ЕТО ВЧЕРАШНИТЕ РЕЦЕПТИ.Само да поясня че ПОРЛЕТНАТА САЛАТА в сайта на Бон апети е дадена за деца над 10 месеца/ така я давам и аз/, но в предаването д-р Антонова каза че е за деца на 1 година. Може би са направили грешка в сайта.
Пролетна салата
Рецепта за деца над 10-месечна възраст
Списък на необходимите продукти:
1-2 листа зелена салата
1/2 краставица
1/2 домат
3 маслини
1 яйце
2 стръка магданоз
1 стрък копър
3-4 с. л. кисело мляко
1 ч. л. зехтин
3-4 капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
Доматът и краставицата се обелват, след което краставицата се настъргва на ситно ренде, а доматът се нарязва на малки кубчета.
Листата зелена салата се нарязват на тънки ивици.
Зеленчуците се подреждат в порционна чиния.
Яйцето се сварява и белтъкът се отделя от жълтъка, след което се настъргва на ситно ренде.
Жълтъкът и маслините се поставят заедно с киселото мляко в блендер.
Добавят се лимоновият сок, магданозът, копърът и зехтинът и продуктите се смилат.
Салатата се овкусява с част от получения сос.
Кюфтенца с бял сос
Рецепта за деца на възраст над 1 година
Списък на необходимите продукти:
300 г телешка кайма
50 г пащърнак
50 г целина
1 морков
1/2 глава лук
2-3 стръка магданоз
1 к. ч. ориз
1 ч. л. олио
сол на вкус
брашно за овалване
за застройката:
1 яйце
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Морковът се нарязва на колелца, пащърнакът и целината - на малки кубчета, а половината от лука – на ситно.
Зеленчуците се заливат с 1 л вряла вода, добавят се сол и олио и се варят до кулинарна готовност.
Останалата част от лука се нарязва на ситно и се смесва с каймата.
Добавят се предварително свареният ориз, яйцето и нарязаният на ситно магданоз.
Сместа се омесва и от нея се правят кюфтенца, които се овалват в брашно и се слагат при зеленчуците.
Яйцето за застройката се смесва с киселото мляко и брашното. Прибавят се няколко черпака от бульона и се вари около 5-6 минути, след което сосът се прибавя към зеленчуците.
Ястието се поднася, като зеленчуците могат предварително да се пасират.
Следващото предаване ще е в началото на април/ но не запомних точно датата/.