Банята - 30-та тема

• 130 968
  • 844
  •   1
Отговори
# 105
Лирата се пада от лявата страна на мивката, от дясно би следвало да е паравана за душа и предвид това, че лирите са издадени напред, общото пространство от 80 см. с монтиран параван ще се намали. Местоположението на лирата, за жалост е точно там, където трябва да застане човек, за да си измие ръцете.
п.п. Благодаря за споделените места за паравани. Ходихме до Стройко, специално заради Кераглас, но консултантът им беше толкова неориентиран, че се отказахме от тях.

# 106
Лирата се пада от лявата страна на мивката, от дясно би следвало да е паравана за душа и предвид това, че лирите са издадени напред, общото пространство от 80 см. с монтиран параван ще се намали. Местоположението на лирата, за жалост е точно там, където трябва да застане човек, за да си измие ръцете.
п.п. Благодаря за споделените места за паравани. Ходихме до Стройко, специално заради Кераглас, но консултантът им беше толкова неориентиран, че се отказахме от тях.
Всичко зависи от мивката - колко ще е широка и колко изтумбена. Опитайте се с кашон или шкафче  някакво ако имате да си онагледите. Ако ще взимате статичен параван има в Банястил и налични. По около 110-120 лв, но монтажа не знам колко е. Предполагам до 60 лв, че не е голяма философия. Тр имаха и отстъпка 15% за кабини и паравани по поръчка.

# 107
Параванът може и да е с панти, а да не е статичен. Когато се къпете ще е "отворен" и ще загражда правоъгълна зона за къпане 80 х 120 см примерно. А когато не се къпете ще го избутвате навътре към стената и той ще загражда триъгълна зона, и така ще имате простор за ръцете при миене.  Нещо такова:

И ако се направи така, тогава и мивката може да се измести плътно до паравана, а не да е в средата, както е на картинката. Тогава лирата няма да пречи изобщо.

Последна редакция: пн, 30 окт 2017, 18:04 от Черна станция

# 108
Аз да питам за лирата - на нас всичките бани досега са ни били супер жега от водните пари. Нощес пак, може би някакви тръби минават скрити. Та много ли ви е студена баня, че ви трябва лира?

# 109
Черна станция, сетих се и аз за този вариант, но душовото пространство е с изградено под наклон /със скосяване/ корито, посока душа, под който монтираха линеен сифон. Нямам праг и не искам да имам. Коритото е няколко см. под нивото на пода в сухата част - съответно при стената, на която е монтиран душа е около 2 см. и постепенно стига до 0 см. разлика на около метър от душа. Там планирах паравана, монтиран върху по-високата част на пода, която е нивелирана, а и не исках отдолу някакви силиконови уплътнения, защото ми стоят грозно. Та, в този ред на мисли, ако направим такъв подвижен параван, сигурно ще трябва да сложа и от тези "прелестни" уплътнения отдолу  Confused

Magnifique, в банята по принцип нямахме лира, апартаментът е старо строителство, не сме живели в него и не знаем дали е топло. Банята беше отделена от тоалетната, но ние бутнахме стената между тях и решихме да сложим лира, за всеки случай. Намръзнахме се 10 години под наем в апартамент без ТЕЦ, с баня, която изобщо не се отоплява през зимата и сега се презастраховахме. Реално, от лирата може да няма никаква необходимост, но това няма как да го знаем отсега.

# 110
Ако сложиш подвижния параван не над високата част, а малко настрани на ниската, на 5 мм под ръба на нивелираната част няма да имаш нужда от уплътнение.
Но не виждам какво пък чак толкова те дразни уплътнението, в сравнение с другите удобства е нищо работа. Ама ти си знаеш. Обаче и при неподвижния параван не е чисто стъкло, и той стъпва на метален профил със силикон в него.

# 111
  • софия
Ние нямаме грам силикон. Аз също го ненавиждам. Стъкленият параван има уплътнения, но не и силикон. Сигурно някой ден уплътненията ще трябва да се сменят, но не е такава мизерия като силикон.
Скочубра, бих те посъветвала да потърсиш отново Кераглас. Лошо е, че точно на Стройко са сложили некомпетентен служител. Аз съм много доволна от тяхното обслужване, но представител дойде вкъщи и заедно подробно обсъдихме всичка. Нейко сигурно са добри, но изборът при тях е по-ограничен.

# 112
Ние нямаме грам силикон. Аз също го ненавиждам. Стъкленият параван има уплътнения, но не и силикон.

Ама то точно за това става дума, не за намазан силикон от туба. И при подвижен и при неподвижен параван се слагат едни силиконови уплътнения като тези:

За неподвижен параван:

За подвижен параван:

# 113
  • софия
... Но не виждам какво пък чак толкова те дразни уплътнението, в сравнение с другите удобства е нищо работа...
Обаче и при неподвижния параван не е чисто стъкло, и той стъпва на метален профил със силикон в него.
Thinking

# 114
Аз да питам за лирата - на нас всичките бани досега са ни били супер жега от водните пари. Нощес пак, може би някакви тръби минават скрити. Та много ли ви е студена баня, че ви трябва лира?
Ако не си живял в жилището, нямаш идея топло ли е, студено ли е - и е по-добре да сложиш лира и да не я ползваш, отколкото да не сложиш и после да се чудиш какво да правиш. А и така или иначе има предвидени тръби/изводи за лира.

# 115
Където няма ТЕЦ обикновено има нужда от лира в банята или подово. Ние сложихме лира и безкрайно ме е яд, че не сложихме и подово. До момента съм живяла само с ТЕЦ и банята беше супер топла без специално отопление ама щранговете за топла вода и тръбите на парното минаващи през банята си топлят доста. Хич не ми хрумна, че пода на банята тук ще остане студен.

# 116
  • София
Една печка тип духалка специална за баня монтирана на стена е напълно достатъчна - пускам при необходимост 3-4 минути преди къпане и готово. Лирата затопля бавно, трябва да е постоянно включена, а защо да отоплявам баня непрекъснато?
Поне при моите условия това не е необходимо. Подовото също - харчиш маса ток за да ти изсъхне пода. Но всеки да си прецени.

# 117
лирата не е за подценяване, а топлината от нея не се губи, а се разпределя в жилището...

# 118
Хм, явно не сме попадали на студена баня. Например в къща е яко студ, там не е работа без отопление. Добре, вие си знаете.

# 119
Усещането от подовото отопление е уникално. Нашето в холо-кухнята е с тръби и циркулираща през цялата система топла вода. Не бих казала, че ни излиза много скъпо. Онези подови с жиците не ги знам колко са ефективни и колко харчат.

Общи условия

Активация на акаунт