Живот без семейство и деца

• 76 518
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 90
  • Paris, France
Скрит текст:
А защо слагате знак за равенство между сам и самотен?
Това как го разбирате?
Или не подлежи на съмнение? Thinking
Щом човек е сам, значи е самотен?
За мен са две коренно различни неща.
Хората, които обичат да са сами, никога не се чувстват самотни.

Абсолютно съгласна. И аз не разбирам защо сам се приравнява със самотен. Човек може да има огромно семейство и да се чувствува самотен, изоставен и неразбран. Може и да е сам на този свят, да си живее сам и да има цялото внимание, обич и грижа, от които се нуждае от страна на приятели, колеги и съседи, примерно. Не всеки иска да е непрекъснато с хора.

абсурт, и аз не познавам хора като Мамасита, но това не значи, че те не съществуват.

# 91
  • Mediterraneo
Не сравнявайте напускането на дома/ държавата на порасналите ви вече деца с тоталната им липса на този свят! Да, децата растат и някой ден ще ни напуснат, но тях ги има и това няма как да не се отразява на живота ни.

# 92
  • София
Мисля, че всеки човек заслужава уважение за житейския си избор, независимо дали той включва партньор и деца или не, стига този избор да не е в ущърб на някого (примерно децата, когато се стои в abusive relationship). Всичко останало е чесане на езика (или клавиатурата, в случая). В  реалния живот нищо не е хипотетично, или еднозначно, всичко е следствие от изборите, които ежедневно правим.

# 93
Но сега е възрастен,самотен и болен .Общува само със съседите си.Знам,че съжалява,защото няма деца.

Което ни води до типични народни мъдрости като "роди си дъщеря, че да има кой да те гледа на стари години".

Или с други думи - много си обичам децата, ама не ги обичам достатъчно, че да не им вися като воденичен камък на вратлетата.  Wink

И аз искам голямо щастливо семейство, но искам и децата ми да си живеят своя живот - ако им е приятно да идват или имат нужда от помощ с нещо - супер. Но ако го правят, защото се чувстват задължени - по-скоро би ми тежало това. Някакво успокоение е, че мъжете живеем по-малко от жените, та е малко вероятно да остана съвсем сам на стари години, но пък не бих искал и съпругата ми да остане сама, та ще трябва да се напъна явно да се грижа повече за себе си и да избутам по-дълго...

# 94
  • Mediterraneo
Разбира се, че изборът на другите трябва да се уважава! Но темата не е за това. Авторката е направила своя избор да има семейство и деца, но сега сякаш съжалява за това. Много ми е болно, че някой може дори да си представя живота си без децата си. Без децата, които вече ги има! На никого не пожелавам да разбира какво е животът му без децата му!

# 95
  • София
Да, странно е. 100 пъти съм се ядосвала и нареждала наум набързо живот без мъжа, даже тема бях пуснала. Ама без децата даже не мога да си го представя. Е, голямата спи при баба си, ама пак си я планирам в гимназия близо до нас и даже университет близо до нас...

# 96
  • София
Разбира се, че изборът на другите трябва да се уважава! Но темата не е за това. Авторката е направила своя избор да има семейство и деца, но сега сякаш съжалява за това. Много ми е болно, че някой може дори да си представя живота си без децата си. Без децата, които вече ги има! На никого не пожелавам да разбира какво е животът му без децата му!
Авторката за нищо не съжалява, ами пуска кюспе (захранка за риби, който клъвне).

# 97
Казвали са ми го в разговори, в които са ми обяснявали защо са прекратили дадена връзка. Много такива жени искат романтична връзка, но без битовизми. Не искат да живеят с партньор. .несъгласният партньор съответно прекратява връзката.  В нашия квартал живеят повече сами хора отколкото семейства. Ще потърся статистика, но помня, че над 70% от домакинствата са от сами хора или двойка без деца.
Къде е твоя квартал?
Иначе тези обяснение и аз съм ги чувала, до момента, в който създадат семейство, после сами си признават, че са ги редили, защото им е било неудобно, че не са могли да създадат такова. Затова от 100 кладенеца вода са носили да обяснят как нарочно за се отказали.
Ами не знам. Вероятно успяват да оформят приятелски кръг от себеподобни около себе си и си живеят щастливо, пият кафенце и биричка всяка седмица...

Не са. Поне тези около мен. Приятелите им са по двойки.

# 98
  • София
аз си представям живота си без деца
е без детето де

не бъркайте представям си, с мечтая си да не съм си завъждала дете
винаги съм се радвала, че го имам, никога не ми е бил в тежест
но нямаше да живея лош и непълноценен живот и без него
в момента вече живея сама и ми е добре
та може би нямаше да съм се реализирала много повече, нито да съм била себе си повече, защото детето никога не ме е спирало от тези неща
но  нямаше и да съм живяла самотен и непълноценен живот
като съм на 40 и живея сама, какво, да се омъжвам и да раждам следващото ли, за да не ме гледат съжалително, млада още, а сама...

