Храните, които не ям

  • 61 945
  • 568
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 42 460
Мисля, че се разбрахме, че влагаме различен смисъл в думата качествено. Не ми налагайте своето виждане - получава се изключително безсмислен спор.

 

# 121
  • MI
  • Мнения: 11 890
Скрит текст:
Мислех че след темата за гостите нищо по темата няма да ме учуди, но явно имало и по-зле. Че то много лесно така - като ти дойдат гости им пробутваш гадните пакетирани сладкиши, които по грешка си купил и после си ядеш хубавата храна сам.  Joy Честно, за пръв път виждам някой да предпочете наблъскни с хидрогенизирано палмово масло бисквити пред домашен десерт. Обичам приятелите си все повече.

П.С. и в някои Линдт има палмово масло. Wink Милки и сие няма да коментирам. А съм ценител на добрия шоколад.

Тъй - палмовото масло може да бъде и нехидрогенирано.
Може да бъде и без транс.
Може да бъде и с ниски 3G и 3MCPD нива.. което едва ли ви говори нещо Simple Smile (поне у нас тепърва ще се говори, на запад вече навлезе)
т.е. като цяло може да е и невредно.

НО в България и от български производители тепърва започва да се употребява и то в съвсем малки количества.
Пълнежно невредно палмово масло по-има.. но кувертюрно почти тц. Ще има лека полека.. но бавно, защо - защото е двойно по-скъпо. И по-добре шоколад Simple Smile

Шоколада също напоследък е с добавено палмово масло, да, но то като цяло е нехидрогенирано / поне за Линд. Имат си и чисти шоколад. Милка не купувам от години, там не ми се коментира какви са извращения Simple Smile

***
Темата е за храните, които не ям, защото не ми харесват..
Или храните, които не ям, макар че ги обичам, но избягвам, защото не са полезни ...

Има разлика Simple Smile
Ако е 2рото - вкъщи се купуват 20 продукта и толкоз. Експерименти и главоболия не си причинявам. Ако ще и 5000 други да има по щандовете.
Има, да. Тук има много, за разлика от в България и пак не ги купувам. НЕ ми се обяснява подробно защо - освен заради маймуните, и защото качеството и ползите от тази мазнина са много по-ниски от какаовото  например.

A ако разширим темата до какво не ядем защото не е полезно, ще стане дълго - голяма част от пакетираните храни, нищо с трансмазнини, по възможност и без палмово масло, съмнителни колбаси, съмнителни сирена, продукти със странно съдържание и т.н.

# 122
  • Мнения: 10 199
Опаковката е широко понятие.
Аз вчера като си взимах айсберг беше в опаковка.

# 123
  • MI
  • Мнения: 11 890
Мисля, че се разбрахме, че влагаме различен смисъл в думата качествено. Не ми налагайте своето виждане - получава се изключително безсмислен спор.
 
Не ти го налагаме ние, а тълковния речник. Според него качество е "Степен на съответствие на предмета на това, което трябва да бъде". Т.е. не е нещо субективно. Салам без месо и сирене без мляко, както и шоколад без какао няма как да е качествен.

# 124
  • Мнения: X
Опаковката е широко понятие.
Аз вчера като си взимах айсберг беше в опаковка.
Айсберга е "химическа" салата....     Laughing  та това е боклук в опаковка.

Мисля, че се разбрахме, че влагаме различен смисъл в думата качествено. Не ми налагайте своето виждане - получава се изключително безсмислен спор.
Ама нищо не ти налагам.....     Simple Smile
Просто това, което ти обичаш и предпочиташ, няма нищо общо с качествена храна.
Та, може би е по-добре да конкретизираш, че предпочиташ храна, произведена от машини (т.е. непипната от човешка ръка) и пакетирана.
Така няма да се получават такива недоразумения по повод качеството на храната.

# 125
  • Мнения: 4 859
Хората,които ни идват на гости са ни страшно близки,все едно са от семейството и всичко,което слагам на масата е приготвено от нас,дори хляба,ако остане време.Знам какво не ядат-гъби,зелении и т.н.и съответно не готвя с тези продукти.
Ако има човек,който не яде домашна храна,бих поръчала или купила нещо,което хапва,за мен не е проблем.
Когато ние ходим на гости,носим нещо домашно и купен сладкиш или купуваме месата за барбекюто,зависи как ще се разберем.Имаме и приятели,които ни сервират чипсове,ядки и мезета или поръчват пица.Въпрос на предпочитания и време.За мен няма значение,отивам да ги видя.
Не ме е гнус от домашно приготвената храна,стига да е от нещата,които ям.
Не ми е приятно обаче да ме подканват по 100 пъти-'яж,яж,опитай това,защо не ядеш' Crossing Arms(за нещата,които не консумирам и да трябва да се обяснявам)
Аз никой не подканвам и не му гледам в чинията-слагам всичко по плата и купи и да си взема кой каквото реши.
По-скоро ме е гнус и ми е съмнителна храната навън и по ресторанти.Май само на пицария ходя,иначе като се налага да не съм вкъщи карам на салати и скара.

# 126
  • Мнения: 10 199
Опаковката е широко понятие.
Аз вчера като си взимах айсберг беше в опаковка.
Айсберга е "химическа" салата....     Laughing  та това е боклук в опаковка.
Ето,за това е в опаковка. Yum
Знам,че не е най-доброто нещо,изкуствено създадена без полза от нея,но смесeна с други зелинии придава лека хрупкавост.Не е оправдание,но понякога човек има нужда се поглези с нещо,нали?
Божичко,как звучи.Глезя се с маруля.Scream

# 127
  • Мнения: 42 460
Мисля, че се разбрахме, че влагаме различен смисъл в думата качествено. Не ми налагайте своето виждане - получава се изключително безсмислен спор.
 
Не ти го налагаме ние, а тълковния речник. Според него качество е "Степен на съответствие на предмета на това, което трябва да бъде". Т.е. не е нещо субективно. Салам без месо и сирене без мляко, както и шоколад без какао няма как да е качествен.

И какво трябва да бъде един млечен шоколад, за да е качествен? Или една хубава бутикова торта, да кажем? Или те по дефиниция са некачествени?

Последна редакция: чт, 19 окт 2017, 16:12 от bubanka

# 128
  • WonderLand
  • Мнения: 3 896
И аз обичам да се глезя с маруля, Tuon, но напоследък колкото и пъти да купя айсберг в найлон няма такава горчилка. Не ѝ е сезона сега явно.

Ресторанти и заведения за бързо хранене не обичам, работих в хотел и имах поглед над това какво се случва в кухнята и бррр тръпки ме побиват като си спомня как видях плъх голям колкото заек да излиза от кухнята с ЦЯЛО пиле в устата си. От тогава избягвам заведения и ресторанти до колкото мога.

Когато съм на гости и нещо не ми допада просто не го ям и толкова, не се обяснявам наникого. Казвам "Благодаря" и приключвам с темата.

# 129
  • Мнения: X
Мисля, че се разбрахме, че влагаме различен смисъл в думата качествено. Не ми налагайте своето виждане - получава се изключително безсмислен спор.
 
Не ти го налагаме ние, а тълковния речник. Според него качество е "Степен на съответствие на предмета на това, което трябва да бъде". Т.е. не е нещо субективно. Салам без месо и сирене без мляко, както и шоколад без какао няма как да е качествен.

И какво трябва да бъде един млечен шоколад, за да е качествен? Или една хубава бутикова торта, да кажем? Или те по дефиниция са некачествени?
"Млечен шоколад" като съчетание е оксиморон.
Нещо, в което преобладават захар, сухо мляко, транс мазнини, глюкозо-фруктозен сироп и т.н., е всичко друго, но не и шоколад.Може би би трябвало да се нарича сладко изделие?   newsm78
Бутиковата торта, направена в сладкарница, е същия сбирщайн от разни сухи и незнейни смески.
За разлика от нея, една домашна торта може да се направи от яйца, истинска животинска сметана, истинско масло и т.н.
Да, и на мен ми се случва да ям "бутикови торти" по поводи, но го правя с ясното съзнание, че ям нещо ......незнайно какво.
Наистина, идея нямам с какви химически смеси забъркват масовите торти по сладкарниците.


Айсберга няма "сезон".Тя е измислена така, че да може да се "произвежда" целогодишно.

# 130
  • Мнения: 42 460
Добре, но наистина не се интересувам от твоя биосъобразен начин на живот. Постовете ти стават малко сектантски (нямам предвид религиозна секта). По тези критерии съвсем малко неща ще могат да се нарекат качествени.

# 131
  • MI
  • Мнения: 11 890

И какво трябва да бъде един млечен шоколад, за да е качествен? Или една хубава бутикова торта, да кажем? Или те по дефиниция са некачествени?


С мляко, какао и какаово масло, масло, яйца и т.н. (очевидно не в шоколада яйцата и кравето масло) Наличието на заместители - например палмово масло или каквото и да е хидрогенизирано масло, глюкозен сироп,  странни съставки, много химия веднага понижават качеството, както и цената всъщност. Странно ми е да обяснявам такива неща на голям човек.

# 132
  • Мнения: 10 199
Качествена торта?Незнам.Аз я виждам като калорийна бомба.Blush

Шоколад,но под шоколад се разбира т.н. черен/натурален шоколад трябва да садържа  какаова маса (изпечени,обелени и смлени какаово зърна),какаово масло %,захар (зависи от марката),емулгатор.
Високия клас шоколад садържа 85% какао,15%нерафинирана захар (пак си зависи от марката) и няма как без соев лецетин.
Всичко,което садържа  35% какаови продукти се води шоколад,ама какво друго  има се чете на опаковката.

SilverDream,не съм сама Hug . Не трябва да горчи,но като цяло си е безвкусна и за това се добавят всякакви неща при айсберга - да се получи вкус.Само с зехтин о оцет не става,както и при обикновената маруля на която стига само олио и оцет.Там пък има нитрати.

# 133
  • Мнения: 2 562
На пазара (почти) няма продукти, които да са качествени. Всичко е химия. Това е.

# 134
  • MI
  • Мнения: 11 890
Има, но не и полуготови. Ако готвиш и купуваш основно необработени продукти - сурови зеленчуци, месо, риба, ориз, паста, брашно и т.н. спокойно можеш да се храниш сравнително здравословно. Но да, изисква повече усилия.

Общи условия

Активация на акаунт