица. Отстранявайте пяната. Вода не се прибавя. Сокът, който е пуснал плодът е достатъчен.
Варете сладкото  40 минути. / Да уточня – тези минути текат от завирането / Пет минути преди готовност прибавете лимонената киселина и разбъркайте.
Разсипете сладкото в малки бурканчета, които преди това сте измили. Затворете ги с нови капачки и ги сварете за пет минути.

# 139
  • София
  • Мнения: 879
Много обичам домашно сладко от ягоди, приготвям го по следния начин:
1 кг. ягоди се измиват и се засипват с 0,6 кг. захар, оставят се да престоят поне 12 часа на хладно, след което ягодите ги намачквам с ръце и слагам да се вари на котлона до сгъстяване. Готовото сладко изсипвам в затоплени буркани и обръщам надолу с капачката да изпуснат въздух.

# 140
  • Мнения: 118
Любимото ни сладко е домашен боров мед.

борови връхчета -  100 бр. млади
захар - 1.2 кг
вода -  2 л.
лимонена киселина - 1 к.л.

Кипвам водата и слагам боровите връхчета да поврат около 15 мин. Отстранявам съда от котлона и ги оставям да киснат  30 мин.Прецеждам течността и прибавям захарта. Варя до сгъстяване. Преди да сваля съда от огъня, добавям лимонената киселина.Веднага разливам в бурканчета и обръщам на капачка.

# 141
  • Мнения: 301
Любимото сладко вкъщи е от ягоди! Правя го в хлебопекарната!

560гр. ягоди
360гр. захар
лимонена киселина

Почиствам ягодите,пускам ги в блендера със захарта до получаване на хомогенна смес.
Поставям ги в пекарната на програма за сладко. След края на програмата прехвърлям в тенджера на котлона,добавям лимонената киселина и след няколко минути е готово! Наливам в буркани, обръщам ги с дъното нагоре и  оставям да изстинат.

# 142
  • Мнения: 477
Аз обожавам сладко от ягоди , за това гледам всяка година да си правя по няколко бурканчета от него.Ето и моята рецепта :
2 кг ягоди
1 кг захар
2 броя ванилии
1 чаена лъжица лимонтозу
В голяма тенджера изсипваме захарта, добавяме половин чаена чаша вода, както и ванилиите и слагаме тенджерата на котлона. След като сиропа заври добре изсипваме и ягодите. По време на варене на сладкото от ягоди се образува розова пяна, която трябва да отстраним.
Варим сладкото от ягоди до достигане на желаната гъстота. За около 60-70 минути сладкото от ягоди трябва да е сварено. След като сладкото се е сгъстило добавяме лимонтозуто и варим още 2-3 минути. Разпределяме горещото сладко от ягоди в бурканчетата, които сме подготвили. Затваряме бурканчетата и ги обръщаме с капаците надолу. Оставяме ги така докато изстинат.

# 143
  • Мнения: 15
Много сме благодарни на всички, които публикуват своите невероятни рецепти за сладко!
За да върнем услугата - ето една и от нас в разгара на сезона на кайсиите:




Необходими продукти:
750 г кайсии
250 г вишни
1 кг Желираща захар "Захира"
120 мл кайсиев ликьор


Начин на приготвяне:
Измийте вишните, подсушете добре, махнете костилките и дръжките и смелете плодовете в блендер. Измийте кайсиите, махнете костилките и ги нарежете на малки парченца. Смесете ги с вишните и захарта в голяма тенджера. Оставете ги да се охладят. Сложете ги на котлона и увеличете температурата, така че да заврат, като бъркате непрестанно. Когато сладкото заври наистина силно, го оставете да къкри за още 6 - 8 минути. Проверете гъстотата на конфитюра. Махнете от котлона и направете вкуса по-изтънчен, като добавите ликьора. Напълнете предварително подготвените бурканчета и ги запечатайте незабавно.

Благодарим ви и очакваме още от вашите рецепти! Публикувайте ги и може да спечелите кошница с цялата гама продукти на “Захира”!

# 144
  • у нас
  • Мнения: 5 716
Сладко от круши

Необходими съставки
Круши- 1 кг.
захар -0,5 кг.
вода - 500 гр.


Крушите се измиват добре. Нарязват се и се слагат да се варят. Слага се водата и захарта и се бърка непрекъснато.
Като се сгъсти хубаво, слагаме в малки бурканчета и затваряме, докато са горещи още. Обръщаме с капачката надолу.

# 145
  • Мнения: 1 622
сини сливи - 3 кг
захар - 1 кг
лимони - 0. 5 бр. само сока
канела - 1 пръчка
ванилия - 3 бр.

* мерки и количества

 
Начин на приготвяне

Измитите сини сливи разрежете на две половини, премахнете костилките. Поставете ги в дълбока тава, която да се побира във фурната ви, поръсете ги равномерно със захарта и така за една нощ. На сутринта, към тях добавете лимоновия сок, канелената пръчка и ванилийките.

Разбъркате и поставете тавата в предварително нагрята фурна на 200 градуса и след като заври, разбъркайте и намалете градусите на 180.

Печенето на сладкото продължава между 2-3 часа, като периодично разбърквате. Поставете чиния във фризера да се изстуди, сипете капка върху нея и ако тя не се разлива то сладкото ви от сини сливи е готово.

Разсипете горещото сладко в предварително измити и подсушени буркани с винт, затворете добре винта и обърнете буркана с капака отдолу.

# 146
  • Мнения: 417
Много обичам да правя сладка. Повечето рецепти, които знам вече са написани тук, за това ще споделя една не толкова известна.
Сладко от зелени доматчета.
 2 кг. Зелени доматчета
 1 кг. Захар
 1 пакетче лимонтузу
Начин на приготвяне:
Доматчетата се почистват, нарязват се на ситно и се поръсват с цялото количество захар. Оставят се да престоят 24 часа.
Слагат се в тенджера и се варят 90 минути.
Добавя се лимонтузуто, разбърква се и се  сваля от котлона.
После се насипва в бурканчета и се стерилизира.
Приятно хапване! Simple Smile

# 147
  • Мнения: 745
Сладко от бели череши бели череши - 2 кг
захар - 1 кг
лимонена киселина - 1 ч.л.Черешите се измиват добре и се почистват от костилките. Сипете отгоре им захарта и ги оставете да престоят така около 12 часа.

След това сложете да ги варите на тих огън, като от време на време премахвайте образувалата се пяна.

Ще познаете, че сладкото е готово, когато капнете капчица от сиропа му върху друга повърхност, и тя си остане цяла.

Преди да стане готово сладкото, добавете към него лимонената киселина.

Изчакайте да се охлади и го насипете в сухи буркани. След това стерилизирайте за 5-10 минути.

# 148
  • Мнения: 11 737
Сладко от кората на диня

На 1 кг захар се слагат 1 кг парченца от кората на динята, като предварително се обелва външната зелена част. Добре е динята да е с дебела кора. Слага се само зелената месеста част. Може да се изрежат с формички парченцата, а може просто да се нареже на кубчета. Парченцата диня се изваряват в 3-4 води. Накрая се отцеждат, слагат се върху кърпа и се оставят на слънце за 20 мин, за да побелеят.
Слагат се в сгъстен захарен сироп и се варят като обикновено сладко. В случая сложих на 1 кг захар - 500 мл вода и сложих сместа да заври, докато се сгъсти.  След като се сгъсти сиропът добавих парченцата от кората на динята и отново оставих да се вари до сгъстяване, тъй като, след като се сложи динята, сместа отново става по-рядка.
След като се сгъсти сладкото, 3 мин преди да го махна от котлона, добавям 1 ч.л. лимонена киселина и 1 пакетче ванилена захар. Готовото сладко слагам в бурканчета с капачки на винт. Затварям и обръщам надолу с капачката, докато се охлади.
 Ако в първата вода сложим зрънце син камък, динята остава зелена.
Нямам син камък, затова моето сладко е жълто.
Скрит текст:

# 149
  • Мнения: 1 175
Обожавам сладко от вишни.
Вишните, около 1 кг.,  се измиват и се набождат на няколко места с клечки за зъби. След това се поливат с вряла вода за около 2 минути и  се отцеждат.

От чаша и половина вода и две чаши  захар се сварява сироп. С горещия сироп се заливат вишните и се оставят за 3 часа. След това сладкото се вари на среден огън и щом кипне, се добавя още две чаши захар.

Вари се още 10 минути, като се маха пяната. Сваля се от огъня, покрива се с капак и се оставя за 3 часа.

Кипва се още веднъж, вари се 10 минути. В чисти сухи буркани се слагат само вишните. Сиропът се вари още 15 минути и се налива в бурканите, които се затварят.

Общи условия

Активация на акаунт