Живот без семейство и деца

• 76 638
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 1 125
Мамасита ако не друго, поне публика винаги има.

Прави ми впечатление, че като роди второто, първото и беше проблем, сега двете са проблем, а третото ОК. Ами така до 10 може да ги нареди и винаги ще и е ок. Хем оправдание да си седи в къщи, хем всички предишни деца виновни на мама.

# 1 126
Базила,

За да правиш това, което ти описваш, трябва да имаш определено ниво базова енергия и степен на предвидимост.
Само Господ знае, ако ти беше на мястото на Сирен, от какво ниво енергийно би стартирала, след като постоянно захранваш 4-ма, а за предвидимостта няма и да говорим.
Много те харесвам, но не ми е ясно в друга ситуация как би била.

# 1 127
"степен на предвидимост"

Ключова дума. Аз може да съм много стегната и спретната, другите да са на друго мнение. Понякога опитите за оптимизиране са източник на семейни конфликти, ако не всички са на една страница.

Битът е лесно да си оптимизираш. Но как да си оптимизираш изцяло битието, така че пак да стигнеш до позиция на креативност? В смисъл, моята липса на оптимизация, така наречена, в очите на други може да изглежда като стройна система. Разбира се, че с три деца има някаква организация.

Въпросът е, че това пак е на ниво "отмятане на задачи" и пак не се стига до зареждане на батериите. Не и качествено. И ноутбуци имам.

Както вече казах, доста от нещата ми са смешни не защото не съм ги пробвала, а защото съм ги пробвала и не работят според рекламата. Тоест пак ситуацията е само мъъничко по-добра, което не е много смислено.

Даун, говоря с факти- първите две деца не носят на фрустрация, много ревливи, трудно спят, трудно ядат, всичко трудно. Третото- всичко лесно. Огромна разлика.

# 1 128
Мамасита, същото твърдеше за второто. Че всичко с него е по-по най.

Аз нямам нищо против жените, които си седят в къщи. Аз самата, с удоволствие бих го правила. Не разбирам опита да се оправдаваш с децата. Все пак, ти си избрала да ги имаш.

# 1 129
Всичко е относително- второто е по-добре в едни аспекти, но пак си има трудности, третото си е вече лесно дете- спи по цяла нощ. Аз такова чудо не бях виждала...

Относно "ти си избрала" вече говорихме, това никога не е изцяло съзнателен избор, нито ме лишава от правото да искам някои неща. Ама не вписани в календара в 15-минутни прозорци. Това е лесно. Трудно е да си отделиш неструктурирано време за креативност. Защото друг плаща цената.

И всъщност аз никога не съм казвала, че искам да седя вкъщи. Искам децата да са гледани качествено, а това изисква седене вкъщи, какво да се прави, страничен ефект. Иначе не съм искала седене само по себе си. Не го и искам за в бъдеще.

# 1 130
bgtatko81 , интересен и съдържателен пост. Само ми изниква един въпрос към теб и не само. Гледането на дете/деца нискоквалифициран труд ли е? Може ли с лекота и чиста съвест да се делегира на съответния нискоквалифициран персонал? И крайния резултат дали би бил един и същ?

Да бъдеш майка или татко за мен не  е съпоставимо с другите типове работа.
Скрит текст:
Ако го приравним към професия "гледане на дете/деца", то за да отговоря дали е ниско или високо-квалифициран, трябва да опишем каква квалификация се изисква. Може би педагогическа? Може би медицинска (поне на ниво мед-сестра)? Може би докторска степен по психология на развитието? Каквито и изисквания да измислим, ще се окаже, че повечето майки ги нямат и едва ли не ще излезе, че не са квалифицирани да си гледат собствените деца Wink

Така че въпросът Ви не е коректно зададен. Да си майка или баща не е работа или професия, не е цел или призвание. Това е всекидневно раздаване, което човек прави така, както разбира за най-добре. Ако смята, че трябва да е постоянно близо до децата си и да им дава повече във всеки един момент - ОК, напълно мога да го разбера това (стига някой да не се опитва да ми го налага на мен като идеал, както и аз не налагам своите възгледи по подобни въпроси на останалите).

