Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 март 2017, 13:24 ч.

15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 84 719
  • 472
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
15-минутни ястия - идеи и рецепти - 1

Тема за бързите ви 15-минутни рецепти. Именно 15-минутни, с уговорка за проточване нааааай-много до 20, защото само „бързи рецепти" за всеки е много относително понятие. За един „бърза“ рецепта ще е тази, отнемаща под час, за друг – под 45 минути. Тази тема е тясно насочена за наистина бързите рецепти, които могат да бъдат направени от началото до края за максимум 15-20 минути - идеална за тези, които се връщат късно от работа, например.

Заглавието е заимствано от Джейми Оливър, чиито рецепти много харесвам (но като цяло готвенето по книгите му за 15 и 30 минутни рецепти ми се вижда малко сложно и понякога са ми по-префантосани или имат съставки, каквито нямам в кухнята си).

Давайте идеите си тук за всички, които нямат време, енергия или желание да прекарват повече от 15-20 минути в сътворяване на нормална домашна храна. Може да са всякакви неща, включително добре познати на всички аламинути - няма никакво значение, защото ми се иска темата да служи не само за нови бързи рецепти, но и просто за идеи, когато за пореден ден човек се чуди какво да сготви набързо  Grinning

Карт бланш за всякакви рецепти, които могат да послужат за основно ястие - включително питателни салати или супи, основни ястия, аламинути, вариации на традиционни рецепти, месни или постни ястия и т.н.

Не пестете подробности за рецептите – вместо да пишете само „миш-маш“, напишете съставките и как именно вие приготвяте миш-машът във вашата къща Grinning

# 1
  • София
  • Мнения: 5 967
записвам се с линк към първата рецепта, която споделих в първата тема
http://www.menumag.bg/recepta/alio-e-olio
паста със зехти и чесън.

# 2
  • Мнения: 13 865
Аз да доложа за грешка на любимия, която се оказа страшно полезна. Пратих го за блатове за пици, но нашият взел пърленки  ooooh! Станаха обаче разкошни пици с тях! Не прегарят по края, изпичат се равномерно и са готови за около 7-8 минути на загрята фурна. Аз лично сложих много тънки шайби лук и гъби, шунка, луканка, шпек, топено сирене и кашкавал.

# 3
  • München, Deutschland
  • Мнения: 2 703
Пу първа в новата темичка! Благодаря, Бу!  bouquet

Включвам една рецепта, силно казано рецепта, но идея за бърза вечеря.

Телешки Т боун стек или телешки рамстек на грил с гарнитура

Месцата се изваждат да постоят на стайна температура - препоръчително е към 10 минути, но и с 5 ще стане. Включва се грилът, да загрява (да вдигне до около 180 градуса затворен). Не се маринова, слагат се на грила мръвките, за Т боун дават по 7-8 минути на страна, за рамстековете - по 5-6. Стават розови отвътре, като по снимките. Като са готови, се завиват за 5 мин да постоят във фолио. Накрая се поръсват с пресно смлени сол и черен пипер. Правили сме всичко за 15 минути, и за 25, зависи колко сме гладни. Wink

Докато месото се приготвя на грила, може да се задушат/приготвят на тиган зеленчуци :

1. Например на броколите им стигат 3-4 минутки в гореща вода, после слагам парче масло, подправка (мащерка примерно) и сервирам до стековете.
2. За същото време правим и сос холандез с аспержи. Обикновено го приготвяме двамата, но ако ги правя сама, ще са 30 минутки заради беленето на аспержите.
3. Готова зеленчукова смеска (замразена), също би се вписала във времето за приготвяне на месото.
4. Френски зелен боб и моркови на кръгчета стават също.

П.С. Кристи и змия ме изпревариха, значи съм трета. Wink

# 4
  • Мнения: 533
Аз да доложа за грешка на любимия, която се оказа страшно полезна. Пратих го за блатове за пици, но нашият взел пърленки  ooooh! Станаха обаче разкошни пици с тях! Не прегарят по края, изпичат се равномерно и са готови за около 7-8 минути на загрята фурна. Аз лично сложих много тънки шайби лук и гъби, шунка, луканка, шпек, топено сирене и кашкавал.

Аз съм правила пици с арабски хляб , пак по рецепта на мъжо и в парти грила . Много бързо и вкусно стана

# 5
  • Мнения: 2 029
Благодаря за прекрасната тема bouquet
Аз се записвам с цаца на фурна.Време за печене -под 20 мин (фурната ми е доста силна).
http://biri-miri.blogspot.bg/2014/06/blog-post_28.html?m=1
Не я чистя,мия в гевгир ,а овалването на рибките правя в плик ,пълен с брашно или пак гевгира може да се ползва.Фурната по това време вече е загрята,пека най-често на хартия и отгоре поръсвам с олио.

# 6
  • München, Deutschland
  • Мнения: 2 703
А, да, цаца, само че пържена правя, за под 20 мин става. Овалвам в чинийка с брашно.
В това време фритюрникът приготвя картофките, а половинката отговаря да отвори бирата овреме. Wink

# 7
  • В къщурката на хълма на феите
  • Мнения: 10 368
аз отбелязах в последните страници на темата рецепта с линк, но ако е необходимо мога да пусна препратката отново Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 2 567
Благодаря за новата тема! bouquet

Благодаря и на всички, които споделят прекрасни бързи идеи и рецепти! bouquet Много от споделените рецепти са вече любими на моето семейство.

Ще споделя идея за една салата, каквато ядох преди години в Белгия и много ми хареса.Приготвям я понякога вечер и човек може спокойно да се нахрани само с нея.
Едно кръгче камембер слагам във фурната да се затопли, но не и да се разтече, за около 5 минути.През това време измивам рукола /вземам от тези в Лидл/ и я отцеждам, нарязвам няколко доматчета чери на 2, но може и да се нареже какъвто и да е домат.Обелвам и нарязвам една круша.Когато сиренето стане готово го поставям на дъното на голяма, дълбока чиния.Отгоре поставям руколата, слагам тук там домати, парчета круша.Смачквам с пресата 2 скилидки чесън, които също поставям тук-там.Слайсове пармезан, няколко парченца прошуто.Всеки я подправя на вкус с каквото пожелае.С препечена филийка е много вкусно.

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
Още за млечната майонеза, за да се получи.
Трябва да
1) са темперирани олиото и млякото, т.е. да са престояли достатъчно време заедно, за да им се изравни температурата (олиото обичайно е на стайна, прясното мляко стои в хладилника)
2) се разбива бавно - пасаторът се вдига от дъното нагоре, без да се движи нагоре-надолу, бавно и спокойно
3) е достатъчно кисело. Няколко капки лимонов сок или твърде малко лимонтозу няма да са достатъчни, за да се сгъсти майонезата. Повече лимонов сок / лимонтозу ще помогнат да се сгъсти. Добавяла съм лимонов сок и впоследствие, ако видя, че не ми се сгъстява - не става съвършено гъста, както ако беше сложен от началото, но и не е съвсем течна.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 1 153
Да сте ми под око Laughing

# 11
  • Мнения: 1 374
 bouquet

# 12
  • Мнения: 15 302
Благодаря за прекрасната тема bouquet
Аз се записвам с цаца на фурна.Време за печене -под 20 мин (фурната ми е доста силна).
http://biri-miri.blogspot.bg/2014/06/blog-post_28.html?m=1
Не я чистя,мия в гевгир ,а овалването на рибките правя в плик ,пълен с брашно или пак гевгира може да се ползва.Фурната по това време вече е загрята,пека най-често на хартия и отгоре поръсвам с олио.
Лейди, какви са максималните градуси на твоята фурна? В моята не иска и не иска да стане хрупкава.

# 13
  • София
  • Мнения: 4 941
Уиш, на вентилатор не става ли хрупкава цацата?

Офтопик: Много е вредно четенето на кулинарни теми - огладнявам  Grinning Следя във ФБ една кулинарна група, преглеждам късно вечер и... вечерям по 2 пъти. Трябва да чета по-далеч от хладилника

# 14
  • Мнения: 15 302
Cuckoo, при мен не става, но подозирам, че е време за нова фурна, та затова не става. Нещо слабичко ми работи.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт