Живот без семейство и деца

• 76 455
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 885
Каква сума толкова си загубила при развода?

Петцифрена в евро.
Човек може да загуби пари по всевъзможни начини, включително при работа.
И какво? Ще спре да работи?
Падаш, ставаш, изтупваш се и продължаваш, не лягаш да те копат, нито спираш да работиш.
Затова не мисля, че това е аргумент с/у създаването на семейство.

За имотите:
Скрит текст:
Дори в пика не даваха 100%. Можеше да ги сглоби човек, ако изтегли отделно Потребителски кредит, ако доходът му стига. Но в това не е никаква измама. Ние като теглихме 2004-та %-тите бяха убийствени, но бързо паднаха и се нормализираха нещата.
Реално в България нямаше криза, а световната суматоха стана причина хората да си изведат парите от употреба за определен период, затова спряха покупките. Просто при нас ги няма тези финансови операции, които причиниха проблема навън, а и сме сравнително самостоятелни за кратък период.
Каквото и да се говори резултатите бяха показателни - малък % Лоши кредити, който си е в реда на нещата и не може да обърне колата. Всичко друго са градски легенди.
За бележките от работодателите - да, банките приемат неофициални документи, но това е реалният доход, който получават кредитоискателите, в случая лъжат държавата чрез сива икономика, но не лъжат банката за реалните си възможности. Банкерите не са толкова глупави, че да бъдат излъгани.

Другият начин за 100% участие е да се ипотекират 2 имота - този, който ще се купува и друг, вече собствен. Ние така купихме втори. Сега си се самоизплаща с наема, не ни тежи.

# 886
  • София
Биткоини и не знам какво - за мен е нещо средно между хазарт и далавера. Със сигурност рисковете са неизмеримо повече от евентуалните печалби. Радвай се, че не сте ги  купили, защото е било по-вероятно да ги изгубите тези пари. но пък да си купите надежда.

Да, съгласна съм за кредитите онова време. Не е фалшива схемата, но дори така пак не е наред, защото какъв доход космически на онова време и от какво трябва да го имаш, за да можеш да вземеш хем ипотечен, хем потребителски. Както и да го гледаме, има нещо гнило, защото хората с нормални заплати, дори и недекларирани, нямаше как да го направят.  Затова никой не обича да го питат как е направил първия милион, а ако го питат ояснява надълго и нашироко как било с труд и находчивост... сам, естествено.

# 887
  • Пловдив
За имотите, не е по темата.
Скрит текст:
Никой в темата не се е възползвал от фалшива схема.
Лично аз платих с 10-тина хиляди лева, спестени от моята заплата, и 40+ хиляди кредит. Това беше през 2010 г. Преди това наистина банките повече се натискаха да отпускат кредити, но не твърдя, че оценките са били надценявани или че се е отпускал кредит за цялата цена (не ме е интересувало и не знам). Надценяването на обезпечението е риск и за банката, надали номерът е само счетоводно да се оправдае кредитът за пред БНБ и който там. Другият вариант за такъв кредит с висок риск за банката вероятно е много високи лихви.

# 888
Е това ли е голямата инвестиция? Ми че аз сега мога да си позволя подобна или по-голяма.

И има разлика между "аз купих имот" и "ние купихме имот".

# 889
  • Пловдив
Ами то и аз мога още по-голяма, и кво?
Досега пееше, че 35-годишните планктони не си купували имоти, сега вече - можели да купят, ама не било голяма работа. Ми не е голяма, не съм твърдяла обратното. Не е като тристайния, дето ако не бил разводът, ама аз съм планктон.

П.П. АЗ купих имот през 2010 г., не ние.

# 890
Ми защото тръгна с идеята, че едва ли не съм с нула спестявания, ерго никакви постижения.

# 891
Нямаш особени материални и финансови постижения, а не че нямаш никакви.

# 892
  • Пловдив
Ми защото тръгна с идеята, че едва ли не съм с нула спестявания, ерго никакви постижения.
Аз?! да съм тръгнала с идеята?!

Единствената идея, с която съм тръгнала, е, че не си повече от планктона и не ти отива да се изказваш така за него. Звучи смешно.
Колкото ти, толкова и всичкият планктон е можел и щял, ако не било. Ни повече, ни по-малко.

# 893
Материалните и финансови постижения се менят прекалено бързо, за да са мерило за човека. Имаше един момент, в който моите родители имаха нула постижения, по независещи от тях причини. А всъщност към текущия момент имам постижения, поне по еталоните, дадени в темата.

