Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 988
  • 837
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
Има изключително малък процент заболявания, които се предават с над 50 процента риск, защото това е резултат от изключително умната -макар и жестока- репродуктивна еволюция. Тези състояния се броят на пръстите на ръката и, за щастие, засягат нищожен процент хора. Най-разпространените фатални заболявания са моногенни или свързани с количеството хромозоми и при тях рискът да се роди увредено дете варира от 1 до 50 процента.

Да повторим това още веднъж, защото го писах и аз по друг начин, но мантрата "50-100" продължи да се повтаря. Ще продължи вероятно и сега, но нищо.
Коннкретно за муковисцидозата рискът се приема за 25%, не за 50%.

# 766
  • София
МамаРу, изначално природата не обвързва правенето и раждането на деца с нормалност на интелекта, нито отговорност, защото е важно да се раждат деца, за да оцелее кръвната линия. Това като официално обяснение.
Относно случая, за който говориш - ако жената е била недееспособна, то това не означава, че няма право да бременее и да ражда, все едно защото е недееспособна да не й даваме да яде и да пие. Тази жена, както пишеш, е имала родители, а е можело да я контролират поне да не бременее, като й дават противозачатъчни заедно с основните лекарства. Или пък да търсят дом за нея, където ще е под контрол. Изобщо, не разбирам защо се намесват случаи на недееспособност, това последен опит за доказване на тезата как трябва да има контрол върху раждаемостта на трети лица ли?
В цялата тема става въпрос за избор на хора, които са дееспособни, да се изразим с правния термин, а никой няма право да забранява или да контролира по някакъв начин изборите на дееспособно лице, когато се касае за неговото собствено тяло и възпроизвоство. Все едно утре на теб някой да ти почука на вратата и да ти каже, че нямаш право да бременееш, защото за филанкешията е безотговорно да се множиш и плодиш.
Много от хората нямаше изобщо да съществуват на този свят, дори с леки увреждания, ако се прилагаха казаните от тук критерии за контрол, наречен "отговорност" към другите. Едно време, а и сега, дори с лек порок на сърцето децата са били оставяни да умират, а порокът на сърцето е сравнително често срещан, защото е порок на развитието, нищо че не е генетично, най общо казано (да не се циганим за генетични, хромозомни и т.н.).  Не зная колко хора от вас са имали директен контакт с деца или възрастни вече хора, родени с различни пороци на развитието или генетични такива, но явно е било малко, защото не ги възприемате като хора, а като бреме, някакви същества. А те са си съвсем живи хора, нищо човешко не им е чуждо.

# 767
  • София
Andariel, колко пъти да ти напишем, че тук никой на никого нищо не забранява? newsm78

Тук споделяме своите мнения- а те са на база кой как би постъпил в ситуацията.
И кой как постъпва- също.
В този смисъл, разбирам Елена и Магдена- те са привърженички на правото да убиваш зародиш след зародиш, с надеждата да стигнат до здраво.

Приели са и себе си да унищожават аборт след аборт- да имат дете на всяка цена.

Теб, обаче не те разбирам- докога ще чукаш с апломб на отворена врата, обяснявайки че всеки има право на живот, без да имаш мнение как ти би постъпила?
И как съвместяваш това си мнение със защитата на правото да зачеваш и абортираш целенасочено безброй пъти, независимо от всичко?

А, това- ако жената е била недееспособна, то това не означава, че няма право да бременее и да ражда,, за да го твърдиш, би трябвало да декларираш, че ако е твое дете, ще позволиш да се случи и ще имаш грижата за внуците.
Това ще е мнение- другото е само " правилно политговорене" и "вижте ме колко съм либерална и колко за нищо не ми пука."

# 768
  • София
Абсурт, откога говориш само ти как би постъпила? Да взема да ти извадя цитатите, да си ги прочетеш - ти определяш кое е правилно и грешно за други хора, включително и в последния си пост - говориш за убиване на зародиш след зародиш, а това не е изразяване на мнение "какво аз бих направил", а оценка на чужди постъпки и правене на изводи за правилно и грешно, което засяга трети лица.
За недееспособните лица има опекуни, които носят отговорност за тях. Знаеш ли, че все още се твърди, че жените с лека умствена изостаналост нямат право да раждат и дори много често им отнемат децата, защото те не можели да се грижат за тях? А всъщност те мигат да се  грижат за тях, стига да има кой да им помага и да ги направлява. Майчината обич си е майчина обич, независимо от айкюто и натрупаните данни с времето показват, че тези майки се справят.

Тялото е на жената, ембрионът е на жената и само и единствено жената има право да взема решение за аборт или раждане. Нито мъж, нито майка, нито никой няма право да й се меси.

Не, не се правя на широкоскроена, нито съм по правилното политговорене - просто имам знания за нещата отвъд комшийско-клюкарско-битовото ниво на населението, което ми дава по-различна гледна точка и мироглед.

# 769
  • Пловдив
Виж сега, няма противоречие - тя от самото начало има предвид, че е избрала за себе си да е морална и отговорна, като не пречи на другите да изявяват патологиите си, да постъпват неморално, както са избрали, да бъдат безотговорни садисти, мазохисти, убийци на деца и на себе си и пр.

Пък те беснеят насреща и и доносничат срещу нея само защото е на различно мнение. На което са и повечето други хора - нормата, нали, - само не знам как тук в последните страници на темата мнозинството май съвсем случайно се оказа от патологичните.

П.П. А не пречи на другите да бъдат безотговорни садисти не защото не иска, сигурна съм, а защото просто не може, за щастие.

И още нещо. Същата потребителка в други теми обяснява със същия тон колко нещастни ще бъдат жените, които нямат деца, как на стари години нямало да има кой да им подаде чаша вода с любов, а не срещу заплащане... Тези жени, разбира се, също не са поели не друго, а отговорността да родят дете. Навсякъде става дума все за отговорност.
За други жени очевидно смята, че са длъжни да останат нещастни и без чаша вода на стари години, вместо да се опитат да имат здраво дете. Щото патологични са опитите им. Така, де, някои са длъжни да бъдат нещастни, иначе е безотговорно; също както майките на деца с увреждания само съществуват, а не живеят, пак по нейни думи.

На мен искрено ми се повръща от подобен "морал". Аз самата съм далеч от мисълта, че жените без деца задължително са нещастни, но да смяташ, че са, и в същото време да изискваш от някои да останат без деца, ерго нещастни - е ми няма как да не ми се доповръща.

А, и още нещо, понеже дамата се прави на неразбрала. Аз лично в актива си дотук по случайност нямам нито едно "убийство" на себе си или на ембрион, за разлика от нея. Не че при констатиране на увреждане на ембриона бих се поколебала да го направя, но дотук не се е налагало. Само че в нейния случай е понеже не и било кеф да роди точно в този момент. Което, разбира се, е добро и морално. Виж, по причина болен ембрион вече е безотговорно - тъй като изначално не е трябвало да забременяваш - и значи да се правиш на Господ.

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 10:45 от Магдена

# 770
  • София
Това не го разбрах. Коя е "тя"?

# 771
  • Пловдив
АбсурТ, коя друга.

# 772
  • София
Абсурт, откога говориш само ти как би постъпила? Да взема да ти извадя цитатите, да си ги прочетеш - ти определяш кое е правилно и грешно за други хора, включително и в последния си пост - говориш за убиване на зародиш след зародиш, а това не е изразяване на мнение "какво аз бих направил", а оценка на чужди постъпки и правене на изводи за правилно и грешно, което засяга трети лица.
Скрит текст:
За недееспособните лица има опекуни, които носят отговорност за тях. Знаеш ли, че все още се твърди, че жените с лека умствена изостаналост нямат право да раждат и дори много често им отнемат децата, защото те не можели да се грижат за тях? А всъщност те мигат да се  грижат за тях, стига да има кой да им помага и да ги направлява. Майчината обич си е майчина обич, независимо от айкюто и натрупаните данни с времето показват, че тези майки се справят.

Тялото е на жената, ембрионът е на жената и само и единствено жената има право да взема решение за аборт или раждане. Нито мъж, нито майка, нито никой няма право да й се меси.

Не, не се правя на широкоскроена, нито съм по правилното политговорене - просто имам знания за нещата отвъд комшийско-клюкарско-битовото ниво на населението, което ми дава по-различна гледна точка и мироглед.

Значи, продължаваме- нямаш мнение как ти би постъпила, но продължаваш да намилаш, че всеки има право да направи каквото иска, без някой тук да му е забранил.

Не разбираш ли, че да имаш мнение означава че ти така би постъпила?
Да одобряваш или не даден акт, е мнение.

Не е мнение " всеки може да прави каквото иска", защото във всяко демократично общество, всеки има това право в рамките на закона.

И последно- това, че имаш познания за нещата, би трябвало да ти оформи мнение, което да споделиш а не да преливаш от пусто в празно.
ПП.
Без да се надявам, че Магдена може да ме остави намира и да намери друг обект на злобата си, припомням, че
цялата лавина от недоволство се излива отгоре ми, защото:

1. Написах, че в една серия по TLC една жена без ръце и крака ,предупредена от лекарите, че вероятността да роди дете със същите генетични увреждания е 50- 100%, роди и точно така се получи. Не съм коментирала вероятностите 1- 50%

2. Написах, че за мен, дори когато бях на 20 години, това не би било нормално и не бих си позволила да забременея.

3. Някой / не помня кой/, постави въпроса с безсрайното зачеване и аборти до здраво и си дадох мнението, че за мен, това е патология. И обясних защо.
4. За нито един друг метод за сдобиване с дете не съм давала мнение.

Толкова.

Сега, можете да продължавате да ме анатемосвате. Mr. Green

Последна редакция: нд, 12 ное 2017, 11:12 от absurT

# 773
  • Наблизо

За недееспособните лица има опекуни, които носят отговорност за тях. Знаеш ли, че все още се твърди, че жените с лека умствена изостаналост нямат право да раждат и дори много често им отнемат децата, защото те не можели да се грижат за тях? А всъщност те мигат да се  грижат за тях, стига да има кой да им помага и да ги направлява. Майчината обич си е майчина обич, независимо от айкюто и натрупаните данни с времето показват, че тези майки се справят.

Какво значи ''Лека умствена изостаналост''?Тоест ако им се остави детето,трябва хем и майката,хем и детето да се пазят  и да не можеш да я оставиш сама с него,защото не се знае дали няма да го изпусне или удуши без да иска.
А за тялото какво - ако майката е недееспособна,давай да ражда пък какво ще го правят това дете...И в нашия град се говореше за един случай двама усмтвено изостанали от една институция успяли да се съвкуплят и жената забременяла.Не се виждало,защото тя си била едра и родила сама в стаята си.Били направили точно както ти казваш,Андариел - мисля,че защото е отнело време да му намерят институция,оставили й го уж да я наблюдават.Тя си мислела,че е кукла и не се сещала да го храни ни облича с повече от рокличка.Когато пласирали детето,продължила да си мисли че детето е при нея,като тогава вече било кукла и си го бутала в количката.

# 774
  • Пловдив
На недееспособните всъщност доста повече неща им се контролират, съвсем не е само размножаването, така че не виждам аналогията между тях и дееспособните, чиито решения не кефят някого.

Иначе е вярно, че има жени с лека умствена изостаналост, които се грижат достатъчно добре за децата си, особено ако имат и надзор. Не твърдя, че важи за всички, но има. Когато работех в Социално подпомагане, имаше една такава, която дори беше под ограничено запрещение и попечител и беше мъжът и. Сега, вероятно грижите, положени от тях, няма да изпълняват всички високи критерии на форума, но минимума го изпълняват и отгоре. Интелект и способност да се грижиш за дете имат, разбира се, корелация, но не съвсем стопроцентова.

А лека умствена изостаналост какво да значи, ама че въпрос - ами значи коефициент на интелигентност около 60-70, примерно, или малко над 70. Формално за лека се смята 50-70, за гранично изоставане - 71 до 80, над 80 е норма.

# 775
  • София
БютифулМ, пишеш глупости на търкалета. ОчевАдно не си наясно с нещата, изобщо имаш ли някаква идея за степените на умствена изостаналост? Сега пък, и да удуши детето! Пък сега и някакъв друг случай за двама, дето се съвокупили! Абе, хора, вие добре ли сте? Дори се чудя дали да се хабя да обяснявам, то е все едно съм в някакво Средновековие! Изумявате ме, честно!

# 776
  • София
БютифулМ, пишеш глупости на търкалета. ОчевАдно не си наясно с нещата, изобщо имаш ли някаква идея за степените на умствена изостаналост? Сега пък, и да удуши детето! Пък сега и някакъв друг случай за двама, дето се съвокупили! Абе, хора, вие добре ли сте? Дори се чудя дали да се хабя да обяснявам, то е все едно съм в някакво Средновековие! Изумявате ме, честно!

# 777
  • Пловдив
Мисля, че институциите за умствено изостанали възрастни винаги са разделени по пол. Предполагам, точно с идеята да не се съвъкупляват. Поне двата в региона, в който работя, са отделни, в различни населени места.

# 778
  • Наблизо
В чужбина не.Имитират семейство и пенсията им отива за финансирането на групата.Много са за ''да живеят нормално''и затова се случват такива неща.
Въпреки всичко,и там липсват места като в България и пак семействата са на линия за гледане.

# 779
  • София
В чужбина не.Имитират семейство и пенсията им отива за финансирането на групата.Много са за ''да живеят нормално''и затова се случват такива неща.
Въпреки всичко,и там липсват места като в България и пак семействата са на линия за гледане.

Това трябва да е новото виждане, за което не съм дорасла- да имаш само права, а задълженията да са пожелателни, че дори и ненужни.
Тях да поеме който е под ръка- дали обществото, дали роднините.........

Общи условия

Активация на акаунт