Живот без семейство и деца

• 76 453
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 900
  • Canada
Материалните и финансови постижения се менят прекалено бързо, за да са мерило за човека. Имаше един момент, в който моите родители имаха нула постижения, по независещи от тях причини. А всъщност към текущия момент имам постижения, поне по еталоните, дадени в темата.

За мен са по-ценни постиженията в знания и способности, защото не може да ти ги изяде криза или хиперинфлация. И ако кажете, че в някои случаи тия постижения са безполезни- хората са писали, чели и дискутирали философски въпроси дори преди битки и са записвали университети във военно време. От знанието винаги има полза. От простотията и посредствеността...рядко.

Имаш постижения по еталоните зададени от теб. Какви точно знания и способности имаш, ние само можем да гадаем, тъй като едно е да искаш, съвсем друго е да можеш и да го правиш. Откъслечни знания за това и онова не те правят специалист по дадена тема, по-скоро неспециалист по много неща и дрънкало. Както казват хората - по-добре да си мълчиш и  да те мислят за глупава, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакви съмнения.

# 901
  • Canada
Та ако се върнем на темата, извън недвижимите имоти ...

Andariel, темата не е насочена да се коментира моята личност. Тук, в по-долния цитат мисля, че говориш за себе си:

Авторке, стига си нападала хората - те не са ти виновни за нищо! Най-вероятно нищо си нямала да направиш без деца, ама сега ти се струва пропиляно време. Едва ли, ако можеше по магичен път да се върнеш трийсет години назад, но нямайки деца, щеше да направиш нещо смислено, дори да си на сегашния акъл. Щеше да си изгубиш времето по същия начин, но най-вероятно щеше да истерясаш на тема "искам дете".  Психолозите са му измислили име на това с порасналите деца, критическата и депресията - синдром на празното гнездо. Жените се чувстват стари, ненужни, не знаят какво да правят, и дори да тръгнат да го удрят на живот, пак истерясват.  Единственият път е намирането на някаква смислена дейност, която да е от полза както за жената, така и за околните, много често осигурени жени се отдават на благотворителност или с личен труд помагат на някакви каузи и хора,  други сменят професия и т.н. Докато хората се женеха млади, идваше време за внуците, та животът си минаваше плавно.

Пълно е с клишета като "криза на средната възраст", "депресия",, "критическа", "празното грездо", "пропиляното време" - погледни се в огледалото, за да се разпознаеш.

("истерясаш" - това е прекрасен начин да наблегнеш на образоваността и възпитанието си)

Ако не бях направила изборът като млада да имам семейство и деца, животът ми щеше да протече различно, щях да избера да живея по-различен начин, на друго място, с други хора и с други ценности. По-добре или по-лошо, няма значение. Децата и семейството не са единственият смислен начин да прекараш живота си. А и често не са, в огромна част от семействата. Хората се обезличават, следват развитието на живота на децата си и забравят кои са те.

Не мога да се съглася с теб. Развитието на децата и на родителя вървят ръка за ръка. Всеки се променя с течение на времето, даже по-бързо с деца отколкото без. Ако някой се е обезличил понеже следва развитието на живота на децата си, то е понеже това е негово решение.Какво те спира да живееш на друго място, с други хора?

# 902
  • София
Щом я има думата "фалшив", за какво си говорим?

За реалността, за това си говорим.

И за възможността човек на заплата да изплаща ипотека, без да е бил събрал сума за самоучастие.
То и затова като се спука балона, доста хора изпищяха.

# 903
Ми общо взето ако бях мома, не знам дали щях да събирам за апартамент, не ми е било сред приоритетите. Все още не правя разбор на живота в имоти, по-скоро мисля за други аспекти на развитието...а имоти- дал господ, накрая да не се окаже, че са повече от хората...

# 904
Е когато Господ ги е дал, е много по-лесно, да Simple Smile

Аз ако бях си останала мома, в никакъв случай нямаше да събирам пари за имоти, щях да харча всичко и да живея за мига със сигурност.

Та изобщо не правя разбор на живота в имоти, ами ми се явяват необходимост, след като имам вече семейство и ангажименти.