За мен са по-ценни постиженията в знания и способности, защото не може да ти ги изяде криза или хиперинфлация. И ако кажете, че в някои случаи тия постижения са безполезни- хората са писали, чели и дискутирали философски въпроси дори преди битки и са записвали университети във военно време. От знанието винаги има полза. От простотията и посредствеността...рядко.

# 894
Не е фалшива схемата, но дори така пак не е наред, защото какъв доход космически на онова време и от какво трябва да го имаш, за да можеш да вземеш хем ипотечен, хем потребителски. Както и да го гледаме, има нещо гнило, защото хората с нормални заплати, дори и недекларирани, нямаше как да го направят....
Няма гнило. Цените в България не са високи. Във вноски за дълъг период са съвсем  поносими.

The Siren of Titan, със или без семейство малко хора биха се вглъбили в това да трупат постижения. Повечето търсят баланс. Защото нервите нямат цена. Спокойно, но с достатъчно за живот без лишение, и сравнителна сигурност за покрив над главата. Пък ако ти е кеф иди на кино, театър, почивка и си гледай живота.
Такива са моите разбирания.

# 895
  • София
не са високи в сравнение с какво?

# 896
  • София
Тоест си се възползвала от фалшива схема.  Дори тогава не беше баш така, пак си търсеха гаранция на заема. Във всеки случай каквото и да е станало, е малко като при Тръмп, който обяснява, че всичко постигнал сам, само бил взел един милион или не знам колко беше от баща си, ама можел да вземе и повече, иначе всичко сам. Сори, ама аз на такива работи грам не вярвам, защото съм живяла по същото време, за което говориш и много добре помня как стоеше работата с кредитите, защото съм ги проучвала съвсем лично.

Не съм се възползвала от нищо- това ми беше работата, затова се срещах и с кредитни инспектори, и с оценители, и със строителни предприемачи, и с клиенти, които бяха в състояния да изтеглят на каса от офшорка 570 000Е, за да платят на ръка на дядото- реститут, например.
И днес банките продължават да газят закона, и никой не ги санкционира.

А, една от схемите беше елементарна- теглиш ипотечен на база справката за 6 месеца назад, после донасяш фалшив договор за наем, който са те упълномощили официално родителите ти да сключиш от тяхно име за техния апартамент, но да се разпореждаш с парите както намериш за добре и така ти отпускат потребителския.......

# 897
  • София
Щом я има думата "фалшив", за какво си говорим?

# 898
То е ясно, че материалните неща се променят във времето. Но едно е да ги натрупаш ти самият, да рискуваш, да претърпиш загуби и пак да трупаш после. А друго никога нищо да не придобиеш и да казваш, че така или иначе са нетрайни.

# 899
Та ако се върнем на темата, извън недвижимите имоти ...

Andariel, темата не е насочена да се коментира моята личност. Тук, в по-долния цитат мисля, че говориш за себе си:

Авторке, стига си нападала хората - те не са ти виновни за нищо! Най-вероятно нищо си нямала да направиш без деца, ама сега ти се струва пропиляно време. Едва ли, ако можеше по магичен път да се върнеш трийсет години назад, но нямайки деца, щеше да направиш нещо смислено, дори да си на сегашния акъл. Щеше да си изгубиш времето по същия начин, но най-вероятно щеше да истерясаш на тема "искам дете".  Психолозите са му измислили име на това с порасналите деца, критическата и депресията - синдром на празното гнездо. Жените се чувстват стари, ненужни, не знаят какво да правят, и дори да тръгнат да го удрят на живот, пак истерясват.  Единственият път е намирането на някаква смислена дейност, която да е от полза както за жената, така и за околните, много често осигурени жени се отдават на благотворителност или с личен труд помагат на някакви каузи и хора,  други сменят професия и т.н. Докато хората се женеха млади, идваше време за внуците, та животът си минаваше плавно.

Пълно е с клишета като "криза на средната възраст", "депресия",, "критическа", "празното грездо", "пропиляното време" - погледни се в огледалото, за да се разпознаеш.

("истерясаш" - това е прекрасен начин да наблегнеш на образоваността и възпитанието си)

Ако не бях направила изборът като млада да имам семейство и деца, животът ми щеше да протече различно, щях да избера да живея по-различен начин, на друго място, с други хора и с други ценности. По-добре или по-лошо, няма значение. Децата и семейството не са единственият смислен начин да прекараш живота си. А и често не са, в огромна част от семействата. Хората се обезличават, следват развитието на живота на децата си и забравят кои са те.

Общи условия

Активация на акаунт