Ако говорим за отделни дейности, които са силно застъпени в отглеждането на малко дете - пазаруване, пране, миене  и т.н. Да, това са ниско-квалифицирани дейности и не, не съм конструирал робот, който да сменя памперса вместо мен, нито пък съм наел сменяч на памперси. Но ако ще е само "гледане" на детето - ниско-квалифицирана работа е или поне персоналът в детските градини (мед сестри, лелки) е често по-квалифициран - изгледали са един куп деца, имат често и образователен ценз.

Но ако ще е до това да си му татко/майка и да му даваш безрезервна обич, сигурност, спокойствие, радост, смях, но и свобода и самостоятелност също - няма друг човек, който да може да те замени в тази "професия" според мен, защото няма друг човек, който ще обича така едно дете както го обичат родителите му Simple Smile Или поне доста рядко има и никога не го работи това на граждански договор...

Тук трябва всеки родител да прецени сам за себе си каква част от времето на детето иска да насити със себе си. Според мен е добре да има някакъв баланс в това, но всеки сам го решава. Всичко, което не е време и действия, съзнателно посветени на детето, а е просто рутина и битовизъм, за мен се изпразва от някакви особени родителски чувства и си става нискоквалифицирана работа. Дали изнервена, преуморена майка ще сменя наакан памперс или изнервена, преуморена лелка - все не се изисква особено голям квалификация и да се смята, че майката по презумпция ще бърка в лайната с някаква всеобхващаща, животопроменяща любов - е наивно. И почва едно гордеене кой по-хубаво сменя памперс - ей го на, аз сменям наакан памперс за няколко минути, винаги измивам дупето; нито веднъж не съм пропускал досега, въпреки че съм сменял наакан памперс стотици пъти; тази работа с мокрите кърпички не е за мен, особено пък ако не е перфектно оформен отпадъкът в памперса, а е размазан насам натам, както е в 90% от случаите поне при нас; в резултат нито веднъж не съм я подсичал и цялата операция винаги завършва със смях и добро настроение, а не със сърдит рев. Но какво значи това? Абсолютно нищо. Нито е квалификация, нито мед сестрите или бавачките или бабите си дават зор да мият бебешки дупета, нито в крайна сметка е някаква животосмазваща драма да се подсече едно бебе! Да седна да се изживявам себе си какъв велик татко съм в това, че мия бебешко дупе и евентуално да си повишавам допълнително самочувствието като начуквам канчето на някоя случайна мама, чието дете се подсякло, пък тя да ми го връща с това, че то с 1 ехееее колко е лесно, я пробвай с 3. Не, мерси - не е смислена реализация това за никого, нито за мен, нито за някоя жена, така си мисля. В крайна сметка ще си порастне и така, и иначе, ще си се научи само да го върши това (вкл. и замиването) и ще отмине този период. Какво ще му дам на детето си, ако жертвам 1 година от кариерното си и лично развитие в това да му вися 24 часа в денонощието на главата и да му мия гъза по най-качествения възможен начин? Не мисля, че много. Същото е и с показване на животни, издаване на забавни звуци и други "обучения", на които подлагаме малките деца. Ей го - показвам, правя се на маймуна (и на още 10 животни), ама квалифициран ли съм за това? По-скоро не - не съм логопед, имам 1-2 леки говорни дефекта, някои животни дори не ги знам как се казват - разните там африкански антилопи - кое беше гну, кое е друго... Не мога едно прасенце да нарисувам, пълна трагедия съм с рисуването. Та колкото бебето драска, толкова и аз с него драскам. Мога ли да настоявам, че няма достатъчно квалифициран човек, който да ме замести в "гледането на дете" в това отношение? Не мисля. ОК, по-малко зор от мен ще си дават, но децата не учат единствено ако някой ги натиска, учат си и самички и едни от други... Даже може и по-лесно да учат така... При по-големите пък обучението на децата се свежда до дружното четене на учебници, защото родителите рядко са енциклопедисти, знаещи целия материал, който се учи в училище. Която и отделна дейност да ми хрумне - или не е нужна квалификация, а само малко повече старание, или пък я нямам тази конкретна квалификация, за разлика от някой специалист по това, който в повечето случаи мога да си позволя, но само защото аз пък съм високо-квалифициран в други области, които не са пряко свързани с дечица

С това мисля да (се опитам да) приключа участието си по тази тема, струва ми се, че казах достатъчно и бях достатъчно ясен, без да бъда злонамерен или да търся конфликт Simple Smile От тук насетне не виждам как може да се продължи една подобна дискусия освен на ниво конфликти някакви, а нямам желание за това. Една от най-хубавите страни на това мъж да участва в женски форум е, че женското "мерене на пишки" рядко има особен чар за мъжете, както предполагам и обратното (затова са рядкост жените в политическо-икономическите спорове примерно). Това прави разкачването от подобна тема по-лесно за мен, но си оставам с най-добронамерени чувства към всички участници в дискусията Simple Smile Трудна работа е да се излезе победител от подобен спор, само време може да се убие и човек да се изнерви излишно Simple Smile

# 1 131
Базила,

За да правиш това, което ти описваш, трябва да имаш определено ниво базова енергия и степен на предвидимост.
Само Господ знае, ако ти беше на мястото на Сирен, от какво ниво енергийно би стартирала, след като постоянно захранваш 4-ма, а за предвидимостта няма и да говорим.
Много те харесвам, но не ми е ясно в друга ситуация как би била.

Степента на предвидимост идва с времето, приоритетите и обстоятелствата. Не съм си и помисляла да обяснявам колко е лесно да имаш три деца и да ги гледаш. Дори адмирирах и уважавам подобен избор при интелигентна жена. Опитвам се да ѝ обясня, че вместо да мърмоТи, че децата спират да върши велики дела, да се концентрира над децата и по-скоро подготовката "за нейните си велики дела", когато децата вече няма да са така нуждаещи се от мама. Също така дадох пример и как аз се провалих с малко дете в опитите си да съм шеметно най-добра във всичко ЕДНОВРЕМЕННО. Та си седнах на трицифрието. И всичко си тръгна поетапно и съвсем в посоката, в която исках. Сега, критерият за успешност, креативност и подобни балони не ме интересуват. Това са си лични фикции. Лошо няма да си фантазира човек, стига да не смята, че е меродавен.

Какво виждам в момента отстрани при мами тип "сирен" – разпиляване на енергия и фиксиращо се мрънкане колко пречат децата да си успешен, креативен, едва ли не гений.
И, разбира се, Деборана, че всеки ще даде различно поведение, поставен при едно или друго обстоятелство. В последните страници си говорим за реално стеклите ни се обстоятелства и как се справяме с тях (макар темата да беше зададена за хипотетична паралелна реалност на "ако нам кво си").

# 1 132
Абе кажете как я имате тая енергия, че и да я събирате:) щом аз я разпилявам...

# 1 133
Сирен, лекувай се, нещата съвсем излизат от контрол.
Добронамерен съвет.

# 1 134
Всичко е относително- второто е по-добре в едни аспекти, но пак си има трудности, третото си е вече лесно дете- спи по цяла нощ. Аз такова чудо не бях виждала...

Относно "ти си избрала" вече говорихме, това никога не е изцяло съзнателен избор, нито ме лишава от правото да искам някои неща. Ама не вписани в календара в 15-минутни прозорци. Това е лесно. Трудно е да си отделиш неструктурирано време за креативност. Защото друг плаща цената.

И всъщност аз никога не съм казвала, че искам да седя вкъщи. Искам децата да са гледани качествено, а това изисква седене вкъщи, какво да се прави, страничен ефект. Иначе не съм искала седене само по себе си. Не го и искам за в бъдеще.

Всяка майка иска децата и да са добре гледани и обикновено има идея, кое е добре, според нея. Щом според теб е да си ги гледаш в къщи, се предполага, че това ти е по-важно от духовното извисяване, великите постижения и всичкия бул шит, който описваш, че ти липсва.
При това положение не разбирам защо се оплакваш. Взела си решение да имаш деца, които да са гледани добре според собствените ти критерии.

Освен ако не искаш да те признаем за мъченица, не виждам, защо се пънеш.

Другият вариант е бил, поне след първото да се усетиш и сега, когато той е поотраснал, вече да си водещ журналист.