# 905
Не, на мен лично никой не ми е подарявал имоти и апартаменти. Само не разбрах, задължително ли е за всяка жена да има лично изплатено от нея жилище. И как точно мъжът й одобрява тя да си харчи парите за собствено жилище, докато той покрива сметките. В смисъл- не ми се връзва уравнението.

Вече семейният имот е друга бира, то наистина си е необходимост и може да се яви инвестиция (но може и да не е).

# 906
  • София
Обърках се вече, Сирен, много ли си постигнала (днешната версия), или децата много са те дръпнали назад и не си успяла (вчерашната)?

# 907
Материално всичко е наред и няма драма. Но откъм знания и развитие нещата са назад- ей на, от събота ми застоява The Outsider и не мога да намеря хубав момент да седна и да я чета. А като госпожица...сядаш и четеш когато си искаш, че и не ти отскача от мозъка, ами го осмисляш...

Постигнала съм някои неща, но прагматично и с драпане и невинаги са ми доставяли удоволствие. Докато при старото ми Аз всяка работа задължително трябваше да върви с усещане за вътрешно доволство и растеж.

# 908
  • София
Авторке, темата си е баш за твоята личност, защото ти с я пуснала и ти пишеш в първия си пост как понякога ти се иска да започнеш отначало.  Теб не те интересува какво пишат другите, стига да е това, което си си наумила, че трябва да бъде. Ако толкова ти се започва начисто - започвай, разрешение ли искаш? ласкае те мисълта, че си щяяла да сътвориш чудеса от героизъм без деца, но обичайно не се получава така. Обичайно хората правят все същото, което така или иначе са щели да направят. Ако не си искала деца, си щяла да направиш всичко възможно, за да не забременееш или да абортираш, но ти си ги родила и това очевидно те е удовлетворявало. Ако нямаше деца, щеше да ревеш да ги имаш.
ако ще се сърдиш на някого - сърдИ се на психолозите, защото те са го измислили това с празното гнезздо.

# 909
не са високи в сравнение с какво?
Не са високи за заплатите в страната
Не, на мен лично никой не ми е подарявал имоти и апартаменти. Само не разбрах, задължително ли е за всяка жена да има лично изплатено от нея жилище. И как точно мъжът й одобрява тя да си харчи парите за собствено жилище, докато той покрива сметките. В смисъл- не ми се връзва уравнението.

Вече семейният имот е друга бира, то наистина си е необходимост и може да се яви инвестиция (но може и да не е).
.
Зависи. Ако е на 20+ не е задължително. Но ако е на по-голяма възраст, със или без семейство, човек трябва да се замисли и за това. Все пак няма да сме млади цял живот.

# 910
Сирен, това, което описваш, че си постигнала в реален аспект (материално, финансово и семейно положение в живота), са го постигнали ужасно много жени. Точно затова не е нужно да се изкарваш едно ниво над тях.

За духовните измерения на постиженията не се наемам да съдя, разбира се Simple Smile

# 911
Аз се изненадвам, ето ти нов форумски стандарт- всички съпруги са си напазарували имоти и си ги изплащат с планктонските заплати...ми изоставам, какво да кажа...

Също така не знаех, че "ужасно много", да кажем има-няма 99.99% от българските жени са с три деца, ама какво ли знам аз...зависи как дефинираш "ужасно много", за тая работа си има статистика. Аз лично мога да видя, че се отличавам от масовия случай, но по принцип всеки може да се изкара "обикновен", ако си го поставиш за цел.

# 912
Къде прочете, че са всички?
Аз не съм.

# 913
Не знам това къде го видя. Може да имат имоти от роднини или други източници. Но факт е, че някои жени освен деца, семейство и стоене вкъщи имат отнякъде и собствен имот.

Това вярно е един нищожен материален плюс, ама си е плюс. Можеш да ги надминаваш духовно, но ще ти е трудно да го докажеш, понеже там понятията са много разтегливи...

# 914
  • София
Чии заплати? Статистика учила ли си? Как се прави сравнение и кое с кое сравняваш? Като въ вица, че средно българите ядат свинско със зеле - 20 процента ядат свинско, а 80 процента ядат зеле.

Общи условия

Активация на акаунт