Неописуемо вкусни!Нежни,изтънчени.....Великолепното съчетание на бутер основата с ароматния крем и свежия вкус на плодове няма да ви остави равнодушни!
Това ми беше първи опит с бутер тесто.Като за начало направих само половин порция и.... О ЧУДО!Всичко се получи направо перфектно!Като дете се смеех и танцувах пред печката,когато видях,как вълшебно се надува и се разделя на "хилядите листи" тесто,което няма и грам набухвател.
Наистина не съм очаквала чак толкова прекрасен резултат!
Втория път вече смело направих цяла порция тесто.Смятам да го ползвам и за печива със солени плънки,и за Наполеон,и ....вече имам куп идеи!
Снимала съм процеса постъпково,за да споделя тази рецепта в подробности и с вас!
Надявам се и вие да се убедите,колко е лесна,достъпна и сполучлива!
1 ч.ч.=250 мл
За бутер тестото:
500 г брашно(универсално)
щипка сол
1 и 1/4 ч.ч. вода
500 г студено (извадено от хладилника) краве масло
За крема:
2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
70 г нишесте
4 жълтъка (или 2 цели яйца)
ванилия
сол на върха на ножа
Направата на тестото:
От брашното водата и солта се замесва еластично тесто.Оформя се топка,в/у която се правят няколко надреза.Оставя се да почине за няколко минути покрита с влажна кърпа.
Докато тестото почива,се заемаме с маслото.
Вадим го от хладилника, увиваме в найлон и начукваме с точилка,докатосе разплеска до правоъгълник с дебелина около 1 см.
Тестото се разсточваме на нещо като квадрат с издължени ъгъли,което остава по-дебело в средата и по-тънко в краищата.
Маслото слагаме в/у дебелата среда на тестото и загъваме тънките краищата така,все-едно увиваме маслото в пощенски плик.
С помощта на точилка начукваме "плика" да стане по-тънък правоъгълник и го сгъваме на три.
Разточваме и получилия се сгънат правоъгълник,който отново сгъваме на три.
Тестото се прибира в плик и се слага в хладилник за 30 минути.
Процедурата със двете разточвания и сгъвания ,както и последващото охлаждане на тестото,се повтаря още поне 2 пъти (аз се играя още 4 пъти ).
Кремът.
Направете го по време на първото охлаждане на тестото.Така към момента на печенето той ще е вече достатъчно охладен и готов за употреба.
Смесват се сухите съставки,към тях постепенно се прибавят течните,като се бърка непрекъснато.Сместа се слага на огън и,като заври,се дърпа от котлона.Охлажда се първо на стайна температура,после в хладилника.
Охладеният крем е с доста гъста консистенция.
Оформянето.
Охладеното тесто се разточва до дебелина 1 см.От него се изрязват кръгчета с диаметър около 9-10 см.
Всяко кръгче се разточва леко в/у повърхност поръсена с бяла кристална захар (!),да придобие форма на овал.
Редим овалите в/у тава застлана с пекарска хартия, със захарната част нагоре.
Посредата в/у всеки овал слагаме по 1 лъжица крем.Отгоре в/у крема редим плодове (вишни,кайсии,ябълки....)
Печем кошничките в загрята фурна 200г.
Тестото се надига по краищата,а частта с крема и плодовете остава хлътнала.По този начин и се получават пасти-кошнички.
Да ви е сладко!