# 1 135
Ми порасна ми детето, имам много лично време,
Работя за себе си, това което искам, а не за някой бг рОботодател, мислещ се за корпоративен лъв, ама с чорбаджийски манталитет. И цялата свита от интриганти и мишоци по подобни места за изкачване на кариерни стълбици. Ох, а такива колко могат да скъсят живота, не ми се говори, имам лоши лични примери (та мога да оценя  сега разликата на живота без корпоративния стрес).
Спя до късно, обичам си половинът, срещам се от време на време с приятели, зареждам се. Проза. :>

Но опасявам се, Сирен, че за високи постижения и таргети като твоите моите скромни рецепти са неприложими. Минавай на енергийни напитки. Money

# 1 136
Не знам дали изобщо нещата могат да се сравняват "по важност". Някои неща са неизбежни, други са си наистина важни цели, които не бива да се забравят. Аз и с три деца не искам да ги приема за булшит и да се откажа- то и затова е трудността. Не, не искам календарче и простички отметки, искам да си намеря стратегия, така че да се стигне и до по-големите цели.

По-важно е в момента- но не е по-важно като цяло, в житейската ми стратегия. Основният ми аргумент е, че е напълно възможно в един сезон от живота да гледам деца, а скоро след това да мина на други цели. И въобще няма нужда докато децата са малки, да се пъна да работя в офис, защото това НЕ Е път към по-интересните цели. Даже обратното, работата ги ограбва почти толкова, колкото и висенето у дома. На повечето работни позиции по-малко се научава, повече се затъпява.

# 1 137

Наистина безкрайно добронамерено Ви го казвам - на Ваше място с три деца, но и с амбиции, не бих отделял толкова време за форум "bg-mamma"...  И понеже знам, че не бих могъл да се контролирам - вероятно изобщо не бих влизал, освен за съвсем конкретни "делови" въпроси, но вероятно и за тях не. Ако не успеете да регулирате нещо толкова простичко, което Ви яде от времето всекидневно, никакъв шанс не виждам за по-сложните за нагласяне работи. Sad Човек се пристрастява към неща като форуми и фейсбук, те създават фалшивото усещане за някаква среда, в която човек не е напълно сам, но това е подвеждащо и има силно негативен ефект поради социалната желателност човек да се похвали, което пък провокира фалшиви демонстрации на щастие и семейна идилия, които от своя страна водят до нереалистични представи и очаквания у хората, прекаляващи с контакта с тази среда и спомага в голяма степен отключването или оставането в състояние на депресия. Каквото сте пренесли в реалността от тук - запазете си го, но самото висене във форума във Вашия конкретен случай не виждам какво добро Ви дава.

Пиша Ви го горното с ясното съзнание, че е много вероятно на някакъв етап да си го сам абсолютно същия съвет и на себе си. Също така сте ми доста симпатична като събеседник, така че егоистичното в мен би искало да продължите да пишете както досега. Но ако ми бяхте близка и държах истински на Вас, щях да Ви дам горния съвет. Може би питайте няколко близки хора за мнение дали според тях е полезно и смислено за Вас участието в този форум на сегашния етап. 

# 1 138
Аз пък ще я призная, ако успява да пише цял ден тук, децата ѝ са добре гледани, хапват вкусна храна. Ама наистина добре гледани, не на самоотглеждане и "да, маме, добре", къщата ок (не лъсната, а спретната поне), мъжът се чувства обичан и добре в компанията ѝ, децата спокойни, а не "овикани".Simple Smile
Това е достатъчна подготовка за нещо по-голямо. Ама един ден, не сега. И ако го познае кое е, че така като гледам има лутане яко. Wink

# 1 139
Пробвала съм да махна форума- както казах, на практика не успявам да постигна много по-добри неща. Не се оправдавам с децата, но дори да имам благи сметки, хвърлят бомби върху тях.

Та след Н на брой опита да съм продуктивна, завършващи с фрустрация, нулев резултат и по-голямо сдухване, ето защо понякога има дни само за форум. Има дни, в които дори да пробвам да правя мусака, най-много да подпаля къщата, та не се и захващам.

Съветите са добри при съжителство с нормални хора, но повечето ми деца още не влизат в тая графа. Никой не ми уважава старанието и благите идеи:) уикендите не влизам във форума, организирам перфектните излизания...и то пак се скъсва от рев, защото обувам грешните чорапи в грешна поредност. Примерно. И пак не стигам до хубавите книги.

Не, от горното нищо не успявам- на децата не им пука за готвено, всичко е гадно. Къщата за 10 минути става първа зона на ядрен взрив, дори да чистя през половин час. Само мъжът ми е доволен, щото заради него си почивам, да не се превърна в кикимора.

Общи условия

Активация на акаунт