Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бездетна по избор

 • 5 518
 • 237
 •   2
Отговори
 • Мнения: 36
Здравейте, аз съм бездетна по избор (childfree by choice). Това е първата тема тук за хора, които са бездетни по избор. Ако и вие сте такъв човек се чувствайте свободни да споделите своята гледна точка, защо взехте това решение и споделяте ли своята позиция открито в обществото или тактично отбягвате темата.

# 1
 • Evil thoughts can hide, I'll help release the mind I'll peel away the skin, release the dark within.
 • Мнения: 1 285
А Вие защо не започнете първа, като пускате такава тема? Защо взехте това решение и споделяте ли в обществото.

# 2
 • Мнения: 36
Seanon, вероятно трябваше да започна първа. Взех това решение, защото въпреки симпатиите ми към деца, не се виждам да имам свои. Трябва да жертвам неща, които аз не съм готова да жертвам. Рядко споделям позицията си в обществото, защото хората често се опитват да я променят. Особено по-възрастните хора, които споделят своето крайно мнение, с което нямам проблем, но когато се опитат да ми го наложат и да променят моето - тогава вече има проблем. Grinning

# 3
 • Мнения: 9 908
Смятам, че светът се променя и едва ли хора, извън евентуално майка ви, ще ви оспорят избора. Аз имам доста бездетни приятелки, някои искат деца, но не могат да имат, други търсят специален човек. Аз съм ок с техния избор и не ми пречи. Донякъде техния избор обслужва и моя егоизъм, защото те имат време, а аз не и можем да се виждаме, когато на мен ми е удобно. Тоест те се съобразяват много повече с мен, отколкото аз с тях.

# 4
 • СИ
 • Мнения: 1 550

... Трябва да жертвам неща, които аз не съм готова да жертвам...


Като например?

# 5
 • Мнения: 36
christina1980, ще ви изненада колко много хора се опитват да променят мнението ми. А доколкото знам от мои бездетни по избор познати - тяхното също. Вероятно е защото си мислят, че съм твърде млада за такова решение.
SeaHorse, не искам в тялото ми да се случват промените, които се случват по време на бременността. Не искам да жертвам от своето свободно време, социален живот и финанси. Сигурно ако исках деца с цялото си сърце, това щеше да ми се струва като пропускане на нещо недотам важно в името на децата ми, но понеже не искам, то на мен ми се струва като кошмар.

# 6
 • Мнения: 4 554
Съжалявам, ама ще пиша на "ти".
Ако си на 21, както евентуално следва от ника ти, няма смисъл да говориш за това сега. Ама никакъв. Grinning

# 7
 • Варна
 • Мнения: 12 513
Изборът за дете е личен. Алтернативата, да имаш нежелано дете и да го неглижираш е по-вредна.

# 8
 • Мнения: 36
ina.ina, беше ми интересна гледната точка на други хора с подобни на моите виждания. Не е невъзможно на тази възраст да знаеш дали искаш или не деца. Grinning
Viviana91, абсолютно. По-добре такива хора като мен да нямат, защото вероятно ще съжаляват за избора си.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 164
Опитват да променят надали е точният израз. Вероятно ти ясно прокламираш този избор (разбираемо ако това 2000 е наборът ти) и те влизат единствено в диалог с теб. Иначе, повярвай ми, на никой не му пука за чуждите избори, освен от чисто клюкарски интерес.
Останалите неща, които мислиш за имането на деца, също са характерни за възрастта ти. Изчакай да минат 20-30 г. и ако още си на същото мнение, тогава ще можеш наистина да защитаваш с право избора си. Преди това ще звучи като мечтите на малките деца да станат космонавти или боклукчии, да речем.

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 10:16 от Fever Ray

# 10
 • СИ
 • Мнения: 1 550

SeaHorse, не искам в тялото ми да се случват промените, които се случват по време на бременността. Нито искам да жертвам от своето свободно време, социален живот и финанси. Сигурно ако исках деца с цялото си сърце, това щеше да ми се струва като пропускане на нещо недотам важно в името на децата ми, но понеже не искам, то на мен ми се струва като кошмар.


Тялото се променя, независимо от това какво искаш. След определен брой години, някои части от тялото ти ще виснат, други ще се набръчкат. И какво, като не го искаш? То ще се случи.
Останалото което чета ми се струва, че е стандартен егоизъм. Слушал съм го от някои мои познати същото. По-често се виждам с един, който остана стар ерген. Надълго и нашироко и той обясняваше, защо не искал да се жени и да има деца. Не искал да жертва това, не искал да жертва онова, не искал да си променя начина на живот и така нататък... Обаче в последно време, когато мина 50-те години, знаеш ли какво забелязвам? Вкопчил се е в децата на сестра му. Тоест племенниците му. Съответно те имат вече деца и той сега ме разпитва, какво се правело за едно или друго свързано с децата, какви подаръци да купува и прочие. Тоест забрави, че не искал да си променя начина на живот.

# 11
 • Мнения: 4 554
ina.ina, беше ми интересна гледната точка на други хора с подобни на моите виждания. Не е невъзможно на тази възраст да знаеш дали искаш или не деца. Grinning
Изобщо не съм се замисляла за това на тази възраст. Родих на 30 и ако питаха мен - пак ми беше рано. Joy В смисъл, хем исках, хем си давах сметка за негативите. Няма лесен избор в живота. Ама пък затова е интересно. Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 21 332
Според мен, ако повече хора правеха такъв съзнателен избор и го следваха, а не се подчиняваха на чужди желания, щеше да има по-малко нещастни деца. Родител по задължение е доста лош вариант.

П.П. Напълно съм съгласна с Вивиана.

Иначе много хора си мислят, че имат право да се бъркат в чуждия личен избор - не само по отношение на децата.

# 13
 • Мнения: 452
Аз имам дете и донякъде разбирам страховете ви,да не изгубите своята свобода и независимост, защото действително раждането и отглеждането на дете е трудно,обсебващо и доста похабяващи ни действие,но се питам,не ви ли е любопитно,все пак,какво ли е чувството да се справяш и с това предизвикателство!?Не знам на каква възраст сте и щом не желаете,няма как насила да създадете дете,но може би с времето ще си промените решението!Не ви агитирам,просто споделям.Детето е отговорност,но е и вдъхновение и удовлетворение,което никоя друга дейност не може да ни даде!

# 14
 • Мнения: 36
Да, възгледите ми са чисто егоистични и не виждам лошо в това. По-добре да съм егоист без деца, отколкото егоист родител, от което ще страдат децата ми. Има хора, които съжаляват за това, че нямат деца, но има и доста хора, които съжаляват за това, че имат деца. Просто това не се обсъжда. А иначе не споменавам за избора си, просто в разговори понякога получавам въпроси, свързани с това, и казвам честно мнението ми, избягвам да го навирам в лицата на хората без причина по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт