Вегетарианско меню за гости

  • 3 076
  • 50
  •   1
Отговори
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 163
Здравейте,
След 10 дни ще имам важни гости,които са вегетарианци.
Не консумират месо и месни продукти,риба,морски дарове.Както и готови храни от заведения и магазини.Само домашно приготвена храна.
Това ме затруднява.
Моля за идеи и изпитани рецепти за предястие и основно ястие.
Салата и десерт-няма да имам проблем.

# 1
  • Melmak
  • Мнения: 9 229
Здравей, аз бих те насочила към лятно меню, примерно патладжан. Съветът ми е да не го пържиш, за да не е мазен и тежък. Вариант е на еърфрайър, ако имаш или печен. Аз обичам да го приготвям като го правя на две половини по дължина. Издълбавам го, издълбаното задушавам с други зеленчуци като морков, лук, печена чушка (сурова може) и белен домат. След това пълня патладжаните и ги пека. Отнема време, обаче е мегавкусно.

Ако имаш скара/барбекю можеш да запечеш тиквички, чушки, моркови, въобще зеленчуци.
Пастата също винаги е вариант, като разбира се намериш рецепта за вегетарианска.

Разядка - хумус може да направиш.

# 2
  • Мнения: 10 730
Имаш късмет, че е лято и е пълно със зеленчуци. Ако им знаеш и конкретните вкусове ще е още по-лесно.
За вегетарианци съм правила лазаня с домашни кори, както и патладжани пармиджано и зеленчуковите рулца с крем на Йоли, но знаех, че хората обичат точно такива неща.
А, това също е много лесно и ефектно
https://www.bonapeti.bg/recepti/lyatna-zelenchukova-sharlota/

Но е важно какво харесват те, ядат ли нормално  като количество, пият ли (съответно какво), ще бъде ли дълго гостуването, по-официална ли е визитата, претенциозни ли са, какви са ти възможностите откъм време и кулинарни умения.

Веднъж един такъв претенциозен вегетарианец така го гръмнах с един домашен боб, варен 12 часа в гърне + топла домашна питка с шарена сол, че не искаше да си тръгва Joy дяволът е в детайла.

# 3
  • София
  • Мнения: 37 826
Качамак, запечен със сирена, пълнени чушки, сарми, боб в гювеч, имамбаялдъ, патладжан печен с моцарела и доматен сос, миш- маш, различни хумуси, разядки с тиквички или направо руло от тиквички, лазаня

# 4
  • Мнения: 9 009
Веднъж ядох паниран качамак. Направен гъст, нарязан на плочки и паниран. Много вкусен!
За предястие лозовите сармички на Пепчо с домат, сирене, зехтин, малко мед и орехи. По нейната рецепта на грил тиган, аз ги направих в еър фрайър и бяха високо оценени, днес пак ще правя.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 20:39 от Eva+

# 5
  • Мнения: 10 730
Качамакът е по-особен и не бих рискувала, не всеки го харесва, особено ако е диетичен (човекът, не качамакът).
Сарми да, може и по-интересни с булгур, орехи, сини сливи, много зелении.... варианти много.

# 6
  • Мнения: 635
Ако имаш време и кулинарни умения, на мен ми идват хиляди идеи.
Почваме от арабската кухня - всякакви разядки като мутабал, хумус, баба гануш, лабне и т.н. И не отнемат много време, за да бъдат приготвени. Правиш едно плато такива и си топ. Шак-шука също не е с месо (ако ядат айца)
Преминаваме през индийската - 1000 вида неща има и там, всякакви неща с тяхното сирене панир, вече зависи само от сосовете. Индийците си готвят с готови масали, така че взимаш, добавяш кокосово мляко и си ти. Дал (леща) също във всичките му видове.
Да не пропускаме и българската кухня все пак - всичките ни зеленчуци в различните описани горе комбинации. Вече има и много наподобяващи кайма продукти и от опит казвам, че при добро подправяне и оставяне няколко часа да поеме хубаво подправките, се получават страхотни кюфтета. Или пък кеф ти мусака, кеф ти лазаня.
И още, и още. И даже не съм вегетарианец, ама ми идват хиляди идеии и ако са важни гостите и искаш да сготвиш наистина вкусни неща, бих инвестирал 2 часа.

# 7
  • Мнения: 1 497
Ако ядат яйца/млечни продукти, можеш да направиш торта от тиквички. В интернет има много варианти - избери си този, който ти харесва най-много. Разнообразно и доста вкусно

# 8
  • над кукувичето гнездо
  • Мнения: 9 763
Зависи какви са вкусовете на гостите.

По-простички неща мога да дам като идея, но много любими.

Картофена торта
Рендосват се варени картофи в плоска чиния, да стане като блат, маже се с майонеза, слага се натрошено сирене, кисели краставички или рендосана кисела ябълка, черен пипер, още един ред картофи и плънка и пак картофи. Декорира се и се изстудява в хладилника преди да се сервира.

За разядка става фалшив хайвер - сварен пшеничен грис се пасира с глава наситенен лук, сол, изцеден сок от лимон и майонеза. Солта и лимона се добавят на вкус.

Също за разядка - хубави домашни домати се обелват и нарязват на дребни кубчета, в тях се пускат препукани люти чушлета. Подправят се със сол, захар, оцет, чесън и магданоз. Охлажда се и става страшна вкусотия, с хляб да топиш!

Руло от рендосани изпечени тиквички с крема сирене и зелени подправки.

Патладжани бюрек - нарязани на дълго патладжани се осоляват да се изтече горчилката. Смесват се сирене с жълтъци, маже се между две филийки патладжан, оваля се в брашно и белтъци и се пържи.

Друго с патладжани - режат на половинки по дължина и се нареждат в тава, отгоре се поръсват с натрошено сирене и се добавят домати на кубчета. Подправя се с магданоз и зехтин и се пече.

Печени и белени чушки, без да се изтърбушват, се разцепват по дължина и се пълнят с яйца и сирене, заливат се с домати и магданоз и се пекат.
Шакшука.
Картофени кюфтета.
Лучник може да направите също.
Пататник с чеснов сос.
Коприва или киселец на каша с яйца и сирене.
Баница със зелении.
Боб, леща, грах, зелен боб плакия.
Гювеч.
Яйца по панагюрски.

Ако са по-изискани гостите нямам идея.
Нещо с гъби, като паста например, с малко сметана или само на зехтин, бейби спанак, настъргано пармиджано и черен пипер, някое сушено доматче.

Пица или фокача също има варианти.

# 9
  • Мнения: 10 730
Варени картофи, кисели краставички и майонези не са подходящи за сезона.
За такива хора според мен пържено, панирано и т.н. също не е подходящо. Свежо, сезонно....и много зависи дали пият или не и дали са хапващи.
Според мен месни имитации също са много неподходящи, не бих обиждала гости вегетарианци с подобни. Ако не се познават вкусовете е добре да е нещо неутрално, местно. Индийски, корейски и т.н. на риск не е ок

# 10
  • София
  • Мнения: 18 558
За лятото обичам да поднасям мини пролетни рулца със зеленчуков пълнеж и оризови кори. Много лесни са за правене.
С пъстра салата към тях и плодове бих посрещала вегетарианци.

Приятелка веган пък посрещам с хумус, гуакамоле, нарязани зеленчуци, ядки и розе.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 492
Аз бих добавила огретен, какъвто го обичате.
Ние обичаме вкъщи нещо като запеканка с броколи - сварени брооли се нареждат в тава и се заливат със смес яйца, сирене, малко извара, кисело мляко и брашно за сгъстяване. Като се стегне плънката - се ръси с настърган кашкавал. За по-лесно сервиране - може да го направиш в гювече.

Пълнени тиквички - понеже са с правилна форма, може да бъдат напълнени със зеленчуци, с яйца и сирене.

Тиквички с кисело мляко - аз не ги пържа, а ги пека във фурната, на хартия намазани с олио.

Кюфтета от тиквички с млечен сос. - настъргват се тиквички, посоляват се и се оставят  да си пуснат водата. Няколко стръка зелен лук или половин глава нарязана много на ситно, магданоз, копър, яйца и брашно за сгъстяване. В тиган с малко олио се офорнят кюфтетата от течната смес и се пържат до зачервяване от всяка страна. Сервират се със сос от кисело мляко, подправено с нарязан копър и малко чесън и сол на вкус.

# 12
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 163
Вечерята ще е официална.
Четири човека са.
Да,консумират млечни продукти и яйца.
Харесват гръцката,арабската и азиатската кухня.
Мисля да има и нещо типично българско.
Да,пият алкохол.Не пият газирани напитки.
Имам време и кулинарни умения.
Имам Еърфрайър.

Чета ви,идеите са страхотни.

Мисля за някакви разядки,плата -с няколко вида аламинути..




# 13
  • Мнения: 9 801
Дъщерите ми се редуват с вегетариански периоди, затова имам известен опит.

По-скоро като предястие:
Картофени кюфтета
Кюфтета от тиквички
Кюфтета от овесени ядки
Посни лозови сърмички

Достатъчно добро за гости ми се струва едно запечено с кашкавал отгоре ястие - варени картофи, леко сварени броколи, сос бешамел, натрошено синьо сирене, отгоре кашкавал - става много вкусно и има добър вид.

# 14
  • Мнения: 9 009
Пълнени чушки сорт Долма със смес от сирене и яйца, домат.
Може и зелени чушки, разрязани по дължина като лодки.
Солен кекс във формички за мъфини - с кисели краставички, царевица, маслини, гъби, кашкавал, вариации безброй.
Руло от тиквички е чудесна идея.
Аспержи на грил тиган.
Чушки бюрек.
Надупени картофи с пармезанова коричка.
Сладки картофи на пръчици в еър фрайър с медено-горчичен дресинг и мащерка.

Общи условия

Активация на акаунт