най-важното е да не живееш в разочарование за неща, които са се случили, или не са се случили и да извличаш най-доброто от живота, такъв какъвто те е сполетял

# 99
Човече, в Европа не се смята за ненормално да си сам и без деца. Вярвам на Невена.
Права е Мамасита, в БГ все още хората се събират и раждат деца, за да са в графата "нормални".
Имам мъж, но все още нямам деца, за съжаление. Искам три (поне Simple Smile Искам момиче и две момчета близнаци. Искам безумно много да имам деца. Не, защото съм нормална или претендирам за нормалност, или ми дреме кой с къв гъз е станал и накъде е обърнат, а защото искам да се роди обич от обич. Да предам опита си на някого и да продължа рода си. Нормалността се изроди в хора, които не искат да имат деца или не им е важно... Майната й на подобна нормалност! Аз тиквен медал за благоприличие и допотомни ценности от леля Гинче не желая. Мечтая за деца.

# 100
  • Paris, France
В Haut de Seine ни е квартала, в парижкия район, до Дефанс -новата арка. Курбевоа, Пюто, Ла Герен-Коломб. Гъсто населено е, пълно с млади хора, Не се сърди човече. Аз им вярвам. Не търсят контакти с мъже активно, имат много хобите, работят, пътуват. Някои имат дете без брак, други не. Хора всякакви. Майка ми живее щастливо разведена от 40г като преди това още 5-6 живя без баща ми. Приятелките и на нейната възраст са или вдовици или гледат болни и немощни мъже. Изключая разведените, които си живеят свободно и без тегоби. Тя имаше връзки, но никога не се ожени повторно. Връзка без живот заедно е по-романтична и лека. Ресторанти, пътешествия, подаръци, без пране на чорапи и гащи и без ежедневно готвене  hahaha. А тя обича да готви и готви всеки дан даже като е сама. За разговори и излизане си има приятели.

Не помня да съм мечтала да имам деца. Като дете мечтаех да имам куче. Безумно обичам децата си, но бях щастлива и преди да се родят и можех да живея и без връзка и без деца щастливо.

# 101
Мисля, че всеки човек заслужава уважение за житейския си избор, независимо дали той включва партньор и деца или не, стига този избор да не е в ущърб на някого (примерно децата, когато се стои в abusive relationship). Всичко останало е чесане на езика (или клавиатурата, в случая). В  реалния живот нищо не е хипотетично, или еднозначно, всичко е следствие от изборите, които ежедневно правим.

Много добре казано! bouquet!

# 102
След няколко години той ще се отдели и ще остана сама. Ами каквото такова. Не мисля, че ще е много зле. Ще се радвам на посещения и на гледане на внуци, а през другото време ще се забавлявам или мързелувам.
В темата се пита дали би ти харесал живот, в който нямаш деца, съответно няма да имаш и внуци, нито посещения.
Иначе е ясно, че като пораснат ще си имат отделен живот, но винаги ще имате връзка, ще се виждате, ще споделяте хубави и тежки мигове. Което е много различно от това да си сам и да нямаш никого.

Мисля, че отговорих и по самата тема, но явно си пропуснала.  А и не винаги се получава и това с връзката. Всички, които имаме деца се надяваме на такава, но животът е странно нещо и ни изненадва.

Аз не намирам, че дрцата са пречка за развитие и съм съгласна с Янечек. Ако не бях в майчинство, не бих записала докторантура. Не, че имаше полза от това де, но поне се занимавах с нещо.

А иначе, предполагам, че има моменти в живота на всеки, в които се запитваме, какво би било, ако сме направили различен избор. 

Чичо ми и жена му нямаха деца. Не са могли и са се отказали. Живееха си много хармонично. Той почина и тя остана съвсем сама, аз съм единствената и роднина, а и ги приемам като родители, ама ето, на другия край на света съм и само по телефона си говорим и се виждаме веднъж на две години. Това може да се случи и със собствени деца.

Последна редакция: нд, 15 окт 2017, 03:35 от Down Under

# 103
Тя имаше връзки, но никога не се ожени повторно. Връзка без живот заедно е по-романтична и лека. Ресторанти, пътешествия, подаръци, без пране на чорапи и гащи и без ежедневно готвене hahaha. А тя обича да готви и готви всеки дан даже като е сама. За разговори и излизане си има приятели.

Много точно си го описала, Невена! bouquet
Особено като съм в собствен дом, от какъв зор да се товаря с битовизми по още един човек? Wink

# 104
Много зависи от връзката. Неща, които в една връзка са товарещи битовизми, в друга далеч не са такива.

Общи условия

Активация на акаунт