Вегетарианско меню за гости

• 3 240
  • 50
  •   1
Отговори
# 15
Лазаня със сирена, спанак... Или със сирена и доматен сос, морковчета, такива неща...
Чушки бюрек (може и на фурна).

# 16
А дали обичат тесто, от какво брашно?

# 17
  • here and now
Чудесни предложения са ви дали.
Картофите на Джейми, някава паста и пълнен домат с крема сирене с билки са моите предложения.
Кюфтета от тиквички, от булгур, от ориз, от киноа.., паниран кашкавал или сирене..
Скоро правих орзо с патладжан по Мики, много е вкусно. И маринован патладжан също е  интересно и вкусно.

# 18
Идеята за питата е страхотна. Аз меся в пекарната и после я плета и пека във фурната. Замирише ли на топла пита - всички им потичат лигите. Разядки към питата - хумус, домашна лютеничка, а като ползваш яйца и млечни имаш глямо разнообразие с млечни сосове с печени тиквички и печени чушки, джуркан боб.
Ако искаш да е българско може да направиш един гювеч с постни сарми и чушки, пълнени с боб. Така го и слагам на масата с гювеча.

У дома се харесва и пилаф ориз /със запържено фиде/, а понякога го правя и с червени сосове. Понякога правя едни оризи с нахут, чушки, и каквото се сетя.
Една хубава салата Табуле, шопска с чушчици, маслинки с лук.
Лучник/празник/спаначена баница.

Какво си измислила за десерт?

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 10:39 от the Дорис

# 19
Аз бих предложила Сирене по шопски или нещо подобно в гювече. Ястия в тава, като лазаня и мусака си развалят формата при сервиране, но ако не държите много на вида са си вкусни.

# 20
  • Най-красивата страна
Погача ще направя.
Десертът мисля дали да е чийзкейк с боровинки или панакота с някакви пресни плодове-малини,боровинки...

Гостите са вегетарианци-не консумират месо ,риба и месни ,морски продукти.Не са крайни.Хапват си и яйца и млечни и тестени храни.

# 21
Ако ще правиш погача можеш спокойно да заложиш на бг кухня и разядки. Добре е да има някаква идея в менюто, а не да е еклектична - паста, хумус и качамак например Joy
При това положение ти отпадат силно въглехидратните основни - паста, кишове, галети (освен ако не са с ядкова основа), картофи, ориз...остава зеленчуково основно с нещо млечно евентуално. Винаги един елегантен Рататуй със запечено козе сирене е добра идея.  
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1% … D0%B5%D0%BD%D0%B5 е добро, но то в общи линии са едни и същи продукти в различен прочит. Важно е как ще се поднесе.
 Десертът е добре. За това време на годината може и домашен сладолед (малинов, ментов....нещо свежо), евентуално с нещо силно шоколадово (някакъв десерт без брашно), Павлова с плодове и т.н.
Съветвам те да си направиш едно по-ефектно предястие от предния ден.

# 22
  • София
Моето предложение е основно италианско Fork And Knife
Предястие: Салата Капрезе или Свеж микс от салати с бурата/ козе сирене, филирани бадеми - може да се експериментира + ягоди тук вместо чери домати
Основно: Стек от карфиол с гарнитура задушени гъби в сос от овесена сметана + картофки соте
Десерт: тирамису (без яйцата) може да се смеси скир и маскарпоне

# 23
Аз въобще не съм кулинар, но ще споделя нещо, което миналата година правих за бала на сина ми и се хареса от малки и големи за предястие.
Кошнички на Лагард от цеха(срещу Затвора, Варна). Маслинова паста от Била+сметана и малко чесън, разбивам и пълня кошнички те. Сметаната смекчава вкуса на маслиновата паста и сместа става пухкава. Отгоре украсявам с кръгчета от зелени маслини без костилка. Много ефектно и вкусно. Отделно, Напълних и с крема сирене, хайвер и сок от лимон, които украдих с резенче лимон(но в случая не е подходящо, щом не ядат морски неща) И така в плато тъмни и светли кошнички в много ефектно за предястие. Сервирах го заедно със салатите, които бяха на плата.
Друго-от you tube правя едни банички във форми за мъфин, много са ефектни и са вкусни дори студени. Малко трудно ще обясня сгъване то, но в общи линии-плънка като за баница. Мажа един лист с олио, сгъваем го на две по ширина пак Мажа с олио, но малко, да не стане много мазно. Слагам една лента плънка. Сгъвам от дългата страна малко, после от двете къси и после пак от дългата и навивам на руло. Слагам във форма за мъфин и отгоре Мажа с яйце, пека като баница. Много е ефектно, мисля че се казваше "Лесна неделна закуска" нещо такова.
Гъби с масло и малко чесън във фурна става бързо и върви с всичко.

# 24
  • София
Като стана дума за гъби, много хубави стават панирани кладници с чесън и копър.

# 25
Ако са фенове на екзотичното - индийската, а и като цяло азиатските кухни са пълни с вегетариански опции. Не са и особено сложни за приготвяне.

# 26
  • София
Само не корейска, защото там и в постните ястия се ползват сосове с месо или риба.

Допълвам: Много вкусно и ефектно мезе - точно корейско. Мариновани варени яйца. Може да се сервират като добавка към салатата. Буквално са пристрастяващи. Аз това лято не спирам да ги правя вкъщи.
И модерната в момента в цяла Италия запеканка с тиквички, моцарела, галета и твърдо сирене.

# 27
Споделете за тези яйца, моля!
Италианската кухня винаги е високо ценена, както напоследък и бг. Може в по-интересни интерпретации, важно е поднасянето. За официална вечеря съм доста и за френската. Едно запечено камемберче с малини/череши/вишни, може и в кора, ядки, оха!

# 28
  • София
За яйцата.
Смесва се к.чаша соев сос, к.ч. вода, 2 к.л.мед или кафява захар,  2 с.л.сусамено семе (аз слагам микс сурови семена), 2 скилидки чесън на ситно, 2 стръка пресен лук (аз наситнявам 1 глава воден лук), 1 люта чушка (може да се пропусне), 1 сладка чушка, малко олио (по възможност от азиатските видове). На мен ми харесва да си добавям и копър.
Сваряват се няколко яйца, обелват се и престояват в маринатата поне 2 часа, а най-добре е денонощие. Да попие добре и да станат кафеви.
Пристрастяващи са.

А тиквичките ги писах някъде скоро.
Нарязват се, подсушават се и се разбъркват със смес от галета, сол, черен пипер и настъргано твърдо сирене. В намазнена тава се реди пласт. Отгоре се слага пласт моцарела или друго меко сирене. После пласт тиквички и отгоре се поръсва обилно с пармиджано. В Италия това лято е тотален хит.

Оххх, дояде ми се печен камембер с топла франзела.
Към него предлагам панирани топени сирена със сладко и пак панирани, но мини чушлета, пълнени с различни сирена.
Или за по-здравословно хапване - солени бонбони от сирена, ядки и сушени плодове. Красиво мезе за сладки приказки.

# 29
Салата основно с нарязани на две ягоди,няколко парченца портокали,поръсена с малко червено зеле и мента.

Общи условия

Активация на акаунт