Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юни 2008, 05:12 ч.

как се шият пердета в България

 • 13 756
 • 23
 •   1
Отговори
Здравейте,
казвам се Ана и съм на 28 години.
Вчера имах интересно изживяване във един магазин за пердета, което искам да споделя с всички, които възнамеряват да поръчват такива.
Поръчката беше направена в магазин Росита, намиращ се на Патриарх Евтимий, срещу Френската гимназия.
Дадох размерите без дължината, за която в момента не бях сигурна ... пердета дълги, от тавана до долу на пода. дори 10 см по-дълги за да се влачат... След няколко дни минах през магазина да дам и височината, 266 см като пак обясних на продавача идеята ми. Той обаче явно изобщо не е слушал, защотото като си получих пердетата те бяха 166см. Каза ми, че аз така съм му казала и той не влагал логика във поръчките, които изпълнявал, затова дори да съм му била казала 16 см пак нямало да му направи впечатление. Ето какви били консултантите в България, просто order taker, при това занимаващи се професионално с това, защото аз за първи път си поръчвам пердета. Но явно хората, които продават пердета в реномирани магазини в центъра разбират дори по-малко от мен. Защото не е трудно да се сети такъв консултант, че блокове за джуджета няма в София все още с височина на стените 160см.
Вместо да се подходи адекватно по въпроса въпросният господин не пое никаква отговорност, той просто не влага логика в поръчките.
Какъв професионалист.

# 1
 • Толбухин
 • Мнения: 2 497
Моля не слагай всички под един знаменател. Stop
Да някои си шият по-къси пердета и жилищата им не са за джуджета.
Не казвам че грешката не е на продавача,не ме разбирай погрешно.Но като се носи перде се казва височина и ширина,пише се на бележката и всичко точно.Ти трябва да си сигурна какво пише на неговата бележка -дали те е разбрал правилно.Не след 2 дни или седмица ,и да се чудиш дали той е запомнил правилно.
И пак казвам грешката е негова,но не всички в БГ си вършат работата така.

# 2
 • Толбухин
 • Мнения: 2 497
Един съвет избягвай такива размери 266 см.,на цяло или 265 или 270 см.

# 3
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 510
Преди две седмици си поръчвах пердета за новото ни жилище.
Мерих си всичко точно.Дължина,ширина и т.н.
Отидох във едно малко магазинче,където жената беше от любезна,по любезна.Избрах си аз какви пердета искам,дадох си и точните размери.Жената записа всичко точно и ясно.Даде ми и някой наистина добри идеи,с които веднага се съгласих,защото на мен също ми допаднаха,просто не се бях сетила за това, което тя ми предложи, сама.
Онзи ден отидох и си ги взех,приказни са станали и точно това което и казах е направила.

Дадох пример,защото исках да ти кажа,че не всички продавачи са еднакви.Има хора и хора. Peace
 П.П.А що се отнася до късите пердета.......Две от пердетата, които си поръчах, исках да са късички за двете детски стаи.

# 4
 • София
 • Мнения: 49
И аз съм на вълна пердета, съчувствам ти за този некадърен продавач.  Sad Когато ми взимаха размерите от един обикновен магазин на Екзарх Йосиф в София - нарисуваха схема, върху която записаха ширината и височината на бланката за поръчка - надявам се това да служи за доказателство за какво сме се разбрали.
Винаги могат да станат грешки, но като е по тяхна вина поне да си я оправят после. Иначе не можеш да направиш нищо и поне не трябва да се ядосваш и повече кракът няма да стъпи там!
Моите пердета за хола и спалнята трябва да се вземат довечера и ще кажа как са.

# 5
 • Мнения: 1 052
1,66 си е чудесна дължина за перде на прозорец,под който или до който има бюро,например.Аз имам почти същата дължина в детската стая,дори по-късо,защото релсата е сложена не на тавана,а на трегера.Много добре стои.Дори и да разсъждава продавача-височина на стаите е около 2,55-2,60 м.на новото строителство,подпрозоречното разстояние обикновено е 90 см и ето ти перде 1,65-1,70 м.-от тавана до края на прозореца. Не че това е успокоение,но наистина трябва да има  бележка -и продавача и купувача ,с указан размер-да няма спорове после.

# 6
 • Мнения: 428
Скоро поръчвах перде за спалнята... ами нямах никакви проблеми - продавачката си записа точните мерки които исках, след ден ми се обади, че пердето е готово и беше много добре ушито. Това в най-обикновен магазин в Младост.
Та мисълта ми е, че явно не сте уточнили нещата съвсем ясно и обобщението ти далеч не е общовалидно.

