Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 98 770
  • 772
  •   1
Отговори
# 750
  • София
  • Мнения: 1 872
ОК. ще я пратя до обяд  bouquet с кратко описание как правя кефир к нея.

# 751
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 264
izoma, а може ли да копнеш и тук твоя начин за правене на кефир че пробвах няколко начина пък все нещо не ми харесва Simple Smile

# 752
  • София
  • Мнения: 1 872
Да, но по-късно през деня, че трябва да тръгвам на работа  Joy

# 753
  • на 13-я етаж
  • Мнения: 95
Izoma , писах ти на лични за гъбата. незнамдали си си видяла.Confused
Много бих искала да ми дадеш и на мен . Аз съм в София.
Ако искаш на лични ми дай телефон да ти се обадя , да се разберем.

# 754
  • Мнения: 1
Здравейте,
Търся си кефирена гъба и много моля ако има някой от Бургас , който може да ми даде/продаде. 😊
Оперираха ме преди 3 дни и по препоръка на лекаря, който "тайно" ми препоръча ако мога да си намеря такава, вместо пробиотик от аптечната мрежа ще е най-добре.
Много Ви благодаря Simple Smile

# 755
  • София
  • Мнения: 1 872
До  anna dei  и  AndyVa !!! Момичета, трябват ми още данни, за да ви пратя гъбата. Поне две имена и телефонен номер, освен точен адрес за доставка - може и до офис на Еконт. Ако е възможно да побързате, защото след обяд съм планирала 30 минути свободно от работа време да ви пратя бурканчетата.

# 756
  • на 13-я етаж
  • Мнения: 95
До  anna dei  и  AndyVa !!! Момичета, трябват ми още данни, за да ви пратя гъбата. Поне две имена и телефонен номер, освен точен адрес за доставка - може и до офис на Еконт. Ако е възможно да побързате, защото след обяд съм планирала 30 минути свободно от работа време да ви пратя бурканчетата.



Благодаря ти много  bouquet

Последна редакция: вт, 30 яну 2018, 18:01 от AndyVa

# 757
  • София
  • Мнения: 1 872
Скрит текст:
Количеството гъба, около две супени лъжици и половина, се слага в около 200 мл студено сварено прясно мляко / ако е домашно /. От магазина става добре с ЕлБи най-високия процент масленост, който се предлага, и това мляко не се вари. Преди да го сложите в млякото трябва да измиете зрънцата под лека струя студена вода, поставени в пластмакова цедка, и миете дотогава, докато водата не стане чиста. След това сипвате гъбата в пластмасова дълбока чиния при прясното мляко и оставяте така на място, далеч от пряка светлина и на стайна температура. Вкъщи температурата се движи около 16-18 градуса. При тези условия кефирът ми става за около два дни. През това време, когато се сетя, със силиконова бъркалка го разбърквам няколко пъти да се хомогенизира, но може и да не го правите.
Познава се, че кефирът е готов, когато при размърдване на чинията сместа е гъста като кисело мляко и се отделя равномерно от съда. Тогава идва ред на прецеждането – в същата пластмасова цедка спомената по-горе, която държа над голяма дълбока пластмасова чиния, внимателно сипвам кефира от другата чиния и със силиконовата бъркалка лекичко размесвам сместа, и обирам отдолу и отвън по цедката, каквото се е събрало и не може да изтече. С две думи – помагам му да попадне в долната чиния. Така постепенно целият кефир се пренася в другата чиния.
За да не ми заема много място, понеже чинията е доста широка, го изсипвам в двулитров буркан без да го затварям и го оставям поне за 24 часа да си ферментира още в хладилника. Консумираме го вечер половин час преди лягане, по няколко супени лъжици или колкото ни е сладко.
Първите един-два пъти кефирът може да не е добър на вкус или консистенция, затова не се притеснявайте да го изхвърлите. Аз не съм хвърляла, но знам, че в началото гъбата се адаптира към новите стопани и условия, и затова често не се получава добре кефирът веднага. Това да не Ви притестява обаче.
Гъбата Ви ще расте, но вие не слагайте много мляко, защото ще прави по-трудно кефир и процесът ще отнеме повече време. Когато количеството зрънца стане два пъти повече от сега, можете да увеличите и прясното мляко. Вие ще усетите с времето как да го правите.
Гъбата се подарява, а не се продава, за да са здрави и да добруват онези, които са я завъдили, и другите, които са я получили едва сега!
Гъбата не се докосва с нищо метално. 
Ако искате да я оставите да почине, слагате я в съд, в който има вода и прясно мляко в съотношение 1:1, така че да я покрие. Веднъж седмично трябва да сменяте разтвора, като може да измиете гъбата или не. Но отново по указания по-горе начин: пластмасовата цедка, силиконовата бъркалка, слабата струя студена вода.
Гъбата ще бъде от голяма полза и за здравословното Ви състояние, и за тонуса!
Както обещах - поствам тук информацията за гъбата и отглеждането й, което изпратих на момичетата.

# 758
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 264
Много благодаря, дано в следващата тема който я прави да пренесе поста ти в началото Simple Smile

# 759
  • София
  • Мнения: 6 254
Аз също имам гъба за подаряване. Ако някой иска да ми пише на лични. Wink

# 760
  • Мнения: 5 405
Bear hug, на гъбката ти  определено й е студено! Сложи я в по-топла стая.

# 761
  • София
  • Мнения: 1 872
 anna dei гъбата ти е изпратена  bouquet

# 762
  • на 13-я етаж
  • Мнения: 95
Izоmа ,хиляди благодарности. Получих гъбата и инструкциите ти.
Сега отивам да я правя. bouquet bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: ср, 31 яну 2018, 21:16 от AndyVa

# 763
  • Мнения: 3
Здравейте , някой би ли могъл да ми даде и на мен от тази гъбка, обожавам кефира, поне купешкият де, домашният може би е по хубав, и много искам да започна да си правя. От Варна съм , ако има някой който може да ми изпрати ,  ще си платя през еконт , и ще ви бъда супер благодарна.

# 764
  • Мнения: 1 179
Аз мога да изпратя гъба. Трябват ми адрес на офиса на Еконт, имена и телефон на получателя. Ако искате - пишете ми на лични.

Общи условия

Активация на акаунт