Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 105
  • 426
  •   1
Отговори
# 135
Целта е родителите да изберат неприсъствените форми? Или пък да са доволни от това, което е и да си мълчат?

# 136
Чия  цел? И кой изисква да са доволни и да си мълчат?
Ако ми се налага да правя редица финтове, за да заобиколя училището просто ще избера неприсъствен начин на обучение.
Интересувам се от промените в образованието и наблюдавам едно интересно явление от години.
Конкретно в този форум доста хора вземат отношение към тези промени едва когато те станат факт, а не когато са подложени на обществено обсъждане. Обикновено отношението е свързано с недоволство и неодобрение.

# 137
Интересно, кой може да каже дали този или онзи е взел отношение към общественото обсъждане. За мен мерилото е какви въпроси или предложения са постъпили там където трябва.

# 138
Често " този или онзи" сами си казват, а още по-често личи от коментарите им.
Много от бележките, становищата и мненията могат да бъдат открити и в интернет-пространството.
Друго, което ми прави лошо впечатление е, че хората предпочитат да вярват на различни публикации в мрежата, които често са пълни с неверни и неправилни тълкувания и коментари, вместо да прочетат първоизточника.
Но пък в крайна сметка все сам решава как да се информира.

# 139
А пък тези, които имат ученици в системата, нищо не разбират и не виждат, а вярват на публикациите.
 Е, аз нямам време да се ровя по цял ден в интернет пространството и затова не съм информирана.
Но напълно съм съгласна с Ом.

# 140
Винаги съм се възхищавала дълбоко на онези хора, които смятат, че информираността предполага целодневно ровене в интернет.
Щом някой успява да открие и прочете статия, посветена на проблемите, които предполагаемо  го вълнуват, и след това да я сподели я в БГ Мамма, я на друго място,  вероятно същият човек би могъл да открие официалната информация по въпроса, заложена обикновено в закон, наредба, заповед, писмо... За съжаление, това рядко се случва.

# 141
  • София
За писането на домашните в занималня - някои деца просто отказват да пишат, очакват някой да седи до тях и да ги подканя за всяка буква/цифра/задачка. А в занималнята учителят няма как да го прави, при положение че работи с двайсетина деца.

# 142
Винаги съм се възхищавала дълбоко на онези хора, които смятат, че информираността предполага целодневно ровене в интернет.
Щом някой успява да открие и прочете статия, посветена на проблемите, които предполагаемо  го вълнуват, и след това да я сподели я в БГ Мамма, я на друго място,  вероятно същият човек би могъл да открие официалната информация по въпроса, заложена обикновено в закон, наредба, заповед, писмо... За съжаление, това рядко се случва.

Вероятно поради навика на българските чиновници да контактуват с "електората" с помоща на закони, наредби, заповеди и писма, позабравяйки, че само много малка част от тази група им се води подчинени, докато цялата група им плаща заплатите...и че превода на думата "министър" на български е "слуга".
Да не отваряме темата за това, доколко съществуващата нормативна база е пълна, недопускаща различни тълкувания и просто достъпна за обикновения гражданин, а не завряна в...на някакво сайтче, ако не е банално покрита. Но чиновници и адвокати трябва да има от какво да се хранят, нали?
И за да свържа горното с темата - не ми харесва, че българското (държавно) образование е оставено в ръцете на чиновници.

# 143
Чия  цел? И кой изисква да са доволни и да си мълчат?
Ако ми се налага да правя редица финтове, за да заобиколя училището просто ще избера неприсъствен начин на обучение.
Не за да го заобиколя, а за да свърша това, което всъщност е негова работа- образование поне по базовите БЕЛ, математика, чужд език, спорт. Формално, тези неща ги има в училище, на практика, никакви ги няма.

# 144
За писането на домашните в занималня - някои деца просто отказват да пишат, очакват някой да седи до тях и да ги подканя за всяка буква/цифра/задачка.

Този коментар ми връща спомени от преди много години, когато бях първи клас. Учителката на съседен клас им била дала домашно - чертички, ченгелчета, букви и т.н. - всяко изписано по няколко листа! в тетрадката. Оказа се, че родителите писали домашни по нощите, защото слабата детска ръчичка не издържа на такова натоварване. На другия ден родителите дойдоха ядосани, явно са се жалвали пред директора, защото всички учители на първи класове бяха привикани при него да им се обясни по колко точно домашно е нормално да се дава.

# 145
  • най-шареното място
Дете, което отказва да пише без домашно е дете, което отива без домашно. След немного такива отивания ще започне да ги пише полека. Разбира се, ако има услужлив родител/баба/учител, който се занимава с това да подканя никога няма да се научи. Но тогава как те помагат?

Дидева, под заобикаляне имах предвид избягване на всеки възможен час. По-лесно е да не запишеш на СИП, ако училището разрешава и най-вече да потърсиш училище с възможно най-лека програма, пък да доплащаш пари, време и усилия за занимания в интересната посока. Неприсъствената форма е чудесно решение за някои случаи. Обаче иска усилия, а те са нещо любимо. Освен това малко родители са готови да поемат отговорността /и може би риска/ на непросъствената форма.  Друга много явна, а и най-често срещана според мен, форма е избягването на занималня. За съжаление не всеки може да си го позволи, но който може рядко пропуска. Понеже писах основно за най-малките ученици, точно тази част имах най-вече предвид като избягване.

# 146
  • София
За някои деца висенето на главата е ритуално - искат подкрепа, някой да им е другарче в това изпитание, дори се глезят. Други не искат да пишат, защото им е много трудно и поради това безсмислено, търсят си децата съвсем по човешки начин да намалят неудовлетворението от усещането за несправяне. (моите винаги са били отличници, обаче в първи клас имаха моменти, в които просто искаха да стоя половин час в същата стая, докато си пишат домашните. Не защото не могат, а защото си търсеха компания, обясняваха ми, че така са си мислели, че ще свършат по-бързо с досадното домашно. Е, какво да правя, седях като драгия зрител, нищо кой знае какво не е станало. Ако имаха проблеми с писането, не само щях да вися на главите им, а и щях да използвам всички начини, за които се сетя, за да ги мотивирам. Децата са различни, няма да ги хвърляме, защото не кипят от ентусиамъм, я!)

# 147
  • Русе
 Домашните , напоследък станаха обект на особено внимание от обществеността, жулналистиката. Редица дебати в социалните мрежи по тоз повод. Започва едно напълно отричане, едва ли не се иска закон за без домашни. Доста съм го мислила, при положение че имам дете, което от първия учебен ден прецени, че ако не си загради страничката, коята е дадена за домашно, то следва, е нямаш страничка за домашно. Или след като другите деца не могат да четат гладко, той няма нужда изобщо да си отваря читанката,като похввален за най-добро четене. За късмет, според мен, имахме учители, които даваха премерени и не-обемни домашни, та се спогодихме.Оказа се, че може да се балансира с учение с много интезививен състезателен спорт без учене по нощите и даже да му остава време за любими занимания. Смятам, че има нужда от самостоятелна работа на детето, но пък не виждам никакъв смисъл от безкрайни преписвания, писания или пък решаване на страници еднотипни задачи. Ефективното домашно би следвало да съдържа елемент на размисъл върху взетия материал или опит за обобщение на такъв. Обаче този избор принадлежи на учителя и не може норматив да бъде спуснат за вид и форма на домашна работа.

# 148
Ефективното домашно би следвало да съдържа елемент на размисъл върху взетия материал или опит за обобщение на такъв. Обаче този избор принадлежи на учителя и не може норматив да бъде спуснат за вид и форма на домашна работа.

Hands Clap

# 149
  • най-шареното място
Схемата е много проста - преподадено, домашно за завърждаване чрез прилагане /там идва мисленето както е писала Амбър/. В този смисъл не само може, но е редно да има формула за може ако учителят  не може сам да си намери мярката, да има с какво да равни идеите си.

Има учители за който всички деца имат проблеми с мисленето и разбирането /а не те самите с преподаването!/ и дават домашни за автоматизиране, често неприкрито папагалски, а не за затвърждаване или практическо прилагане. Това не е нищо повече от сигурно отвращаване. Ако такива учители имат формула за домашно, много деца ще бъдат по-грамотни, по-мотивирани, по-щастливи и съответно здрави и успели.

Общи условия

Активация на акаунт