# 7
 • Мнения: 2 631
Моите завеси за стаята си ги поръчвах в Практикер. Хората си имат специални бланки за поръчки, където се описва абсолютно всичко - размери, видове шевове и бордюри, всичко... Копие на тази бланка остава в клиента, докато си получи готовия продукт. Много съм доволна!  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 2 092
Неприятна случка, наистина; какво стана в крайна сметка, нови пердета ли ще шиеш?
Иначе аз досега съм поръчвала пердета в магазинчетата по "Екзарх Йосиф" и едно на "Хр.Ботев" - на повечето места жените са с опит и дават подходящи съвети. Даже последният път, понеже и аз не бях сигурна в дължината (кой да си спомни сутринта да премери, преди да тръгне! ooooh!) се разбрахме да се обадя допълнително по телефона. Точно в този магазин бяха най-флегматичните продавачки, които съм виждала, но в крайна сметка пердето си стана хубаво. Бележката с описание на поръчката, с копие за клиента, е хубава практика.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 890
Ами шият се като им кажеш - къси, дълги на по 2-3 см от пода, дълги до самия под, влачещи се, надиплени по пода.
Трябваше да записвате схема да има.
Това обаче на мен в Практикер не ми помогна Twisted Evil: едното перде беше криво добре, че беше по дълго, че беше поправимо. Отделно понеже със шарка изобщо не и беше й хруманло на "специалистката" да засича шарки (та се налоши и ширината да коригирам), беше сложила различен тип перделък,  едното перде беше отряза от едната другото от другата страна (по дължина)... оставила си беше ръцете до лактите
Щях да им ги върна, но на мъж ми не му се занимаваше. Оправих си ги сама.

В същото време ще похваля една мацка, която има магазинче в Младост на пътеките. Направи ми 2 пердета(органза): едното е дълго другото късо като от една дължина извади 2 бр.(на косъм беше работата), консултира ме какво може да стане, съобрази се с моите изисквания, всико записа нарисува схема на оръчката и е повече от перфектно.
Едан мама от форума ми я препоръча.
 

# 10
 • Мнения: 322
анат, направо ме обиди. Моето жилище хич не е за джуджета (височината на стаите е 2.90), но пердетата ми са с дължина 170 см., защото са на корнизи и не са до земята, а до нивото на прозореца. Това за обидата беше шега, но съм съгласна, че не може от един продавач да се правят такива генерални изводи - чак пък за цяла България............

# 11
 • Мнения: 2 631

Това обаче на мен в Практикер не ми помогна Twisted Evil: едното перде беше криво добре, че беше по дълго, че беше поправимо. Отделно понеже със шарка изобщо не и беше й хруманло на "специалистката" да засича шарки (та се налоши и ширината да коригирам), беше сложила различен тип перделък,  едното перде беше отряза от едната другото от другата страна (по дължина)... оставила си беше ръцете до лактите
Щях да им ги върна, но на мъж ми не му се занимаваше. Оправих си ги сама.

Аз бях в Практикер Пловдив!  Whistling

# 12
 • София
 • Мнения: 2 952
Аннат, ти не поиска ли от човека нещо като документ за поръчката? Тези дни поръчвах нещо текстилно и след като жената записа размери и пресметна цените я помолих да проверим повторно, за да не стане грешка. Минахме край всеки плат, проверихме кода, погледнах и размерите, взех копие, оставих четвърт от сумата, уточнихме и записахме срок, благодарихме си взаимно и се разделихме. Остава да видя и какъв ще ми е късмета накрая  Laughing

# 13
 • София
 • Мнения: 17 768
Аннат, ти не поиска ли от човека нещо като документ за поръчката?
Точно това щях да попитам и аз Rolling Eyes Когато аз си поръчвах пердетата, момичето записа старателно кода на всеки плат, дължината, която поръчвам и вида на перделъка, записа и капарото, датата, на която трябваше да са готови, подписахме се и ми даде екземпляр Peace Е, ако имаш такъв документ и на него пише чисто и просто 166 см., съжалявам, но блейката си ти.

# 14
 • Мнения: 69
И аз имах проблем с ушиването на пердетата и вече включих Сенца Хоум в черния списък на фирми за обзавеждане в http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=217392.60.
На мен размерите дойде да ми ги вземе шивачката, която работи за магазина и която щеше да ги шие - "за да не стават грешки". Даже цели 2 пъти идва! Уж голяма фирма, уж реномирана - ама само "уж", както се оказа. След месеци чакане на доставката и ушиването се оказа, че едно перде или шалте не е ушито както трябва. Почти всичко трябваше да се преработва, а както се оказа не веднъж!!! Беше истинско ходене по мъките и то в продължение на месеци, вместо да си се радваш на придобивката, за която си си платил скъпо и прескъпо.
Съветът ми към всички ви момичета е - не си поръчвайте пердета в Сенца хоум в мола на Стамболийски.

Общи условия

Активация на акаунт