как активирате маята когато е с кисело мляко ,в млякото ли се слага ,имам в предвид жива мая ?!
Традиционно с топла вода, малко захар и брашно. Може да направите и друго малко кисело мляко разбито с топла вода, захар и брашно. Маята е в добри отношения с млечно киселите бактерии и си помагат взаимно.
Между другото да разкажа за така нареченото двойно активиране на живата мая.
Значи ... натрошвате маята и сипвате върху нея захарта. Започвате с вилица да я намачквате със захарта интензивно и в един момент тя започва да се втечнява. Тогава започвате да я разбърквате енергично. След като стане на течност цялата мая я оставете няколко минути на спокойствие. Послед добавете топлата вода (или мляко) и отново разбърквате. Накрая добавете брашното разбъркайте отново хубаво и оставете маята да се активира по обичайния начин.